A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 14., szerda

Nem léptethetik életbe a megvonást, mert lejáratódnak ( - kétarcúság)

Sarokba szorította magát az Eu, amikor saját jogállást megerőszakolva, a szocialista liberális többség  politikai előnyökért önmagának is ellentmondva pénzügyi megvonással fenyegette meg Magyarországot. Ezt a megvonást azonban lebegtetik, és mint egy fenyítési eszközt használják fel politikai célok érdekében. A kilátásba helyezett büntetést az Eu történetében egyedi és kirívó, de egyben méltatlan is. Sőt ellentmondást is takar, hiszen Magyarország a kritériumok szerint jól teljesít. Jobban, mint az euró övezeten belüli kegyeltek.
tehát egy különleges, egyedi bánásmódról van szó. Vagyis az övezeten belül nem azonos mértékkel és mércével viszonyulnak egyes tagállamokhoz. Ez a kétarcúság azonban önmaga erózióját segíti elő. Az Eu ezzel önmagát minősítve helyezi a ki a sarokra. 

MEGVON(HAT)JÁK, de mégsem a kohéziós támogatást?
 
Mint ismert, az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországnak szánt kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.


Ezt Margrethe Vestager Hansen, az EU-elnökséget ellátó Dánia gazdasági minisztere közölte Brüsszelben.

Az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból 495 millió eurót, vagyis (félmilliárdnyit) fagyasztanak be 2013. január 1-től, de csak abban az esetben, ha Magyarország nem tesz a kedvükre ügynevezett hatékony lépéseket.

Azonban a büntető fenyegetést (mint valami intézkedést) már idén júniusban hatályon kívül helyezik, ha Magyarország addig meghozza az elvárt kiigazító lépéseket. 

A gond csak az, hogy még ezt megelőzően, hétfőn az euróövezeti pénzügyminiszterek a rossz deficitadatokat felmutató Spanyolországgal szemben jelentős megértést mutattak. Ennek nyomán kedden több uniós ország arra az álláspontra helyezkedett, hogy Magyarországgal szemben is méltányosabban kell eljárni, így a döntés a vártnál sokkal jobban elhúzódó vita nyomán született meg. 

Ezt a kétarcúság mint valami kilógó lóláb, nyomja rá a bélyegét az Európai Unióra.  Az ugyanis egyetlen demokratikus közösségben sem járja, hogy míg a rosszul teljesítő kegyelteket (lásd spanyolok, görögök, stb.) támogatva pénzzel tömik, addig a szabályokat betartó, jól teljesítőt, vagyis Magyarországot meg  kiéheztetésre ítélik. Az Európai Bizottság fenyegetéssel, büntető elvonással akarja térdre kényszeríteni hazánkat. Ez azonban már most belső feszültséget okoz.

Diplomáciai források szerint négy tagállam azt szerette volna elérni, hogy legalább a felfüggesztésről szeptemberre halasszák a döntést. Állítólag Nagy-Britanniáról, Lengyelországról, Ausztriáról és Csehországról van szó. Más források szerint Németország is hajlik erre a megoldásra, míg az Európai Bizottság kitart a javaslat mellett.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter már az ülés előtt jelezte, hogy nem kívánja szó nélkül jóváhagyni a végrehajtó testület javaslatát, mert szerinte az Európai Unió helyesen tenné, ha több időt adna Magyarországnak pénzügyei rendbetételére.

Egyes politikusi vélemények szerint országunknak talán most kéne bejelentenie, hogy átgondolja az Eu-ban maradást. Mert ha nincs kohéziós támogatás, akkor nincs olyan kohézió sem, ami bent tartson bennünket. 
Az Eu sajátos összetartó ereje, (kohéziója,) pedig másra nem jó, csak arra, hogy rasszista módon szelektáljon, megkülönböztessenek és mostohán bánjon azzal, aki nem egy ívású velük. Vagyis a magunkfajtákkal.
Lehetséges az is, hogy egy ilyen esemény kapcsán az újragondolt tagság, vagy nem tagság kérdésében kiírandó népszavazáson az Eu megbukna Magyarországon.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése