A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. február 2., szerda

Milliárdos hiány, - csődközelben a megyei önkormányzat ( - mit sütsz, kis szűcs?)

A korábban a Fidesz vezette Esztergom önkormányzata után, a szintén fideszes vezetésű Pest megye is óriási bajba került.  A szocialisták már kongatják a vészharangot, mert „csődközeli” helyzetet vizionálnak.  Pest megye és benne Ócsa óriási bajban van.

Esztergom várost a választásokig a Fidesz polgármestere irányította. A választásokat követően azonban egy független jelölt nyert, de a testület többségét és így a szavazati többséget a Fidesz nyerte. Most közel olyan a helyzet, mint volt Ócsán, a választásokat megelőzően. (Mint ismert, akkor nálunk a Fidesz ellenzékben volt, de a képviselő-testületben többséget élveztek a támogatóikkal, aminek következtében az akkori polgármester kiszolgáltatott, amolyan „béna kacsa” szerepben tetszeleghetett csupán.  A város meg is látta kárát, mert az összes fideszes indítványt megszavazták, ami okán kárt szenvedtünk.) Esztergom mára szörnyen eladósodott.  A Fidesz vezette Ócsa szintén pénzügyi krízist él át.

Erre most azt hallani, hogy a Fideszes többség uralta megyei önkormányzatnak sikerült pénzügyileg ellehetetlenítenie magát. Pest megye 2011. évi, több mint nyolcmilliárd forintos hiányt mutató költségvetését pénteki ülésén a megyei közgyűlés fideszes többsége elfogadta. Az MSZP és a Jobbik képviselői nemmel szavaztak. Az ellenzék szerint "csődközeli", a vezető kormánypárt képviselői szerint csupán "nehéz" helyzetben van a megye.
A Pest Megyei Közgyűlés többségi álláspontja szerint a régió nincs csődhelyzetben, az ellátás folyamatos, az intézmények működnek, de életben tartásukhoz megszorító intézkedésekre van szükség. A dologi kiadások erőteljes lefaragásával, illetve hitelfelvétellel és kötvénykibocsátással próbálják áthidalni a nehézségeket. Ezért leépítéseket terveznek és 134 fővel kevesebb lesz az intézményi státusok száma is. A közgyűlés tagjai rendeleteket módosítottak és új határozatokat hoztak a takarékosság jegyében. A megyei önkormányzat alkalmazásában álló dolgozók egyes juttatásait (például az étkezési hozzájárulást és a lakáscélú kölcsön támogatását) a törvény szerinti minimumra csökkentik.
A megye vezetői folytatják a tárgyalásokat a kormány illetékeseivel a későbbi központi támogatásról - hangzott el a pénteki ülésen -, mert a múlt év végén kapott 40 millió forintos soron kívüli költségvetési juttatás nem elegendő a kilábaláshoz.
Érdekessége a kialakult helyzetnek, hogy a megyei önkormányzatnak ócsai érintettsége is van. Ez pedig a nálunk ismert helyi eladósodáson, és a bevezetőben vázoltakon túl az is, hogy Szűcs Lajos mint helyi birtokos, a megye reménysége, és a város képzeletbeli messiásaként, istápolta Bukodi Károly polgármesterségét, ahogy az érdekelt és kiválasztott helyi új alpolgármester, Horváth Tamás is segítette felemelni őt, aki a megyei közgyűlés helyi lakos képviselője. Ők, a Szűcs doktorral ketten nem csak földik, hanem érintett megyei munkatársak is. Bukodi Károly és Horváth Tamás pedig az előző ciklusban Ócsa képviselő-testületének oszlopos tagjai voltak. Ők hárman a Fidesz helyi konspiránsai. Ebből az utóbbi kettő, az előző négy év helyi történéseiben a várost érintő tevékenységekben jelentős, mondhatni kiemelkedő szerepet vállaltak. Tehát ők nem mutogathatnak vissza az elődökre, és az elmúlt négy évre. Ahogy Szűcs Lajos sem, mert ő akkor is a Fidesz színeiben volt jelen a térségben. Ő, 1998 óta az országgyűlés tagja, 2006-2010. évig frakcióvezető helyettes. Szűcs Lajos ezen túl még indult volna Etyeken függetlenként a polgármesteri titulusért, de az OVB és az LB megerősített döntése alapján törölték a polgármesterjelöltek nyilvántartásából, mert 2009. évig az ORFK állományában dolgozott. Ma is a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Pegyei Közgyűlés elnöke. Szűcs Lajos az Országgyűlés jegyzője, Pest megye 14. sz.-ú választókörzet képviselője, és a parlamenti bizottságok, többek közt az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja, valamint a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke.
Továbbá ez a Szűcs doktor a Fidesz-KDNP-s elnök a megyénél, aki évtizedek óta amatőr teniszező! Mint kedden elmondta, barátai biztatására gondolt arra, hogy megméreti magát. Véleménye szerint jelenleg széthúzás jellemzi a teniszéletet, ezért rendet kell teremteni a szövetségben. "Nagyon sok a tennivaló, foglalkozni kell az utánpótlás-neveléssel, támogatni kell a tehetséges és a feltörekvő fiatalokat, hiszen megengedhetetlen, hogy kizárólag szülői támogatással léphessenek előre" - nyilatkozta az a Szűcs Lajos, aki a Fidesz országgyűlési képviselője, de Bukodi Károly, valamint Horváth Tamás helybelije.
Ennyi feladat, és vállalt tisztség ismeretében, elgondolkodtató, hogy ennek a Szűcs embernek még mire nem telik, vagy mire futja?  Miként lehet ennyit dolgot napi ciklusban 100 %-on, teljes odafigyeléssel, átlátással teljesíteni? Vajon mennyire felelhet meg feladatának az ember, annak ismeretében, hogy most igen nehéz helyzetben van az egész megye, melyben Ócsa is érintett. Vajon egy ilyen „csődközeli” esetben nem kívánna e teljes embert és odafigyelést a megyéhez tartozó települések összessége, ha már a benne élő egyesek, a helyiek szóba sem jönnek? Fontosabb-e a teniszéletet rendbe tenni, mint a megyét és benne a mi városunkat?

Valóban a most lenyilatkozottak szerint a teniszszövetség rendbetétele a legfontosabb? Nem férne ránk is egy kis odafigyelés? Miért nem tudunk ebből a pozícióból és kapcsolatból prosperálni annyit, hogy Ócsa városának is jusson valami, nem csak feladat átvállalás, mint a megyei/helyi zeneiskolai oktatás terén?!
Miért mi fizetjük rendre a politikusok és az önkormányzatiak úri hóbortjait?
*

24 megjegyzés:

  1. Szép egy triumvirátus.Tehetségtelen állás és pozició halmozók.Mindenhol ott akarnak lenni,de semmihez sem értenek.Megszoritó intézkedésekről zagyválnak,közben meg laptopot vásárolnak.Mocskos jellemtelen szar alak mindegyik.

    VálaszTörlés
  2. A városvezetés önmérsékletet tanúsít, amikor nem savazza meg a polgármestereknek a helikoptert a költségátalány mellé.

    VálaszTörlés
  3. Még jó, hogy a tenisz van bajban, és hogy ott sok a tennivaló. Hála a Szűcs-féléknek, hogy belátta teniszezők gondaiba, amikor az otthonában Ócsán, lassan élni megélni és közlekedni sem lehet normálisan.
    Hogy csókolják meg egymást a Horváth Tomival.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk a gyárban éjjeli őrt keresnek.Bevállalhatná valamelyik.Még beleférne a 24 órába.

    VálaszTörlés
  5. Micsoda álszent, képmutató banda! Egy szemét komcsi kormány 8 év alatt leamortizálta az országot, majd jönnek a károgó varjak, és a tetemeket eltakarítani igyekvőkre támadnak! Fo-lak és lelkes tábora nyugodtan károghat, mocskolódhat, a többség szerencsére józan ésszel gondolkodik és nem döl be ezeknek a szoclib dumáknak.

    VálaszTörlés
  6. A szemét komcsi kormány munkáját tétlenül néztétek, most meg mikor itt a lehetőség még mindig a parlamentben vannak az országot nyomorba döntők! Gyurcsány haverotok még mindig nincs rács mögött, hanem évértékelőt tart öcsém!!!
    A szoclib dumát ti nyomjátok. Ócsán is ez a helyzet.

    VálaszTörlés
  7. Amíg Orbán és a Fdesz soraiban tűri az olyanokat, mint ezek, addig ne szoclibsizzetek. Mert nem különbek.

    VálaszTörlés
  8. A tetemeket eltakarítani igyekvők,éppen mostanában tapsoltak el közel négymillát laptopokra a városi kasszából.Ebben a kasszában a te álltalad befizetet adó is benne volt.Ennek semmi köze az álltalad emlegetett szoclibekhez.Ennyire ostoba emberek élnek itt,ezért lehet kiüriteni a városi kasszát.

    VálaszTörlés
  9. Igyekeznek ezek!Megszedni magukat.Ne legyél már ennyire naiv.Te tényleg azt hiszed hogy majd ezek fogják kihúzzni a szarból az országot?Csak meg kell nézni hogy itt mi folyik.Ki szól rájuk hogy ejnye fiúk ezt azért nem kéne?Menj ki a piacra vagy az orvosi rendelőbe és megtudod a többség véleményét.Nincs itt semmilyen mocskolódás.Ami le van irva tényszerű te magad is utánajárhatsz.

    VálaszTörlés
  10. Elszomorító, hogy ezek a retkek a bőrfotelben hesszelve felveszik a nagyobbnál nagyobb fizetéseket, prémiumokat, tiszteletdíjakat, a "magyar melós" meg lassacskán már mindenről lemond, hogy a kicsiny kis családjával valahogy megtudjanak élni abból a havi 75-110 ezer forintból, amit fejenként kapnak!

    VálaszTörlés
  11. Senki sem vitatná a képviselők jövedelmét, ha minden képviselő a jövedelmével arányosan végezte volna a munkáját, akkor elsősorban az ország gyarapodott volna, nem a bankszámlájuk illetve a vagyonuk! A hozzátartozóikról már nem is beszélve, az csak hab a tortán!
    Igenis elitélendő, hogy a városatyáink 3-5 munkahelyről kaszírozzák be az el nem végzett munkáért a fizetést. Nem is tudják mi az a minimálbér, hogyan lehet abból megélni és családot eltartani.
    Én "csak" a fizetés és a megélhetés közötti külömbséget próbáltam leirni. Igen is, egy seggel nem lehet két lovat megülni!!!! de ezt már öregapám is tudta.+ nem vagyok kisebbségi!!

    VálaszTörlés
  12. Dr. Jakab Zoltán Pest megyei közgyűlési képviselő felszólalása - írásban...



    Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Közgyűlés!



    Pest megyében - úgy tűnik - minden a lehető legnagyobb rendben van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Szűcs Lajos elnök úr új állással szeretné bővíteni eddigi pozícióinak sorát.

    Múlt héten jelent meg a hír, hogy Szűcs úr indul a Magyar Tenisz Szövetség elnöki posztjáért.

    Egyértelmű, hogy megyénkben már nincs is igazán tennivaló, döntése tehát teljesen indokolt.

    Másrészt valljuk be: a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiterjesztése elől a hazai sport sem menekülhet!

    Mielőtt azonban a jobboldal által nagyon kedvelt populizmus úrrá lenne rajtunk, vegyük sorra, hogy milyen állásokat tölt be jelenleg elnök úr.

    Először is tavaly áprilistól újra parlamenti képviselő, egyéni mandátumát Pest megye 14-es számú választókerületében szerezte.

    Mint tapasztaljuk, továbbra is Ön vezeti a Pest Megyei Közgyűlést. Novembertől a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöki tisztjét is ellátja.

    Akárhogy is számoljuk, ez már három igen felelősségteljes és jelentős pozíció. Sőt, a Parlament honlapján található életrajzában a következőt olvashatjuk:

    "Számos civil szervezet, többek között az Országos Polgárőr Szövetség, a Szövetség Ócsáért Faluvédő Egyesület és az Ócsai Társaskör tagja vagyok."

    Nem feltételezzük, hogy utóbbi szerepvállalásaiért Szűcs úr egy fillért is kapna. Ugyanakkor mély tisztelettel és csodálattal adózunk páratlan időmenedzselési és teherbíró képessége előtt!

    Most már mindnyájan beláthatjuk, hogy a fideszes politikusokat különös anyagból gyúrták, és nem okoz gondot nekik 4-5 állás egyidejű betöltése sem!

    Hiába: a 2/3-os többség és a fülkeforradalom megteszi hatását!

    Visszatérve az első mondatokban megemlített gondolathoz: hogyan is állnak Pest megye ügyei?

    A kérdésre a választ szintén Szűcs elnök úr adja meg, a múlt héten megjelent Váci Naplóban. A vele készített interjúból kiderül, hogy az elmúlt 8 év "rombolása" után már majdnem itt a Kánaán, hiszen jönni fog a racionális járási rendszer, illetve a már említett Nemzeti Együttműködés Rendszeréből nem maradhatnak ki a települési és megyei önkormányzatok sem. Ugyanakkor a valósághoz persze hozzátartozik, hogy a megyei fenntartású intézmények financiális gondokkal küzdenek közfeladataik ellátása során. Persze erről a baloldali kormányok tehetnek, a "magyarázat" is adott. Jogosan marad bennünk nyitva a kérdés: most akkor van tennivaló a megyében, vagy sem? Vagy olyan elhanyagolható kihívások előtt áll Pest megye, melyek mellett belefér a Magyar Tenisz Szövetség elnöki tisztségének ellátása?



    Akárhogy is azonban, a teniszsport jó kezekbe kerülhet végre. Vagy mégsem Elnök úr?



    2011. január 28.

    VálaszTörlés
  13. Igen, rendben van minden Pest megyében, példa erre a félbehagyott dabasi gimnázium aminek a hírek szerint egy fideszes belháború áll a hátterében ami polgármester és a közgyűlési elnök Úr között dúl.

    VálaszTörlés
  14. fo-lak! Dr Jakab az mszp megyei elnökhelyettese. Ezt a tényt csak azért említem, mert igen jobbikos dumát nyomat. Kilóg a lóláb: jobbik-mszp paktum a Fidesz ellen?! Lehet, ezt inkább Magyar Peti barátodtól kellett volna megkérdeznem. Ha neked ez a tárgyszerűségre törekvés, ifjú kommunistának még jó lehetsz! Ja, 53 évesen az ifjú túlzás. Bár nem kétlem elkötelezettségedet eddigi produktumaid alapján.

    VálaszTörlés
  15. Te tényleg 53 éves vagy folak? Ezt nem gondoltam volna rólad, most megint jól lebuktál:) Ez a suttyó azt hiszi magáról, mekkora arc, pedig sötét, mint az éjszaka.

    VálaszTörlés
  16. Jellemző, hogy csak ezt tudtad leszűrni!

    VálaszTörlés
  17. Ha már megszólítottál akkor reflektálok pár mondatban.

    Elég furán hangzik egy Fideszes szájából a Jobbik-MSZP paktum, lévén ugyebár van egy elszámoltatásért felelős kormánybiztosotok,de Dr. Budai Gyuláról egyelőre csak annyit hallani, hogy többet keres, mint maga a miniszterelnök. Miért ülnek még a parlamenti padsorokban az országunkat tönkretevők? Miért ülnek ott, mikor a Fidesz is ellenzéki pártként az elszámoltatásukat sürgette, kormányra kerülésük esetén fontosnak tartották az MSZP-s hazaárulók, tolvajok börtönbe zárását, felelősségre vonását?

    Már nem fontos? Nem ott született esetleg paktum?

    Ezzel a kommenttel kapcsolatban meg egyébként sem értem, miért a Jobbik jut eszedbe? Mi köze a Jobbiknak egy MSZP-s képviselő megnyilvánulásához? Az hogy Jakab nem tudja melyik párthoz tarozik, mit és milyen retorikával mond, az legyen az ő problámája.
    Egy MSZP-s vélemény az álláshalmozásról, a pénzköltésről sem nekem, sem a Jobbiknak nem hiteles.

    Ezzel a megnyilvánulásával egyébként újdonságra nem hívta fel a figyelmét senkinek, főleg nem mondott újat nekünk ócsaiaknak...

    VálaszTörlés
  18. Ő az apja, vagy a bátyja, ha jól tudom, de kurva jók a kapcsolatai.

    VálaszTörlés
  19. A szegfűs Jakab dumája jegyzőkönyvben olvasható, folak onnan másolhatta be. Mi a baj vele? Ha van ideje a teniszre, az jó. Ha nincs pénze a megyének, az rossz. Inkább az érdekelne, hogy mit válaszolt a Szűcs?
    Az igazságnak nincs jobb, meg bal oldala.

    VálaszTörlés
  20. A Fidesz a tekében állt össze a Jobbikkal. Karácsonyi aki köztudottan Károly párti, állandóan a Volnerral takaródzik. Ez az összeolvadás már a választások előtt kézzel fogható volt. A helyi Fidesz azonban az MSZP-vel is összebútorozott a Halászyban. Ott Horváth és Spák együttműködés észlelhető. Horváth=Bukodi=Karácsonyi=Madencia=Fidesz. Fidesz>Mszp. Fidesz>Jobbik. Szóval ha a helyi jobbik közös háztartásba lépne a maszoppal, akkor azt csak az itteni fideszesekkel tehetné, hiszen ők tartanak több vasat egyszerre a tűzben.

    VálaszTörlés
  21. Te figyelj már folak!Ezek lassan a szülinapod is megtartják.Torta lesz?

    VálaszTörlés
  22. A Halászyba menjetek, minden helyi menőcsávó oda jár névnapozni, meg szülinapozni.
    Isten éltessen Folak!

    VálaszTörlés
  23. Te tudtad, hogy a Kardos képviselő 40 éves?

    VálaszTörlés
  24. A Halászy nemcsak jó,de olcsó is,mint a használt laptop.

    VálaszTörlés