A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 21., hétfő

Mindenki lapit mint az a gazban (- eszik, nerm eszik, nincs híradás)

Blogunknak ismét sikerült megelőzni az országos sajtót az aktualitásokat illetően.
Mint már annyiszor írtunk a szociális- és gyermekétkeztetés  viszontagságairól, a megyei önkormányzat és a szerződött vállalkozás fizetési viszontagságai okán. Most a dominóeffektus révén az önkormányzat rendezetlen ügyeitől vétlen,  mit sem tehető dolgozó nem képes fizetni számláit, meleg ételt biztosítani gyerekeinek és végül ellátni családját, mert a drága autókat birtokló, a választókból jól élő képviselők nem megfelelőn teszik a dolgukat.   

Késnek az iskolai konyhákon dolgozó asszonyok fizetései, miközben az önkormányzatnak több tízmilliós - még le nem járt - tartozása áll fenn az üzemeltető céggel szemben.
2011. március. 21. hétfő

Lapunkat az egyik konyhai dolgozó kereste meg, aki névtelenséget kérve elmesélte: a januári bért még rendben megkapták, a februárit viszont nem utalták e hónap tizedikéig, ahogyan szokták:
- Március 10-én összehívtak bennünket és közölték, hogy kicsit késik a fizetésünk. Nem arról van tehát szó, hogy ne kapnánk meg a pénzünket - hangsúlyozta lapunknak egy másik alkalmazott.
- Addig is végezzük türelemmel a dolgunkat, hiszen a gyermekeknek enni kell adni. Biztos vagyok benne, hogy ezen a héten már kifizetik a járandóságunkat - mondta bizakodva egy másik konyhai dolgozó.
Lapunk megkereste az önkormányzatot:
- A dunaújvárosi önkormányzat közbeszerzési eljárás keretében 2010-ben öt évre szóló szolgáltatási szerződést között a Hungast Kft-vel az iskolakonyhák üzemeltetésére.
- A polgármesteri hivatalhoz március 3-i keltezéssel érkezett levél a kft-től, amelyben arról tájékoztattak, hogy ötvenötmillió fortos tartozásunk áll fenn a kft-vel szemben - tájékoztatta a DH-t Németh Tünde.
Az önkormányzat sajtószóvivője hozzátette: rövid határidővel 10,6 millió forintot utaltak át a cég számlájára, majd az elmúlt héten további, kisebb összegű utalások is történtek.
- A hátramaradt tartozás összege így megközelítőleg huszonöt-harminc millió forint, de ez már nem lejárt határidejű tartozás. Az utalások azóta is folyamatosak, és nem érkezett jelzés, hogy a részletfizetéssel kapcsolatban bármilyen probléma felmerült volna. Az önkormányzat emellett minden esetben felhívja az oktatási intézmények figyelmét, hogy a számlájukra átutalt összegeket haladéktalanul továbbítsák a Hungast Dunaújváros Kft-hez - mondta végül Németh Tünde.
Szerettük volna megkérdezni az érintett céget is, mi a véleményük a kialakult helyzetről. A budapesti központból azonban nem kaptunk visszahívást Kérfalusi Attila ügyvezető igazgatótól.
Egyébként nem csupán a dunaújvárosi önkormányzatnak vannak fizetési nehézségei a cég felé.
A napokban országos hír volt a sajtóban, hogy a Pest megyei önkormányzat összesen nyolcszázmillió forinttal tartozik a Hungast budapesti székhelyű központi kft-jének, amely a Pest megyei oktatási és szociális intézmények étkeztetését végezte.
Ezzel pedig háromezer szociális intézményben élő ember ellátása került veszélybe. Több Pest megyei oktatási intézményben pedig múlt héten már nem volt meleg étel. A cég ezen kívül összesen háromszáz alkalmazottjának sem tudott bért fizetni - számolt be a fejleményekről az RTL Klub híradója.
Dunaújvárosban eddig nem volt fennakadás a közétkeztetésben.

Ócsán a Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola is érintett az ügyben, aminek kihatásait a gyerekek szenvedik el. Ugyanis nem tudnak a megszokott helyen és időben meleg ételhez jutni a megyei viszontagságok végett.  Itt is máshonnan és másként kapják az ételt. hogy ez az állapot mennyibe kerül nekünk helyi adófizetőknek, arról nem regél még senki. 
Szűcs Lajos az étkeztetési válság, vagy a megyei csődhelyzet kapcsán nem állt mikrofon elé, mindig csak a szóvivője útján üzent a sajtónak.

Lassan azonban aktuálissá válna, ha a helyi érintettségünkről Bukodi Károly polgármester, vagy Horváth Tamás alpolgármester adna végre érdemi tájékoztatást.
Horváth úr nyilatkozata azért is fontos, és érdekes lehet, mert mint megyei képviselő, korábban Szűcs Lajos kampányfőnöke, igencsak érintettje és jó tudója a helyzetnek, hiszen rendre ott szavazott a Fidesz vezette közgyűlésben, ahol végül is a hiány keletkezett.

 
Tisztelt Szülők! 
Ezen a héten (2011. március 21 - 2011.március 25.) változatlanul a Halászy Károly Általános Iskola menzáján ebédelhetnek diákjaink. Erről az iskolarádión keresztül értesítettük a bolyaisokat, illetve a pénztárban jelezhették az étkezésre vonatkozó igényüket.
Bízunk benne, hogy hamarosan visszaállhat a korábbi rend az étkeztetésben.

Talapka Józsefné
igazgató
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése