A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 25., péntek

Magyar állam, kontra Bódiék Sajókaza-ról ( - nem vagyunk egyformák)

A sajókazai Bódi Józseffel és feleségével Bódiné Rusznyák Annánával nem bír a magyar állam, pedig már mindent bevetettek.

Évek óta húzódó történet, sok tanulsággal. Az állam pedig nem "szeretne" sokat, csak annyit, hogy a gyerekek járjanak rendesen iskolába.
1. Az iskola feljelentést tett a gyámügyi hivatalnál. De nem történt változás.

2. Az iskola értesítette az önkormányzatot és a családvédelmi szolgálatot. De nem történt változás.

3. Az iskola többször beszéltek a szülőkkel. Az iskolaigazgató legalább hússzor. De nem történt változás.

4. Figyelmeztetést és 5000 forint pénzbírságot kaptak. De nem történt változás.

5. 2006-ban 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélték őket a gyerekek iskolai hiányzásai miatt. De nem történt változás.

6. 2007-ben harmincöt nap közérdekű munkára börtönre ítélték őket a gyerekek iskolai hiányzásai miatt. De nem történt változás.

7. 2009-ben tíz hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték őket a gyerekek iskolai hiányzásai miatt. De nem történt változás.

8. 2010 március: jogerősen ismét tíz hónap börtönre és egy év közügyektől eltiltásra ítélte a házaspárt kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság. Indoklásuk szerint a 36 éves férfi és 34 éves felesége megszegték kötelességüket, mert elmulasztották gyermekeik iskolába járását biztosítani, s nem ellenőrizték, hogy azok reggelenként valóban elmennek-e az oktatási intézménybe: ezzel veszélyeztették szellemi és értelmi fejlődésüket.

2009-ben, amikor megkapták a letöltendőt, kipattant a botrány: -  aktivizálta magát a TASZ, Herczog Mária és Draskovics akkor igazságügyi miniszter is, és villámgyorsan beadták a kérvényt az elnöki kegyelemre, és csak pislogtunk, mikor Sólyom László köztársasági elnök megadta nekik.

Látjuk, az iskola, a jegyző, a családvédelmi szolgálat, az ügyészség és a bíróság is mindent megpróbált, de nem, csak nem járnak rendesen a gyerekek az iskolába ... mit lehet még tenni? Semmit ... (!?!)

2009-ben még azt mondtam, hogy nagyon helyes, menjenek börtönbe ... de most már azt mondom, hogy a történtek után ez csak plusz költségteher a számunkra. Így meg már minek?

Aki a köztársasági elnöki kegyelem után (!) újra elköveti ugyanazt, az annyira buta, hogy a börtönbüntetésből sem fog tanulni semmit. Leüli, kap minden nap enni, meleg is van, kijön és megy minden tovább.

Két évvel ezelőtt Anna, az egyik gyerek 13 éves volt, a 2007/08-as tanévben 499 igazolatlan órája volt, és másodikos volt.

A TASZ szerint (még 2009-ben) "valószínűsíthetően roma származásukkal kapcsolatban is összefüggésben gyakran voltak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek, sőt, nem egyszer komoly fizikai atrocitásoknak is."

A sajókazai igazgatóhelyettes (2011-ben): "Az idejáró tanulók nyolcvan százaléka cigány gyerek, többségük rendesen jár órákra, versenyekre visszük őket, sikereket érnek el.Van olyan család, ahonnét szülői kísérettel jönnek be reggel a gyerekek, s délután szintén valamelyik családtag kíséri haza őket, így ugyanis biztos, hogy nem máshol csatangolnak. Ha a szülő ebben nem segít, az iskola is tehetetlen. A gyermekjóléti szolgálat munkatársaitól nem lehet elvárni, hogy mindennap idekísérjék a notórius hiányzókat."

Egy iskolában, hogy szinte minden tanuló roma, milyen atrocitás éri a származása miatt?

Anna most 15 éves, az idei tanévben már több mint 100 órát hiányzott. A családi pótlékot már letiltották, a pénzből a helyi gyermekjóléti szolgálat munkatársai vásárolnak élelmiszert, ruhát. Sokat nem használt. Nincs visszatartó ereje.

"Nem szeretek odajárni. Mindig csúfolnak, amiért tizenöt évesen még csak harmadikos vagyok. Pedig tanulni jó, matekból is kaptam nemrég egy ötöst. De ha iskolába kell menni, összeszorul a gyomrom. Mint amikor beteg vagyok." - mondta Anna a NOL-nak.

"Mit lehet tenni? Börtönbe megyünk és kész. Kértem a bíróságot, hogy adjanak haladékot, hogy a férjemmel ne egyszerre kelljen bemennünk a börtönbe, legyen, aki vigyázzon a gyerekere. Nem tehetek róla, hiába nógatom, nem szeret odamenni, mert csúfolják, amiért tizenöt évesen is alsó tagozatba jár." - nyilatkozta Bódiné, az anyuka.

A 15 éves, harmadik osztályos lány amúgy állítólag jó tanuló, csak a sok az igazolatlan óra miatt nem lehet átengedni.

Tavaly külön mentor-tanár is foglalkozott Annával. (Nem Bódiék pénzén.) A felzárkóztatásnak köszönhetően félévkor a második osztályból különbözeti vizsgával átmehetett a harmadikosok közé. Év végére azonban a lány ismét 371 igazolatlan órát halmozott fel, és újra megbukott.

A szülők talán készülődnek a börtönbe, a gyerekek talán járogatnak az iskolába, Anna meg még mindig harmadikos ...

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése