A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 8., kedd

Kötelező óvódába járás hároméves kortól?

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság három éves kortól kötelezővé tenné az óvodát. A tervek alapján az óvodáztatás - a megfelelő körülmények biztosításától kezdődően - ugyanolyan „közoktatási" kötelezettség lenne, mint a tanórai részvétel, ezt az új közoktatási törvényben is rögzítenék.

Jelenleg csak ötéves kortól teszi kötelezővé a törvény a napi négy órás óvodai nevelésben való részvételt. Magyarországon a három éves korosztályhoz tartozó gyermekek 90 százaléka jelenleg is jár óvodába, de a szakemberek úgy vélik, hogy éppen azok a gyerekek tartoznak a hiányzó 10 százalékba, akiknek családi körülményei miatt a legnagyobb szüksége lenne az óvodába járásra - írja pénteken kiadott közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága.
Emlékeztetnek: egész Európában kiemelt figyelmet szentelnek a kisgyermekkori nevelés intézményes feltételeinek javítására. Erre Magyarországon még nagyobb szükség van, hiszen nagyon sok olyan gyerek él hátrányos körülmények között, akiknek a későbbi iskolai eredményeit és sikeres boldogulását meghatározóan befolyásolhatja a korai óvodai fejlesztés.
Hangsúlyozzák, hogy egyes kutatások eredményei szerint a jobb minőségű nevelésben részesült gyermekek jobban teljesítenek későbbi tanulmányaik során. A tapasztalatok azt bizonyították, hogy már az általános iskolában érezhetően profitálnak az óvodában vagy egyéb intézményes keretek között eltöltött időszakból a gyermekek. A korai nevelés intézményes feltételeinek biztosítása hosszú távon az állam szempontjából kifejezetten jó befektetésnek bizonyul: Edward Melhuish, az University of London professzorának számításai szerint Nagy-Britanniában húsz év alatt 880 milliárd fontos költség megtakarítás érhető el a megfelelő színvonalú korai intézményes nevelés révén.

A kötelező óvodába járás nem okoz ugyan "létszámrobbanást", de az óvodai férőhelyek egyenlőtlen elosztása miatt elsősorban a szegényebb országrészekben kell majd állami és uniós források segítségével új intézményeket építeni, régi óvodákat felújítani, bővíteni. Az intézkedés bevezetésére természetesen az óvodafejlesztési programok befejeződését követően kerülhet sor - zárul a közlemény.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Oktatásért Felelős Államtitkárság 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése