A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 9., szerda

Fekete leves (- csődbement ebédeltetés a megyében)

Csanádi Gábor, a Jobbik Pest megyei frakcióvezetője és Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatót tartott a megyeháza épülete előtt, ahol az iskolai közétkeztetés szüneteltetésével kapcsolatban ismertették a párt álláspontját. Mint ismeretes, a Pest megyei középiskolákban múlt csütörtök óta a diákok vajas kenyeret kapnak ebédre, mivel az önkormányzat több hónapja nem tud fizetni az étkeztetést ellátó HunGast Kft-nek.


 

Csanádi azt mondta, a mai napon több intézmény vezetőjével is beszélt, akik mindenhol háborús állapotokról számoltak be, ugyanis a HunGast nem csak az ételszállítást szüntette be, hanem az általa üzemeltetett konyhákat is lezárta. Csanádi állítja: a probléma valódi oka az, hogy Pest megye hónapok óta a fizetésképtelenség határán lavíroz, a lejárt tartozása több mint 4,5 milliárd forint, a teljes hiány pedig ma már megközelíti a 10 milliárdot. Hozzátette; a Jobbik már többször szorgalmazta, hogy a szolgáltatási szerződéseket a közgyűlés tárgyalja újra, de eddig a Fideszes többség ezt nem támogatta.
Csanádi emlékeztetett arra; Lenhardt Balázs a tegnapi napon Szűcs Erika államtitkárhoz kérdést intézett, hogy megtudja, a kormány milyen módon kívánja megoldani a megyék akut forráshiányát. A kérdésre az államtitkár azt válaszolta, nehéz a helyzet, de nincs csődközelben egyetlen önkormányzat sem, hiszen, ha ez így lenne, már megindultak volna az adósságrendezési eljárások. A Pest megyei frakcióvezető ezzel kapcsolatban azt „üzente” az államtitkárnak: „amennyiben most bemennénk a hivatalba és kikérnénk minden számlát az elmúlt hat hónapból, akkor Pest megyében azonnal megindulhatna a csődeljárás.” Természetes, hogy a Jobbik Frakciónak nem ez a célja. Nem szeretnék a megyét lehetetlen helyzetbe hozni, segíteni szeretnének, de ehhez az kell, hogy a kormányzó erő ne játsszon a magyar nyelvvel, ne használjanak olyan kifejezéseket, amelyek lejáratják egész Pest megyét, hanem végre hathatós segítséggel konszolidálják az önkormányzatokat- tette hozzá Csanádi Gábor. Csanádi újságírói kérdésre megerősítette: „gazdasági értelemben Pest megye teljes mértékben csődben van, kizárólag jogi értelemben nincs abban.”

Lenhardt Balázs a Jobbik országgyűlési képviselője, aki tegnap a parlamentben egy tányér vajas kenyér felmutatása mellett kívánt jó étvágyat a fideszes honatyáknak, mindezt azzal egészítette ki, hogy a pest megyei diákok azt az ebédet nem kapták meg, amiért egyébként a szüleik fizettek, tehát nem ingyen ebédről van szó.
Rámutatott továbbá, hogy csak Pest megyében közel 10 milliárd forint a hiány, miközben a kormány az összes önkormányzat megsegítésére csupán 31 milliárdot kíván fordítani. Az önkormányzatok „ki vannak véreztetve” és a Jobbik azért tart sajtótájékoztatót, hogy figyelmeztesse az embereket; a megígért forradalmi változás helyett gyakorlatilag üres a kassza, enni nem jut már a gyerekeknek – hangoztatta Lenhardt. Pest megye esetében ugyanakkor fontos elmondani, hogy öt éve fideszes vezetés alatt működik, így azt is meg kell vizsgálni, mi mindenre folyt el a pénz, miközben az alap funkciókat sem tudják teljesíteni – tette hozzá.
A kormány megpróbálja hangzatos akciókkal és újabb programokkal, tervekkel elkendőzni a valóságot, mintha dübörögne a gazdaság, de Magyarországon gazdasági fellendülés utoljára a Horthy-korszakban volt –zárta mondandóját a jobbikos képviselő.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése