A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 13., vasárnap

Fékeveszett lejtmenetben az önkormányzatiság ( - fizetési stop, menzastop, könyvstop)

Szinte hihetetlen: körülbelül 230 forintból kell kihozni egy-egy gyerek étkezését, annak ellenére, hogy ennek sokszor több mint a kétszeresét fizetik be az iskolákban az étkezők. Mire elég ez?
  
Szinte semmire, legfeljebb arra, hogy vastag bundába becsomagoljanak valami jelképes húst. A HunGast Kft. ügyvezetője fejtegette ezt a rádióban, s akkor még nem tudhattuk, hogy a cég Pest megyében nemcsak 18 középiskolában, hanem a szociális intézményekben sem főz majd, a megyei önkormányzat tetemes tartozásai miatt. 
A minap az elkövetkező hét feladatairól tartottak megbeszélést Pest Megye Önkormányzata hivatalában. Az önkormányzat vezető munkatársai, valamint a 12 megyei fenntartású szociális intézmény vezetője részletesen áttekintette az intézmények helyzetét, a gondozottak szükségleteit, egyedi igényeit, a rendelkezésre álló infrastruktúrát, a helyben felajánlott segítséget, illetve szolgáltatásokra vonatkozó ajánlatokat, valamint az ellátás elkövetkező 10 napra számított költségeit. 
Szó sincs itt már egészséges táplálkozásról, reformkonyháról, és nem kell attól sem félni, hogy a szakács Budai, vagy a sóher Norbi ennek hallatán sajnálkozva ingatná a fejét. De ezektől függetlenül, egyetlen szakember sem gondolhatja komolyan, hogy ebből a keretből jelen körülmények közt jól kilehet jönni  Az étkeztető cégek pedig természetesen rendre trükköznek,  hogy megérje nekik. Mert azért van pénz és megélhetés még a rendszerben.
A tét most mégis az, hogy kapnak-e meleg ételt a gyerekek és a gondozottak vagy nem.

Kérfalusi Attila (HunGast) korábbi tájékoztatása szerint a megyeháza mindössze 10 millió forintot ajánlott, amit a kft. vezetése nem tudott elfogadni, mert ez túl kevés az ünnepekre való alapanyagok beszerzéséhez és a HunGast dolgozóinak bérpótlására. A tárgyalások a jelek szerint holtpontra jutottak – fűzte hozzá az ügyvezető, aki elmondta azt is, hogy a cégen belül egy gesztusértékű felajánlás született, amelyről írásban tájékoztatták a megyei önkormányzatot, de arra még nem kaptak választ.
Az ajánlat lényege: bár még a kért 35 milliót sem kapták meg, s emiatt szombattól nem fognak főzni a megyei fenntartású 16 szociális intézményben sem, a főző és tálaló konyhákat nyitva tartják és saját személyzetük hajlandó feltálalni azt az ételt, amit a megyeháza máshonnan vitet majd az érintett intézményekbe. (Ambrus András megyei önkormányzati szóvivő szerdai közlése szerint saját hatáskörben meg tudják oldani a melegétel előállítását.)
Kérfalusi Attila megjegyezte: nem érti, hogy ha a megyeházának van pénze mással alapanyagot beszereztetni, illetve főzetni, akkor a közétkeztetés megnyugtató helyreállítása érdekében miért nincs legalább 35 milliója a HunGast számára.

 
S ha még ez sem lenne elég, a tankönyvellátás is veszélybe kerülhet Pest megyében. 
Menzastop után jöhet a könyvstop. Az ok ugyanaz: tetemes tartozás.

  
Nemcsak az iskolai étkeztetés árával tartozik Pest megye önkormányzata, hanem 2010 szeptembere óta a tankönyveket sem fizették ki. A tankönyvek árából a tankönyvterjesztőknek így mintegy 150 millió forinttal tartoznak, annak ellenére, hogy a megye a tankönyvellátásra járó normatív támogatás teljes összegét megkapta még 2010. augusztusában.

A tankönyvterjesztők már többször kezdeményeztek egyeztetést, kértek fizetési ütemezést, de hiába - olvasható a közleményben, amelyben kitértek arra is, hogy az önkormányzat tavaly decemberig csak a tankönyvek árának töredékét fizette ki, az idén pedig egyetlen forintot sem, bár a tartozását természetesen elismeri.

A szervezet szerint az állam nem gyakorol pressziót annak érdekében, hogy az iskolafenntartók valóban kifizessék a hozzájuk régen megérkezett pénzt a leszállított tankönyvekre, holott tudomásuk van ezekről az elfogadhatatlan, több hónapos, féléves hátralékokról.

Az önkormányzatok mintegy 150 millió forinttal tartoznak 2010-ről a tankönyvekért. Ezek a kintlévőségek súlyosan veszélyeztetik a zavartalan tankönyvellátást.

Tudjuk, naponta halljuk: nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, húzza őket az adósság, drága és nehézkesen működik az egész rendszer, sokba kerül az oktatás, egészségügy. Bárhol az országban, bármelyik önkormányzat produkálhat olyan helyzetet, mint most  a megyei. 
Ám azért az mégiscsak furcsa, hogy a biztos politikai hátteret jelentő önkormányzatok egyike-másika képtelen ellátni a legalapvetőbb feladatait. Pedig azt a képviselők a hosszú önkormányzati üléseken tapasztalhatták, hogy korgó gyomorral nehéz gondolkodni. (Talán ezért is hoznak rossz döntéseket.)
És éhesen aligha lehet tanulni. Viszont majd jóllakottan sem, ha nincs miből.  

A végén mégis az a fontos, hogy az önkormányzati képviselők tanulnak-e ennek olvasatából akár eszik, akár nem eszik ezt.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése