A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 2., szerda

Perkáta versus Ócsa ( - ott így, itt meg amúgy laptop)

Nem csak Kaposváron osztják a számítógépeket. Mint ahogy már írtuk a város 23 oktatási intézményének összesen 407 darab asztali számítógépet, és monitort, 171 interaktív táblát, ugyanennyi notebook-ot és projektort osztanak szét.

 Perkátán százhatvanegy laptop csalt örömmosolyt az arcokra a Hunyadi iskolában. A felnőtteket az újabb pályázati siker, a diákokat a géppróba izgalma doppingolta.
(Ócsán ez egészen másként van. Itt az önkormányzati laptopok dominálnak. Ez doppingolja a helyieket. Ócsa külön világ. Itt semmi sem úgy értendő, ide más sem vonatkozik.)


Lássuk akkor hogy is van ez most Perkátán?
Első hallásra sem hitte el senki, hogy 161 laptopot kapnak a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai. Pedig a hír igaz: tegnap előtt ünnepélyes keretek között kapták meg a gyerekek a gépeket, és bemutató óra keretében ismerkedtek az új szerzeményekkel, amelyekre úgy néztek, mintha csodát látnának.
Pedig a polgármester, Somogyi Balázs hangsúlyozta: az utóbbi években sokat tettek azért, hogy helyben tartsák a gyerekeket. Jól végzik a dolgukat, bizonyítja a tapasztalat, hiszen megfékezték az elvándorlási folyamatot - az idei tanévben mindössze egy olyan gyermek él a településen, aki másik, vagy városbeli iskolát választott a falubeli helyett. Az önkormányzat vezetői és a pedagógusok karöltve továbbra is mindent megtesznek a marasztalásért: a csáberőként ható iskola- és óvodafejlesztésen kívül az ő malmukra hajtja a vizet a intézményátszervezés is.
Szilassy László, a Perkáta-Nagykarácsony Általános Művelődési Központ igazgatója azzal kezdte a fejlesztések taglalását, hogy elmondta, a két évvel ezelőtt Nagykarácsonnyal közösen létrehozott közoktatási, többcélú társulás jót tett a közoktatásnak: a társulás nemcsak gazdasági érdekeket szolgál, biztos anyagi hátteret jelent, hanem ezen túlmenően szakmai és módszertani előnyöket is hozott. Olyan összeget költhettek az oktatás, nevelés módszertani fejlesztésére, amely kistérségi szinten egyedülállónak számít. Szintén fontos: 30 millió forintból akadálymentesítették az óvodát, iskolát. Interaktív táblákra a két településen 24 millió forint pályázati forrást költhettek, és a kompetencia alapú képzésbe bevont másodikos, negyedikes, hatodikos és hetedikes diákoknak, valamint a fejlesztő csoport tagjainak igényelhettek pályázat révén laptopokat. Ennek a programnak a záró ünnepségét rendezték hétfőn az iskolában.

Ócsa képviselő-testületének,  polgárainak talán mindez távoli és hihetetlen, de 46 millió 439 ezer forintot nyertek a diákok tanórai, tanórán kívüli szabadidős foglalkoztatására: óránként 10 ezer forintot kapnak azok, a perkátai iskolában és óvodában dolgozó pedagógusok, akik csatlakoztak a programhoz, amelyből huszonöt rendezvényt valósítanak meg. Ez nem kedélyjavító, hanem életmentő lehet a mai világban... , mondta Szilassy László.

Elhangzott az ünnepségen: a sémákon csak áttöréssel lehet változtatni, és a sok újítás vérfrissítőként hatott, felrázta a közösséget. Hozzájárult ehhez a frissítéshez a laptopprogram is, amely lehetővé tette, hogy a diákok e gépek segítségével sajátítsák el a tananyag egy részét.

Asus - Tamás
Ócsa képviselő-testülete, Horváth Tamás (Fidesz) tanár, megyei képviselő és most alpolgármester, előző ciklusban betöltött  szerepvállalásában javasolta a kétéves önkormányzati tulajdonú laptopok értékesítését, aminek kedvezményezettei saját maguk lettek. Így az állítólagosan leamortizált számítástechnikai eszközöket 20 ezer forintért úgy vásárolták meg, hogy a választásokat követően azokat 3,2 milliót meghaladó összegben pótolták vissza. Az akkor is több helyi tanárt alkotó képviselő-testületből egyetlen ember sem volt, aki ezt kifogásolta volna. Egyetlen pedagógusnak sem jutott akkor eszébe, hogy ezek a használható gépek nem csak saját célra jók, hanem más hivatalos munkára is. Így az önkormányzatira és iskolaira is. 

Mint kiderült, a kétéves gépeken a ma is elfogadottan használt XP operációs rendszer volt, Office 2007 irodai alkalmazással, és egyéb programokkal. A nevezett alkalmazásokkal és programmal rendelkezésre álló hordozható számítógép még a hozzá nem értők szerint sem 20 ezer forintot ér, s nem korszerűtlen. Ezt bizonyítja az, hogy a most milliókért beszerzett újabb laptopok szintén az Office  2007 rendszert használják, amiért most darabonként vagy 60-65 ezret fizettek.  Számolta már valaki, hogy ez mekkora veszteség a lakosságra mérve? Tudniillik, hogy nem csupán magától hiányzik a város gazdálkodásából negyedmilliárd forint, és nem véletlen, hogy a kasszát most a ránk sózott kommunális adóval próbálják részben visszapótolni. Legalábbis 35 millió erejéig. Ugyanis ennyit várnak attól az adótól, aminek a bevezetését a Kormányhivatal is jogsértőnek tartja. Ha a laptopok felesleges eladását, majd pótlását vesszük, meg azt a pár kártérítést, amit kiharcoltak még maguknak, akkor máris több milliós nagyságrendről van szó.  Ezt már vesztették. Mi meg fizetjük. Ha azonban mindezt megspórolták volna nekünk, akkor talán még sem kéne jogsértőn kommunális adót az emberekre erőltetni. Arról nem is beszélve, hogy egy pici önmérséklettel, kevesebb illetménnyel és költségátalánnyal is beérhetnék az amúgy nem éppen jól sáfárkodó főkolomposok, hogy a pályázati stratégiánkról, lehetőségeinkről és az elmulasztott fejlődésünkről ne is beszéljünk. 

Erre szolgált volna jó például a fejér megyei Perkáta település leleményessége, ébersége és tisztessége.  Már ha értenek egyáltalán az illetékesek a példából. 

Ha nem, akkor az nagyon szomorú, ha meg igen és még sem merítenek belőle, akkor  annak nagyon rossz, és társadalmilag igen káros üzenete van. Akár a fideszes többségben van a képviseletünk akár nem.  Egyébként az előző ciklusban is a képviselők többsége az alpolgármester elvei mentén szavazott. Nem véletlen, hogy Horváth Tamás és Bukodi Károly fémjelzi ma is Ócsa történéseit.

Ezért példa a fenti laptopos történet.
*

19 megjegyzés:

  1. Nem vagyok megelégedett szószólója a jelenlegi, sőt a korábbi testületeknek sem, de ekkora hazúgságokon, csúsztatásokon alapuló bejegyzést még itt sem olvastam! Pedig rendszeresen követem/követtem a blogot, még azok után is, hogy eltűntek bejegyzések indokolatlanul. Ez azonban ami itt megy gyalázat!

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, ami itt megy Ócsán az önkormányzatban, az gyalázat. Az írás cáfolhatatlan. Átverték az embereket, lenyúlták a pénzt a laptopot és ezért vagyunk szarban. Gyalázatosak.

    VálaszTörlés
  3. Legalább van példa, és le van írva az igazság.
    Ha másként tudod, cáfold meg hitelesen, konkrétumokkal. Amit tettek, az elég konkrét gazság.

    VálaszTörlés
  4. Miért nem írtad le, hogy ez konkrétan gazság.

    VálaszTörlés
  5. Hol a hazugság és csúsztatás, mert nem derült ki a hozzászólásodból? Kifejtenéd bővebben, érdekelne.

    VálaszTörlés
  6. Szívesen! Majd, ha a blogbejegyzés szerzője tényekkel igazolja korábbi és jelenlegi állításait! Addig csak legyenek ezek a "cáfolhatatlan igazságok".

    VálaszTörlés
  7. Szerintem ezeket a dolgokat mindenki látja, tapasztalja, tudja. Dokumentálva van itt, az önkormányzati ülések jegyzőkönyveiben, a Computerfutár számlázásában, és egyéb helyeken, iratokban. Horváth képviselő, Bukodi polgármester, a többi volt, és jelenlegi képviselő érintett, kivéve azt aki most került be a testületbe. A mindent tudó egyszerű szürke jegyző, meg évek óta ott lapul a színfalak mögött, és tartja-mozgatja a szálakat.
    Mit akarsz még, érintett barátom? Gondolod, hogy ebéli idefirkantásod mentesít az elkövetett alól? Menj Mea culpa-zni.

    VálaszTörlés
  8. Nem is cáfolja senki, csak hát jó egy kicsit kavarni a szaron, hátha még valaki beveszi, hogy a blog a hibás a képviselői mulasztásokért.

    VálaszTörlés
  9. "Szívesen! Majd, ha a blogbejegyzés szerzője tényekkel igazolja korábbi és jelenlegi állításait! Addig csak legyenek ezek a "cáfolhatatlan igazságok".

    Nem igazán értem, mit kellene igazolni? Ott vannak a laptopok a képviselőknél. Régiek újak egyaránt. Ismert tény, hogy mennyiért lettek vásárolva illetve eladva. Szintén ismert tény a Bukodi illetménye is. Csak, hogy ezt a két példát hozzam fel hirtelen. Azt könnyű fújni, hogy hazugság, meg csúsztatás, csak cáfolatok nélkül hiteltelen az egész.

    VálaszTörlés
  10. Hiteltelen, mint maga a városvezetés.

    VálaszTörlés
  11. Ismeretlenként írom, ez az egész szánalmas. Két hónapja semmi új nem került ide, a régebbi gondolatok forognak mindig, pedig, ha jól tudom azóta új költségvetése van a Városnak. Az senkit nem érdekel, vagy senki nem ért hozzá, csak azok akik meg szavazták vagy esetleg ellene szavaztak?
    Ne haragudjatok, de csak az egyik sarokból a másikba söprögettek, új ötletekkel, megvalósítható elképzelésekkel tenni kellene a településért, ha tényleg otthon akarja valaki érezni magát itt. Én biztosan nem szítanám otthon a vita tüzét, nem vádaskodnék, hanem közösen keresném a megoldást, erre itt halvány szándékot sem látok.

    "Bejegyezte: fo-lak" állítólag így nem törlik a hozzászólásomat.

    VálaszTörlés
  12. Ha a Bodri kutyámat indítottam volna képviselő jelöltként a Fidesz égisze alatt bekerült volna a képviselő testületbe.Csak az lenne a különbség,hogy a kutyámnak van erkölcsi tartása.

    VálaszTörlés
  13. Képviselői laptopokat az iskoláknak!
    Itt a megvalósítható új ötlet.
    Akár közösen is átadhatjuk őket.
    Ez jó megoldás, nem?

    VálaszTörlés
  14. Itt titokban és névtelenül a Horváh is be írogat. Csak azt nem értem, miért nem regisztrál és teszi ezt névvel. Ő itt miért nem vállalja magát, mint más?

    VálaszTörlés
  15. Ki az a más, aki nevét adja?! Légyszíves sorold! Te ki vagy? Nem más, mint egy "névtelen írta..."! Mi a neved, mért nem vállalod magad? A Horváth emlékezetem szerint itt és a többi blogon is hozzászól néha a saját nevével! Egyébként én is szívesen venném, ha reagálna, ill. reagálnának, azonban egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy ezen a blogon itt, ilyen környezetben, ezekhez a hozzászólásokhoz, ha olvassák, akkor sem válaszolnak. Minek? A mindentmegmodók a mindentjobbantudók a mindegyhogymiértcsakokoskodók az azokatényekamiketmimondunk hozzászólások ellen szélmalomharc lenne.

    VálaszTörlés
  16. Ki az a Horváth?

    VálaszTörlés
  17. Egy névtelen senki, ha így ír.

    VálaszTörlés
  18. Ami pedig a Horváthot és a kisarcolt laptopjait illeti: Azért nem válnak ügyekké az ilyen laptop-loptok esetek, azért úszhatnak meg szinte mindent az ilyen képviselők, mert a kollektív felelősség mögé bújva, szlalomoznak a jobb érzésű emberek, a jog és a téveszméik közt, mert nem jelentik fel őket, így ami nem jut el a bírósági ítéletig az számukra semmis, vagyis nem létezik. Ennek pedig az a következménye, hogy a helyi képviselő mint amolyan magának való könnyű keresetű erkölcsi-prosti, (egy se nem normális, se nem eleven köznapi ember, hanem csak) egy köztes, átmeneti állapotú zambi válik a közmegvetés tárgyává. Ezért nem is nyúlnak hozzájuk. Olyan időlegesen villódzó rémek a közéletben, melyek csak a megtévesztett egyszerű többség számára tűnnek védettnek, vagy érinthetetleneknek. Közben meg egyre dőlnek ki, mint csontvázak a titkos szekrényből.

    VálaszTörlés
  19. Megvetést és szánalmat keltő egytől egyig mind.

    VálaszTörlés