A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 26., szombat

Ő is egy megyei képviselő ( - csak nem Horváth)

Interpelláció a megyei közgyűlés elnökének, Szűcs Lajosnak

A Pest megyei önkormányzat anyagi helyzete és fizetőképessége az elmúlt időszak híreiből (lásd pl. itt a honlapunkon) mindenki számára világossá vált. A helyzet rendkívül elkeserítő, jelen állás szerint könnyen elképzelhető, hogy a megyei fenntartású intézmények dolgozói áprilisban már nem kapnak fizetést. A helyzet kritikusságára való tekintettel interpellációt intéztem a megyei közgyűlés elnökéhez, Dr. Szűcs Lajoshoz, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is. Ennek szövegét az alábbiakban olvashatják, természetesen a választ is közölni fogom majd, amikor megérkezik. Mindezeken túl várom a megyei fenntartású intézmények dolgozóinak észrevételeit, kérdéseit, megjegyzéseit a 06-70-379-92-20-as telefonszámon és a sipos.richard@jobbik.hu e-mail címen.

Interpelláció
a Pest Megyei Közgyűlés elnöke
Dr. Szűcs Lajos részére
Mi lesz a Pest Megyei Önkormányzat sorsa?

Tisztelt Elnök Úr!

Az elmúlt hetek eseményei ismét rávilágítottak: Pest Megye Önkormányzata eljutott arra a pontra, ahová az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy nem ér el.

Önök az elmúlt években a szocialista kormány megyei önkormányzatokat érintő pénzügyi ámokfutásait korrigálva hitelt hitelre halmoztak a működőképesség fenntartása érdekében. Tették mindezt abban a reményben, hogy ha megtörténik a kormányváltás, akkor fentről képesek lesznek a negatív folyamatokat visszájára fordítani és konszolidálni a megyék pénzügyi helyzetét. Az elmúlt 10 hónap szomorú ténye azonban, hogy hiába zajlott le a fülkeforradalom, az Önök kormánya elfelejtette visszaadni a megyei önkormányzatok támogatására a szocialisták által elvett SZJA-járulékokat és más illetékbevételeket is. Ezen túl a pénzügyi konszolidáció más formája is elmaradt, hiszen Pest Megye Önkormányzata a központi büdzséből pénzügyi segítséget nem kapott, csupán azt a 40 millió forintot, ami mindössze az 1%-a volt a 2011. január végén esedékes lejárt tartozások összegének. Március közepén immáron 6 milliárd forint az a pénz, amiért sorban kopogtatnak a különböző szolgáltatók és a bankok.
Itt vagyunk a csődhelyzet küszöbén, bár még csupán az első időzített bomba robbant fel a közétkeztetés ügye kapcsán, bármelyik pillanatban jöhet a következő, ami végleg a szakadékba taszítja a teljesen magatehetetlenné vált önkormányzatot. Sokan vagyunk, akik nem látjuk a kiutat és azt, hogy mit kívánnak tenni ezzel a rengeteg adóssággal, van-e határozott elképzelésük a működőképesség fenntartására? Az a 31 milliárd forint, amivel kormányszinten segíteni kívánnak a közel 3200 önkormányzaton, szinte semmire nem lesz elég, hiába ígérik, hogy a fenti összegből külön keretet képeznek a megyei önkormányzatok számára.
Március idusára eljutottunk oda: a megyei fenntartású intézményekben a dolgozók sorra számolnak be arról, hogy rendre késik a fizetésük. Bár Önök leplezni próbálták, amíg lehet, de közétkeztetés ügye mindenki számára világossá tette: óriási a baj. A megyei önkormányzat 4000 dolgozója kíváncsi arra, vajon áprilisban ismét késve kap, vagy egyáltalán kap-e fizetést? Az Önök kormánya által bevezetett új személyi jövedelemadó-rendszer, illetve a cafeteria- és egyéb juttatások megvonása ez év elejétől rendkívül nehéz anyagi helyzetbe hozta ezeket az embereket. Arról nem is beszélve, hogy mi lesz 4000 családdal, ha egyik hónapról a másikra a megyei dolgozók tényleg nem kapnak fizetést sem?

Eljött az a pont, amikor már nem lehet tovább leplezni, maszatolni, csúsztatni, és újságcikkekben azt nyilatkozni, hogy nincs semmi gond az önkormányzat fizetőképességével.

Tisztelettel kérem Elnök urat, őszintén válaszoljon arra a kérdésre, hogy mi lesz a Pest Megyei Önkormányzat sorsa?
Várható-e elegendő mértékű, gyors kormányzati segítség a csőd elkerülésére, és ha igen mikor? Amennyiben nem várható, miért nem? A 3000 milliárd forintot kitevő magánnyugdíj-pénztári megtakarítások központi büdzsébe történő átcsoportosításából jut-e a Pest megyei közétkeztetésre és a megyei dolgozók fizetésére, vagy ezzel a pénzzel mind az IMF-hez és társaihoz rohannak majd?

Tisztelettel várom őszinte válaszait!
Göd, 2011. március 18.
Sipos Richárd,
közgyűlési képviselő
*

14 megjegyzés:

  1. Őszinte válasz egy politikustól? Esély nincs rá.

    VálaszTörlés
  2. Egyszerű a válasz minden kérdésre.
    A megyénél már több éve gondok vannak.A lejtőn csúszás már 5-6 éve elkezdődött.Hozzá nem értő emberek töltenek be olyan posztokat amihez "gőzük " sincs.Ha munka nélkül is lehet pénzt keresni minek dolgozni ? Néha rájuk tör a munkakedv elkezdenek kicsit dolgozni, ellenőrizni de hamar megunják,és semmit nem tesznek azért, hogy jobb legyen a "mérleg".Ha van is valaki aki dolgozna tisztességesen azt elűzik,kirúgják ,mert túl sok hibát talál az elődök munkájába. Az előző ciklusban is Szűcs Dr. volt az Elnök,miért nem hozta nyilvánosságra , hogy ekkora nagy a baj a megyénél ? Hát erre is egyszerű a válasz:féltette a saját állását.Úgy ahogy akkor, most sem érdekli,hogy hány Pest megyei családot tesz tönkre ez a munka morál amit Ő gyakorol.De a saját Pártját is lejáratta.Nincs szebb jövő!! A jövő egyre labilisabb lábakon áll.Egyre több támogatót veszít el az Elnök Úr.
    A konyhásoktól még senki nem kérdezte meg, hogy szívesen dolgoznának e újra a Pest Megyei Önkormányzatnak.De senkit nem érdekel , hogy miből veszik meg a bérleteket( hiszen nem kapták meg még mindig a fizetésüket) ingyen dolgoznak a Pest Megyei Önkormányzatnak.(Sőt ők fizetnek, ők fektetik be a kis pénzüket,hogy ingyen dolgozhassanak !)A tanárokkal, nem merik megtenni, hogy ne kapjanak egyáltalán bért, nem kell izgulni megoldják, hogy addigra legyen pénz!

    VálaszTörlés
  3. Nem ér rá az Elnök Úr válaszolni, mert fontod megbízást kapott!!

    VálaszTörlés
  4. Kormánykörökben szóbeszéd, hogy már nem sokáig tölti be a posztját.

    VálaszTörlés
  5. Hiszem ha látom.

    VálaszTörlés
  6. Sebaj, majd a Tenisz Szövetséget rendbe vágja!

    VálaszTörlés
  7. Ugyan már, Szűcs érinthetetlen, de, hogy miért???
    Ócsáért semmit nem tett, csak az elmúlt 10 évből említsen valaki egy konkrétumot!
    Más. fo-lak igazán gyenge vagy, be kell látnod a Jobbik sem jobb ezeknél... A Peti sem működik igazán. Gyáva népnek nincs hazája, ideje szembefordulnod a parlamenti pártokkal - bár ehhez nem vagy elég érett - és valóban egy új (világ-)rendet alkotni, de ehhez te nem vagy partner mert továbbra is rabszolga vagy! Nem akartalak bántani!

    VálaszTörlés
  8. Ez már a vicc kategória?!

    VálaszTörlés
  9. Jó lenne a tényekkel szembe nézni...a háttérben politikai alku "sejtetik"...amit a "bolsik" elkeféltek mi már nem tudjuk rendbe hozni, ezzel a kiszólással eltompítjuk a magunk felelősségét.
    Minden tisztelet a megye vezetésének tett áldozatos munkájáért e széles palettán tett kötelező felelősség vállalásáért, de higgyék el, hogy nem mindenki hülye aki fakanalat vesz a kezébe, mert csak ahhoz ért. Amúgy tisztelt vezetés, az önkormányzati törvény értelmében az un. "pántlikázott pénzek" felhasználása egyértelműen szabályozott, másra nem fordítható!!! Nem vagyunk jogértő emberek, de élünk a gyanúperrel, hogy ezen pénzek felhasználása már jogilag is "neccesnek" mondhatók!!

    VálaszTörlés
  10. Ne izguljatok a Szűcs okán, már nem sokáig marad Ócskán. Dabas és a főváros is vonzza, és ha már kifilézte a megyét, meg a tenisz klubbot, akkor is marad még bevétele, hogy áttelepüljön. A Horváth pedig már vérszemet kapott és Ő most indul csak be, szintén váltani fog. Csak várjátok ki. Az adótokat, tuti a duplájára fogják ugrasztani. Aztán majd lehet tapsikolni meg voksolni menni, szegény nyomoroncként.

    VálaszTörlés
  11. A Szűcs még oké de ki az a Horváth?

    VálaszTörlés
  12. Horváth? Nem az aki a suliban tanárnak hívatja magát? Vagy az aki felkínálta eladásra önmaguknak a hivatali laptopokat? De van a megyénél is egy ilyen nevű alak, aki ott a korábbi döntéseivel a Szűcs oldalán adósságba vitte a költségvetést. És itt is lakik a Bajcsyn a szomszédomban egy ilyen nevű paraszt. Így én sem tudhatom, melyik az igazi. Valóban ki lehet ez az ilyen nevű emberfajzat?

    VálaszTörlés
  13. itt volt a cirkusz a múlthéten. Azt hiszem a bohócot hívták így.

    VálaszTörlés
  14. Igazad lehet, annak a neve szintén valahogy így kezdődött. A gyerekek kiabáltak rendesen, hogy Hülye bohóc, hülye.... hű...
    Aztán amilyen ricsajjal jöttek, olyan csendben elhúztak.
    Tehát jó a meglátás.

    VálaszTörlés