A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 11., péntek

Ne a köznép, hanem a döntéshozók, a köz nevében sáfárkodók bukjanak bele az adósságba ( - önmaguk csődjét vállalva)

Kormányzati tervek lehetővé tennék, hogy a nagy adósságot felhalmozó városok polgármesterei és önkormányzati képviselői ne indulhassanak a következő választáson, a képviselő-testületet pedig egy adósságszint elérése után automatikusan feloszlatnák.
 
Súlyos retorziókat helyezhet az állam kilátásba azokkal az önkormányzatokkal szemben, amelyek túl nagy adósságállományt halmoznak fel a jövőben. A kormányelképzelése szerint akár a képviselő-testület és a polgármester állásába is kerülhet, ha túl nagy az adósságállomány egy-egy településen.
A lehetséges következmények közt van a testület munkájának felfüggesztése és új választás kiírása, azonban meglepő módon ez még mindig az enyhébb büntetésnek számítana. Nem kizárt ugyanis az sem, hogy az adósságért felelős városvezetőket eltiltanák attól, hogy induljanak az előre hozott választáson.

Arról, hogy a példa nélküli módon szigorú szabályozás mekkora adósságszint elérésekor lépne életbe, nem tudni biztosat. Az önkormányzatok pénzügyeit nem említik ebből a szempontból az új alkotmány tervezetében, de akár az alaptörvény elfogadását követő hetekben vagy ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a tervezet.
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az önkormányzati törvény még  egyeztetés alatt áll; ez egyébként nem szerepel a kormány által a télen kiadott tavaszi törvényalkotási programban. Helyet kapott viszont ebben a dokumentumban júniusi elfogadásra ütemezve egy nemzetgazdasági minisztériumi javaslat az új közpénzügyi törvényről.

Fontos tudni, hogy az államadósság leküzdése a kormányzati politika kiemelt célja. Egyértelmű, hogy az önkormányzatok gazdálkodásában szintén el kell érni az adósság csökkentését. A Belügyminisztérium közlése szerint  az önkormányzati törvény módosításakor lehetnek változtatások, addig azonban nem kommentálják előre az elgondolást.

A javaslat elfogadása azonban sok kormánypárti politikust érinthet rosszul. A Progresszív Intézet tavalyi kutatása szerint a leginkább eladósodott nagyvárosok polgármesterei a Fidesz parlamenti padsoraiban is ott ülnek. Egy főre százezer forintnál nagyobb adósság jut például Debrecenben, ahol a Fidesz-alelnök Kósa Lajos a polgármester, a lista első két helyén pedig a Lázár János frakcióvezető által irányított Hódmezővásárhely és a Rogán Antal vezette V. kerület áll.

Ezzel azonban nincs még vége, hiszen Pest megye önkormányzata az egyik  legjobban eladósodott kormányzati egység. Szűcs Lajos nem csak a Fidesz tagja, hanem az országgyűlés jegyzője, de számos más tisztség betöltője. 
Most mégis a megyétől hangos a sajtó, hiszen mint kiderült azért függesztette fel a közétkeztetést a szerződésben álló szolgáltató, mert azt, a - lassan kezelhetetlenül felhalmozódott és korábbról - maguk előtt tolt adósságok okán nem  fizette az önkormányzat. Ma az országban talán Pest megye van a legjobban eladósodva. 

Ócsa város adósságállománya nem hasonítható a megyéhez.  Helyi szinten mégis sok. 



Fogadó-óra, és egyéb nincs megadva
 
Azonban Horváth Tamás városi alpolgármesternek kéne némi rálátással és tapasztalattal bírnia a kialakultakról, hiszen a megyei közgyűlésben képviselőként a  helyzet részbeni döntéshozója-, s részeseként érintett.
Tudnia kell, hogy a fontos, mások életét meghatározó súlyos döntések meghozójaként nem lehet az ember felelősség híján, csupán kiváltságos. Ez felelősség  nem csak a cselekvésekkel, a tettel, hanem a választókkal szemben is fennáll. Ezért a következményekkel számolni kell. A rossz döntést is fel kell tudni vállalni. Ehhez arc, bátorság szükségeltetik, mert a gondok okán  kínos kérdések merülhetnek fel. Ezeket biza' meg kell válaszolni. Aki erre képtelen, az a munkáját ellátni is az.

A megye most képtelen megfelelő választ adni arra, hogy a kialakult helyzetben a felelősségével  a több milliós tartozásával miként számol el a sülök és a közvélemény előtt.  

Nem is ártana, sőt kimondottan ideje lenne egy olyan törvényt elfogadni, ahol azok a képviselők, akik részt vettek egy-egy hibás, rossz döntéshozatalban, aminek kára és mellékhatása az adósság létrejötte, a költségvetés hiánya és az emberek adóval sújtása, nos azok a döntéshozó személyek többet ne lehessenek sehol képviselők, bizottsági tagok, városi és megyei haszonélvezők,  szoruljanak vissza a társadalmi perifériára, s kapjanak lehetőséget a megmérettetésre a beilleszkedésre akár a munkaerőpiacon, vagy közmunka programban, netán az élet más szektorában, hogy ezzel is átérezzék a döntéseik  súlyát, azok hatását, valamint részesei, ebbéli felelősségvállalói legyenek a társadalom kapcsolódó gondoskodásnak, kormányoktól, pártoktól függetlenül. 
Ha valaki becsődöl vezetőként,  képviselőként, még lehet sikeres hétköznapi munkásemberként.
*

7 megjegyzés:

  1. Miért kell az étkeztetésből egy szűk körnek milliárdossá válni?
    Ki a felelős ezért?

    VálaszTörlés
  2. Rendesebb helyeken egy ilyen helyzetet követően egységesen lemondanak a vezetők,képviselők, mert nem tudták a feladataikat ellátni.

    VálaszTörlés
  3. Csak egy "rendesebb" helyet említs a hitelességed érdekében! Ostoba!

    VálaszTörlés
  4. Mert, te eddig hiteles voltál, mi? Névtelen lúzer.

    VálaszTörlés
  5. "Rendesebb" hely?! Ostoba!

    VálaszTörlés
  6. Képviselő a testületben legyen okos, az való a "rendesebbjének". Itt meg csak a buta adófizetők dumálnak.

    VálaszTörlés
  7. Meg álnéven, pontosabban névtelenül sokan mások.

    VálaszTörlés