A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 25., péntek

Napi menű avagy ki a menza úra ( - a napi betevőnket add meg nekünk)

A Pestre befutó információk és az Ócsára érkező hírek, valamint területi képviselők, és az étkeztetésben érintettek, mind kaotikus állapotokról számolnak be a megyéből az iskolai és szociális ellátást illetően.

Megyénkben még több helyütt máig nincs kialakult rend, és rendszer. a közétkeztetési ellátásban. Bár magukra az iskolákra bízták a megye illetékesei a tanulók ellátását, mégsem tisztázták  a feladatokat és a szerepeket, valamint nem tették egyértelművé a rendezést, a fizetést. Sok a kétség, a bizonytalanság, és óvatosak az érintett partnerek, a bevont vállalkozók is. Az étkeztetés így most ingatag bizonytalan, és nem is biztonságos, hiszen sok helyütt hozzá nem értők kezébe kerülve nagyon rossz és a jogszabályokban meghatározottól eltérő, furcsa eredményeket hozott ez a szituáció. Erre senki nem volt felkészülve. Még a megyei önkormányzat és bárgyú képviselői sem gondolta/ták volna, hogy a közel milliárdos tartozásuk végett leállhat a közétkeztetési ellátás. Mégis ez lett. Bekövetkezett és most csak értetlenkedve néznek, meg ülnek.  Közben meg halljuk a híreket.
Volt olyan hely a megyében, ahol teljesen ellentétes, hibás és szakmaiatlan menüvel rukkoltak elő. Az egyik iskolában Rántott levest, Sárgaborsó főzeléket, Sült kolbászt biztosítottak egy kifőzdéből.  Az ételsorokat most a gyermek- és közétkeztetésben járatlan emberek hozzák össze, csupán anyagi megfontolások alapján.  Sem a bevitt kalória, sem az elvárás, az előírás,  a változatosság, a tápanyagtartalom, az egészséges étrend, az összeállítás, a gyümölcsök, a magvas és rostos termékek aránya nem számít. A vonatkozó jogszabályokat, előírásokat ebben a rapszodikus, és kaotikus helyzetben nem képesek betartani, és betartatni. Az ellenőrzésre jogosult, korábban nagyon nagy elvárásokat támasztó hatóságok most a fülüket-farkukat behúzva a telephelyeiken lapítanak, és nem ellenőrzik a rendszert. Most nem számít az étel hőfoka, a beszállító minősítése, az ételkészítés menete, ideje és elfogyasztása közötti idő, a felkészültség, a dokumentáció, és az sem, hogy az osztó rendelkezik-e alkalmassági vizsgálattal; stb.  Sok helyi kifőzde, kisvendéglő olyan adagszámra főz, és állít elő ételt, amire kellő megalapozottsága, kellő felszereltsége és engedélye sincs. Az ételeket számos esetben engedély nélküli, bevizsgálatlan (ételszállításra nem engedélyezett, azzal nem rendelkező,) járművekkel szállítják.  A gépkocsivezetők nagy része nem rendelkezik előírás szerint Egészségügyi könyvvel, az ételszállító edények a legtöbb helyen nincsenek plombálva. A főző konyhákon az ételminta eltétele kivetni valót von maga után, sokszor nem szabályszerű vagy éppen hiányos. Sok kis konyha nincs is tisztában vele. Most ez sem számít, pedig ez szintén a legsúlyosabb esetek közé sorolja a szakhatóság. Egy ilyen vétek a súlyos büntetés mellett egyéb kihatásokkal is jár, egy közétkeztetéssel foglakozó, szakcégnél. Most persze ebben a helyzetben a sok kis apró konyha, és az ismeretlen előállító, főző és beszállító esetén ez sem rendezett keretek közt működik. Tapasztalni olyant is, hogy az ételhez nem mellékelnek kísérőlevelet, vagy szállítót.  Sok esetben az edényzet, a szállító badella sem a korábban rendszeresített és megszokott. Több helyütt ezek is eltérnek az előírtaktól.

A helyzet rendezéséig – a megyei önkormányzat utasítása alapján - az intézmények egyhetes időtartamokra kötnek szerződést az étkeztetésre.

A szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium március 3.-a óta egészen e hétig képtelen volt megoldani a meleg étkeztetést.

Az igazgató közölte: a Móricz gimnáziumban szerdától a többfogásos meleg ebédet a helyi "Anyós konyha" biztosítaná, az étkezés az iskolai ebédlőben történne, eldobható eszközökkel (az iskola a sem az evőeszközökhöz, tányérokhoz, sem a mosogatási lehetőséghez nem jut hozzá). Közben a szentendrei Új-Mező Kft felajánlotta, hogy hétfőtől szerdáig térítésmentesen napi kilencven liter friss tejjel látja el a diákokat.
"Hétfőn és kedden azonban hideg élelem sem lesz, mert álláspontunk szerint a befizetett térítési díjból jogszerűtlen finanszírozni a közétkeztetésnek nem minősülő szendvicses-ivóleves ellátást” – tette hozzá az intézmény vezetője.
Ha azonban a megye nem tudja kifizetni a térítési díj és az ebéd ára közötti különbözetet - ennek fedezésére március 17-én ígéretet tett -, a szentendrei vállalkozás sem kezdi meg a szolgáltatást – ismertette Kerezsi Csaba. Elmondása szerint a kialakult helyzetről értesítették a szülőket és elnézést kértek tőlük. Közölték: az iskola nem felelős a méltatlan helyzet kialakulásáért, és a problémát az iskola egymaga nem képes megoldani. 

A megyei helyhatóság tájékoztatása szerint a menzastop összességében csaknem 3 ezer embert érintett, de a megyeháza - helyi önkormányzatoknak, az iskoláknak, valamint a vállalkozóknak köszönhetően - szinte mindenhol csak így áttételesen tudta biztosítani az ellátást.

Van hely, ahol Ceglédről beszállítva kapják az ételt. Egyes források szerint a Sodexo is beszállt az üzletbe. Ők legalább szakmailag, jogosultságbélileg megfelelnek, a vonatkozó előírásoknak és ebben helytállnak. 

A reggeli/tízórai és az uzsonna több helyütt azonban továbbra is kétséges, és iskolafüggő, helyi beszerzésű illetve gyártású.  Volt, ahol a takarítók szelték és kenték a kenyeret a kosarakból, majd osztották szét a diákoknak. Egyes szociális létesítményekben az amúgy is leterhelt, létszámhiányos ápoló személyzetre hagyták az ebbéli gondoskodást is, ami bizony az ellátás rovására, kárára hat ki. 
A megyei képviselők persze nem szerveznek ilyenkor iskolalátogatást, közvélemény-kutatást. Nem mennek és nézik meg a döntéseik eredményét. Talán nem is kíváncsiak a választóikra, a kihatásokra. Ők „hivatalból”, és a „padsorokból” szavazva döntenek. A kóros következményeiket, pedig most a gyerekek, az iskolások és a szociálisan rászoruló idősek bánják. 

A szentendrei gimnázium mellett a dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban nem sikerült megoldani a problémát, utóbbi intézményben csupán a rászorulók jutnak meleg ételhez.
Mint arról már beszámoltunk, Dabason, Szűcs Lajos tágabb választási körzetében, a Táncsics Mihály Gimnáziumban egészen napjainkig nem voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy a jelenlegi körülmények között megszervezzék az ellátást, kivéve a rászorulók ellátását hideg élelemmel.  Az étkezők is visszaszorultak, kevesebben vannak az akadozások és a rendezetlenség okán.  A diákok egészséges ellátása, táplálékbevitele kétséges. Többen inkább nem esznek, kivárnak, vagy szendvicseznek. A büfék forgalma, már ahol van, megnőtt, a meleg ételt fogyasztó diákok száma csökkent.
Egymásra mutogatnak (- csere)

Monoron egy új szolgáltató megbízásával vészelte át a gimnázium az elmúlt heteket, az új cég azonban csak egy hétre, előre fizetés esetén vállalja a kiszállítást. (A monori középiskolában a menzastop előtt 530 tanuló vette igénybe a közétkeztetési szolgáltatásokat, jelenleg 203 tanuló ebédjét szerzik be másik helyről. A menzastop összesen körülbelül 3000 ember érintett)  Szűcs Lajos elnök nevével jelzett megyei önkormányzat és annak képviselő folytán most hatalmas presztízsveszteség érte a megyét, a Fideszt és a választókat. Hogy az anyagiakról ne is beszéljünk. Annak kihatásai és hullámai majd később éri csak el az embereket.

Az egyik monori szülő, nem véletlenül a fizetett pénzéért aggódik:  - Elmondása szerint gyermeke befizette az 5 ezer forintos havi hozzájárulást és "ehhez kellett volna a megyének a maga részét pótolni. A gyerekek befizették, de a megye nem egészítette ki, senki nem tudja hol a pénz, visszakapják-e" - vetette fel az egyik édesapa.

A monori József Attila Gimnázium igazgatója, Megyeri István azt mondta:  - Soha nem fordult még elő, hogy egy diákjuk ne kapta volna meg az ebédet, vagy annak ellenértékét ne írták volna jóvá a következő hónapban. "Nagyon szigorú elszámolás alapján dolgozunk. A gyerekek nyugtát kapnak a befizetéskor és számlát a szolgáltatásról. Befizetett pénz nálunk még sosem tűnt el" - válaszolt az anyagiakat firtató felvetésre az intézményvezető, aki hozzátette: a héten még egészen biztosan meg tudják oldani a közétkeztetést, a jövő héttel kapcsolatosan azonban nem tudott nyilatkozni.


Mégis több száz, ezer Pest megyei gyermek, szülő és pedagógus várja a HunGast Kft. és a Pest megyei önkormányzat vitájának végét, a helyzet normalizálását. Mindhiába.

Úgy tűnik, a március eleje óta húzódó vita végére csak a megye fizetése, állami közpénzből történő megsegítése, fizetésképessé tétele, vagy a szerződésbontás tehet átmenetileg pontot.

A HunGast Kft.-nek azonban megvannak a maga feltételei: "az önkormányzat fizesse meg a felhalmozott hátralékot, foglalkoztassa tovább a munkavállalókat, illetve fizessen végkielégítést azoknak a dolgozóknak, akik nem kívánnak tovább alkalmazásban maradni, vegye át vagy fizesse meg a HunGast Kft. eszközeit és beruházásait, valamint fizessen kártérítést a cég felé" - szögezi le a cég közleményében.
Hogy a HunGast vezetése mekkora kártérítésre tart igény, nem árulták el.

A megyétől Szűcs továbbra sem nyilatkozik, de Ambrus szóvivő sem tudta megmondani, hogy a szerződésbontás és a megegyezés milyen költségekkel jár majd.  Ahogy azt sem, hogy mindez mennyiben fogja érinteni a költségvetést és a bérből, fizetésből élő embereket.
Mert ugye arra nem számíthatunk, hogy a megyei képviselők elhibázott és drága munkássága következményeit, a szavazásaik árát önmaguk, vagy a házuk, autójuk, megélhetésük látná kárát, mert hogy azok árán kártalanítsák, vagy térítsék meg az okozott, HunGast által is említett kárt. Ez a feladat mint mindig, most is majd a helyi emberekre, a választókra marad. Úgy mint jelen esetünkben is, - majd látható és tapasztalható lesz.

Elkeserítő, és elszomorító, hogy még mindig ilyen alakok, kiismert emberek, szélhámosok kerülnek pozícióba, képviselőként az önkormányzatokba. Most bezzeg ezek a jól fizettek hallgatnak, és nem állnak ki a szülők, a gyerekek, vagy az iskola, netán a város elé. Nagyságos urak eme némberek. Nem szeretik a hétköznapi pórt, a népi elemeket,  - a pórnépet. Csak nyilatkozatokat, közleményeket képesek kiadni, vagy szóvivőjük útján üzenni.
Pest Megye Közgyűlése ma, március 25-én tartotta rendkívüli ülését. Az ülés tárgya a Pest Megye Önkormányzata és a HunGast Kft. között fennálló szerződés kölcsönös megegyezés alapján történő megszüntetése volt.

A közgyűlés 23 igen, 7 nem szavazattal és 7 tartózkodással megszavazta a kiegészített határozati javaslatot, amelyben felhatalmazta elnökét (Szűcs Lajost) a HunGast kft-vel, az önkormányzat fenntartásában lévő egyes intézményekben történő közétkeztetési és tálalási feladatok folyamatos ellátására 2008. július 15. napján kötött vállalkozási szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló tárgyalás lefolytatására, a szerződéstervezet közgyűlés elé tárására. A kiegészített határozati javaslat második és harmadik pontjában a közgyűlés felhatalmazta elnökét a szerződés megszüntetésével kapcsolatos járulékos kérdések tekintetében a tárgyalások lebonyolítására, továbbá felkérte, hogy az étkezési közszolgáltatás jövőjéről külön előterjesztés készüljön.

Ér-e ennyit a képviselt?
A rendkívüli közgyűlésen meghozott határozattal megnyílt a lehetőség arra, hogy a közétkeztetési szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséről, illetve a megegyezéshez szükséges nyitott kérdések tekintetében a felek között megállapodás szülessen.

Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy az önkormányzat nem fizet, elhúzódó egyeztetések, viták, tárgyalások várhatóak, ami a megyei taktika része, és egyikünknek sem jó. Ez már nem az iskolásokról, a gondozottakról, hanem a politikáról, a túlélési taktikáról, a megélhetési képviseltről, a narancsos politikusról, a  Lexus és a luxus megtartásáról szól.

Az elkövetkező hetekben érdemi változás nem várható.  A megye továbbra sem képes rendezni a helyzetet. Fizetésképtelen és ezért a megyében élőket még nagyon megfogják sarcolni az ismert képviseletük útján.  A képviselők továbbra is alkalmatlanok feladataik ellátására, még akkor is, ha ezért a legmagasabb illetményt veszik fel a maguk javára a közpénzek tárházából, az önkormányzatból. (Akár a napi betevők kapcsán.)

*

7 megjegyzés:

  1. Semmi gond, megbízták a legprofibb szakembert,hogy tárgyaljon annak a szerződésnek a kölcsönös felbontásáról amit Ő KÖTÖTT!!!!Kemény,nehéz munka vár most Szűcs doktorra,szorítsunk neki együtt közösen a szebb jövőért!

    VálaszTörlés
  2. Annak idején a kezelésében lévő konyhákat nem újította fel a P.M.önkormányzat most felújítva vissza veszi? Hmmm furcsa

    VálaszTörlés
  3. Meddig lehet ezt tűrni ? Ilyen döntésképtelen , önző és felelőtlen vezetőktől függ a sorsa több száz Pest megyében élő családnak.Miért kell egyáltalán Pest megyei Önkormányzat ? Miért nem adják vissza a helyi önkormányzatoknak a településükön található Intézményeket ? A helyi önkormányzathoz tartozó intézményekben soha nem volt ekkora "terror" ,a helyi vezetők sokkal jobban oda tudnak figyelni mindenre.Jobban feltudják fogni ,hogy egy jól működő intézmény a település "javát" szolgálja.Mire volt jó az oktatási intézmények központosítása ? Nem számít,hogy így még több a papírmunka, az a fontos ,hogy több esély van a nem egyetértő és mindenre nem bólintó intézmények megalázására, sarokba szorítására.

    VálaszTörlés
  4. MONDJA MÁR MEG VALAKI KIK VOLTAK AZOK A MARHÁK AKIK EZEKET A KÉPVISELŐKET MEGVÁLASZTOTTÁK?

    VálaszTörlés
  5. Ha a gázszolgáltató állította volna le a szolgáltatást a sok adósság miatt a Pest megyei intézményeknél, akkor arról döntöttek volna, hogy le kell cserélni a gázüzemeltetésű kazánokat vegyes tüzelésűre, mert az helyben is megoldható ? Legfeljebb majd a diákok,ellátottak, nővérek, tanárok, technikai dolgozók sorba "tűzfelelős" kitűzővel végezhetnék ezt a feladatot is ! A Hungast dolgozói, meg igazán kitehetnék már, az "Ingyen dolgozók" névkártyát.

    VálaszTörlés
  6. Mi , azok az emberek akik hittünk egy pillanatra a "Jobb és Tisztességesebb" Politikusoknak .Mi rontottuk el.....

    VálaszTörlés
  7. "Ez a SZŰCS NEM A MI SZŰCSÜNK" (Kabos Gyula / Meseautó)

    VálaszTörlés