A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 5., szombat

Kormányzati mentőöv a Szűcs féle önkormányzatoknak? ( - Ócsa érintett?)

A 250 milliárdos költségvetési zárolás semmilyen módon nem fogja érinteni az önkormányzatokat.  A kormány 31 milliárd forintot különített el a költségvetésben az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére, melyre az eddigiektől eltérő módon, idén három alkalommal lehet pályázatot benyújtani – nyilatkozta Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a sajtótájékoztatóján.

Tállai András hangsúlyozta, hogy a támogatás célja, hogy az önkormányzatok adósságállományát csökkentsék, majd idővel teljesen megszüntessék. Ez nem azt jelenti  hogy a kormány átvállalja az önkormányzatok adósságait, hanem azt, hogy többfajta pályázati lehetőséget biztosítva számukra segítsék a működésüket. A 31 milliárd forintból a működési jellegű adósságokat számolják fel, a más célú hitelfelvételeket, kötvénykibocsátásokat azonban ez nem érinti – tette hozzá a politikus.
A támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának és ellenőrzésének részletes szabályairól a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével rendeletet alkotott.
A rendelet értelmében ötféle témakörben, ötféle támogatási formára lehet pályázatokat benyújtani – ismertette a jogszabály tartalmát Tállai András.
Az első forma egy egyszeri, rendkívüli támogatás, melyet 60 napon túli közüzemi és élelmezési tartozások kifizetésére lehet igényelni. A második a kötelező feladatok ellátásában fogja segíteni az önkormányzatokat, különös tekintettel az alapfokú oktatási intézmények - óvoda és általános iskola - működtetésére.
Külön forrásokra pályázhatnak a megyei önkormányzatok
Erre azért van szükség – mutatott rá az önkormányzati államtitkár -, mert az elmúlt években folyamatosan elvonták a megyei önkormányzatok támogatásait, a terheiket viszont növelték, így az ő helyzetük rendezése nagyon sürgető feladat.
Az adósságeljárás alá vont önkormányzatok egyedileg pályázhatnak a 4. támogatási formára, valamint arra külön igényelhetőek támogatások az ötödik tételből, ha különböző jogerős határozatokban az önkormányzatra kiszabott fizetési tételek miatt az önkormányzat a működésképtelenség határára kerül – sorolta a politikus.
A pályázok köréből több esetben is ki lehet zárni egyes önkormányzatokat
Ilyen eset lehet például az, ha az önkormányzati törvényben megszabottnál nagyobb hitelt vesznek fel, vagy ha nem döntenek helyi adók bevezetéséről – jegyezte meg Tállai András. A pályázatok elbírálásának idejére az államtitkár minden érintettől türelmet kért, mondván: nem gépiesen, egy program segítségével fogják elbírálni a pályázatokat, hanem megvizsgálva minden esetben az önkormányzatok helyzetét, keresve az okokat, melyek hatására nehéz körülmények közé kerültek. 

Akkor némileg érthető a városvezetés abbéli elgondolása, és pénzköltése, hogy csődközeli helyzetet, vagy annak látszatát keltve vezesse be a kommunális adót, miközben cseppet sem visszafogott gazdálkodásuk folytán csak úgy folynak ki sorra a milliók a hivatal  kasszájából. Ugyebár volt pénz a laptopokra, közel ugyanannyi az ócsai sportegyletre, az új önkormányzati cégalapításra, iroda átalakításra, bebútorozásra, a mostani saját újságra és még sorolhatnánk, a maximálisan felvehető tiszteletdíjon át, a nyelvvizsgapótlékon keresztül, egészen a legmagasabban elszámolt költség átalányig a tételeket. Ha mindezt összevetjük, máris kiderül, hogy Ócsa nem szenved pénzhiányban, hiszem máris milliós nagyságrendű tételsort állított fel, aminek kifizetése nem elsőrendű, és nem halaszthatatlan feladat. Mégis megtette. Csupán a kártérítések nagysága eléri a 10 milliós összeget. Ha mindent összevetnénk és a képviselői illetményeket, a bizottsági az egyesületi és a vitatható támogatási pénzeket is hozzávennénk, akkor kiderülne, hogy a kommunális adóból tervezet 35 millió Ft-t máris elosztották, nem éppen korrekt mód. Tehát szó sincs helyi válság kezelésről, és csődelhárításról. Ha lenne, akkor sokkal megfontoltabban és más logikai felépítés szerint árulnának és vásárolnának irodatechnikai eszközöket, másként osztanák a közpénzt és nem feltétlenül azok élveznének prioritást akik most. Ez logikus. 
Csak azt nem értem, még mindig hogy miért nem lehetett jogilag rendezetten és az előírásoknak, az SzMSz-nek megfelelően előkészíteni és úgy bevezetni a helyi új adót? Persze akkor sem lenne jobb a helyzet, de legalább elhinnénk, hogy értünk és törvényesen dolgoznak a képviselők. Így azonban csupán az látszik, hogy még a külcsínre sem adnak, ugyanúgy, mint a Halászyban a tortanerem és más kártérítéses ügyek esetében. Ezzel a mentalitással azonban nehéz lesz fenntartani az emberek bizalmát. Még akkor is, ha a Szűcsre vajazók mentőövet kapnak a kormánytól az egyszeri pénzügyi rendbetétel erejéig.  

A Pest Megyei Önkormányzat elnöke, Szűcs Lajos, a Népszabadságnak azt mondta: csődhelyzet vagy rendkívüli helyzet nincs. Azt elismerte, hogy a közgyűlés képviselői valóban nem kapnak tiszteletdíjat és költségtérítést.   

Ócsán ilyen fel sem merült. Mármint, hogy ne részesüljenek díjazásban a képviselők, vagy hogy a polgármester és a megyei közgyűlésben is érintett alpolgármester ne, vagy csak kevesebb tiszteletdíjat, illetményt vegyen fel a maximális helyett.  
Ócsán inkább a lakosság többletadózik és  húzza a rövidebbet.

*

8 megjegyzés:

  1. Ekkora demagóg duma még tőled is hihetetlen! Vagy nagyon okos és tájékozott vagy, vagy végtelenül ostoba tuskó. Félek, az utóbbi az igaz!

    VálaszTörlés
  2. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon jó a levezetés, és az érvelés folaktól Ezért az előbbire tenném a tippet. Az előttem szóló pedig semmi érvelést, cáfolatot, és tényszerűt nem közöl, csak becsmérelést. Ezért ez a tuskó és primitív. Ráadásul mindig ettől az egy önkormányzatban érintett fajankótól olvasható, hiszen a stílusa már felismerhető.

    VálaszTörlés
  3. Ne haragudj, nincs igazad. Az ócsai rész csupa pontatlanságot, csúsztatást vagy féligazságot tartalmaz, ezért rosszindulatú és hiteltelen (nem első ízben).

    VálaszTörlés
  4. Indok, részletek, vagy csupán sárdobáló vagy?!
    Szállj szembe az írással. Rakd ide cáfolatod. Amíg ezt nem teszed, marad a folak beszámolója, mint egyetlen híranyag. Neked is lenne lehetőséged. Élj vele. Különben csak pufogtatod a semmit.

    VálaszTörlés
  5. (nem első ízben)

    VálaszTörlés
  6. Figyeljetek, ha a narancsbetűs részekre rákattintok, mást sem látok, csak a alátámasztást. Akkor most miről van szó?

    VálaszTörlés
  7. Várhatjuk magunk is a mentőövet,csak nehogy valamelyikük nyakára szoruljon, jólétükben annyira kihízták már.

    VálaszTörlés
  8. Na én ezt megvárom. No meg, hogy a Bukodi mikor fog bocsánatot kérni.

    VálaszTörlés