A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 18., péntek

Csőd-, és válsághelyzetek egyes önkormányzati helyeken, - gondtalan élet másutt

Nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek a megyei önkormányzatok, több helyen milliárdos működési hiánnyal küzdenek, néhol a legfőbb cél a csődhelyzet elkerülése. Egyes megyék bíznak abban, hogy központi segítséget kapnak, esetleg állami konszolidációs program indul. Az elmúlt időszakban sok megyében voltak leépítések, a legújabbak szerint az intézményrendszereket át kell alakítani - több helyütt abban látják a megoldást, ha az állam átvállalja a feladatokat. Pest megye kiemelkedő hiányt halmozott fel, és most kimondottan a központi költségvetés pénzében látja a megoldást.


A Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára múlt pénteken úgy nyilatkozott: a megyei önkormányzatok vannak a legnagyobb gondban, egyharmaduk komoly problémákkal küzd.
Pest megye esetében elkerülhetetlen a csődbe jutott önkormányzatokra vonatkozó törvény és az ezzel járó adósságrendezési eljárás alkalmazása. Jelenleg a kormányzatnak nincs sok eszköze arra, hogy az önkormányzatok gazdálkodását érdemben befolyásolja, azok ugyanis nem csak beruházásokra, de működésre is vehetnek fel hiteleket.  A Szűcs Lajos vezette megyénk is valahol itt szúrhatta el.

A Pest megyei költségvetésben 8,1 milliárd forint a hiány, ezen belül a tavalyról felhalmozott adósság 4 milliárd forint; az "űrt" hitelfelvétellel és kötvénykibocsátással próbálják kitölteni. Az önkormányzat nemcsak az intézmények étkeztetését ellátó cégnek adós, legalább további hat jogcímen nem tud fizetni. Jó ideje tartozik közüzemi díjakkal, óradíjakkal, az iskolákba tavaly leszállított tankönyvek árával, s a tavaly esedékes adó- és járulékkifizetés is "csúszik".

Megyei önkormányzatok tervezett hiánya 2011-re (az elfogadott megyei költségvetési rendeletek alapján)
1 Több mint 10 milliárdos adósságállomány és 2011-re tervezett 1,2 milliárdos hitelfelvétel mellett























Ellentmondó példák

A legnagyobb hiányt Pest és Somogy megyei önkormányzata halmozta fel. Hivatkozásuk szerint önhibájukon kívül.
A Somogy megyei önkormányzat tartalékai kimerültek, adósságállománya – amely kötvénykibocsátás formájában jelenik meg – meghaladja a 10 milliárd forintot - közölte a sajtóreferens. Tavaly egy reorganizációs program végrehajtásáról döntöttek, ez mintegy 300 fős létszámleépítésről és intézményi összevonásokról szól. Az idei költségvetésben több mint 1,2 milliárd forint hitelfelvételt terveztek.

Tolnában mintegy másfél milliárd forint a hiány. Az önkormányzat 1,8 milliárd forint hitelfelvételt tervezett, ezzel együtt a hitelállomány meghaladja a 6 milliárd forintot.

Nógrád megyében, ahol az utóbbi 20 év legnagyobb mértékű hiányával fogadták el a költségvetést, rövid távon szintén az önhiki-keretből remélnek segítséget, de úgy látják, hogy hosszabb távon szükség van komoly, az önkormányzatok gazdálkodását érintő szervezeti változásokra.

Baranyában az idén 1,5 milliárdos hiánnyal számolnak; a bevételek és a kiadások között a folyószámlahitel-keret felhasználásával teremtenek egyensúlyt, ezen kívül újabb hitel felvételét nem tervezik. Az önkormányzat az intézményeiben 98 álláshelyet szüntet meg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idei működési hiány 510 millió forint. Jelentős problémát jelent, hogy a megye lakossága évről évre csökken. Ez azért fontos, mert a megye lakói után fejenként és évente 140 forint szja-kiegészítést kapnak, illetve a 0-17 évesek után 650 forintot. Az önkormányzat tavalyról 1 milliárd 293 millió forint folyószámlahitelt hozott át erre az évre, s havonta folyamatosan 400 millió forint bérhitel felvételére kényszerül. A megye takarékossági intézkedésekről döntött, s szintén az önhiki pályázati forrás igénybevételével szeretné pótolni működési hiányát.

A zalai önkormányzat működése nincs veszélyben.  Az önkormányzat azonban csak úgy tud működőképes maradni, hogy a 3 milliárd forintos - részben még meglévő - kötvény összegéből mintegy 1,5 milliárdot fejlesztési forrásként hasznosít, a fennmaradó részből pedig havonta mintegy 100 millió forintot a működésre fordít.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat pénzügyi helyzete "rendben van", ami azt jelenti, hogy minden számlát ki tudnak fizetni hatvan, illetve kilencven napos határidővel.  A költségvetésben az idén mintegy 950 millió forintos hiánnyal számolnak. 

Békés megye idei költségvetése stabil, biztosítja a feladatellátáshoz szükséges forrásokat. Mindemellett jut forrás a fejlesztésekre is, hiszen az önkormányzat korábban kibocsátott összesen 9,4 milliárd forint értékű kötvényt. A megye kiemelt figyelmet fordított és fordít arra, hogy a kötvényből csak olyan fejlesztéseket finanszírozzon, amelyek megtérülése biztosított, így Békésben nincs szükség rendkívüli intézkedés elrendelésére.


Mint kiolvasható, a megyék nincsenek könnyű helyzetben és a válság rajtuk is érezteti hatását. Azonban nagyon vegyes és összetett a kép. Egyes megyék tudták tartani magukat, sőt vannak, ahol rendezettek a körülmények, és a fizetőképességük biztosított. Pár helyen azonban elszálltak magukkal, illetve a költségvetéssel, és kiemelt hiányt halmoztak fel.  A következmények részben ismertek és láthatók.  Sajnos, megyénk ebben a rosszban élen jár, és városunkra is kihat. 
A megyei fenntartású gimnázium diákjainak étkeztetési ellátását csak úgy tudják biztosítani, hogy azt a városi önkormányzat az intézménnyel és egy helyi vállalkozással karöltve, onnan megrendelve maga oldja meg.  Ennek a kényszer szülte megoldásnak a pénzügyi háttere azonban még nem egyértelmű, hiszen a megyének nincs pénze.  
Hasonló káros/hátrányos kihatása van a költségvetésre a megyei fenntartású zeneiskola önkormányzatunk általi önkéntes, és érthetetlen támogatás átvállalása, amivel a megye költségvetését javítjuk, a mienket pedig rontjuk.  Ez a szolidaritás nem igazán érthető akkor, amikor a városunk is adósságcsapdában fetreng és az önkormányzat még a jogszerűtlen lépéseket is felvállalja annak érdekében, hogy a lakosságtól pénzt szedjen be kommunális adó címén azért, hogy önmaguk ellátását és fenntartását biztosítani tudja.

Jó lenne, ha egyszer erről is megnyilatkoznának a felek, ha már öt milliót költünk és fizetünk egy helyi hírforrásra, a város lapjára.
*

13 megjegyzés:

  1. A felelősséget pedig ugye, egy választott képviselő sem vállalja. Mi meg mindent fizetünk. Ezt is.

    VálaszTörlés
  2. Szarakodunk minden féle hiányzó pénzzel, közben milliók folynak el a képviselők melegben tartására, jó lakatására, a számítástechnikájára, a bejárására, és miegyebbre. Változtatni kellene, mert bajok lesznek!

    VálaszTörlés
  3. Ilyen üzemanyagárak mellett a helytartónak naponta kétszer beautózni a hivatalba, aztán az iskola, a Szabadidőközpont mellé inni, kávézni, az állomás, meg vissza nem kis pénzbe kerül. Ezért a költségátalány legmagasabbikja. Ha mindez kerékpárral tenné, akkor sportolna a tornaterem használata nélkül, és oda sem kéne pénzt forgatnia, meg üzemanyagra sem kéne a kasszából kivennie. Örüljetek, hogy még nem cserélte le az autóját egy jobbra. Majd ez lesz a változás.

    VálaszTörlés
  4. Az új autó korszerűbb, kevesebbet fogyaszt, és az uraság autózgathat tovább.

    VálaszTörlés
  5. Inkább bringázna, az olcsóbb lenne a városnak.

    VálaszTörlés
  6. Inkább költözne el. Az lenne a legolcsóbb a városnak.

    VálaszTörlés
  7. Lelkületében már rég nem ócsai.

    VálaszTörlés
  8. Horváthnak sem kellene itt piszkoskodnia. Húzzon vissza a Szűcs hóna alá és innen ne vigyen se laptopot, se javadalmat, sem pedig más egyebet haza. Ideje lenne megtanulni, hogy a képviselőnek a választóit kell szolgálnia. Nem pedig ellene fellépve, azt sanyargatni. Meg kell szüntetni a fellengzősek könnyű pénzkeresetét, a néptől lopott jólétet. Ha Ócsa népe ellen tesznek, akkor vele helyezkednek szembe. Szóval figyeljen csak rájuk mindenki. Rosszabbak mint Rodolfó. Ne csak a kezüket nézzétek...

    VálaszTörlés
  9. Társát, Buksit se hagyjátok ki. Menjenek párban.

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon tetszik! Horváth a választók sanyargatója, az ócsai nép ellensége. Mint a Döbrögi a Lúdas Matyiban. És van, aki ezt komolyan gondolja! Döbbenet!

    VálaszTörlés
  11. Mindenesetre érdemi munka nélkül társadalmi megbízatásért kicsit sokat markol az adófizetők zsebéből nem gondolod?
    Aztán a laptopok elcsencselése is az ötletei közé tartozik. Ezzel sem nyúltak le keveset a lakosok által befizetett költségvetésből.
    Most meg külön adót szednek és fenyegetődznek, hogy megbüntetnek, mert elqrták a költségvetést, ami nem más, mint a város, és az adófizetők pénze!

    VálaszTörlés
  12. A "társadalmi megbizatás" nem munka nélküli jövedelemszerzési forma! Nézz a dolgok után, mielőtt okoskodsz.

    VálaszTörlés
  13. Még a végén kiderül, hogy becsületes kétkezi munkából élő egyszerű állampolgár. Elmorzsolok egy könnycseppet szegény társadalmi megbizatásban megőszült földinkért. Ja, hogy néha napján leesik egy-két laptop is? Ez(a)mellékes.

    VálaszTörlés