A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 14., hétfő

Biankón étkeztetnek az ünnepi hosszú hétvégén ( - a megye elintézte)

Jól elintézte a megye az ünnepet adta hosszú hátvégére az intézményi étkeztetést azzal, hogy elrendelte, minden érintett bentlakásos, vagy szociális otthon saját maga oldja meg a meleg étel biztosítását az ellátottak számára.

A megye önkormányzatának kasszája mint tudjuk kiürült, bár a csődhelyzetet tagadják. Hosszabb időn keresztül több milliós tartozásokat halmoztak fel, az alapellátás részét képező iskolai- és szociális étkeztetések árát sem fizették. Míg korábban a szolgáltató hitelezte meg ennek költségeit azzal, hogy nem fizették a megrendelt szolgáltatást, most az intézményekre hárították ezt azzal, hogy saját keretből mindenhol maguk oldják meg, és saját forrásból biztosítsák, az étkeztetési ellátást.  Így a Szűcs Lajos vezette Pest Megye Önkormányzata elintézte az ünnepi hátvége dolgait.  Az elnök mehet kikapcsolódni, boldogan teniszezni és  ünnepi beszédeket mondani. A nem éppen virágos helyzetben levő és nap-mint nap dolgozó szociális és bentlakásos intézmények pedig egy újabb teherrel, és költséggel kénytelenek szembenézni. Most ők, akiknek így is alig van szabad forrásuk, hitelezhetnek tovább a megye tönkrement önkormányzatának.  Az eddigi szolgáltató, a HunGast annyi engedményt tett, hogy a bérleményként, vagy egyéb módon átvett konyhákat, tálalókat kinyitja, és az ott lévő eszközöket  felszabadítja és a legtöbb helyen ha korlátozottan, illetve csökkentve is, de személyzetet biztosít, aminek költségeit egyenlőre maga vállalja, hogy ezzel is elősegítse a munkaszüneti napok ellátását és a meleg étel biztosítását.  

Az ételek beszerzése, vagy előállítása azonban az egyes érintett intézmények és annak vezetőinek a felelősségi körébe lett áthárítva. Gondoskodjanak ők. Így sem a minősített beszállító, sem az engedélyezett beszerzési forrás, sem az előírt élelmiszer-biztonság, a nyomon-követhetőség és az egyéb vonatkozó előírás a HACCP sem számít. Amolyan válság helyzet van a megyében ezzel kapcsolatosan. A megyei hatóságok, az Állategészségügy, az ÁNTSZ szemlesütve lapít a kialakult helyzetet látva. Most nem jár hőfokot és szállítóleveleket ellenőrizni, nem nézi ki és honnan, avagy mit, miként szerez be. Nem számít az sem mit és hogyan tálalnak fel. Lényeg a cinkos összefogás, az hogy ne legyen botrány és különösebb fennhangok nélkül fű-alatt megoldják a kilátástalan helyzetet, ellássák az ártatlan, minderről mit sem tehető étkeztetésben érintetteket.
Most ebben a szükségállapotban az is elfogadható, hogy csak tea, és margarinos kenyér jut egy-egy étkeztetésre, és így az ünnepekre.


Az ellátottak egészségügyi helyzetére tekintettel a négynapos ünnep idejére nem zárja le a Pest megyei szociális intézmények konyháit a HunGast Kft. Ételt ugyan nem biztosítanak, de ha mások gondoskodik erről, akkor a cég munkatársai vállalják a tálalást és a mosogatást. 

A megbeszélésen elfogadott szabályok a következő 10 napra érvényes szempontokat és irányelveket határozzák meg. A szociális otthonokban 1724 gondozott élelmezését kell megoldani e szabályok szerint, így az ebédről a helyben elérhető szolgáltatók bevonásával gondoskodnak az intézmények, a reggeli és a vacsora az intézmények szervezésében és lebonyolításában fog megtörténni. Az ajánlatokat, valamint az önkéntes felajánlásokat és az önkéntesek munkáját az intézményvezetők összegzik, a Hivatal koordinációja mellett. Az egyes helyi gyakorlatok – megrendelt szolgáltatás tartalma és így ára – eltérőek lehetnek. A diétás szükségletek, vagy például a kisdedkorúak arányától függően, vagy olyan tényezők miatt, hogy például a közelben elérhető-e olyan intézményi kapacitás, amely segítséget nyújthat.

Azért egy ilyen helyzetben elvárnám az elnöktől, és az önkormányzat képviselőitől, hogy mindent levetve csak és csupán a kialakult kritikus helyzettel foglalkozzanak. Megengedhetetlen ugyanis az, hogy ezek az emberek köszönik, jól vannak biztonságban és jól érzik magukat, míg a közgyűlés kasszájának kiürítésében maguk is asszisztáltak. 

Az önkéntes felajánlásokat, a vállalkozók által tanúsított rugalmasságot, pedig ezúton is köszönjük!

Megengedhetetlen, hogy ezek az atyafiak és városanyák el-, vagy magára hagyva gyermekeiket és a megélhetést biztosító szüleiket, vagyis az iskolákat és idősotthonokat külön utas megélhetéssel biztosítják önző mód, és álláshalmozással a saját jólétüket, miközben a megyét és az étekezőket szinte magára hagyják.  Elvárható lenne, hogy a közgyűlés ma is ülésezzen, hogy a képviselők most nem a saját családjuk körében, hanem a szociális intézmények körül, vagy a tárgyalóasztalnál üljenek. Elvárható lenne, hogy a megye képviselői most maguk vigyenek esetleg egy tál levest, vagy némi adományt, hiszen eddig őket hizlalták és etették ezek az ellátandók azáltal, hogy tisztséget biztosítottak számukra. Nélkülük ugyanis nem lehettek volna képviselők, ahogy az iskolások, a választók nélkül sem lehetnének most tanárok, vagy más álláshalmozó képviselők. Ezt a harácsoló álláshalmozásnak is véget kéne vetni azzal, ahogy ezt a kialakult helyzetet kezelik. Ugyanis az nem elég, hogy tovább passzolva labdát üljenek a kényelemben, majd holnap az ünnepi napon kimenjenek beszédet mondai, vagy díszelegni az emberek közé, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Tarthatatlan az, az állapot, hogy egyesek több, van aki 3-4 tisztséget és állást töltsön be. Ezek az emberek általában soha nem tudják jól ellátni feladatukat. Aki így tanár, az, rendszerint hiányosan készül fel, vagy lyukasórákat teremt, ami ismét az iskolások kárára vall. Aki a megyében szolgál, az ne szolgálhasson máshol. Ne lehessen az, hogy több helyütt elnöki, vagy képviselői posztot töltsön  be egyetlen  olyan személy sem, aki részt vesz a megyei közgyűlés munkájában. Most igenis csak egy feladat van. Egy feladat kell, hogy legyen. Mégpedig az, hogy a megyei önkormányzata rendezze válságos helyzetét, hogy a közgyűlés ne hárítsa tovább a pénztelenséget és a fizetési kötelezettséget sem a településekre tukmált feladat átruházásokkal, sem az alamizsnális kérésekkel. Ebben lehetőleg ne legyenek partnerek a helyi polgármesterek, a testületi képviselők, az intézményvezetők.  És akkor most jön az, hogy ezért sem lehet lobbizás, érintettség, összefonódás, kiszolgáltatottság, vagyis összeférhetetlenség az álláshalmozó közgyűlési és önkormányzati, netán közalkalmazotti álláshalmozókat illetően.

A legérintettebb Szűcs Lajos idézetét mellékelem ide sokatmondó és fontos tanulságként:

„A teniszszövetség olyan mélyponton van, amelyet a sportág nem érdemel meg. Eddig a széthúzás volt jellemző, és ezen sürgősen változtatni kell”

 Szűcs szerint az egység megteremtése mellett a 
legfontosabb, hogy rend legyen a szövetségben.
„Nagyon sok a tennivaló, változtatni kell az alapszabályon, a szponzoráció módján, és mindenekelőtt sikeres versenyeket kell rendezni. Kiemelten kell foglalkozni az utánpótlás-neveléssel, fontos, hogy minél több gyerekkel szerettessük meg a teniszt, hogy ezzel kiszélesítjük a sportág hazai bázisát.”

Szerintem a megyei önkormányzat van olyan mélyponton, mely nem enged meg semmilyen más részvételt, kilengést. Ezen sürgősen változtatni kell.  Mert mint látjuk, tapasztaljuk, aki sok lovat ül meg, az többnyire gyenge lovas. Ezek az alkalmatlan figurák, mint amolyan díszhuszárok, biankó képviselők adósítják, szegényítik el az embereket és ez nem csak a mostani közérkeztetés kapcsán kialakultakból, látszik. 
Ezt sem tudták megülni
Nekünk sem kell kilovagolni, ahhoz, hogy itt helyben is felfedezzük, lássuk mindezt, és káros következményeit.

Az önkormányzat vezetése bocsánatot kért a jelenlévőktől a méltatlan helyzet kialakulása miatt és megköszönte a gondozottak ellátása érdekében tett erőfeszítéseiket.

Szűcs Lajos és Horváth Tamás ebbéli személyes üzenete azonban még hiányzik az érintettek felé.
*

4 megjegyzés:

  1. Ez a barom fel sem fogja, hogy miről van szó. Egyszerűen nem érti, hiába tartja magát nagyra, nincs annyi esze.

    VálaszTörlés
  2. A Szűcsnek vagy Horváthnak?

    VálaszTörlés
  3. Mi Szűcsnek és mi a Horváthnak?

    VálaszTörlés
  4. Ezért tart itt Pest Megye, mert ilyen idióta emberek ülnek ott!
    Szégyen! Valahol azt olvastam, hogy 10m. forintot ajánlott fel a hungastnak. Ha januári szolgáltatási díj 154m. volt akkor ugye a 10m. két napra elég kb!!! Ki fogadta volna ezt el!? Gondolkoztok Ti kedves Pest Megyei vezetők??? Vagy csak nem tudjátok mivel védeni a feneketeket!?
    Egy Diák...

    VálaszTörlés