A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. február 20., vasárnap

Például ( - hogy javuljanak a közállapotok) - Ócsán a helyzet változatlan

Délutánonként is dolgoznak a közterület-felügyelők Gyálon

Gyál város közbiztonsága érdekében a közterület-felügyelők délutáni műszak vállalásával biztosítják a város közigazgatási határán belül a közterületek rendjét. Ezáltal szeretnék hatékonyabbá, valamint fokozottabbá tenni a közutak ellenőrzését.

Gyál Város Polgármesteri Hivatal vezetésének döntése alapján, valamint lakossági és piacüzemeltetői kérésre a gyáli piacok körüli közterületek rendjét hétvégente közös járőrözéssel ellenőrzi a Gyáli Rendőrség, a Közterület felügyelet és a FEGY.
Az illegális szemétlerakások megakadályozása érdekében is határozottan kívánnak fellépni a közterület felügyelők. Ezért kérik, hogy a  város tisztasága érdekében a lakosság is jelezze, amennyiben illegális szemét-lerakást tapasztal.

A kistérséghez tartozó városunkban ez sem funkcionál rendesen.

2010. november 1-jétől Ócsa Város Önkormányzata a Belügyminisztérium programjának segítségével két fő közterület-felügyelőt foglalkoztat a helyi lakosság mindennapi életének megkönnyítése valamint  a közterületi rend és tisztaság megvalósításának céljából.  Azonban rövid időn belül kiderült, hogy a két közterület-felügyelő nem képes feladatának megfelelni, mert valami láthatatlan erő okán, csak amolyan tehetetlen-béna kacsaként funkcionálnak.  Hogy az itteni szolgálat körül valami nincs rendben, azt Dudás úr jobb körülmények közé való távozása is mutatja. Decembertől februárig Prohászka Rita felügyelőre maradt a város. Azonban volt időszak, amikor ő sem dolgozott. Így nem csoda, hogy a hölgy jóindulatú hozzáállása és igyekezete ellenére sem képes a város hatáskörébe tartozó dolgait megfelelőn rendezni.  Szolgálati ideje munkanapokon 16 órakor lejár. Azt ezt követően létrejövő szabálytalanságokat a kutya nem figyeli. Igaz, alkalom szerűen volt, hogy a közterület-felügyelő más beosztás szerint járőrözött, de ettől még nagy változás nem állt be. 

Évek óta visszatérő panasz például, hogy a városban alacsony a járdázottság. További gond, hogy  a vasúti átjárókban csak a kocsik közt bukdácsolva lehet átkelni. Mégis visszatérőn és rendszeresen előfordul, hogy a Székesi utca vasút átjáró előtti, volt piac mellet húzódó járdáját a hótól soha nem takarítják. A felügyelet sem fordított erre különösebb figyelmet, pedig kiemelten fontos közlekedési útvonal. Így tavaly is többször hívták az önkormányzatot és az illetékeseket a visszatérő eset kapcsán. Az idei télen is csupán egyszer a havazás utáni olvadás, majd fagyást követően takarították le a járdaszakasz egyik oldalát. Azt is úgy, hogy Prohászka Rita felügyelőnek külön felhívták a figyelmét az ismételt balesetveszélyre. De még ekkor is volt olyan válasz, hogy nem tudják, kihez tartozik a terület. Ez évek óta eljátsszák a hivatalos felszólamlások alkalmával. Bukodi Károly még a korábbi online fogadó-órák alkalmával is említette, hogy a terület egy az önkormányzat által ismert építési vállalkozói. Ez azért érdekes, mert ha a terület parlagfű-mentesítéséről, vagy a járdáinak takarításáról van szó, akkor ezt elfelejtik, nem tudják, de ha a szemetet kell oda berakni vagy az ócsai parádét odaszervezni, akkor mindig meglelik a kulcsot. Különös viszonyulást ad a dolognak, hogy a polgármester nem egyszer hivatkozott a terület bérlésre is. Tehát ismert a kilét és a hovatartozás, csak hát valami különös ok folytán itt is a jogalkalmazás, és a szándék érvényesítés marad el, mint már annyiszor más esetekben is. Így a télen a "kéményseprők"-hoz vezető járdát sem takarították a volt piac melletti szakaszon.  Aztán a Gálik Mária főszervező nevéhez köthető augusztus 20.-ai Dj-parádé szemete is ott van még a kóbor kutyák és a patkányok martalékaként. Erről is volt pedig már szó. Sokszor a városlakó nem is érti, hogy mi köti le a városvezetés figyelmét, hogy ennyire nem törődnek a rájuk bízott és az otthonukat adó település sorsával, feladataival. Pedig annyi prominens személy él lakik Ócsán, hogy igazán többet és jobbat várhatnánk el. Gondoljunk csak bele Szűcs Lajos fideszes megyei és országgyűlési képviselő, Horváth Tamás megyei és helyi fideszes képviselő, Bugyi polgármestere, valamint számos fideszes helyi képviselő. Hogy ezeknek az embereknek nincs ráhatásuk vagy jobb érzékük, magasabb elvárásuk a saját otthonukat adó városukkal szemben? Hogy annyi év után még mindig alapproblémákkal kell megbirkózni? Hogy ma is az otthagyott szemétért, a tisztaságért kell szót emelni? Hogy a rendszerbe állított közterület-felügyelők figyelme 16 órán túl is terjedjen? Egyszerűen hihetetlen ez a nemtörődömség, amit a város irányítását jellemzi.

Mindenesetre február elsejétől Novotny László  hivatalosan is kiegészíti, és segíti Prohászka Rita a közterület-felügyelőt a feladatok ellátásában.

*

Memento: 
Bukodi Károly alpolgármester fogadóórája  ( Arhívum )    2009-10-05
Katalin (18:33:35):
Tisztelt Alpolgármester Úr! Naivan úgy gondoltam, hogy a Volán buszok parkolási problémáját sikerült megoldani. Sajnos nem így tapasztalom. Változatlanul a buszvezetők háza előtt és így természetesen mások háza előtt parkolnak a buszok. A Volán képviselője azon a bizonyos megbeszélésen, ami úgy 1-1,5 éve történt határozott ígéretet tett arra, hogy ha kap az Önkormányzattól területet, akkor ott parkoltatja a buszait, vagy ennek hiányában a buszmegállókban. Érdeklődnék, hogy ez a szabály megváltozott e, mert én már igen rég óta nem így tapasztalom. A régi probléma megint él. Keskeny utcákban, mások ablaka előtt, hajnalok hajnalán, hosszú percekig melegíteni, brummogtatni, csattogtatnia a járművet. Nekem az is megfelel, ha a szabály második felét tartatják be az illetékesek és a buszmegállóban parkoltatják a buszokat. Az én esetemben az sincs a buszvezető lakásától 25 m-nél messzebb,tehát oda sem kell autóba ülnie, vagy kerékpárra szállnia. Csak annyi a különbség, hogy egy jóval szélesebb úton parkol a busz. Tudom, hogy ennél nagyobb problémákkal is meg kell küzdeni a Városnak, de legalább a könnyebben megoldható gondokat pipálja ki végérvényesen a Hivatal.   

alpolg: Kedves Katalin! A problémát jelzem a Volán vezetői felé. A megoldást a közterület-felügyelıő rendszer kiépítése jelentené, mert így lehetne ellenerőzni a megállapodásunk betartását. Most jelent meg egy pályázat közterületfelügyelet létrehozására. Dolgozunk rajta.

*
    


  Volna mit ledolgozni.
   Van mit pótolni, rendbe tenni.                    
                    *                   

14 megjegyzés:

  1. nem értem, ha délután négyig szól valakinek a munkaideje miért maradna tovább? gondolom te is haza jössz, ha lejár a munkaidőd és gondolom, téged sem érdekel mi történik a munkaidőd után a munkahelyeden! menjél el szépen polgárőrnek, azt vigyázhatod az ócsai városlakók nyugodt álmát! azt sem értem, hogy a felügyelők mit tudnának csinálni az járdákkal, meg a vasúti átkelővel? talán a menjenek vasárnap betonozni? te van egy jobb ötletem, mehetsz a komáiddal kitakarítani az aluljárót, hogy tudjál biztonságosan közlekedni!

    VálaszTörlés
  2. Remek hozzászólás, bár félek, hamarosan tőrli!

    VálaszTörlés
  3. Szövegértési problémáitok vannak? Figyelmesen olvassátok át többször is, ha elsőre nem megy, aztán kötekedjetek.

    VálaszTörlés
  4. Talán, ha lennének bekezdések és nem két gondolatmenetből állna akkor érthető lenne!

    VálaszTörlés
  5. Gyerekek rossz az értelmezőképességetek? Csak nem a Spákhoz jártál iskolába? Gyálon is van 4 óra után járőrszolgálat. Tehát, egyszerű itt is úgy kell alakítani a munkaidőt, hogy délután is legyen ember ehhez.

    VálaszTörlés
  6. Akkor már értem, hogy miért lopták el a szódás autóját.
    Lejárt a rendőr munkaideje! :)

    VálaszTörlés
  7. Ezeknek mindegy mit irsz, csak tudjanak szerintük jópofát irni, hogy megfeleljenek a Karcsinak. Ezzel akarnak kitünni, hamár a rájuk bizott vagyon kezelése nem megy.
    Lopni tudnak meg belekötni fűbe-fába. Szánalmas. Menjetek inkább felügyelőnek vagy polgárőrnek. Legalább hsznára lennétek a városnak. Bár szerintem ott is mutyiznátok.

    VálaszTörlés
  8. A Karcsinak, mikor jár le a munkaideje? Elmehetne már szabira, hogy rend legyen a városban. Amig ő és a slepp itt garázdálkodik, csak a hiány és perek száma növekszik.

    VálaszTörlés
  9. "Tehát, egyszerű itt is úgy kell alakítani a munkaidőt, hogy délután is legyen ember ehhez."

    Kérlek magyarázd meg ezt a mondatot! Ha a munkaidőt alakítják, akkor több ember lesz? Kedves barátod azt miért nem említi, hogy Gyálon minimum 4 közteres van? Vagy nálunk a 2 közeres 24 órás szolgálatot lásson el? Azért rád is férne egy kis fogalmazás óra!

    VálaszTörlés
  10. Igazad van nincsenek meg egymás nélkül. Csak párban járnak, mint búcsúban a csizma.

    VálaszTörlés
  11. Ismerős nekem ez a fekete-fehér arc.Mintha láttam volna a tornateremben.

    VálaszTörlés
  12. Csak éjfélig láthattam, mert akkor elfogyott a sör, és hazament.

    VálaszTörlés
  13. Persze mindezt törvényesen és szabályosan, ahogy előadják.
    Kérdés, ők milyen szabályokat alkalmaznak. A törvényeset vagy az ócsait.

    VálaszTörlés
  14. Úgy látszik, hogy a helyi prominens személyek szeretnek a mocsokban élni! Ráérni meg azért nem érnek rá a Várossal(???) foglalkozni, mert leköti az idejüket, az a sok aljasság amivel foglalatoskodnak! Most kaptam meg a "Szuperinfó" nevezetű újságot, amit a helyi vezetés figyelmébe ajánlanék, miszerint van olyan település , ahol 70 milla plusz van a kasszában, mert egyesek le tudnak a tiszteletdíjukról mondani! Ide vagy a Tv-t kellene kihívni, hogy ne csak a templomról legyen fogalma az országnak, hanem a vezetés dolgairól is, vagy egy kissé magasabb helyen élni panasszal, ha kell! Ja, és vélemény törlése a DEMOKRÁCIA hiányára utal! De ez itt nem is volt, és SOHA nem is lesz! Imádom, mikor megfélemlítenek, törölnek, kizárnak valakit, csak mert elmondja a véleményét! Magyar szokás!!!!! KGB, FBI, CIA nincs?????

    VálaszTörlés