A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. február 8., kedd

Ócsa - a kátyúk városa ( - a pénz mindig másra megy)

Évente mintegy ezer autós kísérli meg elismertetni a közúti kátyúk okozta kárát, de mindössze a károsultak fele jut pénzhez - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). 

A biztosítók leggyakrabban akkor tagadják meg a kár megtérítését, ha a kárt szenvedett nem dokumentálta megfelelően sem a kátyú helyét, sem az őt ért kárt. A FBAMSZ ezért azt javasolja, hogy az autós készítsen - a helyet is azonosító - fényképeket a kátyúról és az autó sérüléséről is, de legjobb, ha rendőrt hív. Akkor sem fizet a biztosító, ha a közúton volt abban az időben úthibára figyelmeztető, illetve sebességkorlátozó tábla, amit az autós nem vett figyelembe.

 Székesi utca, busz útvonal, járda nincs, kátyú van.


Gyakran fordul elő az is, hogy az autós már csak akkor veszi észre a kocsiját ért kárt, amikor már késő, hogy dokumentálja.

A FBMASZ felhívja a figyelmet: a kátyú miatt kárt szenvedett autós a közút kezelőjéhez fordulhat kára megtérítéséért. Az országos utakon ért kárral a Magyar Közút Zrt.-hez, míg a településeken belüli utakon a helyi önkormányzathoz kell fordulni.

A szövetség megjegyzi: kézenfekvő lenne a kátyúkár biztosítása, erre azonban széles körben elérhető biztosítás nincs még a piacon. Ilyet csak a KÖBE kínál, azt is kiegészítő biztosításként a saját kötelező felelősségbiztosítása (kgfb) mellé. A casco biztosítás pedig azért nem megoldás, mivel a kátyúkárok általában kisebbek, mint a casco önrésze - teszik hozzá.

Ócsán is érdemes a károkat regisztrálni és bejelenteni. 
Ezt megelőzendően, azonban jobb lenne az utakat megfelelő állapotban tartani.

*

3 megjegyzés:

  1. Én voltam bent az irodán, de ott azt mondták, hogy a polgármesteri hivatalnak erre nincs pénze.

    VálaszTörlés
  2. Végrehajtást kell kérni a polgármester fizetésére.
    Rögtön megjavulnak a kátyúk.

    VálaszTörlés
  3. Ha laptopokra meg irodabútorra költik nem is lesz, de biztosan ezek beszerzése fontosabb volt.

    VálaszTörlés