A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. február 28., hétfő

Például és elismerésül a kerékpárútért ( - máshol miként, s itt miért nem?)

Dabas újabb címet nyert és vehetett át, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára a Kerékpárosbarát Település és Munkahely 2010 elismeréseket adta át az önkormányzatok és vállalatok képviselőinek Budapesten.  
 
Ócsát nem díjazták, mert a térségi régióban csak Dabas és Bugyi vállalkozott kerékpárút építésre. Ők viszont sikerrel. (Ócsának állítólag erre nem volt lehetősége, ha csak nem a két példaként hozott településhez hasonlóan.)
Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programjában és a Regionális Operatív Programjaiban már megnyitott kiírások összesen mintegy 15 milliárd forint értékben tesznek elérhetővé uniós forrásokat kerékpárutak, kerékpáros létesítmények fejlesztésére.

A tavaly negyedik alkalommal meghirdetett pályázat most olyan településeket díjaz, amelyek rendezési tervében a kerékpározás feltételeinek fejlesztése kellő hangsúllyal szerepel, ahol a kerékpáros infrastruktúra kimagasló minőségű, és a szemléletformálást akár kampányokkal, oktatási programokkal is támogatják. A munkahelyek értékelésekor egyebek mellett a megfelelő munkahelyi kerékpáros infrastruktúra megléte, a munkavállalók kerékpározásra ösztönzése és a vezetői példamutatás jelentett előnyt. Dabas ennek jegyében kapott elismerést.

Ócsán a kerékpárút csak álom, és civil kezdeményezés maradt. A fideszes városvezetés csupán a választási ígéretek szintjén hozta elő az útépítést. A valóságban semmit sem tett annak megvalósításáért, hiszen sem előtanulmányok, sem nyomvonalbeli elképzelések nincsenek még a hivatal asztalán. 
Ezen pedig nincs mit díjazni.
*

4 megjegyzés:

  1. Minek ide kerékpárút, még a járdát sem ismerik.

    VálaszTörlés
  2. Ez így van sajnos. Se a rendőr se a közterületes nem szól rá senkire, hogy a járdát használják legalább ott, ahol van.

    VálaszTörlés
  3. A polgármesternek minek a kerékpárút? Kocsivar jár a WC-re is. Amúgy meg több mint százezer költségátalányt vesz fel, és nem kerékpár hozzájárulást kap. Na ezért nincs elképzelése a dologról.

    VálaszTörlés
  4. A posta elött olyan keskeny az úttest,hogy a kerékpáros életveszélyben ha azon aszakaszon áthalad.

    VálaszTörlés