A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. február 24., csütörtök

Parázs vita a dohányzásról ( - ujabb füstölgések)


Több nagyvárosban, így már Budapesten is büntetik a közlekedési megállóiban dohányzókat. Bár az első napokban a közterület-felügyelők még csak szóban figyelmeztették a tiltott helyen dohányzókat, ha azonban nem nyomják el a csikket, akkor helyszíni bírságként 30 ezer forintot kell fizetniük. Ez a bírság szabálysértési eljárás keretében akár 50 ezer forintra is emelkedhet.

Nálunk a közterület-felügyelők úgy tűnik mintha csak céltalanul bolyongnának a városban, mert valahogy itt Ócsán nem akar összeállni a rend. Itt valahogy senki nem találja fel magát. Nem tudják szerepüket és jogaikat még az érintettek sem. Ócsán semmi nem úgy működik, ahogy kéne. A közterületi szemétlerakások nem hogy csökkennének, hanem még szaporodtak is az elmúlt időben. Hiába szolgálat. A tornateremben nem a helyiek sportolnak, hanem a környező településekről járnak ide olcsón hangoskodni. A tanár nem felügyel, hanem bulizik. Szelektív hulladékgyűjtésre nincs elég pénz, de a bírósági elmarasztalásokat rendre alku követi. A rendőr nem rendet teremt, hanem sokkal inkább rossz példát és tanácstalanságot mutat. Többen is játsszák az erős embert, miközben a város gondok közt hánykódik.

Erre most füstölgünk egyet. Nálunk nem hogy a dohányzókat nem büntethetik, de még a kimondottan tiltott tevékenységet folytatókat sem. A súlykorlátozás bevezetése ellenére az áthajtókkal, a tiltott helyen várakozókkal és a köztéri szeméttel sem tud mit kezdeni a város.  Inkább kártérítésre és laptopokra, meg egyéb dolgokra költik a pénzt, mint sem, hogy a várost és annak környezetét raknák rendbe. Erre most a itt is a dohányosokon és a passzív érintetteken a hangsúly.
Füstölögnek is jó páran, miközben egyesek már aláírásgyűjtésbe kezdenének annak érdekében, hogy a buszmegállókból tiltsák ki a cigarettázást, az ezzel járó füstölgést.  Korábban már foglalkoztunk is már a felvetéssel.  Most ismét ez a téma.
A város, a képviselők erre nem felkészültek, emellett hangsúlyozzák, nem a büntetés, a bírságolás a cél, és nem is egy új helyi adó beszedéséről van szó, pusztán figyelemfelhívásról, és jogos kezdeményezésről. A friss levegő mindenkit megillet, a passzív dohányzás ne leegyen kötelezőn viselendő. A közterület olyan szűk szegmense a megálló, ahol sok ember jöhet össze várva közlekedési eszközt, ahol nem viselhető el az ott várók telefüstölése. Nem beszélve arról, hogy ott fiatalkorúak,
-         Tavaly decemberben hozott a fővárosi közgyűlés határozatot arról, hogy februártól szankcionálja a cigarettázást nemcsak az aluljárókban, hanem a villamos- és buszmegállókban is Budapesten. Ha az európai példákat nézzük, akkor pedig azt látjuk, hogy több tagországban a közintézményekben, sőt a vendéglátóhelyeken is teljesen betiltották a dohányzást.
Szemléletváltásra igenis szükség van. A világ abba az irányba halad, hogy egyre több védelmet kapjanak azok, akik mentesek ettől a káros szenvedélytől.
-         Tiszteletben tartjuk a dohányosok döntését, és nem kérek mást, minthogy ők is legyenek tekintettel a nemdohányzókra, most már nemcsak a játszótereken, hanem a buszmegállókban is.
Parázs vita alakult ki, támogatható-e a javaslat.
-         Roppant bosszantó, ha egy megállóban kismama vagy gyermek mellett gyújt rá valaki, volt az egyik érv.
-         Személyes érzékenység kérdése a dohányzó részéről, és jelen pillanatban nem látja, hogyan lehetne érvényt szerezni egy ilyen határozatnak, szólt az ellenérdekelt.
-         Csak végig kell menni az úton, s megnézni a vasútállomást és környékét, a buszmegállókat, hogy száz, sőt, ezer csikk van eldobálva. A helyzet valóban elkeserítő.
-         Itt is bevezethetnénk, hogy súlyos bírságot rovunk ki azokra, akik eldobják a csikket.
-          És akkor megint lenne egy rendelet, amit nem tudunk betartatni.
-         Mások meg az autójukból menet közben lövik ki a csikket. A rendőr miért nem megy utána?
-         Elsősorban az emberek fejében volna szükség szemléletváltásra.
Így vagy úgy, de ígérethez híven aláírásgyűjtésbe kezdhetnek, hogy szondázzák a közvéleményt.
Egyesek szeretnék, ha az önkormányzat hivatalos honlapjára is felkerülne a következő kérdés: Támogatja-e, hogy a város megállóiban tilos legyen a dohányzás? – hogy az emberek szavazhassanak, és mondják el a véleményüket.

Mert tisztán, füstmentesen kellemesebb, egészségesebb a közélet is.
*

10 megjegyzés:

  1. te is lecigizhetnél engem!

    VálaszTörlés
  2. a kisfőnököt kérd meg, ő hajlik az ilyesmire.

    VálaszTörlés
  3. spangli közben simogathatnád a buksit.

    VálaszTörlés
  4. Jogom lenne egy tisztább csikk mentes városban élni! Aki meg bagózik, vigyen magával csikktartót ahogyan Japánba, vagy büdösítse otthon és dobálja el a lakásában a csikket!

    VálaszTörlés
  5. Bár csak ott tartanánk, hogy ez az egy gondja lenne a városnak. Ez is megoldásra váró feladat, amíg viszont még szemetesek sincsenek kihelyezve kevés az esély.

    VálaszTörlés
  6. Nemcsak csikkek és kutyaszarok, hanem számos egyéb: papír és műanyag zacskók és flakonok, papír zsepik, hányások és köpetek, egyéb kidobott és elhagyott szemetecskék lepik el a várost.., hol jobban, hol kevésbé.

    VálaszTörlés
  7. Ócsára ez a jellemző. Ezt tudja felmutatni a nagy közösség.

    VálaszTörlés
  8. Én a saját kutyám piszkát mindig összeszedőként támogatom az ezt meg nem tevők büntetését. De ki fogja őket tetten érni és feljelenteni, és az elkövetést bizonyítani????

    VálaszTörlés
  9. aki nem cigarettázik annak is fontos,hogy ne cigi füstös buszmegállókban álljon félórákat, mert a buszközlekedés is hagy kívánni valót maga után.

    VálaszTörlés
  10. Előre bocsátom,hogy én nem dohányzom,de ha már rendeletet akarnak hozni a dohányzók ellen,talán azt is meg lehetne nézni a városban,hogy lépten-nyomon kutyaszarba lépünk a játszótereken,utakon,erdőkben.Talán ezt is egyúttal meg kellene vizsgálni,és erről is rendeletet kellene alkotni.

    VálaszTörlés