A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 25., hétfő

Csapadékelvezetés Szűcs Lajos közreműködésével ( - utánam az özönvíz)

Szinte rajongásig kedvelem Szűcs Lajost. Ennek egyik oka, hogy számos cselekedetével maga az élő példa, aki szinte hetente szolgáltatja az eseményeket.

Szűcs Lajos kimagasló tevékenységével kiválóan lehet azonosulni. Annyi posztja, tisztsége van, hogy ennek okán szinte bárhol belebotolhatunk. Lapozgatva a tudósításokat, olvasgatva a híreket, mindig szolgál számunkra jó példát, amit szűkebb pátriájában is hasznosíthatna. A lakóhelyén ezt még nem érdemelte ki a közönség. Ezért a mintaszerű közkedveltség, a jószándék  mit sem változik.

Most például felújították a csapadékvízgyűjtő árok- és a csatornarendszert, így megoldódott 8000 ember csapadékvíz elvezetési problémája. Ez nem semmi.
A 114 millió forint értékű beruházás a belterületi csapadékvíz elvezetést szolgálja, mérsékelve a csapadékvíz okozta káresemények kockázatát, az ingatlanokban okozott károkat. A nyomvonalak jelentős részén - a helyi terepviszonyok, adottságok és költséghatékonyság okán - zárt csapadékcsatorna került kiépítésre. Ennek teljes hossza 1219 fm. A további szakaszokon pedig árokkorrekciókat végeztek, illetve szikkasztókat építettek ki. A projekt eredményeként közvetlenül 54 hektáron, 434 ingatlan, és 8000 lakos, s közel 200 vállalkozás csapadékvíz problémája oldódott meg hosszútávon. Az eseményen részt vett dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke. 

Szűcs Lajos,  gyerekek gyűrűjében, boldogan az átadáson

Szűcs Lajos, a volt Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy az ilyen pályázatokat felügyelő fejlesztési tanácsok megszűntek, a területfejlesztéssel január óta a megyei önkormányzatok foglalkoznak. A változás célja az, hogy a pályázatokon a helyben élők igényeit valósítsák meg úgy, mint Árpádföldön, ahol az egyik legnagyobb problémát a csapadékvíz elvezetése jelentette.

Kovács Péter, a XVI. Kerület polgármestere az ünnepélyes átadón megköszönte az Árpádföldön élők türelmet, mint hangsúlyozta, a beruházás elkészültével már nem ismétlődhet meg az a helyzet, ami nagyobb esőzések után alakult ki régebben, amikor mindenfelé folyt a víz az utcákon.

A megnyitó után az árpádföldi óvodások ping-pong labdákat dobtak az Állás utcai csatornába majd megnézték, hogy érkeznek azok a pár száz méterre lévő Szilas patakba.
 
Ócsa, Szűcs Lajos otthona. Ócsa az a város, amit közösen élünk. És Ócsa az a település, ahol Szűcs Lajos cselekedeteiről véghezvitt tetteiről csak más helyek által értesülünk. Pedig nekünk is nagy szükségünk lenne rá. Még jó, hogy nálunk ritkában esik az eső, mint a kilométerekre levő fővárosi kerületben, Árpádföldön.

Ez bizony (nem Árpádföld, hanem) Ócsa, - esőt követően a város több pontján hömpölyög a víz
 
Bukodi Károly polgármester vélhetőleg nincs jó, vagy legalábbis beszélő viszonyban Szűcs Lajossal. Csupán ez lehet az oka annak, hogy egy ilyen pályázatról nem értesült kimagasló vezetőnk. Pedig online fogadóóra-beli elmondása szerint, amit publikáltunk"Folyamatosan figyeljük a pályázatokat, amint a felszíni vízelvezetéssel kapcsolatban megjelenik kiírás, azonnal pályázunk, ismerve és megértve a település más területét is érintő hasonló gondokat." 

A vízelvezetés nem megoldott, az árok kevés, és nem összefüggő - nem úgy, mint Árpádföldön

Tehát nem beszélnek. Máskülönben tuti, hogy szólt volna a Lajos, hogy gyerekek, Karcsikám, itt a nagy lehetőség, hiszen Árpádföld is pályázik. Ne hagyjátok ki. Vagyis, ha beszélő viszonyban lennének, akkor Ócsán is tudnának a nagy lehetőségről. A polgármesterünknek meg nem kéne hasztalan, és hiába figyelnie azokat fránya pályázatokat. De nem is értem, hogy a nagy odafigyelés ellenére, ezt miként nézhettük el. Most milyen jól jönne a lehetőség, vagy ha nem állna  mindenhol a víz. Az árkolásra, a csatornára és Szűcs Lajosra bizony még várni kell.
Árpádföld 8000 lakosa örülhet. A mostoha Ócsán meg 9000 ezer ember tapsolhatna Szűcs Lajos hasonló bulijának, mert egy maihoz hasonló esős nap után, a város vízben áll. És még nincs is ősz.

Eső után köpönyeg - ma sem különb a helyzet, de mikorra várható megoldás?

Ócsa vízelvezetési gondjaival évek óta nem foglalkoznak hatósági szinten. 
Pedig erre Dabason is odafigyelnek.

Árpádföldön ez már nem gond. Szűcs Lajos láthatóan örült az eseménynek.
Mi itt, meg annak örülünk ha egy-egy ilyen napot elöntés nélkül, száraz bőrrel megúszunk.
*

7 megjegyzés:

  1. Tisztelt Polgármester úr!
    Talán nem csak figyelni, hanem írni is kéne a pályázatokat. Önnek lehet fontos, hogy több tíz millióért lecseréljék a talajt a focipálya alól, és automata öntözőrendszert telepítsenek, vagy az óvodában másik milliókért megvalósítsák a ketreces focit. Nekünk azonban vízelvezetésre, járható utakra, és egyebekre lenne szükségünk. Számunkra ugyanis ezek fontosak. Fontosabbak, mint a maga hobbija.

    VálaszTörlés
  2. Éretlen még az ócsai ember az általad felsorolt igényekre.
    Nem úgy mint Karcsi a polgármesterségre.

    VálaszTörlés
  3. A Buksi azért nézte be a pályázati lehetőséget mert éppen egyeztetett a máv illetékeseivel.

    VálaszTörlés
  4. Én bizony sokat köszönhetek Szűcs Lajosnak.
    Ócsai lévén, a közelében lakom, és jövet menet, ha látom, sokszor és sokat köszönhetek neki. Ezt mindig jónéven veszi, és visszaintve háláját fejezi ki. Tudom, hogy ez nem adataik meg mindenkinek, de ez már csak így alakult. Ha nem itt élne, talán mi sem futnánk össze ennyit és magam sem köszönhetnék neki többet, mint az átlag ócsai.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés embernek vallhatod magad, hisz nem akárkiről van szó.

      Törlés
  5. Engem nem zavar az eső, az ilyen esetekre Ócsán fel vagyok készülve és a kocsiban mindig hordok magammal gumicsizmát és egy felfújható csónakot.

    VálaszTörlés
  6. Bukodi Károly részére! Nem áll szándékomban cáfolni az idézet gondolatait, de az igazság kedvéért megjegyzem, lett volna lehetőség a felszíni vízelvezetésre pályázni. Lehet, hogy figyelt, de valahogy elsiklott a tekintette mert KEOP-1.2.0 alatt volt erre lehetőség, csak nem éltek vele.
    Épp ma olvastam, hogy megyénkben többen most kezdik ennek második fordulójába.

    VálaszTörlés