A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 20., szerda

Valóban ilyenek lennénk? ( - elállatiasodott kisvárosi történet, Ócsáról)

Ócsán sok beleszarós, állattal és egyébbel nemtörődöm embert láttam már, ahogy mások is. A kisváros életében a paraszti jelleg máig felismerhető. Többen láttuk, ahogy egy nagymotoros direkt rákanyarodik az úttestre kiszabadult kiskutyára, majd hallottuk annak hangját, ahogy az elütés után vonyítva-vinnyogva fájdalmas szenvedésében majd megőrül. 

De tapasztaltuk többed magunk, ahogy a Széchenyi utcában elütött, félig bénult kutyával senki nem törődve tovahajtott, és csak egy ifjú gyerek próbált sírva vigyázni rá. Nem az Ő állata volt. Csak benne még volt tisztesség, az tartotta ott. A felnőttek már közel sem ilyenek.  Akkor a közterület-felügyelő péntek délután 13:45 volt, nem foglalkozott az esettel. A telefont sem vette fel. Én tudom, hogy ez az ember azóta sem változott. Az önkormányzatban senki nem volt elérhető. Rendőr nem volt szolgálatban a városban. A telefont nem vette fel, ahogy a közterületis sem. Visszahívást nem kaptam. Kiderült, hogy az ilyen esetekre a honatyák nem készültek fel. Az állatorvossal, a városnak nincs szerződése. Holott az állatvédők szerint nem csak szükség lenne rá, hanem ez már szinte kötelező jellegű  alapkövetelmény.  Mert ezt a drága Polisszal kötött "sintéri" szerződés nem helyettesíti. A magára hagyott sebzett, fájdalmaitól kínlódó állattal nem törődni ugyanolyan állatkínzás, mint amit a törvény büntet. Ezt az önkormányzatunk vezetése még nem fogta fel.

 Valóban ilyenek lennénk?

Talán a KisBiró szerkesztőjének, Moldován Ágnes cikke megadja  a választ, amit a "Dabasrégió" Online publikált.

Egy ócsai férfit letöltendő fogházbüntetésre ítéltek állatkínzás miatt. Gyors eredmény született a 2012. május 15-ei lakossági bejelentés után, miszerint egy családi ház udvarán embertelen körülmények között tartanak két kutyát. A kiérkező hatósági állatorvosok és az illetékes körzeti megbízott, igazoltnak találták az állatkínzást, a kutyákat elszállították.

A Dabasi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya még májusban kapott bejelentést egy ócsai kutyatartó férfiről. Az ismeretlen telefonáló elmondta, hogy egy családi ház udvarán két kutyát is nagyon rossz körülmények között tartanak. A helyszínre az illetékes körzeti megbízott és a Pest Megyei Kormányhivatal Dabasi Állategészségügyi és Élelmiszer Hivatalának két állatorvosa is ellátogatott, és bizonyságot szereztek arról, hogy a két állat valóban minősíthetetlen körülmények között élt: lesoványodtak, éheztek. Miután egy fővárosi állattelepre menekítették őket, egyikükön már nem tudtak segíteni, napokon belül elpusztult. Az állatok tulajdonosa a kihallgatás során elmondta a nyomozóknak, hogy magának sem volt mit ennie, nem tudott a kutyáknak sem ételt adni – elismerte tehát a bűncselekményt, pénztelenségére hivatkozva.

A rendőrség az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségnek. Június 14-én zajlott az ócsai férfi tárgyalása, mely során a vádlottat a Dabasi Bíróság első fokon hat hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte.

Ahhoz, hogy az állatvédelmi törvényt – amelynek szigorításáért több szervezet is régóta küzd – be tudja tartatni a rendőrség, a lakosság segítségére is szükség van. Hasonló bejelentések alapján egyre többen véshetik majd az eszükbe, hogy az állatok tisztességes bánásmódot érdemelnek. Ezért ha ilyen esettel találkozunk, ne menjünk el szó nélkül mellette – hívjuk a rendőrséget, vagy az illetékes önkormányzatot, hogy még időben intézkedhessenek.

Eddig az írás. Azonban, ahogy arról már korábban beszámoltunk és most is leírtuk, az Ócsai önkormányzatot, az illetékességükben kötelezőn eljárókat hiába hívtuk.  A város egyetlen állatorvossal, állatvédővel nem hajlandó szerződést kötni. Nincs is védelem és biztonság egyetlen itteni élőlény számára.
A történet magáért beszél. Valóban ilyenek.
*

7 megjegyzés:

  1. talán nem telefonálni, hanem állatorvoshoz kellett volna vinni kutyát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ökörfajzat! Fogalmad nincs az egészről. A város nem járul hozzá, az állatorvost nem fizeti. Kerékpárral, vagy ölben egy vérző sérült, 15-22 kg-os kutyát elvinni csak a buta agyadban merül fel. Még a végre kirángatott helyi rendőr se rakta be az autójába. Miről beszélsz? Ökör állat!

      Törlés
    2. Csak próbált valami okosat írni, de mivel nem volt ott, így tényleg fogalma sincs az egészről.

      Törlés
  2. "Beleszarós ócsai emberek" - ez igen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, te honnan idéztél, de fent ez olvasható,
      "Ócsán sok beleszarós..."

      Törlés
  3. A nevét nem lehet tudni az állatkínzónak?

    VálaszTörlés
  4. Folytassuk most alulról. Micsoda lenyűgöző taktika!

    VálaszTörlés