A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 13., szerda

A bölcsödéért teniszezett Szűcs Lajos (- ócsai győztesek és vesztesek)



Mint ismert, az államilag kezdeményezett alsópakonyi telephez igazodva, Ócsa városa megváltoztatva korábbi elképzeléseit a családi napköziotthonos ellátásról, a bölcsődeépítést helyezte előtérbe.

A bölcsődeépítésre a városvezetés pályázatot iratot, amit az elbírálások szerint nemrég megnyert.  Bukodi Károly pm elmondása szerint 149.249.253,- Ft-tal majdnem a teljes összeget elnyerték, ami szerinte jó hír.

Azonban a város nehéz anyagi helyzete és finanszírozási problémái okán Ócsa Városüzemeltetési nonprofit Kft. (dr.Buzáné Icsó Zsuzsanna ügyvezető) közel százmilliós, többfunkciós (működés, rollingóló, jelzálog) hitelt vesz fel a Gazdasági Bizottság  (Kardos Zoltán elnök, Buza Ernő képviselő, dr Gallai Zoltán képviselő, Marosi Gábor tag, Ullmann Márta tag) támogatásával, és a testület többségi szavazatával.

A városüzemeltetés 100 %-ban önkormányzati tulajdonban van. A hitelfelvétellel a város adósodik el. A hitel szükségességét különösebben nem indokolták a testületi ülésen.  A jelenlevő ügyvezető az ülést szokása szerint  félhangosan, sutyorogva beszélgette végig az óvodavezetővel. Érdemi megnyilatkozása nem volt. A hitelfelvétere egyesek szerint azért volt szükség, mert a város már annyira el van adósodva, hogy önmaga nem hitelképes. A Városüzemeltetési Kft azonban e-téren még szűznek számít, és ez amolyan kiskapu a pénzhez jutáshoz. Igaz, a városüzemeltetés önmagában is veszteséget termel, amit az önkormányzat a bevételeiből (fejkvóta, adó,) pótol. A veszteséges gazdálkodás és a hitelfelvételi kérelem ellenére a vezetői fizetéseket nem korlátozzák. Mint a város honlapján elérhető, az ügyvezető asszony 320.000,- Ft bér + 50.000,- Ft költségtérítés/hó juttatásban részesül tevékenységéért. A választott felügyelőbizottsági tagok (dr. Lukács György külsős,, dr. Gallai Zoltán képviselő, Kardos Zoltán képviselő) összességében további 90.000,- Ft havi költségtérítésben részesül. 

Ócsa önkormányzatának a vállalt kötelezettségeihez, az óvoda és a bölcsőde megvalósításához ugyanúgy pénzre van szüksége, mint a magas beosztású vezetőinek még magasabb béreinek kifizetéséhez. Valószínűleg ezért szükséges a mostani roppant elborzasztó hitelfelvétel. 

A jelenlegi gazdasági helyzetben az önkormányzatoknak nagyon nehéz fenntartania saját intézményeit. Ezért egyre gyakrabban hallani és olvasni  arról, hogy a fenntartók pénzt kérnek, amivel óriásira nőnek a bölcsődei gondozási díjak. A helyi bölcsőde és óvoda fenntartása ugyanis egyre többe kerül. 
Ezt kigazdálkodni nem kis feladat. A képviselőktől, a gazdasági emberektől. a testület bizottságaitól ésszerű, és megfontolt döntéshozatalt várnának el a szülők, és a városlakók, hogy a terheik ne növekedjenek.

Így egyes intézmények és egyes vezetők különböző trükkökkel, akciókkal, vagy más, propaganda eszközökkel, akár játékos formában próbálnak pénzt szerezni az ellátás biztosításáért.

Budapest egyik jónak mondható, Ócsánál gazdagabb, és jobb körülményekkel bíró kerülete, Zugló is egy ilyen kezdeményezéssel szerez pénzt az intézményinek fenntarthatóságához.
Itt évek óta szerveznek pénzdíjas versenyeket amiknek a bevételeit különböző célokra, vagy intézményeknek utalják át.

A rendezvény lényege az, hogy a játékosok a nevezési díjjal egy mindenki által elfogadott szervezetet, személyt támogatnak. A jótékonysági esemény kedvezményezettjei eleinte a hátrányos helyzetű zuglói gyerekek, majd Bélafi Szilárd vak maratoni futó, aztán éveken át a kerületi óvodák, tavaly pedig a Bethesda kórház voltak.

A program sikerét bizonyította, hogy a szervezőknek az elmúlt három évben sikerült megduplázniuk a támogatási összeget, ehhez azonban nem a nevezési díjat növelték, hanem a nyári teniszversenyt ősszel is megismételték.


Az idei első jótékonysági teniszversenyre június 2-án került sor. A rendezvény fővédnöke és díszvendége (nem mellesleg résztvevője is) Szűcs Lajos a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, országgyűlési képviselő volt, aki így nyilatkozott:
- Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen eseményen részt vehetek – mondta a többszörös elnök. – Ez ugyanis egy nemes cél érdekében rendezett nemes hagyomány, melynek nagyszerű érzés a részese lenni. 

Ugye milyen jó lenne hallani ezt egy-egy ócsai létesítmény pénzgyűjtő versenye alkalmából, amit ide szervezne a helyi lakosú elnökök elnöke? Talán az itteni emberek is jól járhatnának egyszer.


A torna legnagyobb győztesei a kerületi bölcsődék voltak, amelyek a teniszezők jóvoltából 350.000 forintos támogatáshoz jutottak.

Ócsán ki fog értünk versenyezni? Szűcs Lajos ide jön egyszer is labdajátékot folytatni valamiért? Vagy a polgármester focizik pénzért a lakosságért valaha is?
Az újabb rekordösszegű hitelfelvétellel városunk győztesei kik lesznek?
*








7 megjegyzés:

  1. Az utolsó képen a két szőke nő melletti teniszezőnek majd kicsattan a hasán az inggomb.

    VálaszTörlés
  2. Elnézést, én nem Ócsán élek, hanem Zuglóban, de azért járok az országban és látom, hogy sok a gond, meg a jogos kritika is.
    De én nem hiszem, hogy egy jótékonysági versenyt erre kéne felhasználni, amire Önök.
    Kérem gondolják végig, hogy mit írnak.
    Zuglóban az itt élő emberek fogtak össze. A közösség szervezte a versenyt. Nem a kerület, a polgármester, vagy a Teniszszövetség.
    De minden támogatást megköszöntünk, így Szűcs Lajos úrnak is. Hogy eljött, és részt vett.
    Biztos vagyok benne, hogy ha hívják, akkor Ócsán is ott van a hasonló rendezvényeken, ha van ilyen. Ha nincs, akkor meg csinálni kell.
    Önöknek, az ott élő emberekhez. Ez nem a Hivatal dolga.
    Értem, hogy valahol Önök is jót akarnak, de higgyék el, az irigység rossz tanácsadó. Kérem, ne sározzák mások jó szándékát, mert az nem javít semmit.
    Inkább tanuljunk egymástól.
    Üdvözlettel a Fővárosból,
    KM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt fővárosi KM!
      Mi itt élő helybéliek, nagyon büszkék lehetnénk Szűcs Lajosra, hiszen szép háza van Ócsán. Itt sok segítséget kap és kapott már az olyan helybéliektől, mint amilyen magam vagyok. Nélkülünk, támogatásunk, segítségünk nélkül nem ért volna fel addig, hogy Önökhöz is eljusson. Ezzel nincs is baj.
      A gond ott kezdődik, hogy Szűcs úr elfelejti a gyökereit, a kiindulást és a hova tartozást. Felbukkan itt-ott, akkor is ha nem kérik, vagy éppen semmi szükség rá. Átad mindent, amihez semmi köze. Összeígér fűt-fát, de keveset tesz és még annál is kevesebbet segít. Pénzt, segítséget ígért a FÉG dolgozóinak, végül a városa fizetett. Még az itteni iskola étkeztetési díjait és fűtését sem rendezte mint megyei elnök. Nekünk nem nagy áldás a mi Szűcs Lalink. Itt csak meghúzódik, megpihen és lép tovább. Számunkra az Azori-szigeteki utazása sem pozitívumként cseng vissza. Ez sem hivatali dolog.
      Ami pedig számomra a blog bejegyzéséből lejön, az nem más, mint hogy abbéli vágyódás, hogy egyszer az életben ide is jöjjön némi segítség a Lajos nevében. Ön azt mondja, "csinálni kell". Szűcs Lajos itt semmit nem csinál.
      Remélem nem értettük félre egymást.
      Üdvözlettel egy semmitmondó ócsai lakos.

      Törlés
  3. 15:18 Sugallatod rosszindulatú. Ez a jó ember nagyon sokat szenvedett, nélkülözött, és éhezett az utóbbi tizenegynéhány évben. A nagy has nem a jóllakottság jele, hanem a hasvízkór egyik biztos tünete. Rossz nyelvek szerint nem kevés víz a fejébe is került.

    Ha jobban megnézed, ő a negyedik szőke.

    VálaszTörlés
  4. És még ő mondja, hogy sportol, a kinézete tragédia.
    A helyében szégyellném magam, és persze a második sorba állnék.

    VálaszTörlés
  5. Ez a páva természetű,csak tetszelegni szeret,hasznot nem hoz.
    Viszont nagyon szívesen elcserélnénk egy becsesebb értékeket képviselő zuglói illetőségűre.
    Ha már ott ilyen sikert aratott a mi Lajosunk,hát maradjon.
    Nagy valószínűséggel nem tűnne fel a hiánya,ha csak a gyerekeknek nem,akik innentől kezdve kapnának meleg ebédet csoki helyett.
    Amúgy szívesen megnézném itt helyben az egyik tenisz mérkőzését a kukorica táblában,mert hogy a mi elnökünk a nagy városba jár ám teniszt játszani,a helyi elmaradottság nem igazán érdekli.
    Egyébként is kedves KM,az ócsai emberek még éretlenek ehhez a nemes sporthoz,mint fo-lak az online fogadó órához.

    VálaszTörlés
  6. Nicsak, a Lajosunk, egy dinnyét rejteget az inge alatt.

    VálaszTörlés