A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 11., vasárnap

Kisvároshoz méltatlan külső ( - elhanyagolt, lehangoló belső állapotok)

Aligha lehetne vitatni, városhoz méltatlan képet nyújt sok helyütt lakóhelyünk.
Városunk számos pontján kivetnivalót talál az itt élő és az ide látogató. A járdahálózat hiányos, az utcák piszkosak, a közutak koszosak, a buszmegállók többsége nincs kiépítve. A MÁV állomás és környéke elhanyagolt, rendezetlen. Sok az utcán italozó és a szabálytalanul parkoló.

A főútvonalat vagy a mellékutcát tekintve egyaránt ez a látkép tárul elénk.  Ha a rendet és a tisztaságot tekintjük, van bőven kivetnivaló. Igaz, évente van sok a szép, és dicséretes egyéni kezdeményezés, azonban a városunk mégis.szürke, koszos, és rendezetlen. Erre nem az a megoldás, hogy  a városvezetés a civil kezdeményezésekre és a évente ismétlődő szemétszedésekre támaszkodik és vár. A civil kezdeményezések nem pótolhatják a városüzemeltetési feladatokat. Hiába a homlokzatokon még itt-ott kint maradt ünnepi dísz, az összkép lehangoló. Pedig a városüzemeltetés fenntartása, és a közterület-felügyelet biztosítása nem kis költségébe kerül a választóknak. Az önkormányzati tulajdonú Városüzemeltetési nonprofit Kft vezetőjének odafigyelése havi 370 ezerrel terheli le a várost, míg a hozzá csatolt felügyelőbizottsági tagok  térítése további 90 ezret von el a közvagyonból.
Mégis azt érezni, hogy nagyon rossz hatásfokkal működnek. Ezt támasztja alá a számos panasz és az elénk táruló, elhanyagolt városkép.


Egyes helyeken szanaszét hever az avarral vegyes szemét, amit szabadon vitt a szél mindaddig, míg a hirtelen múló havazás meg nem terhelte azt némi hólével. Ennek okán összetapadva szanaszét hevernek a szemétkupacok a város különböző pontjain. Pedig ezek a levelek még novemberben hullottak, és az elhagyott szemét is tavalyi. Mégis, most márciusban is ugyanúgy fellelhetők.


Hol itt, hol ott, az út mentén komposztálódnak tovább. Aztán a langyban kiengedvén,  bűzölögjenek, ma is az utak mentén. A vasúti átjáróban hónapok óta púposodik egy-két rakásnyi szemét. Másutt is fel-felbukkant néhány kupac, magárahagyottan, árván. Az ősz óta levágott gallyak még mindig elszállításra várnak.


A közterület-felügyelő szerint nem dolga az elszállítás. A városüzemeltetés meg valószínűleg nem tud róla. De hogy a közterület tulajdonosát értesítik és nem kötelezik intézkedésre, az annyira biztos, mint hogy meg sem büntetik. A bünti mindig csak az egyszerű embernek járó kiváltság.  Ennek összege ahogy a legutóbbi testületin elhangzott, akár ötvenezer forint is lehet. A városüzemeltetést azonban ezzel nem terhelik. A vezetők még a havi fizetésük erejéig sem állnak helyt. Csak magánszemélyek lehetnek a büntetést viselő, fizető felek.


Nem egyedi esetről van szó. A múltban több bejegyzés volt a blogon a Székesi utca árkaiban hagyott gallyakról. Azok is gazdátlanul hevertek sokáig a vízelvezetőt kitöltve. Aztán egyszer csak, a sok írogatás, a panasz következtében kikerült a süllyesztőből és a szomszédos út padkájára kerülve pihente ki a telet. Azóta tovább vár az elszállítójára. Valahol, valakit ez nagyon nem érdekel. Csak a lakosságot zavarja. Az erre szakosodott tétlenség, és a többszöri bejelentés mindenesetre ezt igazolja.



Még szerencse, hogy vannak odafigyelő, a városért aggódó. éber olvasók és segítőkész, ezt jelző lakosok, mert különben a közterület-felügyelet nem képes önmagában kezelni a problémát.  Sőt a városvezetés és a városüzemeltetés sem. (Együtt sem.) Mi másért nem képes megszüntetni a közterületek ebbéli eltorzítását.


Szembetűnően látszik, hogy a buszok és a nehézgépjárművek közterületi parkolásai visszatérő gondot jelent. Ezek szintén rendezetlen viszonyokat mutatnak. Éjszakára, hétvégére ugyanis a több tonnás teherautók és buszok foglalják le a város egyes területein az utak szélét, vagy éppen a gyalogosok rövid járdaszakaszait.  Hiába a polgármesteri ígéret a buszok  szabálytalan parkolási viszonyainak rendezésére, a behajtási és tárolási tilalom a városra és a közterületi utakra vonatkozóan, ezt az érintett szabálysértők nem veszik figyelembe. A városvezetést pedig továbbra sem izgatja az, ami a közterületeseket sem zavarja, még akkor sem ha ezt a lakosság már eddig is kifogásolta. A közterület-felügyelet, aki ez ügyben eljárhatna, nem is foglalkozik vele. 
Mindezért, a buszosok és nehézgépjárművek vezetői, azok felelős gazdái mindig zavartalanul pihenhetnek a városon belül. Senki nem szól rájuk. Ha már a szabályozás, valamint a tiltás nem elég, akkor a szankcionálás bizonyára mit sem ér. Talán ezért nem kell tartani a büntetéstől.



Most jobb híján nem ejtünk szót az állatok tartásáról és elkóborlásáról, a kutyapiszokról, - ami ugyancsak sok olvasónkat foglalkoztat - vagy a nemrég milliókért feljavított aluljáróról, aminek takarítására már nem igen telik, - hiszen hosszú ideig nem sikerült rendben tartani - az odahányások száma nem hogy csökken, hanem növekedett. Itt nem elfelejtendő tényező, az a kis gond, hogy az aluljáró környezetében bódés ívókból árulják utcán át az alkoholt, amit elfogyasztván vízhajtóként használva fel egyesek, nem haza viszik és mennek vele, hanem inkább le a lépcsőn az átjáróban könnyítenek magukon.  Talán nem csak a dohányosokat, hanem a közterületen italozókat is rendszabályozni kéne, mert csak úgy mellékesen ezek az apróságok sokba kerülnek a józan életű városlakóknak.


 Szóval ez a városi látlelet. Felelős személy, helyi tisztségviselő azonban mindehhez nem rendeltetik, még akkor sem, ha valami ilyesmiért fel is nyalják egyesek a fizetséget.  
Bár hogy is legyen, többek egységes véleménye: - ennek a kisvárosnak mintha már nagyon régóta nem lenne gondos gazdája!
*

15 megjegyzés:

  1. Most már a szemetet is odahordják.
    Persze ez az arra közlekedő Bukodit nem zavarja.
    Biztosan szelektív a látása, csak a "kávézót" veszi észre az állomásnál.

    A Szűcs vajon mit nyilatkozna a város állapotáról, ha már az Azori szigetek sem tetszett neki, hogy egyem azt a finnyás lelkét.

    A Horváth tanár "úr", mit mondana a diákjának, aki a város állapota felől érdeklődne?

    Igényes, kulturált a városért tenni akaró vezetők.
    Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. persze a havi százezreket minden szégyenérzet nélkül felmarkolják.

    VálaszTörlés
  3. Havi 320 ezerből nagyon sok 47 ezerért foglalkoztatott közmunkást lehetni fizetni.

    Javasolnám, Zsuzsika bérét csökkentség öt közmunkás havi bérével, és akkor azok kitakarítják a várost. Sőt megbecsülik és még örülnek is a munkának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem 320-at, hanem 370 ezret kaparintott ki magának havonta az üzemeltetés vezetője. Csak úgy Nonprofit alapon.
      Ha ebből levonod a beajánlott 5 közmunkás bárét, akkor is maradna neki 135 ezer, a több mint egy bejáró ápolónő fizetése.
      Ez a pofátlanság a városvezetés oldaláról.
      Hát nem természetes, hogy a sok szemét marad?

      Törlés
  4. A Gallai doktornak sem elég bére, és a kiharcolt paraszolvencia, ha még további három helyen a bizottsági díjazásra is igényt tart.
    Mondjátok már meg, hány százezret kell keresni, hogy megelégeljék?

    VálaszTörlés
  5. És még van pofájuk megsértődni, ha megszólják ezt a semmittevést és lenyúlást.
    Ezt a bunkó amarnát is ki kellene rugdosni a város határáig, aztán húzzon innen amerre lát az összes seggnyalójával együtt.

    VálaszTörlés
  6. Fo-lak? Hogyan lehet, hogy a 2012.Mar.11. 13:24-kor született bejegyzésedre hat hozzászólás is született a megjelenése előtt négy órával /2012.Mar.11.07:39 és 09:02 között/?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most látom, hogy a bejegyzésem, amit 17:35-kor írtam, 09:27 időponttal jelent meg. Valami nagyon nem stimmel fo-lak!

      Törlés
  7. Úgy te nagyon hülye, hogy nem a valós időt mutatja az "óra"
    Ennyi ésszel, milyen poziciót töltesz be?

    VálaszTörlés
  8. inkább azt a címet kellett volna adnod a bejegyzésnek hogy kisvároshoz méltatlan vezetés

    VálaszTörlés
  9. Hogy miért bunkó néhány hozzászóló ezen a blogon?!
    Nem értem "te nagyon hülye", miért nem a valós időt mutatja, azt meg pláne nem, hogy ennek szóvátétele miért vált ki "értelmes" blogolóban ilyen reakciót?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem azért, mert korábban volt már pár beszólás, és ez borzolja a fórumozó lelkét.
      Ha egy kicsit megfontoltabb vagy, akkor áttekintve láthatod, hogy minden hozzászólás egy más időzónában van bélyegezve. Erre gondolhattál volna a hónap, a délelőtt és a délután angol megjelenítéséből. Ha meg így jártál, azért neked sem kell besértődni.

      Törlés
    2. Akkor minden "stimmel"?

      Törlés
    3. Az a baj ezzel a bloggal, hogy semmit nem ér, mert hiába tárja fel a hibákat, semmit nem javítanak.
      Az a baj ezzel a várossal, hogy semmit nem tesznek azért, hogy ez a blog ne tudja a hanyagság és hiányosság sokaságát naponta prezentálni.
      Az a baj az emberekkel, hogy a prezentáció ellenére sem képesek feltekinteni és azt mondani fizetett előjáróiknak, hogy kapjátok össze magatokat, mert különben mentek a szérűre, csak hagyják élősködni magukon a rosszul választott semmittevőket.

      Törlés
  10. Ez nem teljesen így van.
    Már ami a blog hasznosságát illeti.
    Az emberek olvassák (még a hivatalban is), és majd a választások eljőveletekor emlékezni fognak az itt feltárt mulasztásokra, hiányosságokra, hanyagságokra.
    Efelől ne legyenek kétségeid.


    Illetékesek intézkedtek végre, és eltűnt a szemét a több hónapja levágott ágakkal együtt.
    Látod, csak ba.....tni kell őket, mert maguktól nem csinálják.
    Kénytelenek lesznek változtatni a hozzáállásukon, mert nincs más lehetőségük.
    Illetve van, elhúzni a hivatalnak még a környékéről is.
    Akár melyik eset is fog bekövetkezni, az a blognak lesz köszönhető.

    VálaszTörlés