A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. december 19., vasárnap

Érdekes (- hivatkozás)

A helyi választásokat követően az év vége előtt már (némi) népi képet mutat az újdonsült városvezetés.

Ez a helyi életünkben jelentkező ábra azonban nem sok jót mutat.

Érdekessége, hogy ebben a formában egy kétdimenziós kép tárul elénk, ahol az egyik nézetben a nyíltan vállalt pénztelenség látható, míg a másik dimenzióban az ezzel ellentétes pénzkiáramlásokat fedezhetünk fel.

Közismerten a pénztelenségre való hivatkozással maradt el a tél beállta előtt az utak rendbetétele.
Szinén a pénztelenség okán szűnt meg a városi szelektív hulladék gyűjtés a piaci parkoló mellett a Damjanich utcában. Ezért a túlterheltség az egyetlen megmaradt helyen.

Ugyancsak pénz hiányában nem épülnek a járdák és nem létesül több helyütt kiépített buszmegálló. Akár fedett. E pénztelenségnek az okán maradnak az ismert rossz állapotok.

De a nyíltan vállalt pénztelenségre való hivatkozással döntöttek a városházán úgy, hogy bevezetik a kommunális adót, még akkor is, ha tudván a lakosságot szipolyozzák ezzel.
Szintén így hivatkozva emelik a víz-, csatornaszolgáltatási díjakat. Vagyis a város pénztárcájának laposságát az itt lakók izzadsággal megkeresett adózott jövedelméből kívánják felhizlalni. (Rosszabbik esetben pedig hizlalás helyett csak tovább költeni.)

Az óvoda iskolaszüneti üzemét, részeni bezárását úgyszintén "figyelembe véve az önkormányzat pénzügyi helyzetét" címszóval hozták nyilvánosságra. (Lásd jobboldali gördítősáv.)
Arról most nem beszélve, hogy hosszú hónapok óta nem jut keret az önkormányzat lapjának megjelenésére.

Ezek mind a pénztelenséget dimenzionálják. Ez azonban csak az egyik kép. Van egy másik nézet is. Ebben a dimenzióban viszont egészen más tárul elénk. Ugyan az a hely, azok az alakok, de itt már nyoma sincs a megszorításnak, az óvatosságnak avagy a pénzügyi helyzet figyelembe vételének. Ez a másik kép nem mindenki előtt világos, és de nem csak nekünk nem tetszik, hanem azoknak sem, akik előtt jól látszódik érződik ez a rövid képi üzenet a negyedévi munkásság során.

Ha ezt a kettősséget, mint képtelenséget tekintjük, akkor jól látható, hogy van elég pénz a vezető tisztségviselők maximális díjazására visszafogottság nélkül, a legnagyobb költségtérítésekre, a nyelvpótlékra és a 3 milliót meghaladó laptopokra. Választók nélkül.

Szintén van affinitás és tőke új vízközmű kft létrehozására és fenntartására, ahelyett, hogy a létező városüzemeltetés látná el a másnak nyereséget adó tevékenységet, mint más jobb helyeken, miközben még azt sem tudjuk, hogy meddig futja hó ellen útsóra. De lesz pénz az energia menedzsment finanszírozására, a pályázatok monitorozására, és pár egyesület megsegítésére, míg másokéra, vagy az ígért kerékpárútra, a vasúti átjáróra a fenti hivatkozással továbbra sem.

Ez a kettősség, mint két dimenzió, erős kontrasztokkal terhelt képet rajzol Ócsa borús egére.
A vetített összkép jól mintázza a választások óta kialakított hozzáállást, a törekvést és a jövőt.
*

3 megjegyzés:

  1. A polgármester és a képviselők tiszteletdíját mennyivel fogják csökkenteni? Éves szinten igen szép összeget spórolhatnának magukon.

    VálaszTörlés
  2. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez a polgármester egy önálló gondolatra képtelen madzagon rángatott bábu.
    Ócska birkák vezére.

    VálaszTörlés
  3. Jajmár! Úgy tudtok sipákolni.
    Miért nem indultatok a választáson, oszt
    most tehetnétek a várossal azt a sok jót, amit itt hiányoltok.
    Nektek biztosan lenne miből.

    VálaszTörlés