A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 2., péntek

Dörzsöltnek kell lenni a kamuhoz ( - jogos a kék villogó, vagy kész átverés)

Bárki fillérekért hozzájuthat egy kék villogóhoz, amelyet ugyan csak engedéllyel lehet használni, de sokan anélkül is megkockáztatják, hogy ezzel a trükkel kerüljék ki a dugókat. A lebukás veszélye nagy, de néhány rámenős autós olyan profi felszerelést rak össze, amellyel még a rendőröket is le tudja villogni. Aki engedély nélkül használt kékfénnyel okoz balesetet, az szinte biztosan megy a börtönbe.

A KRESZ szerint a forgalom minden résztvevője köteles lehúzódni és biztosítani a megkülönböztető jelzést használó jármű továbbhaladását, és a zebrán átkelő gyalogosoknak is le kell mondaniuk az elsőbbségükről. Ez a fajta korlátlan előny nagy kísértés, nem csoda, hogy idén április közepétől kiemelt szabálysértésnek számít a megkülönböztető jelzések jogosulatlan használata, mert sokan visszaélnek vele. Hogy pontosan mennyien, azt a rendőrség sem tudja megbecsülni. Tavaly 68 autóssal szemben indítottak eljárást, ami viszont csak a jéghegy csúcsa lehet. Hiszen aki ügyes, gyakorlatilag csak akkor bukhat le, ha balesetet okoz.

A jelenlegi szabályozás szerint százezer forintos bírságra számíthat, aki megkülönböztető fényjelzést vagy hangjelzést adó készüléket jogosulatlanul szerel az autójára, vagy ilyen felszerelést a közterületen lévő gépjárműben birtokol. Tehát már egy szélvédő mögé helyezett kék lámpa miatt is büntetés jár. Az április közepétől szigorodó szabálysértési törvény a kiemelt közlekedési szabálysértések közé sorolja a megkülönböztető fény- vagy hangjelzést adó készülékek jogosulatlan beszerelését és használatát.

Megkülönböztető jelzés használható a rendőrség védett személyek szállítására rendszeresített gépjárművein, a katasztrófavédelmi Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) elnökének hivatali gépjárművén, továbbá a katasztrófaveszély esetén, illetve katasztrófahelyzetben a KKB elnöke által kijelölt szervezetek, a bányamentő szolgálatok, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium közérdekű feladatok ellátására rendszeresített gépjárművein.

Civil rendőrautókon jellemző a szélvédő és a hűtőrács mögé erősített villogó
 Nem kell hatósági engedély a megkülönböztető fényjelzést adó készülék felszereléséhez a védett személyeket szállító és azt kísérő, zárt csoportban közlekedő gépjárművekre, viszont szükséges a sürgősségi vér- és szervtranszplantációs szállítást, a sürgősségi betegellátást végző szervek, a közművek által okozott súlyos veszélyhelyzet azonnali elhárítását végző szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, az önkéntes tűzoltó-egyesületek és a Legfőbb Ügyészség számára. A megkülönböztető jelzés használatát fel kell tüntetni a menetlevélben,  tehát a sziréna és a kékfény használatának elvileg nyoma kell hogy legyen.

Civil autó, rendőrségi felirattal és megkülönbözető kék fénnyel
 
"Így könnyebb az életem"

"Hosszú évekig rendvédelmi szervnél dolgoztam, így tökéletesen tisztában vagyok azzal, milyen előnyökkel jár a megkülönböztető jelzés használata. Az sem mellékes, hogy megtanultam, hogyan kell mozognia a forgalomban egy szirénázó és villogó autónak, merre lehet helyezkedni a szétnyíló sorok között" - mondta egy neve elhallgatását kérő budapesti cégtulajdonos, aki saját bevallása szerint eddig szinte az összes autóját felszerelte megkülönböztető jelzéssel.

"Sokan nem veszik figyelembe - és ezen buknak le a legtöbben -, hogy csak olyan autóra érdemes felszerelni a villogókat és szirénát, amelyről el is hiszik, hogy azt egy politikus, kormányzati szerv vagy valamelyik fegyveres testület használja. Szintén nagy a lebukás veszélye akkor, ha valaki valami olcsó, gagyi villogót vesz, mert a rendőrök is tudják, milyen technikát használnak az erre jogosultak. Az autós kiegészítőket árusító boltokban kapható néhány ezer forintos kék lámpa például tuti bukta" - mondta.

A cégvezető azt mondja, tetőre rakható lámpát szinte alig használ, viszont a hűtőrácsba épített LED-sort és a szirénát rendszeresen. "Egyrészt megspórolod vele az ácsorgást a dugóban, másrészt arra is remek, hogy egy-egy erőszakosabban nyomuló autóst a helyére tegyél. A hatás garantált, de mint említettem, ehhez olyan autó is kell.  

"Korábban pár tízezer forintra lehetett valakit megbüntetni a jelzések jogosulatlan használata miatt, ami egy drága, nagy autó tulajdonosának nem volt visszatartó erő, ahogyan szerintem az sem lesz az, hogy ez bekerült a kiemelt szabálysértések közé. Mert mint említettem, ha valaki ügyes, szinte minimális a lebukás veszélye. Ami visszatartó erő lehet, az az, hogy ha balesetet okozol, ami nem csak anyagi kárral, hanem sérüléssel is jár, akkor egy életre elvágtad magad, mert szinte biztos, hogy börtönbüntetés a vége" 

Kojak használt először hordozható villogót a tévés nyomozók közül

 A civil rendőrautók tetőre kicsapható villogója a hetvenes években terjedt el, addig csak a járőrkocsik tetejére szerelt fényhidat használták megkülönböztető jelzésként. A mágneses villogót a tévénézők az 1973-tól forgatott Kojak sorozatban ismerhették meg, így nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, sőt még a rendőrzsargonban is Kojak-lámpaként terjedt el. Később minden krimisorozat kihagyhatatlan eleme lett az a mozzanat, ahogy a főszereplő kinyúl az ablakon, a tetőre erősíti a villogót, és már száguldhat is a bűnözők után. A technika fejlődésével a mágneses lámpákat felváltotta a műszerfalra, a napellenzőre vagy a lökhárítóra szerelhető LED-es megkülönböztető jelzés, amely sokkal jobban látható, de egy filmben kevésbé hatásos megoldás.

 Kojak replika, vagy csupán egy kakukktojás

 Saját kocsijukat tuningolják

Villogókból és szirénákból hatalmas a kínálat. Már kétezer forinttól kapható tappancsos vagy mágneses, kerek vagy áramvonalas kék lámpa, sőt a legújabb fejlesztésű LED-es villogókat is meg lehet rendelni, amelyek azonban csak távolról hasonlítanak a rendőrségnél használt eszközökre. 
Az autósboltban olcsón csak gyenge utánzatok vannak, ezek a filléres "Móricka-villogók" 40 km/h fölött leesnek az autóról, aki ilyennel próbálkozik, annak nemcsak a lebukással, hanem anyagi kárral is számolnia kell."

Megtévesztő külső,  kék fény nélkül

Az In Kal cégcsoport gépkocsijainak tetején sem a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló 12/2007 (III.13.) IRM rendelet 1.§ a/ pontjában meghatározott kék (kék-vörös), sem a rendelet 1.§ b/ pontjában meghatározott sárga fényjelzést adó készülékek nem találhatóak. Az egyes gépkocsikon látható, fehér színű fény kiadására alkalmas fényhidak használatára csak magánterületnek minősülő, közforgalom számára meg nem nyitott, általunk őrzött objektumokban vehetőek igénybe."
*

4 megjegyzés:

  1. Elég vicces, mikor a helyi nagy mellényű felrakja a szakadék, koszos kockára a villogót.
    Szeretnek vele vitézkedni, csak a feladatát nem látja el tisztességesen egyik sem.
    Hiányzó, elfordított kressztáblák, száguldozó, rallyzó helyi vagányok. A gyalogosok meg rettegnek az út szélén.
    A városházi nemtörődöm igénytelenség kisugárzása, fertő módon terjed át a helyi hatóságokra is.
    A várost használják, mint infúziót ezek a derék, dolgos emberek legyen szó szolgálati lakásról, vagy indokolatlan magas illetményekről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom itt is túl sok az okos /okoskodó/, ráérő ember, akinek nincs dolga, amit elvégezhetne, ezért talál olyat, amihez semmi köze, de még sütnivalója sem sok.

      Törlés
  2. Bizonyára sokan emlékeznek, az Ócsa Város honlapján található fórumon "kriszta81" mivel vádolta meg M. T. kmb-st.
    A VW Polo valóban biztosítási csalás áldozata lett, miközben a hitel nem, a tulajdonjog nem, csak az üzembentartói jog volt nevezett kmb-sé, így Krisztáék a hitel nem fizetése miatt BAR listára kerültek, ez okozta felháborodását. A 3 éves, svájci frank alapon hitelezett autó alkatrészeire lett szereltetve, majd néhány hónappal később bejelentés történt a rendőrségre a lopásról és így a casco fizetett a banknak. Mindezt megelőzően néhány értékes alkatrész kiszerelésre és értékesítésre került Ócsán, amik szintén szerepelnek a rendőrségi bejelentésben, növelve a lopási kárértéket, ami 2.200.000 Ft-ra lett bejelentve. A Kriszta által akkor felsorolt tartozások pedig meg sem közelítik a valóságot, ugyanis sok vállalkozó bízva a rendőrben félmilliós kölcsönöket nyújtott baráti gesztusként.

    A személyesen engem érintő, ellenem elkövetett tetteket inkább továbbra sem részletezném. Azok csatolva vannak a fenti ügyhöz, súlyosbítva a cselekményeket.

    A felfüggesztésre rákérdeztem a hatóságnál, azt mondták, ha a parancsnok úgy dönt Dabason, akkor nem teljesíthet szolgálatot a rendőr, de ebben nem bízok, mivel tudom, hogy eddig is a parancsnokok segítségével sikerült kikerülni a törvényes büntetéseket már a VIII. kerületben is és itt is több esetben (pl. 2009. október 3-ai lövöldözés a Székesi úton).

    VálaszTörlés
  3. Ez egy mindig visszatérő történet. Amolyan nyomasztó múlt. A baj azonban a jelenben lakozik.

    VálaszTörlés