A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. április 12., kedd

Egy beteg megye és egy egészséges Szűcs ? ( - interpelláció, kontra interjú)

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 90. § (1) bekezdése alapján interpellációt kívánok benyújtani a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető miniszterhez, mint a tárgyban illetékes minisztérium vezetőjéhez.
Pest megye beteg, állítsuk meg a kór terjedését! címmel.

 Tisztelt Miniszter úr!

A Pest Megyei Önkormányzat 18 oktatási intézményében 2872 gyerek március 3-a után hetekig nem kapott ebédet, az ellátás azóta is hagy kívánni valót maga után. Ennek okaként általában azt szokták megnevezni a híradások, bűnbakot keresve, hogy a szolgáltató felfüggesztette a szolgáltatást.
Pedig valójában ez csak a következmény. Ahogy az influenzás betegnél a láz is csak a kórokozók elszaporodásának következménye, és bár ettől szenved, de a betegség tüneti kezeléssel nem szüntethető meg.
A Pest Megyei Önkormányzat kötelezettség állománya az éves költségvetése szerint 10 milliárd forint, így nem képes a közétkeztetést végző cég számára az elmaradt 800 milliós szolgáltatási díj kigazdálkodására. Ahogy a Dalkia gázrendszer üzemeltető cég is türelme végén jár kifizetetlen számlái miatt, és április hónapban a munkabérek is késni fognak. Analógiával élve, a legyengült szervezet nem képes ellátni az optimális működéshez szükséges feladatokat.
Ahogy a betegség is súlyosbodik, további tünetek jelennek meg. Például a félbe maradt beruházások. A pest megyei Dabason a gimnázium felújítási munkái félévre leálltak, azóta a tanulók a település 6 különböző pontján szétszórva, 35-40 perces órákban próbálják tartania a lépést hasonló korú társaikkal – ideértve az idén érettségizőket is. Nem fog sikerülni, hiszen, ráadásként, a pedagógusok az átmenetileg tanárinak kinevezett tornateremben készülnek fel tanóráikra, melyeket következésképp ehhez méltó színvonalon tudnak megtartani.
A felújítási munkák leállásának oka ugyanaz: a számla nincs kifizetve. Olyan kór ez, amit korábban is ismertünk, de ennek az újfajta influenzának már súlyos szövődményei vannak, hiszen korábban ilyen helyzet nem nagyon fordult elő.
A betegség további tünetei, hogy mindeközben a beteg úgy tesz, mintha egészséges lenne. A megyei önkormányzat elnöke luxusautóval jár, a milliárdos adóssággal küzdő Dabason szökőkutat építenek, és az idéző jelben mondva ”jól végzett és eredményes munkáért” például a közgyűlés elnöke és a dabasi polgármester is nem csak egy, hanem két tiszteletdíjat is felvesznek. Miközben, mondjuk ki végre, a megyei önkormányzat csődben van.
A luxuséletmóddal és a pozícióhalmozással járó állami és önkormányzati többletköltségek felett nem lehet tovább szemet hunyni. Ha az önkormányzati, képviselő-testületi vezetők eredményesen is tudnák ellátni feladatukat, egynél több tiszteletdíj akkor sem járna senkinek. Itt azonban teljes kudarcról van szó. Ezek a vezetők olyan bizonyítványt kaptak, amelyben konkrétumok, tendenciák, negatív számok, negatív eredmények szerepelnek. Már csak egy testület kell, ami kimondja a következtetést: vezetésre alkalmatlanok. Erre adna lehetőséget, ha a minisztérium önkormányzati segélyalapjából részesülő önkormányzatok számára az állami támogatás megigénylésének feltételeként szabnák, hogy
  • ne lehessen tovább önkormányzati pénzből luxusautókkal járnia az önkormányzat vezetőinek
  • ne vehessenek fel egynél több helyről tiszteletdíjat, fizetést a képviselők, elnökök, polgármesterek
  • és legyen feltétel annak a polgármesternek, elnöknek, képviselőnek a lemondása, aki 4 egymást követő évben aktív részese volt az adósság állomány növelésének.
Kívánja-e a Kormány megállítani a betegség további terjedését, teljes szemléletváltást bevezetni, az adóssággal rendelkező településeken és megyékben, vagy hagyják, hogy a szövődményekbe végül belehaljanak a betegek?
*

*

4 megjegyzés:

  1. Jók ezek a kontrasztok.

    VálaszTörlés
  2. Nem lopnak, nekik ez jár. A Lázár is megmondta, a választói hatalmazták fel az Audi lízingre, mikor ő rá adták a voksukat.

    VálaszTörlés
  3. Ha rá érek sajnálom ,sajnos én is gyarapítottam a vagyonát minden a városnak fizetett adómmal.

    VálaszTörlés