A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. április 1., péntek

Az elátkozott nyögdíj és az ördögi kiváltságosak ( - áttekintés)

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők számát, valamint az ellátások átlagösszegeit tartalmazó statisztikáit.  Mint kiderült valóban létezik hazánkban havi egymillió forintot meghaladó luxus nyugdíj, igaz csak kevesek részesülnek benne.
2010 decemberében összesen 2 689 504-en voltak jogosultak nyugellátásra, ők átlagosan 89 225 forintot kaptak, a nyugdíjszerű ellátásokkal együtt 2 925 449-en jutottak valamilyen - átlagosan 84 429 forint összegű - ellátáshoz.
A magyarok 94%-a kihasználja a korábbi nyugdíjba vonulás lehetőségét, ennek ellenére megosztja a közvéleményt a 30-as, 40-es éveikben nyugdíjba vonuló egyenruhások kérdése.
Nem lesz könnyű az elkövetkező néhány év azok számára, akik nem dolgoznak. A kormány a Széll Kálmán terv alapján 2013-ig 902 milliárd forintot szeretne megtakarítani. Bár arról, hogy ezt pontosan hogyan szeretné elérni, csak találgatások vannak, de az eddig kiszivárgott elképzelések szerint a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek mindenképpen fájdalmas változásokra kell felkészülniük.

Hosszú évek óta többet költünk, mint amennyit megtermelünk. Az ország is és a lakosság is. Emiatt Magyarország nehéz helyzetben van. Ha minden ugyanúgy megy a maga útján, mint eddig, akkor Magyarország csődbe mehet. Leállnának a közszolgáltatások, megszűnne a közigazgatás, nem lenne egészségügyi ellátás és hosszan sorolhatnánk a riasztó következményeket. Ezt elkerülni csak úgy lehet, ha változtatunk és spórolni kezdünk.

A kormány Széll Kálmán terve azokat a pontokat határozza meg, amelyek jelenleg túl költségesen működnek és ahol jelentős mértékben spórolni lehet. Ez a hét terület a foglalkoztatás, a tömegközlekedés, a nyugdíj, a gyógyszerkassza, a felsőoktatás, az állam és az önkormányzatok finanszírozása, és az államadósság. A cél az, hogy a felsorolt területeken 2013-ig összesen 902 milliárd forintot takarít  meg a kabinet.


Tévedés ne essék, ezt a pénzt a magyar állampolgárok fogják valamilyen módon összeadni. A kérdés csupán az, hogy kire mekkora teher jut? A kérdésre azonban nehéz válaszolni, hiszen a Széll Kálmán terv céljait mára ismertté váltak, ám hogy ezeket a célokat egészen pontosan hogyan fogják elérni, arról ma még keveset lehet tudni. Határidők vannak csupán: az új szabályok egy része majd csak ez-év júliusban, más része pedig csak az év végéig válik ismertté.

Magyarországon az unió más tagállamaihoz képest kétszeres a rokkantnyugdíjasok száma.
Nagy gondot okoz, hogy hazánkban kevesen fizetnek járulékot, ami sok egyéb terület mellett érinti a nyugdíjalapot is. A kifizetett nyugdíj minden harmadik forintját hitelből kellett biztosítani, az állami rendszertől történő elvonás miatt a helyzetet csak nehezítette a magánnyugdíj-pénztárak 1998-as létrejötte. Ahhoz, hogy ma nyugdíjat lehessen fizetni, vissza kellett áramoltatni a nyugdíjpénztári vagyont


Nyugdíjasok

Őket több intézkedés is kedvezőtlenül érintheti. A legfontosabb talán a gyógyszerkassza átalakítása. A nyugdíjasok koruknál és egészségi állapotuknál fogva már most is sokat költenek gyógyszerre. Kiadásaik egy részét azonban az állam magára vállalja.


Korkedvezményes és rokkantnyugdíjasok

A nyugdíjkiadásokat 129 milliárd forinttal szeretné csökkenteni a kormány. Hogy egészen pontosan miként, azt itt sem lehet tudni. Felvetődött, hogy újragondolják a korkedvezményes nyugdíj feltételeit és felülvizsgálják, hogy a nyugdíjkorhatárt el nem érő rokkantak valóban jogosultak-e állami ellátásra.


A 40 év utáni nyugdíj hírére megrohamozták az igazgatóságokat a szolgálati idő számítás iránti kérelmekkel

A nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjazásának következtében megugrott a szolgálati idő számítás iránti kérelmek száma. 2010-ben összesen 124 868 ilyen kérelmet regisztráltak az igazgatóságok, ami 55,7%-kal több mint egy évvel korábban. Sokan nem rendelkeznek a szükségek szolgálati idővel, mégis bepróbálkoztak ennek megfelelően ők, 6 244-en elutasító határozatot kaptak.


A nyugdíjkorhatár legjei

Legfiatalabban az az 1977-es születésű "ismeretlen katona" ment nyugdíjba, aki 2009-ben 32 évesen, főhadnagyként havi 222 ezer forintért választotta a pihenést. Azóta emelkedett az ellátása, jelenleg körülbelül havi 240 ezer forintot kap.
A  40 év alatti öregségi nyugdíjban részesülők zöme a fegyveres erőknél dolgozott, munkájuk során különösen kiemelt kockázatnak voltak kitéve (például a kommandósok vagy a Köztársasági Őrezred egyes munkatársai). Ők a szolgálati idejük alapján mehettek nyugdíjba.

A legidősebb nyugdíjba vonuló Bárándy György ügyvéd, aki tavaly 91 évesen kérte nyugdíja megállapítását. A jogász elmondta, hogy lefoglalták az ügyek, nem akart fiatalon, 70-75 évesen nyugdíjas ügyvédként bemutatkozni. Bárándy összesen 73 évnyi szolgálati időt tudott igazolni, amivel tetemes összegű ellátásra szerzett jogosultságot.

"Majdnem leestem a székről, amikor a hölgy megmondta, mekkora lesz a nyugdíjam" - mesélte. Bárándy a magyar nyugdíjrekordot évről évre megjavítja, mivel még ma is aktív, járulékot is fizet, cserébe a nyugdíja a soros emeléseken kívül évente 0,5%-kal emelkedik.


Nyugdíjszámok: ki mennyi pénzt kap?

Vágó István 160 ezret kap havi nyugellátásként
Komár Laci nem érti, hogy számolták ki neki a 33 ezer forintos nyugdíjat a "48 év munka" meg a "befizetett nyugdíjjárulék" után.

Medveczky 33 évesen, 1974-ben ment hozzá Ausztriában  élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez, így lépett le az országból, ahová csak a rendszerváltás után tért vissza. Előtte revütáncos volt a Moulin Rouge-ban, utána meg ... nyugdíjas.
"48 éves munkásságom után 52 780 forintot kapok." - kesereg a Művésznő.

Gesztesit a múltkor kitárgyaltuk, ő 47 évesen  tavaly lett  jogszabály alapján önmaga választottan  nyugdíjas.



Lassan mondom, hogy mindenki megértse: el-ké-pesz-tő

Demszky Gábor egy süllyesztőbe került radikális politikus szintén kevesli a nyugdíját. „Nem tudja ugyanis elfogadni, hogy a nyugdíjbiztosító nem számította bele a nyugdíjalapjába azt a 8 évet 1981 és 1989 között, amíg ellenzéki szerepe miatt azzal büntették, hogy nem kapott munkát.” Igaza van: megérdemli a nagyobb nyugdíjat.
És rajta kívül még seregnyi ember nagyobb nyugdíjat érdemel. Többek között az egykori párton kívüliek, azok, akik nem léptek be a volt állampártba: az MSZMP-be. Őket ugyanis azzal büntették, hogy gyakran kimaradtak a fizetésemelésekből, netán ha emeltek nekik, akkor kevesebbet a párttagokhoz képest. Kimaradtak a jutalmakból is. És kimaradtak külföldi utazásokból is, és számos más kedvezményből, ami a párttagoknak dukált.
Ezzel büntették őket. Miként a radikális politikust is - állítólag.

Állítólag, mert komoly értelmiségi emlékszik arra, hogy a radikális politikus azon a nyolc éven belül, amelyet panaszában említ, a Fényesség című ateista pártfolyóirat szerkesztőségében tevékenykedett. Írni nem írt a folyóiratba, állítólag fékezett habzású képességei miatt, de szellemi kitessékelőként az igazi értelmiségieket távol tartotta a munkalehetőségtől.
További érdekesség, hogy a radikális politikus a nyolcvanas évek végén is egyértelműen dolgozott. Mégpedig egy amerikai városban, ahonnan rádió-beszámolókat küldött a müncheni Szabad Földrész Rádióba. A városvezetést tanulta az USA-ban, akkor készült fel a nagyvárosi tettekre. Ebben az időben egyébként közönséges ember csak bajosan jutott el a tengerentúlra a vasfüggöny innenső oldaláról.
A magasabb nyugdíjat mindamellett bizonnyal megérdemli, azokkal a tömegekkel együtt, amelyek hátrányokat szenvedtek a pártállamban, politikai okból. Ráadásul ez utóbbiak az 1990-ben kitört demokráciában sem tudtak tengerparti villát építtetni, és oda a nagyvároslakók pénzén, önkormányzati autóval és sofőrrel – feudális nagyúrként – szállíttatni magukat.
 
Foglalkoztat a kérdés: komolynak szánta-e felháborodását Demszky Gábor a részére megállapított korkedvezményes nyugdíj (havi 200 ezer) kapcsán, vagy csupán ébren kívánta tartani a személyét övező érdeklődést? Arról van szó, hogy a húszéves főpolgármesterkedés után távozó ötvennyolc esztendős szabad demokrata ember úgy döntött, pihenni tér, korkedvezményes nyugellátását kéri, mire illetékes helyen osztottak-szoroztak, megállapították az összeget, amit viszont kevesellt a fővárosvezetésben megfáradt dolgozó. Sietett kijelenteni, nem a pénz miatt duzzog, az elv zavarja.


Emlékszünk ugye Gergényire; -  A szemkilövő rendőrökre?

2006. október 23-án a legdurvább rendőri osztagot Vágó László őrnagy vezette, a csapatban három mesterlövész is volt. Ez egyetlen parancsnok, akire rendőr terhelő vallomást tett ...

-Zajác Lászlót 2006. szeptember 20-án este, a Kossuth térről távozóban fogott el Vágó László őrnagy rebiszes rohamosztaga. Zajácz csuklója szilánkosra tört, könyöke kificamodott az őrizetbevétel közben, vallomása szerint Vágó László arcon is ütötte, beosztottai pedig a földön vonszolták, és azzal fenyegették, hogy meg fog dögleni. A tanárt még szabálysértéssel sem vádolták, mégis negyven órán keresztül tartották jogtalanul őrizetben, majd seblázas állapotban kitették az utcára. Vágó László őrnagyot és embereit ebben az ügyben sem vonták felelősségre. A Fővárosi Bíróság 1,6 millió forint kártérítést ítélt meg neki.

- Fábián Gábort 2006. október 23-án este a Dob utcánál kapták el, a hátát, a veséjét és a fejét ütötték, arcára, vállára, derekára és mindkét lábára ráálltak, gumibottal ütötték, és bakanccsal rugdosták, eközben a lába is eltört. Miután megbilincselték és a földre fektették, egy magas, parancsnokként viselkedő rendőr a férfi már bilincsben lévő bal kezének középső ujját eltörte. A megvádolt rendőr, G. Csaba Vágó Lászlóra vallot: "Te voltál az, aki odajöttél és hátrafeszítéssel eltörted az ujját, te is tudod, én is tudom."

- Síp utca Rákóczi út sarkán verték meg Révész Márius képviselőt. Az ügyészség csak a képviselőverést tétlenül szemlélő rendőröket azonosított, akik sem az ügyészségi nyomozás során, sem a bíróságon nem tudták felidézni az incidenst. Tanúként hallgatták meg a helyszínen szintén jelen volt Vágó Lászlót is, aki szintén nem emlékezett az esetre.

- Csorba Attilát 15 méterről lőtték fejbe a Rákóczi út Nyár utca sarkán. Kómába esett, egy napig lélegeztető gépen tartották. A bal szemére teljesen megvakult, az arccsontja is összetört, az agya is megsérült. A későbbiekben a sérült szemgolyót ki kellett operálni, és koponyaműtéteket is végrehajtottak rajta. Vágó László vezette osztag lőtt, de az ügyben lefolytatott nyomozás szerint itt sem lehetett megállapítani, hogy melyik lövész intézte el Csorbát, több puskás rendőr dolgozott a helyszínen.

- A Blaha sörözőbe menekült kb. 40 embert egyesével terelték ki az utcára. Az embereket egy magas, parancsnokként viselkedő rendőr (Vágó László 190 centi) lökte ki az ajtón az utcán felállt kettős rendőrsorfal közé. A szűk folyosón végigfuttatott sértetteket tonfával ütötték és bakanccsal rúgták a közhatalmat gyakorló símaszkosok, eközben Cs. Andrást közvetlen közelről, legfeljebb két méterről hátba lőtték gumilövedékkel, a 12 gumisörétet később három műtéttel távolították el a testéből. Cs. Andrásnál fehér bot volt, mivel látássérült. Nem számított. A bíróság bizonyítottság hiányában felmentette mesterlövész V. Csabát, a felettesét pedig meg sem vádolták.

Vágó László őrnagy 38 évesen "csendben leszerelt" és nyugállományba vonult, de a Készenléti Rendőrség szerint "szolgálati viszonyuk megszűnése nem áll összefüggésben a 2006. október 23-i eseményekkel."

Nem kirúgták, nyugdíjba vonult.

Sőt, Vágó Lászlót a leszerelés előtt elő is léptették, és alezredesként ment nyugdíjba.

Így most, Vágó László 241 ezer forint nyugdíjat kap, amihez 37,5 ezer forint szolgálati kiegészítés is jár. Vágó László havonta 278 500 forint nyugdíjat kap (ha ez munkabér lenne, akkor ez most bruttó 510 ezer forint),  emellette egy biztonsági cégnél dolgozott.

Vágó László is megkapta Orbán Viktor nyugdíjasoknak szóló levelét, biztos ő is nagyon aggódik a nyugdíjhelyzet miatt.

Végül 3,5 évvel az események után idén áprilisban sikerült meggyanúsítani és kihallgatni Vágó Lászlót, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés gyanújával.

Az eljárás még zajlik, a nyugdíjat persze minden hónapban megkapja.

És a többi

40 évesen nyugalmazott rendőr: "Egy olyan rendőri egységnél teljesítettem szolgálatot, amelyről tudvalevő volt, hogy megszűnik. Ilyen esetekben - ha nem fogadod el a megszűnt pozíció helyett ajánlott munkát - elmehetsz nyugdíjba. Ez egy jogszabályi lehetőség, amivel éltem. A kritizálók egyébként sem látják, hogy mivel jár a hivatásos szolgálat."

41 évesen nyugdíjba vonult pénzügyőr: "Még családon belül is megkaptam, hogy mire fel mehetek én előbb nyugdíjba, meg hogy nem szégyellem-e magam. Mikor új házba költöztünk, az utcában nem is mondtam meg, hogy már nyugdíjas vagyok, mivel jelenleg is dolgozom mellette, úgysem jönnének rá. Az emberek irigyek, pedig ez egy olyan kompenzáció, ami jár nekem, amiért a vámhatóságnál dolgoztam. Akkor nem voltak irigyek, mikor karácsonykor reggel hétkor vettem az egyenruhámat, ők meg otthon ültek a fa alatt, a 12 órás beosztásban végzett munka miatt felborul az ember élete, és a gyereknevelés is sokkal nehezebb, az ilyen áldozatokat egyenlíti ki a korai visszavonulás lehetősége."

Nyugdíjas pénzügyőr, aki tizenéves gyerekeket nevel: "A Vám- és Pénzügyőrségnél a kollégái kivétel nélkül nyugdíjba mentek, amint erre lehetőség nyílt, mindannyian úgy gondolták, az a hülye, aki nem használja ki. A nyugdíjam ugyanis több, mint amennyi fizetést kaptamt, és emellett még munkát is tudok vállalni. Ki dolgozna kevesebbért, mint amit a semmiért megkap."

48 évesen nyugdíjba vonult alezredes: "Az első nyugdíjam magasabb volt, mint az utolsó fizetésem, ez az ezredesi rendfokozatig szinte minden katonánál így van. Ennek ellenére a nyugdíjas katonák közül is sokan vállalnak munkát, főként biztonsági területen. Nem létkérdés ez a munkáért kapott pénz számukra, de nem tudnak mit kezdeni magukkal. Nem tehettem arról, hogy előbb el tudtam jönni. Én ezt a pályát vállaltam, az összes ódiumával együtt. Ez egy megszerzett jog. Sokaknál - még más nyugdíjasoknál is - kiveri a biztosítékot nemcsak az előnyugdíj lehetősége, de a magas, havi 240 ezer forintos nyugdíjam is."

Persze azon meg el lehet vitatkozni, hogy a vámos miért, a szintén karácsonykor is dolgozó mentős meg miért nem, de ami engem megdöbbentem, az a címbe is kiemelt mondat: "Az első nyugdíjam magasabb volt, mint az utolsó fizetésem"

Na, azért ez durva ... ilyen feltételek mellett valóban ki lenne az a hülye, aki nem választja a nyugdíjat?


Amúgy meg miért kell nyugdíjat kapnia 36 évesen egy ereje teljében levő embernek? Tudja mit vállal és menyiért. A stewardess sem a gép fedélzetén öregszik meg.  Ha nem tud tovább dolgozni, mint kommandós, vagy kormányőr, akkor keressen magának valami más munkát, mint a légi utaskísérő, vagy a foglalkozásától, szakmájából egészségi okokból eltiltott. Az állami pénzen  jó fizikumú, kisportolt és kiképzett, de leszerelt egyén élete végéig, akár 50 éven keresztül kapja az állambácsitól a nyugdíjat, miközben a legtöbbje feketén és adót eltitkolva munkát vállal, nagyrészt biztonsági őrködik.   

Más meg nem tud elhelyezkedni, agy éppenséggel belerokkanhat vagy dögölhet az egészségtelen  munkába.

Még szerencse, hogy a nők 40 év jogosultsági idő megszerzése utáni nyugdíjba vonulása a jövőben is biztosított lesz, és nem szűnik meg a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmény sem. A nyugdíjakat a kormány nem kívánja megadóztatni, bár bevezetik az egyéni számlás elszámolást honosítják meg hazánkban.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése