A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. április 22., péntek

Például Nagykanizsa ( - ismét más perspektívában egy újabb számítógépes történet)

Blogunkon már nem először hoztuk fel példaként, hogy más helyeken másként gondolkodnak és megfontoltabban sáfárkodnak a helybéliek adóforintjaival, mint Ócsán.

Korábban (februárban) Kaposvár hoztunk jó példát. Legutóbb,  (március) a Fejér megyéből, Perkáta példájával szemléltettük, hogy így is, illetve másként is lehet. (Kár, hogy Ócsán nem így cselekszenek,  hogy itt mindig másként gondolkodnak, avagy csak magukról gondoskodnak.)
Most ismét egy jó példával szeretnénk demonstrálni az eddig ez ügyben hallgatag képviselő-testületi tagságnak, hogy nem feltétlenül kell 3,2 milliót költeni számítástechnikára és nem feltétlenül önmagukra gondolva úgy, hogy előzőleg Horváth Tamás előterjesztésére hanyag módon elkótyavetyélték önmaguknak a város laptopjait, miközben máshol másoknak nagyobb szükségük lehetett volna minderre.

 Nem is értjük, hogy Ócsa város polgármestere, és az őt támogató képviselők itt miért cselekszenek mindig másként?  Kaposváron, Perkátán a diákoknak adnak osztanak ingyen laptopokat, Ócsán meg a képviselőknek, de mivel erre nem lehet pályázni, hát megvették maguknak a pénzünkből drágán. Lassan megszokottá válik, hogy egyes jobb helyeken osztogatnak, míg másutt fosztogatnak. 
Jól  látható, hogy vannak olyan képviselők, akik laptopokat adnak a közösnek, és  vannak olyanok, akik pedig csak az új adónemet. (Jól elhatárolt különbség van a laptop és a kommunális adó közt.)

De lássunk jó példát: 

Nagykanizsán az önkormányzat törődve az iskolai oktatásban részvevőkkel, számítógépekre pályázott.

Új számítógépeket és más informatikai berendezéseket kap mind a 15 nagykanizsai oktatási intézmény az önkormányzat által elnyert fejlesztési támogatás révén - közölte szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere. 

Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) kifejtette: a közoktatás informatikai felszereltségének javítását támogató Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázaton 177 millió forint támogatást nyert a város. A százszázalékos támogatású pályázat eredményének köszönhetően minden oktatási intézmény, és így valamennyi diák lehetőségeit javítja a jelentős számítástechnikai beruházás.
A hamarosan kezdődő közbeszerzési eljárás keretében 348 számítógépet, valamint 99 interaktív táblával, projektorral és számítógéppel kiegészített csomagot kapnak az intézmények. A beszerzések között szerepel három olyan berendezés, amely elektronikus alapú mérést és értékelést tesz lehetővé, tudományos munkák elvégzésére is alkalmas csomagban.
A nagykanizsai iskolások tantermi számítógépes munkáját segíti majd 18 wificsomag. A sajátos nevelési igényű diákok számára pedig külön készleteket állítanak össze, amelyekben notebook, speciális billentyűzet és számukra kifejlesztett programok szerepelnek. A polgármester hozzátette: a pályázati beruházás révén a nagykanizsai közoktatás is "beléphet a 21. századba", s a jövő tanév elején birtokba vehetik a tanulók és tanáraik az új számítástechnikai eszközöket. 

*
 Februári kommentünk ez volt:

Ócsán is megtehették volna, hogy nem maguknak teszik el az önkormányzati laptopokat a városatyák, hanem az iskolai oktatásban kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákoknak biztosítják, vagy a tanulószoba rendelkezésére adják, hogy ott segítse elő a fejlődést, a jobb információáramlást, a tanulást.
A mi önkormányzatunk nem ekként cselekedett, amikor Horvát úr javaslatára 20 ezerért felvásárolták a kétéves gépeket. Az önkormányzat hivatalának dolgozóinak nagy része is idősebb számítástechnikai eszközökkel dolgozik. Azok vajon mennyit érnének a Computerfutár felmérése szerint? Mégis használhatóak irodai munkára. A jobb laptopok ennek ellenére száműzve lettek, családi használatra. 

*
Érdemes lenne végre eltűnődni, hogy képviselőink kit és mit szolgálnak.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése