A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. december 29., szerda

Tájékoztató a kommunális adóról

Ma én is megtaláltam az önkormányzati újság híján azt a tájékoztató lapot, melyben Szabó György jegyző arról értesít, hogy a kommunális adó nagyon is aktuálissá válik az év első napjával.
Mint már itt korábban foglalkoztunk vele, a Bukodi Károly polgármester vezette képviselő-testület ez év novemberében bevezetésre szavazta a kommunális adót. Ennek mostani mértéke évi 12.000,- Ft. Ez az adónem úgy került bevezetésre, hogy előtte a lakosságot összehívva ez ügyben semminemű fórumot, tájékoztatást nem tartott az önkormányzat és annak testülete sem. Ezért szót emelt Inczeffy Szabolcs képviselő, hivatkozva a Szervezeti és Működési Szabályzatra, de a jegyző erre úgy reagált, hogy ez az adónem nem új a város (település) történetében, csupán felfüggesztésre került. Tehát szerinte ennek van előzménye, csupán visszaállításról van szó, és ezért nem szükséges az adózó lakosság bevonása a döntéshozatali folyamatba.
A választott képviselők pedig a szavazataikkal a választópolgárokat képviselik. Tehát azok a Fideszes, vagy egyéb képviselők, akik a polgármesterrel megszavazták ezt a jövőre bevezetésre kerülő adót, azok feltehetőleg a választóik felhatalmazásával és tudtával, netán akaratával tették és eszközölték mindezt. Feltehetőleg ezek az emberek mérlegelték döntéshozatalukat és előtte számbavették azokat a forrásokat, megtakarításokat, amik alapján arra jutottak, hogy sehonnan máshonnan nem tudnak pénzt szerezni, átcsoportosítani vagy megspórolni, így átgondoltan, csupán végszükségként, más kiút nem lévén döntöttek a lakossági pénzek beszedése mellett. (Ők talán még azt is tudják, hogy mikor volt itt már ilyen adó. Ugyanis ebben van aki nem biztos, illetve kételkedik.)

Én most nem kívánok a korábbi és az ezzel párhuzamos önkormányzati pénzköltésekkel foglalkozni. Elég számomra az, ha csupán ők számolnak az én pénzeszközeimmel, nekik a rájuk bizott vagyon számonkérése többnyire nagyobb gondot okoz, mint nekünk az éves adó befizetése.
Különben is Ócsa érintett lakossága semmi jelét nem adta annak, hogy tiltakozzon, vagy felháborodjon a mostani adókivetésen. Úgy ment ez át az embereken, mint kés a puha vajon. Csendben és hangtalanul. A városlakó immáron befogadta és elfogadta ezt az újabb terhet az amúgy is dráguló és lejebb adott élete mellé.

Végezetül még arra az apró kitételre szeretném felhívni minden kedves honpolgár figyelmét, hogy amennyiben a később kiküldésre kerülő nyomtatványon nem teljesíti ebbéli adóbevallását, úgy 200.000,- Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Áll a jegyző általi tájékoztatóban.

Érdemes lesz hát erre is odafigyelni. Amennyiben valakinek kérdése lenne a döntést érintően, úgy forduljon kézséggel a választott képviselőihez. Szerintem meg tudják válaszolni.
*

38 megjegyzés:

  1. Nem azért mondom, de nem voltak szívbajosak.
    Szentesen ez évi ötezer.
    Veszprémben négyzetéteraltól függően 5-13 ezer.
    Gyomaendrőd 1200 Ft/év.
    Ajka 6000,- Ft/év.
    Dunavecse 1000-10000 Ft/év.
    Paks 3000 Ft/év.

    VálaszTörlés
  2. Ócsánál fejlettebb és kultúráltabb városokban a kommunális adó helyett az iparüzési és a turisztikai adót részesítik elönyben, hogy ne a városban élők terheit fokozzák. Itt egyik sem működne, mert nincs ipar és nincs turisztika sem. Ezzel a tehetettlen, béna vezetéssel nem is lesz soha. Lehet itt autópálya és főközlekedési útvonal, lehet itt tájvédelmi körzet ős láppal stb.
    Most megfizettetik az árát az indokolatlanul magas illetményeknek és a túlköltekezésnek (laptop) Botrányos és pofátlan intézkedés!

    VálaszTörlés
  3. Nem kell meglepődni az illeték mértékén.A Bukodi-Horváth páros sokba kerül a városnak.

    VálaszTörlés
  4. Azért ment át az embereken ez a döntés, mert szerintem a város lakóinak 90 százaléka nem is tud erről...

    VálaszTörlés
  5. Sokmindenről nem tudnak.Ezzel élnek vissza,ebből élnek vezetőink,de hamarosan mindenről tájékoztava lesznek az emberek.

    VálaszTörlés
  6. Már az egészségházban is a Bukodi a téma...és nem jó oldaláról!

    VálaszTörlés
  7. A fizetése megállapításakor sem volt szívbalyos.Valamilyen nagy tudás bírtokosa lehet,amiből az emberek sokat még nem tapasztaltak,ha ennyire értékeli a szakértelmét.

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom milyen szakértelemre gondolhatott az előttem szóló, de hogy a szatócs végzettségű Bukodi gyereknek nem sok van az biztos. Csak az a idétlen szakács, no meg a sintérdoktor és az a másik két málé támogatja a hülyeségben. Horváth Tamás pedig jobban tenné, ha feladná a tanári mivoltát mert ezzel a hozzáállással a pedagógus társadalmat szennyezi. A falunak csak kárt okoznak. Az aki rájuk szavazott, megérdemli. Csak hát a többi... tűrje?
    Ennyire silányak rég nem voltak. Még aztán gátlástalanok és szemérmetlenek ezek. Főleg a Horváth és a Bukodi hogy üsse meg őket a fene.

    VálaszTörlés
  9. Én el sem érem a képviselőket. Fogadó óra nincs, e-mailt nem fogadnak. Beszélni se lehet velük. Csak 4 évente üzennek a szavazó lapért.

    VálaszTörlés
  10. Mint már említettem,felsöbb helyre is eljutott a híre Ócsának,így csak idő kérdése a bukás.Addig is kitartás.

    VálaszTörlés
  11. Ne félj kitartanak ezek újabb négy évig. Semmi nem változik, csak az anyagi helyzetünk. Ők gazdagodnak, mi szegényedünk.

    VálaszTörlés
  12. Képtelen vagyok eldönteni, irígyek, tudatlanok vagy szimplán gonoszak vagytok. A Bukodi fizetése törvényileg nem lehet kevesebb, mint az előző semmittevő polgármesteré, illetve a jegyzőé. A Horváth meg nyugodtan lehetne teljes állású alpolgi, és mellette taníthatna, mint jelenleg. Igy fél fizetést kap a gimnáziumban, felet a városban. Ez összesen egy fizetés. Ami a tanári pályához való hozzáállását illeti, ha tanított téged azért, ha nem akkor pedig azért ocsmány amit írtál! Én nem hallottam róla negatív véleményt. Ti mi a ... csináltok a városért azon kívül, hogy összehordtok itt minden badarságot?!

    VálaszTörlés
  13. A laptop vásárlást is magyarázd már meg légyszíves.

    VálaszTörlés
  14. Neked?! Teljesen felesleges!

    VálaszTörlés
  15. Ez az adó dolog ebben a nyomorban csúnya húzás. Erre nincs magyarázat. Mondjanak le.

    VálaszTörlés
  16. Nos akkor magyarázd meg a város többi adófizető polgárának,bár nem lesz könnyű.

    VálaszTörlés
  17. 20:12-es Névtelen

    Sajnos itt bukik ki a tudatlanságod. Olyat senki és sehol nem írt le, hogy a polgármester fizetése nem kehet alacsonyabb az előző polgármesterénél! A testület valóban nem szavazhatja meg önkényesen, kivéve ha a polgármester erről külön nyilatkozik, de hát miért is tenné? Téged és a többi tájékozatlant simán beetetnek ezzel a szöveggel! Ha a polgármester ragaszkodik az adható minimumhoz, akkor el tudja érni, de hát az akarat hiányzik, mint sok egyéb más területen is... Ne szédíts senkit a törvényi szabályozással, ha nem ismered!

    Hiába a hőbörgés: a pénz spórolással és takarékossággal nem függ össze a maximum illetmény aztán a kommunális adó bevezetése! Az alpolgiról meg ne beszéljünk, ha főállásban vállalta volna, akkor rendes munkaideje lenne, ami mellett NEM TANÍTHAT A GIMIBEN, még ha fennhangon is ezt próbálja hangsúlyozni. A társadalmi megbízásban persze ezt megteheti, ehhez Bukodi és a FIDESZ is adja a nevét.

    Ezek tények, kár lenne vitázni rajtuk... Bár szívesen állok elébe!

    VálaszTörlés
  18. Visszatérve a laptopokhoz.Számomra egyértelmű a történet háttere.A válaszadásnál,mindig megakadnak.Teljesen egyértelmű,milyen szándék,vezérli a jelenlegi vezetést.
    Ezt nem kell és nem is lehet megmagyarázni.Jellemtelenek.Aki a Bukodit régóta ismeri,nemm is csalódott benne.Hataloméhes törtető egyébként jelentéktelen figura.Polgármestert csináltak belőle és,most még nagyobb az arca.Az előző semmitttevő Polgármestert is furta.Már akkor elkezdte az embereket maga mellé állítani,így ellehetetleníteni a munkát a városházán.Persze vannak a "hivatásos" seggnyalók,akik írogatnak védőbeszédeket,de hát ez elég nevetséges tett a részükről.Vitatkozni sem lehet velük,mert a tények elferdítésén túl,sokat nem tudnak érvelni.Marad a fenyegetés a kiközösítéssel kapcsolatban,ami valjuk meg,elég szánalmas.

    VálaszTörlés
  19. Magyar Péter! Idézek az Önkormányzati törvényből: Ötv.33/A§ (1) "..főállású polgármester a képviselő-testülettel fennálló foglalkoztatási jogviszonyán kívül egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthetett. Ez alol két körben állapított meg kivételt, mégpedig a tudományos, OKTATÓI, lektori.......megbizatás egyidejű ellátása."
    Ez a főállású alpolgármesterre is vonatkozik.
    Ennyit a hőbörgésről és a hitelességről.

    VálaszTörlés
  20. Tudni pontosan ki javasolta az adót? És kik szavaztak mellette? Ha tudja valaki irja már meg.

    VálaszTörlés
  21. Te nagyon hülye. Kevesebb bért kaphat az alpolgármester és a polgármester. Sőt lemondhat a juttatásokról, ha akarnak. Rajtad kívűl más nem hőbörög.

    VálaszTörlés
  22. A Kardos, a Gallai, a Horváth, a Bukodi megszavazta.

    VálaszTörlés
  23. Sindler listálya:))

    VálaszTörlés
  24. Névtelen!

    Hadd kérdezzem meg tőled, hogy a gimiben mikor van tanítás? Délután 4 után? Nem egészen.
    Ha a szeretett Horváth Tamásod reggel 8-tól délután 4-ig főállású alpolgármesterként a Hivatalban tölti a munkaidejét, akkor hogyan tanít a gimiben?

    Továbbra is csak hőbörgésnek veszem amit írsz, magad sem gondoltad ezt végig! Estin vagy levelezőn persze taníthat, csak hát mindketten tudjuk, itt nem erről van szó.

    Tamásunknak csak és kizárólag a társadalmi megbízatású alpolgármesterség volt a célja, remélem egy pillanatig sem hiszed el, hogy a spórolás miatt nem főállású!

    Az Önkormányzati törvénnyel ne bíbelődj, alap fogalmakkal nem vagy tisztában. Továbbra is arra kérlek, ne téveszd meg az embereket fals információkkal, rosszul értelmezett törvény részletekkel.

    Esetleg indíts saját magad is egy blogot, abban kielemezheted, hogy milyen munkaidőben tudna tanítani főállásű alpolgármesterként, valamint irányítani a helyi FIDESZ-t és Szűcs Lajos jobb kezeként helytállni a Megyei Közgyűlésben is.

    Ha kész vagy vele, akkor szívesen elolvasom. Addig is B.U.É.K!

    VálaszTörlés
  25. A Buza Ernőt kihagytátok a listából...

    VálaszTörlés
  26. Azért megpróbállak rávezetni, remélem így megérted:

    1994. évi LXIV. törvény

    13. § (1) A polgármesteri foglalkoztatási jogviszonyra - a (2)-(3) bekezdés kivételével - megfelelően alkalmazni kell a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (Ktv.) következő rendelkezéseit: 37. §-át; 39. § (1)-(3), (5) bekezdését;....

    és hogy ne kelljen keresned:

    1992. évi XXIII. törvény

    39. § (1) A munkaidő heti negyven óra, hétfőtől csütörtökig 8-16.30 óráig, pénteken 8-14 óráig tart. A képviselő-testület a heti munkaidő figyelembevételével a napi munkaidő beosztását eltérően is megállapíthatja.
    (2) A munkaidő az (1) bekezdésben foglaltnál kevesebb is lehet, ebben az esetben az egyébként járó illetményt arányosan csökkenteni kell.
    (3) A munkaidőt - az (1)-(2) bekezdésben meghatározott időtartam figyelembevételével - a munkáltatói jogkör gyakorlója legfeljebb négyhavi, illetve tizennyolc heti keretben is meghatározhatja.

    VálaszTörlés
  27. Péter! Kérdezd már meg tőle, hogy a notebook vásárlását is valamilyen rejtett önkormányzati törvény írta elő?

    VálaszTörlés
  28. Hajrá Péter! Bár szerintem nem neked van igazad, na de az minegy.

    VálaszTörlés
  29. Ez nem a "szerintem"-ről szól. Kerek perec le van írva! Heti 40 órát kell dolgoznia. Nem kell szimpatizálni senkivel, csak elolvasni és tudomásul venni a tényeket!

    VálaszTörlés
  30. 3 helyen, 3x 40 órát h dolgozik hetente ez a szerencsés Hrváth Tomi? Ja, és itt is meg a egyétől is elveszi a költségtérítést. Annyira nem super ez a tóbiás, hogy egy seggel 3 lovat megüljön. Arra van esze, hogy az adót megszavazza és a zsebét megtömje. Minket levesz, magát megtömi. Szemét egy alak.

    VálaszTörlés
  31. Peti, úgy tűnik az őrangyaluk eltűnt! :)
    Szerintem nem tudott mit hozzáfűzni! :)
    Szép volt!

    VálaszTörlés
  32. Tévedsz, csak értelmetlen vitákat nem folytat.

    VálaszTörlés
  33. Én is úgy látom, hogy a tények ismeretében valóban értelmetlen vitázni! :)

    VálaszTörlés
  34. Mennyire érdekes, hogy a vitát értelmetlennek találod, da a laptopvásárlásra nem tudsz reagálni. Arról mindig mindenhol kuss van.

    VálaszTörlés
  35. Tudja valaki, hogy új bútor minek kellett a Bukodinak? A régit rágta a szú?

    VálaszTörlés
  36. Én, megmondom. A régi bútor büdös volt. Ahogy az iroda is. No meg a régi laptopok. Ezért Bukodi Karcsi nem csak a laptopokat, és a bútorzatot cserélte le, hanem az vakolatot és a festést is. Most ez a menő. Közel egy milliót költöttek, B. Karcsira, hogy jól érezze magát polgármesterként az irodában. Egy itteni szakember (pszichológus) szerint a Napóleon szindrómában szenvedő B. Károly, ezzel kompenzálja önmagát. Nem véletlen, az a mondás, hogy akinek kicsi a szerszáma, annak mindig kell valami segédeszköz, vagy valami más, ami által nagyobbnak tűnik. Olyan ez, mint egy csörte. Ott az járja, ha rövid a kardod, told meg egy lépéssel. Nos Bukodi meglépte. Iroda felújítás, bútorzat csere, Acer laptop, maximális illetmény, nyelvpótlék, költség átalány, kommunális adó, hírzárlat. Ettől válik a jelentéktelen ember naggyá a képviselőtársai előtt. Bátornak és merésznek tűnik, csak el ne engedjék a kezét. A kézfogót pedig Horváth Tamás és Szűcs Lajos tartja. A násznépet pedig Anti a troll, Charlie a tekés, Kardos a szakács, Gallai a doki, Búza a méltatlan, és még páran alkotják. Ehhez úgy tűnik, már van kompetenciája.

    VálaszTörlés
  37. Köszi, most már okosabb lettem. Igaz, idegesebb is. A szobafestésről nem is tudtam. Szóval, ha a lényeget nézzük, akkor a polgármester, és segg#&@@&i óvodás viselkedésének az árát a nép fizeti. A kisgyerek megkíván valamit, apu+anyu meg kifizeti. Jó taktika! Azért remélem, a saját közüzemi számlái miatt nem lesz még egy adó, és ha már ilyen kényelembe helyezte magát, akkor tud majd a város dolgaival is foglalkozni.

    VálaszTörlés
  38. Én más városban élek,de Ócsához képest ez a csoda város,ha ezen oldalt olvasom.
    Most Bukodi-Horváth akkora ember lett,hogy a rá szavazottak is rá sz@rnak?
    Bukodi főállásban lehet polgármester,illetménye lehet a törvényi minimum.,ha ő nem érdekből....
    Horváth minek fő állású?Tanári pályáján kapja fizetését,akkor nincs oly gerinces,hogy ebben a pénztelen világban tisztelet díjáról teljesen lemondjon magától?Hmmm.Senki nem kötelezte választási indulásra senkit.Ő is Önként döntött,önként indult és önként vállalta,de akkor önként is tegyen városért!!!
    Képviselők is dolgozó személyek másutt,így ők is önként .....Van olyan település,ahol ez így megy,de ott van GERINC,de lap top is.
    Annyit azért szeretnék kérdezni:
    Horváth ennyire rossz,tudatlan,mint itt le festve,akkor kéréseteket teljesítve fő állásban gyermekeiteket mire,miért is tanítsa inkább?Csak tud valamit akkor kedveseim.
    Gyerekeitek oktatására jó nektek,de itt nem?

    VálaszTörlés