A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. október 31., szerda

Mentőöv, vagy kötél az önkormányzatoknak, amit a kormány nyújt? ( - attól függ, hova kötik)

A miniszterelnök szombati bejelentése alapján a több mint 1100 milliárdos önkormányzati adósság több mint felét, 612 milliárdot átvállal a kormányzat.      

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések adósságállományát egy az egyben átveszi az állam. Ez összesen 1673 önkormányzatot érint, amelyeknek együttes hitelállománya 97,3 milliárd forint. A nagyobb települések esetében az adósságátvállalás mértéke attól függ, hogy az egy főre jutó helyi adóbevétel miként viszonyul az országos átlaghoz. Így 40-70 százalék közötti lehet.

- Szép dolog az adósság átvállalása, ám megint azokat büntetik, akik tisztességesen  gazdálkodtak - mondja Tilhof István mátyásdombi polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége felügyelőbizottsági tagja. - Azok jártak jól, akik rengeteg adósságot csináltak, s ezek főleg a nagyvárosok. A kistelepüléseken még arányaiban is kisebb az adósság. Nálunk Mátyásdombon nincs hitelállomány.

- Egyetértünk a kormányzati döntéssel, hiszen az utolsó óra utolsó perceiben járnak az önkormányzatok - mondta Oláhné Surányi Ágnes az ötezer főnél nagyobb Velence polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökségi tagja.  A részleteket persze még nem ismerjük, így azt sem, hogy Velencére hogyan vonatkozik majd a jogszabály. Nekünk egymilliárd forintnyi kötvénykibocsátásunk volt fejlesztési célra. Hogy ebből mennyit vállal át a kormányzat, azt nem lehet még tudni. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a kormányzati elképzelésekben szerepel az is, hogy az adósság rendezésre nem szoruló önkormányzatok kapjanak valamiféle elégtételt.

Ócsa 9000 ezres lakosságával kikerült abból a körből, ahol a teljes adósságállományt átvállalnák. Ráadásul az elmúlt évek hibás gazdálkodása és felelőtlen pénzköltése rányomja a terhet a lakosságra. Ez a kommunális adó bevezetésében és a hitelállomány folyamatos átütemezésében, toldozgatásában is meglátszik. A mostani városvezetés gazdaságpolitikája mára oda vezetett, hogy a felelőtlenül felvett hitelek terhei igen megnehezítik a mindennapi működést, és hátráltatják a közösség dinamikus fejlődését. Az önkormányzat fizetési kötelezettségeit nehezen teljesíti. Többször előfordult, hogy a megítélt kártérítések kifizetését csak részletekben vállalták, ahogy az egyes vállalkozói díjakat is csak így térítették. A város hitelkerete kimerült, több pénzt nem kap. Legutóbb ezért finanszírozási hiányosságokért kényszerült a Városüzemeltetési nonprofit Kft hitelfelvételre. De pénzügyi gondok mutatkoztak a másik önkormányzati tulajdonú társaságnál, illetve gazdálkodásával is, hiszen az Egressy Gábor nonprofit Kft  díjtartozását a helyi közpénzek beillesztésével, a költségvetés terhére tudták csak rendezni. Ez mind a közösből kerül elvonásra. Tehát fejlesztés helyett, csak a foltozgatás, és az éppen aktuális lék elfedésére a cél, miközben szépen  elcsordogál a közvagyon. 

Ez sem került 5 millióba - megállt alatta, (sok értelme nincs, de pár vállalkozó  munkát és pénzt kapott)
Mindezek ellenére a közkedvelt ötmilliós értékhatár alatt az idén is értelmetlenül folyatták el az összegeket különböző címszóval. Ilyen volt a vasút aluljárójának ismert pénzügyi munkálatai, az önkormányzat előtti terület  hirtelen ötlettel kitalált részleges térburkolása, vagy a milliókba kerülő kameratelepítés, amit persze senki nem lát.

Megfigyelésre alkalmatlan kamera, de biztos, hogy szükség volt rá - legalábbis a kifizetett telepítő szerint
Aztán igen csak megkérdőjelezhető és átértelmezhető az önkormányzati lap ötmilliós kerete, vagy a foci pálya füvesítésre dokumentált 8,4 millió

Ez a pályafüvesítés annyiba került, hogy rálépni sem lehet  - drágaságom
A hasonló esetek  kapcsán akaratlanul is felmerül az emberekben, hogy minek fizetik az adókat, ha csak tékozlásra fordítják, valós fejlesztés, valamint városrendezés helyett ezeket a bevételeket. Persze, hogy eladósodunk.
Állandó téma az iskola - hol a csarnoktól,
hol pedig az önkormányzattól zajos a hely

A  miniszterelnöki javaslat az önkormányzati adósságállomány csökkentésének szándékát jelzi, tehát a kormányzat valóban tenni akar az önkormányzatokért. A részletek tisztázását követően részlegesen leveheti a jelenlegi terhet az ócsai emberek válláról az állam. Ehhez azonban a helyi önkormányzat(ok) szándéka is szükségeltetik  mert ha továbbra is a jelenlegi tendencia marad, akkor tékozlóként ismét hamar bajba juthat a hely.  A jelenlegi adósságállomány egy részének állam által való átvállalása esetén az ócsai önkormányzat is fellélegezhet. A hír hallatán erre utal Horváth Tamás alpolgármester médianyilatkozata, miszerint újragondolnák a Halászy Károly iskola átadását avagy megtartásának lehetőségét. 

A Kormányzati szándék szövegszerű szabályozási ismerete nélkül is valószínűsíthető, hogy a bejelentés országos szinten több milliárd forintos átvállalást jelent. Azonban hogy ez a kormányzati szándék mentőövként vagy csupán egy kötélnyi segítségként fog jelentkezni , az attól függ, hogy helyi szinten a településeken ezt miként hasznosítják. Vagyis hogyan használják fel az ebbéli előnyöket.  Ha ugyanis a helyi vezetők ezt a mentséget nem a város sárból való kihúzására fordítják, hanem hirtelen fellélegzésként az emberek nyakába csapják, akkor ezzel bizony nem hogy megmenekülünk, hanem megfulladunk.  


Ezért sem mindegy, hogy nagy hirtelenjében milyen újabb ötletekkel állnak elő a helyi irányításban részvevők.

*

8 megjegyzés:

  1. Mondja meg már valaki, hogy mennyibe kerül a talajegyengetés, gereblyézés, a fűmag elszórása, hengerezése, locsolása?
    Mert manapság füves kertes házat kapni annyi pénzből, nem pedig egy olyan sík területet, ahol még focizni sem lehet.
    A Bukodinak még ki kéne tenni egy táblát a bejárathoz pár millióért, hogy FŰRE LÉPNI TILOS!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűre sikeredett a hivatal előtti placc is. Látszik az igényesség, és hogy valamilyen hozzáértő személy álmodta meg.
    Ezért kár adót fizetni.
    Karcsiék vegyenek inkább Legót, azzal játszadozzanak, azt olcsóbban megússza a város.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te nagyon okos! Az fel sem merül abban a cseppnyi agyadban, hogy ez egy megtervezett térnek a lehetőségekhez mért mevalósításának az első üteme?! Pedig így van! Ahogyan lesz pénz, úgy foltatódik. Vagy otthon nálatok ez nem így van?

      Törlés
    2. Téged is jól megtervezett valaki baszki, mert magadtól nem lehetsz ennyire sötét.
      De ne csüggedj, mert szórakoztató vagy, és ez csak fokozódni fog, ha majd megjelenteted a törölt hozzászólásaid gyűjteményét.

      Törlés
    3. Ezt az első ütemet már elsütöttétek a rekultiváció esetében is.Közröhej lett a vége.Szerintem menj be az okosokhoz és fizesd ki a második ütemet hogy ezzel is megvédd a haveri kört a baszogatástól.

      Törlés
    4. Olyan ez, mint a Bukodi nyelvvizsgája. Az első ütem meg van, amiért a kasszából havonta felveszi az apanázst, a többi, azaz középfok vagy az alkalmazás hiánya már nem számít.

      Törlés
    5. Milyen első ütem, amikor még a járda sem ért el a bazilikáig. Nem inkább azt kellett volna bekötni a Bajcsy járdázottságához? Főleg ha már ütemezésről van szó.

      Törlés
  3. A duma mindig megvan, csak nincs mögötte semmi. Komolytalan pénznyelő banda. Lehet rajtuk röhögni, arra megfelelnek.

    VálaszTörlés