A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. október 26., péntek

Nesze semmi, fogd meg jól ( - nem akarásnak ez a vége)

Ma délelőtt, közel 3 nappal a baleset után, végre megmozdult a hivatal nehézkes gépezete, és eljutott a városüzemeltetésig a több napja tattó noszogatás, így nekiálltak a balesetveszélyes kereszteződés rendezésének.

Az Ócsa Portál a helyszínen készült képekkel tudósított a munkálatokról.

Sajnos üröm az örömben, hogy a  kiküldött munkások nem szakemberek, így saját kútfőből gondolták megoldani a problémát. 

A város építésügyi hatósága, (műszaki osztály) nem adott kellő támpontot és pontos meghatározást (paramétereket)  a közlekedési tábla elhelyezésére, ami által ismét egy torzót sikert alkotni a két kiküldött alkalmazott által. 

Az történt ugyanis, hogy a városüzemeltetés munkatársai nem boldogultak a tábla megfelelő helyen történő kihelyezésével, ezért az előírásoktól éltérő mód, az út szélső nyomvonalától oldalirányba eltérve, attól távolabb helyezték el az Elsőbbségadás kötelező nevű KRESZ táblát. 

Ezen a képen jól látszik, hogy az úttesttől számítva mennyire mellé tették.ki a táblát  

Ez a kisiklás jól látszik a fénykép felvételeken, hiszen ha az út szélén futó villanyoszlopokat tekintjük, akkor attól oldalazva, távolabb került kihelyezésre. Ezzel az a baj, hogy a tábla elhelyezését, magasságát előírás szabályozza. Ha ettől eltérnek, akkor az nem az előírásoknak megfelelően került kihelyezésre. Ez esetben, vagy éppen egy baleset okán az erre való hivatkozáskor, az út kezelője,  a táblát kihelyező felelőssége megállapítható. Vagyis kártérítésre kötelezhető.

Ezen a felvételen is jól látszik, hogy az útkereszteződés négyszögében, ahol a táblának szabályozni kéne az áthaladási elsőbbséget, ott nincs semmi. Csupán a villanypóznákon és a járda vonalán túl lett leásva szabálytalanul a tábla.

Innen vágták ki és rakták át


A táblák elhelyezését nem véletlenül szabályozzák. A láthatóság és az észlelhetőség fontos szempont egy olyan forgalomszabályozási eszköz, vagy tárgy esetebén, mely az áthaladás elsőbbségében vesz részt. 


Mint a keddi baleset bizonyítja egy szabálytalanul elhelyezett tábla, egy útkezelői hanyagságból nem rendezett kereszteződés milyen mérvű kihatással lehet emberek életére. 
Nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatosan megkerestük a közterület-felügyelőt, aki ügyebár elszaladt a bejelentés elől az aljegyzőhöz, akit szintén nem mozgatott meg az ügy. Ezt követően került a jegyző elé az eset, aki azonnali intézkedést ígért, amiből végül ez lett.

Köszönjük, hogy végül figyeltek ránk. 

Most akkor ez így rendben van? 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése