A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. október 21., vasárnap

Torzultság a kereskedelmi tévék hírei között ( - minél rosszabb, annál jobb?)


Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tanulmányából, amely a testület honlapján olvasható.     

A médiatörvény a jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) televíziók és rádiók esetében 2012-től éves arányban legfeljebb a hírműsorok időtartamának 20 százalékában teszi lehetővé bűnügyi hírek bemutatását. 

Csak úgy ömlik a moslék
A TV2 ezt 1,4 százalékkal lépte túl tavaly, a hatóság azonban még nem indíthatott eljárást emiatt, mivel a vizsgált időszakban a szolgáltatók még nem kapták meg a JBE minősítést. 

A honlapon közzétett tanulmányból kiderül az is, hogy a közszolgálati csatornákon vagy a kereskedelmi rádiókban nagyobb hangsúlyt helyeznek a közéleti tájékoztatást szolgáló hírekre, míg a két nagy országos kereskedelmi televízió hírkínálatában nagy arányt tesznek ki az úgynevezett azonnali hatást kiváltó hírek, vagyis a természeti katasztrófák, balesetek, gyilkosságok. Ezek ott előfordulásukhoz képest különösen nagy arányban szerepelnek. 


Az RTL Klubon ezen hírek aránya több mint 41 százalék volt tavaly, míg a TV2-n az 52 százalékot is meghaladta. Az M1 Híradójában ugyanakkor kevesebb mint 30, a Duna közszolgálati televízióban 16 százalékos volt. 

A tanulmány szerint aggodalomra ad okot, hogy a magyar bűnözésről festett kép torz, hiszen például a gyilkosságok hírösszefoglalóban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a közszolgálati hírműsorok, illetve a kereskedelmi rádiók nem csatlakoztak teljes mértékben ehhez a trendhez.

A médiatanács célja hogy a meghatározott kvóták betartására ösztönözze a JBE-televíziókat, és hogy a felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra. A testület a televíziók jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében hozza nyilvánosságra a hatósági elemzések tapasztalatait bemutató tanulmányokat.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése