A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. október 22., hétfő

Kötelező a kutyachip - hogy kevesebb kóbor állat legyen és hogy kialakuljon a felelős állattartás

Az egyedi azonosítás fontos a tulajdonjog igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is. Az állatok számbavétele nem 21. századi találmány, haszonállatoknál évszázadok óta használták az adott korban rendelkezésre álló eszközökkel. Magyarországon nemrégiben kötelezővé tették a kutyák chipet, jövőre az állatorvosok már csak chipes kutyákat láthatják el. 

A beültetésnek az a lényege, hogy a kutya bőre alá beültetnek egy műanyag borítású kapszulát, ami egyedi szám-azonosítót hordoz. Ez arra alkalmas, hogy ne vesszen el a kutya. Ez a chip bármikor leolvasható, minden állatorvosnak és állatvédőnek van hozzá egy leolvasó készüléke. Így, ha elveszne egy kutya, és azt meglelik. akkor ezt leolvassa a kódját és a hozzá tartozó internetes adatbázist fellelve megtalálják a kutya adatait, egyben oltásait, betegségeit és  gazdáját is.

Beültetés
Ez jelentős mértékben hozzájárul a felelős és jogkövetkezetes állattartáshoz. 

Leolvasás
A jövő évtől az állatorvosoknak, csak olyan kutyát szabad ellátniuk, illetve oltaniuk, amely chippel ellátott. Ha nem ilyen az állat, akkor azt elméletileg majd jelenteniük kell a jegyző, vagy  az Állat Egészségügyi Hatóság felé. A bírságot ezek a hatóságok szablyák ki, aminek csak a nagyságrendét tekintve ismereteink szerint ez akár elérheti a 150 ezer forintot.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése