A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. november 1., csütörtök

Mind Szentek - halottainkra emlékezünk

Ma van Mindenszentek ünnepe, ez Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. 

Egyszer eljön az utolsó pillanat, amit egész életünkben elhessegetünk magunktól. Amikor utoljára fogjuk meg hozzátartozónk kezét.  Régebben a hit, a rítusok, a család, a társadalom is segítette a gyász "kultúráját", míg ma sok gyereknek fogalmuk sincs arról, hogy e szó, ez a nap mit is takar. Van akinek ez "csupán" a médiából felkapott Halloween.  
Végül talán mégis ahányfélék vagyunk, annyiféleképpen tudjuk elfogadni az elmúlást. Sokan vagyunk akik ebben megtörünk. Van, aki zokog, van, aki némán hallgat. Az idősebbje többnyire még így búcsúzik.  Némán és magába zártan. Méltósággal a halottaira emlékezve. Ezt erősíti a nap állami szintű ünnepé emelése.  Ez a gyász ünnepnapja. Minden felszínes ellentmondása ellenére, egy méltóságteljes ünnep ez. 

November 1.-je, Mindenszentek ünnepe. A katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja ez, míg a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő másnap, a Halottak napja. November 2.-a fokozatosan alakul egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. Ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunytaink tiszteletére és szeretteink emlékére.

Ilyenkor azok is kilátogatnak a temetőbe, az öreg sírhelyhez, akik erre máskor nem tudnak időt szakítani. Az illendőség is ezt kívánja. 
Ezért várhatóan (már a hosszú hétvége első napján) sokan keresik fel elhunytai sírját. Ezeken a napokon a temetők hosszabb ideig tartanak nyitva. 


Az önkormányzatok többnyire rákészülnek a megnövekedett forgalomra, és hogy a temetők úgymond "felélednek". Az emberek gyertyát gyújtanak és a sírhantok fénybe borulnak. A pislákoló gyertyaláng a törékeny fénye a lelkünkből áradó gyengédséget, akár mint gyengeséget is szimbolizálja, amolyan lélek megjelenítés formájában.  
Mi, többnyire keresztények így, illetve ezzel a formai megjelenítéssel szimbolizálva kegyeletünket, emlékezünk.


Ócsán a Temető utcát október 31.-től november 4.-ig terjedő időszakra az idén is egyirányúsitják, ezzel segítve elő a megnövekedett forgalom zavartalan áramlást. A forgalmi rend biztosításában és az ebbéli segítségnyújtásban a helyi polgárőrség munkatársai részt vesznek. 
*

1 megjegyzés:

  1. Kevesen tudják, de a mai nap a magyar hadtörténelem nagy eseménye: 1477. október 31-én foglalta el Mátyás Bécset, innen ered ősi ünnepünk, a "Hello Wien” … :D

    VálaszTörlés