A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 9., péntek

Így már nem fontos a Holcimnak a logisztikai központ. ( - mégsem a nép győzött, csupán a multi bukott, a politikus vezetők azonban maradnak)

Mint egy nagy port kavaró ügy, került a köztudatba a Holcim dabasi próbálkozása. Ahogy közvéleményben ismertté vált, a cementóriás Dabas városában kívánt elosztó bázist létesíteni. Ennek érdekében lobbizott két helyi érdekeltségű országgyűlési képviselő is. Úgy tűnt, hogy a tiltakozások és tüntetések ellenére megállíthatatlanul jön és nyomul a Holcim. 

Aztán egyszer csak pukkant a petárda. Kiderült, hogy a multinak nincs a beruházásra környezetvédelmi engedélye, annak ellenére, hogy a cég valami effélét lobogtatott.  A szürke nép, meg pont a beruházás környezetszennyező volta, és a természetvédelem, az élő környezet védelme érdekében érvelt a letelepedés ellen.


A Holcim Zrt. képviselője 2011. augusztus 22-én építési engedély kérelmet nyújtott be a Dabas 0766/2 helyrajzi számú dabasi ingatlanon cement elosztó és logisztikai központ létesítése céljából. A benyújtott engedélykérelemhez csatolta az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség hozzájáruló határozatát, amelyet a birtokunkba került dokumentumok alapján 2011. július 28-án adott ki Hecsei Pál mb. főigazgató nevében Dr. Lejtényi Péter megbízott főosztályvezető.
Mivel a fent említett határozatot a Holcim Zrt-n kívül senki más nem kapta meg, ezért az ellenérdekelt ügyfelek a hatóságnál érdeklődtek felőle augusztus 22-én illetve augusztus 24-én. A Főfelügyelőség részéről a fent említett Lejtényi Péter ez alkalommal jegyzőkönyvbe nyilatkozta, hogy a Holcim részére határozat még nem került kiadásra. Négy nappal azután, hogy a Lejtényi által jegyzett engedély birtokában a Holcim beadta építési engedély kérelmét.

Az engedély létezéséről bizonyosan tudni kellett Szűcs Lajosnak, a Pest megyei közgyűlés Fideszes elnökének, és Kőszegi Zoltán szintén Fideszes dabasi polgármesternek, akik végig nyíltan a beruházás megvalósulása mellett kardoskodtak.

Sok mindent megértünk már a multicégek gátlástalan magyarországi nyomulása terén, de a mai napig engedély hamisítására senki nem vetemedett.
Most azonban, a gazdasági válságra hivatkozva beszünteti beruházási szándékát a Holcim Hungária Zrt., így nem épül logisztikai központ Dabason – jelentette be Kőszegi Zoltán, Dabas Város polgármestere, mint a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. Kőszegi nem jelentéktelen szerepet játszott abban, hogy a Holcim megtelepülhessen a szomszédos városban.  Szűcs mint parlamenti párttársa ebben serényen támogatta.  A beruházás meghiúsulása, a pártpolitika és multikultúra részbeni bukása is egyben. Ugyanis még politikai és ambiciózus célokkal sem lehet a vezető tisztségviselőknek jogszabályokon átívelőn fellépni, valamint  a választóikkal szembehelyezkedni önös, illetve anyagias érdekektől vezérelve. 

A Holcim visszavonulása nem csupán a cég beismerő vallomása, hanem a mögöttes politikusok erkölcsi válsága és mélységes hontalansága is.

Mint ismert, a Holcim Hungária Zrt. cementelosztó- és logisztikai központot tervezett Dabasra, amelynek porkibocsátása elsősorban Újhartyánt érintette volna. Civil szervezetek, a szomszédos települések és a Jobbik több alkalommal szervezett fórumot és demonstrációt a tervezett beruházás ellen. 

Kőszegi és Szűcs egyszer sem lépett fel a lakosság érdekében a Holcim terjeszkedése kapcsán. Pontosabban az ellen, valamint a környezet és a környéken élők védelmében.
A Holcim visszavonulása és a probléma ekkénti megoldása nem a közreműködésük eredménye. 
Ha rajtuk múlik, a Holcim akár természetet károsítva üzemelhetne a szomszédunkban.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése