A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 20., kedd

Közterület-felügyelet és ami a háttérben zajlik ( - pénz, hatalom, paripa, - leszarom)

Ismét becsődölt egy elképzelés.
Újabb közterület-felügyelő lép ki Ócsa város szolgálatából. 

Az idei lakossági összejövetelen, a nyílt fórumon, vagyis a közmeghallgatáson még beszámolt az érintett közterület-felügyelő. Színes diákon szemléltette munkája hasznosságát, és eredményességét. A polgármester, a rendőr és a testület megelégedéssel hallgatta. Azonban arról szó sem volt, hogy felszín alatt izzanak a hangulatok.

Én amikor utoljára találkoztam vele, és  a Niva mellett beszélgettünk, akkor elmondta, hogy már beleszarik az egészbe. Ennyi pénzért nem lesz a kutyája ennek a vezetésnek. Tehát ezért nem csinálja. Most nem rég is berángatták éjjel, mert visszatérőn balhé van a Bajcsyn a diszkó miatt. Most is verekedés volt. A hasznot-termelő rendezvény ellenére a közbiztonsággal nem foglalkoznak. Őket, mint közszolgákat rángatják a rendőr, vagy a rendezvénybiztosító helyett, mert sok a panasz és rombolják a közhangulatot az ilyen zajos, vagy éppen utólagos események. Erre azonban se lóvé, sem megbecsülés, sem felhatalmazás. Elege van. 
Bemondta az unalmast. 

Jól látszik, hogy a zajos "szórakozóhelyekkel", a füstölgő rendezvényekkel nem képes a városvezetés megbirkózni. Az italozás, az éjszakai rajcsúr nem zavarja a városi elitet annyira, hogy érdemben cselekedjen. Az ilyen pótlólagos semmittevés, a látszat intézkedés pedig arra sem elég, hogy biztosítsák az utcák, vagy az aluljáró épségét, tisztaságát. Nem véletlen, hogy nem a rendelő intézet ajtaja, hanem a resti melletti talponállónál levő aluljáró van összehányva. Tehát nem betegségre utaló jel, hanem sokkal inkább az italozás, a részegség a kiváltó ok.  A takarítással, a rendbetétellel azonban nem foglalkozik senki ebben a városban. Erre nincs pénz. A városvezetést csak addig érdekelte a vasúti aluljáró, amíg több mint 3,6 milliót eltudtak benne tüntetni. Ezt követően a takarítással, az állagmegóvással, az értékentartással nem foglalkoznak.




 
Ebben bűnös a közterület-felügyelet is, hiszen még egyetlen jelentést sem olvastam e tárgyban. A képes beszámoló sem tért ki erre, ahogy a buszosunk járdán való parkolására sem. Ez nem von maga után büntetést. A jegyző is csak a kisembereket sújtja, a notórius elkövetőkkel, a rongálókkal azonban senki nem foglalkozik. Az sem érdekli őket, hogy a városi behajtási tilalmat napjában hányan szegik meg, és hogy ezzel mennyi veszteséget, kár termelnek. Nem. Ez egy ősgyökeres társadalom, ahol a sógor, a koma és a régi haver, az ivócimbora a mérvadó. 


Nemrég amikor beszélgettem6tünk az egyik prominens bukodista képviselővel, azt kérdezte: Ti mióta laktok Ócsán?  Ez a kérdés már annyiszor felmerült, amikor kínossá vált egy-egy szituáció. A Mádencián, a tornateremben és a sarki étteremben is ugyanúgy, ahogy a fórumokon.  Itt, ebben a városban ez a mentális lényegi meghatározás, és a kérdés. A régi mszmp-s cimborál a régi-új fideszessel, a szélsőségesnek való lepaktál a narancsossal, aki befogadja és megélhetéssel biztosítja a szegfűst. Mindez nem számít, csak az, hogy Te mikor jöttél, és mióta vagy itt, avagy ismert.

Nos, talán ezért megy el a közterület-felügyelő és ezért áll rendszeres a buszosunk büntetlenül a járdán. 
Igen, ezért nem működik a rendszer. Ezért ússza meg és nem fizet a Bata, és ezért büntetik meg a másikat. Ezért van szükség a lakossági kommunális adóra és ezért nem kell a nagyvállalkozó iparűzésije ennek a bagázsnak. 
Ezért távozik ismét a közterület-felügyelő is. 
Sebaj, majd lesz másik. Eb, kutya. 
Nekik.
*

33 megjegyzés:

  1. Tisztelt fo-lak Úr!

    Magyari Tibor Ócsa Város Közterület-felügyelője vagyok.

    Ócsa város fórumpótló blogján megjelent bejegyzésére szeretnék ezúton reagálni.
    A 2011. december 1-i közmeghallgatáson a beszámolót jómagam tartottam, nem pedig a kollegám. Az elmúlt egy évben a közös munkánk során jól kijöttünk egymással, együttműködve végeztük munkánkat közel egy éven keresztül. Közös munkánk során egyszer sem izzott a hangulat, mint ahogy azt ön a blog bejegyzésében állította.
    A kollégám NEM a város vezetése miatt távozott a hivatalból – nem is a pénz miatt – hanem mert a lakóhelyéhez közelebbi munkahelyet talált.
    Az éjszakai járőrözések nem csak rendezvények alkalmával vannak, hanem minden hónapban, diszkótól függetlenül havi 1-2 alkalommal adunk éjszakás szolgálatot, ahogyan ez a közmeghallgatáson szerepelt a beszámolómban.
    Én továbbra is Ócsa Város Közterület-felügyelője vagyok (és még szeretnék sokáig az lenni)!

    Legvégül pedig kedves Uram, ha bármilyen kérdése felmerül a Közterület-felügyelet munkájával kapcsolatban, minden hétfőn, ügyfélfogadási napunkon, délelőtt 8-12 –ig megtalálhat a Hivatalban, amikor szívesen válaszolok a munkámmal kapcsolatos bármilyen kérdésére, illetőleg megbeszélhetjük az Ön által tapasztalt – a Várost érintő – problémákat.

    Tisztelettel: Magyari Tibor
    Közterület-felügyelő

    VálaszTörlés
  2. Milyen kár hogy Magyari úr arrol nem beszélt miért állnak szanaszét buszok a városban csak hogy egy problémát említsek amiért ôk is felelôsek.

    VálaszTörlés
  3. Ne kötekedj, ne beszélj mellé! Fo-lak írására nevét felvállalva korrekten válaszolt a közteres! Azon kellene inkább elgondolkodni, hogy milyen indítatásból jelennek meg rendszeresen hamis "informásiók" fo-laktól!

    VálaszTörlés
  4. A fényképfelvételek, és a felvetések nem hamisak. Inkább arra kellett volna választ adnia a hivatalnokoknak, hogy miért van ez a kuszaság és rendezetlenség a városban. Miért hányják össze a felújított átjárót, azt miért nem takarítják, és a hányást meddig kell még kerülgetni. Igaza van folaknak. A busz évek óta a járdán parkol. Ha ezt Magyari Tibor nem látja, akkor vagy vak, ha meg látja és tudja, és mégsem tesz ellen semmit, akkor meg vagy alkalmatlan, vagy korrupt. Szóval mehet a társa után, ha már ezt sem tudja megoldani. De szerintem erre sem képes.

    VálaszTörlés
  5. Látom, leragadtál egy meglehetősen alacsony szinten az értelmes párbeszéd terén. Hajtogatod a magadét, és nem vagy hajlandó megérteni, csak a saját névtelen álláspontodat! Talán olvasd el mégegyszer a fo-lak irományát, próbáld megérteni -bár kétlem a sikert-, majd a közteres válaszával is tedd ezt! Vagy a fo-lakhoz fűződő érzelmi szálak ennyire ostobává tesznek?!

    VálaszTörlés
  6. 19:12
    Mi a biztosíték arra, hogy Ócsa Város közterület felügyelője, (aki az is szeretne maradni) valóban igazat mond?
    Látjuk, hogy hogyan dolgoznak, és az mindennél beszédesebb.

    VálaszTörlés
  7. Mi a biztosíték arra, hogy a blog szerzője igazat mond? A rágalmakat, hazugságokat mindig egyszerűbb elhinni és csak azokon lehet jókat csámcsogni! Az igazság megismeréséhez ész is kell! Logikus gondolkodás! Persze ez fárasztó azoknak, akik hiányt szenvednek észből! Sőt az igazság nem olyan izgalmas, mint a napi "valóságshow".

    VálaszTörlés
  8. Talán a szemünknek hihetünk és azt pedig nem vonhatja senki kétségbe.

    VálaszTörlés
  9. 19:12
    A volt ócsai közterületfelügyelő a barátom. Azért jött el mert Buda északi részén vett ingatlant lakás céljára és az egyik budai kerületben kapott hasonló állást. Gondolom Te sem szívesen utaznál naponta 2-2.5 órát a munkahelyedre, ha közelebb is találsz hasonló munkakört. Arra, hogy a blog szándékosan rosszindulatú a közterületfelügyelők munkájával kapcsolatban, nem kívánok kitérni.
    Tóth G.

    VálaszTörlés
  10. Én még azt is eltudom képzelni, hogy a fo-lak hányt az aluljáróba a fotó kedvéért, legyen mit mutogatnia, különben minek mutugat olyan képet, ami már tőbb mint egy hónapja készült?

    VálaszTörlés
  11. Talán azért, hogy a közterületfelügyelő is lássa.
    Talán azért, hogy ne csak a közösség pénzre hányjanak.
    Talán azért, hogy ha már közpénzből kivakolták, akkor takarítsák is.
    Talán azért, hogy figy4eljenek oda, és ne hányják össze.
    Persze ezen az alapon a Bukodi a Horváth, vagy éppenséggel pont te voltál aki odaokádott, hogy munkát adjatok a blog írójának, vagy alátegyetek a közterületesnek, és a városatyáknak.

    VálaszTörlés
  12. Tóth úr! nehogy már sajnáljuk is a munkavállalót. ismerte a pályázati feltételeket. Akkor ezt elfogadta, ahogy a pénzt is. Én is ismertem az embert. Sőt beszéltem is vele. De ha jól olvasom, akkor más is. Nem értem mi a baj.

    VálaszTörlés
  13. Az a baj, hogy szart az egészre. Ez nem csak a közterületen látható, hanem ahogy mondta, és kifejezte, szart rá. Ha ezzel együtt jó partner volt, akkor annak örülünk. A hányadék munkának, és a jogsértések elnézésének azonban nem. Jól tette, ha ezt belátva pályát módosított. Ócsának jobb, szemesebb emberekre van szüksége. Tőlem a többi is mehetne.

    VálaszTörlés
  14. Milyen kár hogy már megint az a szemét aki feltárja a mulasztást és a hiányosságokat. Persze egyes itt élõ embereknek ez megfelel. Õk azok akiket e levágott és ott felejtett ágak sem zavarnak. Mint ahogy a közterületest sem. Ja hogy vannak rendeletek is amiket be kellene tartani és tartattni? Hogy pont a hivatal az aki tesz rá? Ja õket ne bassztassuk már igaz Magyari úr? Legközelebb akkor kellene reklamálni ha minden rendben találtatik a munkálya körül.

    VálaszTörlés
  15. Magyari uram a felvetésekre nem válaszolt, csak fogadatlan prókátorként a hivatalt vette védelmébe. Az, hogy a két váltás ellenére miért engedi a busz járdázását, arra a másik fél adta meg a választ.

    VálaszTörlés
  16. A közteresnek jeleztem én is a levágott ágakat és a szemetet.
    Azt mondta tudnak róla a hivatalban, de megvannak csúszva szállítás ügyileg.
    Ez kb kettő hónapja történt.
    Na ennyit a hivatal hozzáállásáról.
    Persze szép ez ott ahol van.
    Így az ünnepi városképhez, meg igazán illik is.
    A közteresek munkájával én sem vagyok elégedett.
    Az kevés, hogy hányan parkolnak szabálytalanul mozgássérült helyeken.
    De hát Bukodi óta tudjuk, hogy nem bírságolnak, mert akkor megharagszik az a drága választópolgár.

    VálaszTörlés
  17. Na igen.
    Van aki szerint mellébeszélés a járdán parkoló volánbusz.
    Szerintem meg tény.
    De kinek a pap, kinek meg a laptop.

    VálaszTörlés
  18. 12:52
    Furcsa kifogás, hogy szállítás ügyileg megvannak csúszva, mert ha a hír igaz, akkor a vállalkozó igen jól meg van fizetve, tehát elvárható lenne, hogy ennek megfelelően végezze el azt a munkát amit vállalt. Azt értem én, hogy nem lehet egyszerre teherautót és buszt vezetni, de akkor talán a hivatal nézzen valami más megoldás után.

    VálaszTörlés
  19. Te nem láthattál járdán parkoló buszt:)
    Megmondták az okosok, ahhoz hogy ezt értsd ész kell!
    Amennyiben logikusan gondolkodsz rájössz, ez az igazság, ami már nem annyira izgalmas, mint az ócsai valóságshow.

    VálaszTörlés
  20. 13:07

    Néztek!
    Az eredménye ott látható!
    A Bukodi onnan 200 méterre beszélgetett a vállalkozóval nemrégiben.
    A teherautó adott volt, mégsem utasította őt az elszállításra.
    Azt sem értem, ha naponta többször elmegy mellette a mi Polgármesterünk, miért nem zavarja?
    Miért nem intézkedik?
    Neki ez megfelel?
    Ez így természetes errefelé?

    VálaszTörlés
  21. Az ilyesmi elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, törődéssel.
    Ez a minimálisan elvárható a hivataltól.
    Nem hinném, hogy csak az anyagiakon múlik minden.

    VálaszTörlés
  22. "Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!"

    Mondaná I. Ferenc József, ha föltámadna halottaiból, és Ócsára látogatna.


    Fó-lak!

    Te betyár, te rebellis kuruc!
    Miért teszel szóvá mindent? Jó nekünk ez az igénytelenség, okádék, mutyizás meg egyebek. Megérdemeljük egymást a városvezetéssel, úgy hogy ne halj, ne láss, és ne szólj.Ne feledd, a többi gyütmenthez képest te még csak néhány éve élsz Ócsán.Ezért, nem vagy jogosult semilyen észrevétel megfogalmazására.

    VálaszTörlés
  23. 2011. december 22. 13:20
    A közterületfelügyelő is odafigyelhetne, de nem ő a hivatalban ül és fogadóórát tart, no meg blogol a munkaidejében. És ha itt számonkérítek, akkor reklamál, meg hangulatot kelt. Ez a mi közterületisünk, ez a mi városunk.

    VálaszTörlés
  24. Jó, Nektek mindenben igazatok van! Csak az a valós, tagadhatatlan tény, hogy mindezt az ócsai lakosok követik el. Ha a család nem nevelte meg fiát, lányát, akkor miért várjuk el, hogy a hivatal "nevelje" Őket pénzbírsággal? Az ócsaiak, a mieink parkolnak a rokkant helyen, a busszal a járdán és hánynak a felújított aluljáróba. Minden részeg ócsai mellé kell egy rendőr vagy egy közteres? Ilyen alja népek vagyunk? A hivatal feladata, hogy általános társadalmi normák betartását "kényszerítse" ki belőlünk vagy a szülői házból kellett volna annyi neveltetést hoznunk, hogy kimehessünk a közterületre? Úgy gondolom a válasz egyértelmű!

    És, hogy tudjatok pocskondiázni: Ha valaki végig gondolja, hogy egy ócsai hányt az aluljáróba és másnap reggel a hivatal nem takarította el, és ezt a hivatal hibájának rója fel, finoman szólva is elfogult. Saját házunk táján kellene söprögetnünk (először). És mivel az itt hozzászólók többségét ez nem érdekli, lehet nyugodtan pocskondiázni, köpködni, ettől lesz igazán "vádirat" ez a blog. Fodor László Úr belegondolt már ebbe, nem zavarja a pártatlan, igazságkereső magatartását?( a többiektől erre a költői kérdésre nem várok választ).

    VálaszTörlés
  25. Jó ember, a hányás hetek óta ott van. A busz évek óta ott parkol, miközben a járda nem erre épült. A közterületfelügyelő nem ma kezdte, még sem tesz ez ellen. A Bukodi még alpolgármesterként azt hazudta, a lakossági panaszokra, hogy ez megszűnik ahogy megalakul a közterületfelügyelői szolgálat. Nem tettek semmit.
    A Horváth és a kis buksi nagy arccal arra hivatkozva tapsolt el közel 4 millát, hogy a vasúti aluljáró üzemeltetése, takarítása a város hatáskörébe tartozik. Azt is mondták, de írva is vagyon, hogy több közmunkást foglalkoztat a hivatal. Akkor most miért is nem fontos ez? Miért is nem ők a hibásak? Minden itt élő tudja, hogy az alujáró potenciális veszélyt jelent a helyi barbárok és a részeg csőcselék végett. Talán ezért is lett volna jobb helyütt az a pénz, amit ebbe beleöltek. Ha meg már megtették, akkor vigyázzák és takarítsák. Ezért nem a Fodor, nem a fo-lak nem az mszp, nem a jobbik, vagy a fidesz, hanem a Bukodi, a Horváth és a Magyari a felelős!

    VálaszTörlés
  26. Mindenhol élnek olyan emberek, akik közterületen hánynak, szabálytalanul parkolnak.
    Ez nem ócsai sajátosság.
    Csakhogy!
    Máshol szankcionálnak és takarítanak, ha már megtörtént és ott van az a hányás.
    Mert mily meglepő, de ez is a hivatal feladatai közé tartozik.
    Itt úgy látszik nem.
    Tudod, ha azt tapasztalja az elkövető, hogy nincs következmény, és nem történik semmi, belesz..ik, megteszi legközelebb is.
    Ez nem csak a szülő felelőssége.
    A közterületen levágott ágakat sem szedetik össze a hivatali emberek.
    Az szerinted kinek a felelőssége?
    Fo-laké?
    Melyik vezető nem kapta meg otthon a megfelelő neveltetést, hogy annak az ároknak úgy kell kinéznie ahogy?
    Szóval hagyjuk az unalomig emlegetett pocskondiázós szöveget és a felesleges védőbeszédet.
    Majd ha lehullik a szemellenződ, talán te magad is észreveszed a problémákat.

    VálaszTörlés
  27. Csak annyit jegyeznék meg, hogy következetességgel és különféle bírságokkal igenis lehet eredményt elérni. Lásd Gyöngyöspata, ahol pl. egy köpködést 6000 ft bírsággal sújtanak, de ha valaki ellop mondjuk két kiló szőlőt, az fizet több tízezer forintot.
    Ha minden járdán parkoló busz tulajdonosát megbüntetnék, ahányszor csak tilosban parkol, akkor két-három bírság után biztosan nem tenné. De lehet, hogy már egy tetemes bírság is észre térítené.
    És akkor valóban más szelek fújdogálnának. De amíg attól félünk, hogy nehogy megharagudjon a kedves választópolgár, mert megbüntették, addig változás nem sok lesz.És ez a szomorú.

    VálaszTörlés
  28. 21:05 Jóember! Ha az a hányás valóben hetek óta ott van, nem értem, hogy a fo-lak miért 11.17-diki fényképpel illusztrálja? Kifogyott az elem a gépéből? Nem volt ideje megnézni, hogy eltakarították-e? Ugyan már! Egyszerűen itt Ócsán egyeseknek csak a pocskondiázás, a másokramutogatás az érdeke miközben talán éppen ők, vagy csemetéik azok, akik telehánnyák a várost! A városüzemeltetés hetente kétszer takarítja az aluljárót! Te hányszor a lakásodat? Persze feltételezem, ha a szőnyegre hánysz azt elvárod, hogy a feleséged eltüntesse! Mint ahogyan az önkormányzattól is. /Sajnálom az asszonyt!/

    VálaszTörlés
  29. Na ez igen értelmesre sikeredett george.
    Mondjuk tőled nem is vár mást az ember.

    VálaszTörlés
  30. Nem csak autóbuszokat, de néha kamionokat is látok a Viola, a Rákóczi meg egyéb utcákban parkolni. Mondhatom, szép látványt nyújtanak a letöredezett útpadkával együtt.
    Gondolom, ezért is Fó-lak a felelős, nem pedig az illetékes elvtársak.
    Van itt minden, autóbusz, kamion, mezőgép, építőanyag, és még ki tudja mi minden.Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy melyik utcában fog landolni az Azori, vagy más egzotikus szigetekről érkező gép?

    VálaszTörlés
  31. Tisztelt Magyari úr! Őrülök, hogy olvasója a blognak. Így már abban is biztos vagyok, hogy a jövőben a most olvasott felvetések nem kerülik el a figyelmét. Remélem blogbejegyzésemmel elősegítettem hatékony munkáját azáltal, hogy rámutattam és önhöz hasonlóan fényképpel is illusztráltam a szabálytalanságot. Ezzel a segítséggel csupán a polgármesteri felkérésnek tettem eleget. Ha nem hiszi, akkor kérem olvasson utána.
    Ami pedig a válaszát illeti, az sajnos valóban megtévesztő. Ugyanis a blog bejegyzés valós alapokon nyugszik és tényszerűen számol be egy utolsó napjait töltő munkatárs hozzáállásáról. Mondhatni, a blog beszámol a véleményéről.
    Azt azonban a bejegyzésben sehol nem olvashatta, hogy a kollégája a városvezetés miatt távozott. Ezt nem én, hanem Ön állítja. Kérem olvassa el ismét figyelmesebben és ha kell taglalva. Nincs ilyen mondat az írásban. Erről nem szóltam. Ezt Ön hozta fel reagálásban. Ehhez persze joga van, de ez ettől még nem lesz valóság. Tehát maradjunk a tényeknél. A Rita után, ismét egy felügyelő távozott. Az aluljáró védelme nem biztosított, takarítása nem megoldott. Annak összepiszkítása tárgyában érdemi intézkedés nem történt. Az ismert, fotón is bemutatott helyen a busz évek óta és az elmúlt egy év során is a járdán parkolt. Ez esetben sem történt változás. Szorgos munkája ellenére ez elkerülhette a figyelmét. De az előttem szóló, ahogy olvasom, más is el tud képzelni. Én, ismétlem, előmozdítani szeretném a munkáját azáltal, hogy bemutatok olyan helyeket és eseményeket, amit Ön még nem diapanorámázott le. A figyelemfelhívás ezen eszköze által sikeresebb és jobb munkát tud végezni a jövőben, többek megelégedésére. Tehát közös célunk, egy az akaratunk. Így nem is értem védekező álláspontját. Tőlem addig marad közterületes, amíg a kedve tartja. Soha nem ez a baj. Én sajnálom, hogy egy újabb társ távozik a szolgálatból. Nem én miattam vált. Nekem elmondta, hogy mi nyomasztja. Ön ezeket említésem nélkül cáfolta. Vagyis visszaigazol. Ezt köszönöm. A szóhasználat sem a sajátom, hanem visszaidézés. Tehát az is igaz, hogy parázslik, vagy izzik a hangulat. A leszarom, a beleszarok, elég hangulatkeltő szó, ha nem tévedek. Nem én használtam a várost illetően. Aztán lehet, hogy arról sem tud, hogy a lakos is tud mérges lenni és mond cifrákat, amikor a pénzéből rendbe tett közlekedőt összepiszkítják, más esetben meg a közútra kényszerül, mert a sofőrök a járdára felállnak. Ez bizony indulatkeltő, főleg azért, mert tudják, hogy a közterületfelügyelet nem foglalkozik ezzel. Aztán az, hogy önök jól, vagy rosszul értették meg egymást, ez esetben itt nem játszik szerepet.
    Ha netán még további információra, segítségre lenne szüksége, kérem keressen fel és a továbbiakban szívesen tájékoztatom, ha kell segítem.
    Üdvözlettel, mint fentebb; fo-lak

    VálaszTörlés
  32. Az látszik, hogy ez a város gazdátlan. Mind közterületi szempontból, mind pedig a városvezetés lelkiismeretlen munkássága nyomán.

    VálaszTörlés