A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 11., vasárnap

Drága városterevezés nem kis hibákkal (Multi-Szabadság tér, buszmegállóval és galambszerű Turullal)

Mint már a korábbi Kisbíróban, és máshol is értekeztek róla, a mostani kialakítású, megemlékezésre használt Szabadság tér nevű közterület megjelenésében, küllemében, arculatában  alkalmatlan egy méltó megemlékezésre.

Ünnepi megemlékezés és műsor a buszmegállóban - még jó, hogy ritka a közlekedés a főúton

Hiába a drága díszburkolat, ha az feltöredezik és a szemetet hordja rajta a szél. Hiába a központi emlékhely, ha az kockaköbe és multik reklám zászlai, iránymutató táblái alatt és környezetében látható.

Az emlékhely a multi árnyékában a parkoló és a buszmegálló között elnyomott képet mutat.

A két multi uralja a teret a szobor helyett. (Spar és  Tesco reklám - kinek az elképzelése)

A galambnyira törpül a Turul a Spar totemoszlopa előtt. ( - ezért kár főépítészt etetni)
 
Ócska és jellegtelen, se-színű drága járdaburkolat, eltörpülő emlékhely

Igazán nem méltó kialakítású hely ( - a háttérképet a múlti zászlaja és túlméretes parkolója adja a nemzeti trikolór helyett)

Ki tudja a Sparra, vagy a Tescóra esküsznek ( - elképesztő hiba, elfuserált városkép, rossz tervezés)



Akár honnan akarjuk fotózni, valami mindig bezavar, az emlékmű meg láthatatlan ( - háttérben a parkoló és a reklámzászló)

Már most érdemes lenne gondolkodni egy méltóbb kialakításon, ha már a jelenlegi több milliós kialakítás ennyire elhibázottan sikerült.
*

14 megjegyzés:

  1. Emlékszel mi volt előtte? Ja, te csak mostanában "lettél" ócsai!

    VálaszTörlés
  2. Tök mindegy, jól elbaltázták. Elég rossz látvány a Spáros lobogó és a Tescos reklám az emlékhelyen. A buszmegállóhoz menne ez, de a koszorúzóhelyhez nem passzol. Ez nem folak, hanem a tervező hibája. Ó sem rég lett "ócsai". Te viszont biztos régi motoros vagy, de mégsem emeltél érte szót, velem együtt. Mindenesetre ahogy a képeket nézem, nem oda illő látvány a multicég parkolója és totem oszlopa. Valahogy nem magyaros. Nem a Turulhoz és a koszorúkhoz méltó. Nem a megemlékezések hangulatához illő. Ez is csak egy elfuserált dolog, mint a vasúti aluljáró közpénzből történt renoválása, majd a belsz@rás. Ez látszik az egész városban. Én, ócsai.

    VálaszTörlés
  3. Az Ágasház "felújítása" több mint egy elbaltázás.
    A lakatos-féle ház elbontása szintén több egy hibánál. Ezek a tévelygések már a bűn kategóriájába tartoznak.
    A Szabadság tér kialakítása sem válik dicsőségükre.
    Az ottani burkolat sem egy hazafihoz méltó jó elképzelés szüleménye volt.
    A legkevésbé lokálpatrióta ócsai sem adna ennek a pazarló, öncélú törekvésnek teret.

    VálaszTörlés
  4. Szeretem ezeket az ízig-vérig ócsaiakat.
    Csak az zavarja őket, ki mikor költözött ide és honnan.

    VálaszTörlés
  5. Ócsán már megszűnt a bábaasszonyi szolgálat. Tehát ócsai születésű egyén alig lehet.
    Mindenki érkezett valahonnan. Horváth Tamás is. Igaz akkor még pártkatonaként szolgálta a szocializmust, úgy a nyolcvanas évek táján. A hosszabb itt tartózkodás nem előny, hanem begyepesedés. Szűcs Lajos nem is kérkedik ócsai mivoltával. Ő is egy nagy tévedése a helynek. Sok hasznot nem hoz, inkább csak szégyent. Ezért mondják sokan, hogy inkább egy idegen, mint Ő, vagy a szolgalelkű betelepült talpasa.

    VálaszTörlés
  6. Te mennyire primitív vagy!

    VálaszTörlés
  7. Itt mindenki az, aki megmeri szólni a helyi "hatalmasságokat"
    Pedig ők a talpukig becsületes, tisztességes emberek.
    Csak attól felfelé van gáz.

    VálaszTörlés
  8. Hülye és demagóg válasz!

    VálaszTörlés
  9. Ezt mindjárt gondoltam.

    VálaszTörlés
  10. Szerintem meg hülye elképzelés, és silány tervezés eredménye ez a nyomott alakzatú placc. Mert ugyebár térnek, de még terecskének sem lehet nevezni. Gyakorlatilag a Spar parkolójának előterébe helyezték a szobrot. De amint képen látható, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a buszmegálló mögé dugták az emlékhelyet. Valóban hibás kialakítás. Rosszul pozicionált tér, és átgondolatlan spongyán tervezés.

    VálaszTörlés
  11. Eddig csak olvastam a blogot, de most már úgy érzem ki kívánkozik belőlem néhány gondolat.

    Így közel 20 év után, ráuntam a gyüttment életformára. Ma reggel arra ébredtem, hogy szeretnék igazi ócsivá lenni.Bizonyos dolgokat, játékszabályokat még nem ismerek. Kérlek Titeket, segítsetek! Saulból Pál szeretnék lenni.
    Ahhoz, hogy igazi ócsaivá legyek - mi több - fogadjatok, kihez,kikhez kellene dörgölődnöm? Kinek kellene megfelelnem, és kinek kellene nyalnom? Mennyit kellene lopnom? Kinek, kiknek a gaztetteit kellene -cinkossá válva - elhallgatnom, eltussolnom. Melyik politikai párthoz, vagy civil szervezethez kellene csatlakoznom? Egy valamit már tudok, önálló gondolattal és saját véleménnyel nem szabad rendelkeznem.

    Olvasva a Mádencia és Fo-lak blogját látom Ócsán mérvadó, sőt külön erénynek számít ki mennyi ideje él a településen. Nektek nem az számit ki mit csinál, mit tesz-tett a közösségért, mit alkotott, mit hozott vagy adott a településnek, hanem az, hogy mennyi ideje él köztetek. Szánalmasak vagytok.
    A kritikát nem bírjátok, még az építő és jobbító szándékú észrevételekre is ideges, lekezelő, és arrogáns kirohanás a válasz.

    VálaszTörlés
  12. Teljesen egyetértve veled én is nagyon kíváncsi lennék arra, hogy az itt kritizáló, másokat pocskondiázó alakok mit tettek városunkért?! Jó lenne, ha erről is olvashatnánk! Kezd te a sort!
    "Közel 20 év után" biztosan van, amit példaértékűen elénk állíthatnál!

    VálaszTörlés
  13. Látom nem ma kezdted a zsiványkodást, van múltad, súlyos múltad.
    Ha csak egy részét is leírnám amit tettem Ócsáért, és az ócsaiakért, játszi könnyedséggel tudnád ki vagyok. Holnap már arra ébrednék, hogy valamelyik rám uszított hatóság csönget az ajtómon. Jobb esetben, csak a jegyzőt használnád ellenem, amolyan házi pitbullként.
    Maradjunk csak annyiban, hogy a kilencvenes évek elején az enyészettől megmentettem egy - a tájra jellemző - régi parasztházat. Felújíttattam, ma is benne lakunk.Könnyebb lett volna porig rombolni, de mi a nehezebb utat választottuk. Nem bontattam le és számoltam rá el milliókat szégyenszemre, mint a város vezetése a Lakatos-féle házra.
    Szeretném hogy ha te is közkincsé tennéd az Ócsáért tett jó cselekedeteidet.Legalább egyet.

    VálaszTörlés
  14. Ócsáért még nem sokat tettem, ellenben magamért a családért és pár ivócimboráért annál többet.

    VálaszTörlés