A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 16., péntek

Pénzkidobás és ami mögötte van ( - Ócsa-alsópakonyi mesterkedés)

Áthágja a nagy beruházások esetében jól bevett tervezési előírásokat a kormány, hogy egyszerűsítse, illetve felgyorsítsa az ócsai devizahiteles-telep megépülését. Egy friss kormányrendelet szerint ugyanis nem kell ellenőrzésen átesniük a kiviteli terveknek. A döntés jókora bonyodalmakhoz, s még több ablakon kidobott pénzhez vezethet.

Szociális Családiház-építési Program keretében az Ócsa külterületén megvalósuló építési beruházás esetében a projekt kivitelezési tervdokumentációját a tervellenőrnek nem kell ellenőriznie - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletben. Mint az a rendeletből kiderül a kormány nem titkolt célja, hogy ezzel egyszerűsítse, illetve gyorsítsa a beruházás megvalósítását.

Nem éppen jó helyen köröznek
Mint ahogy arról már beszámoltunk, a korábbi határidőt nem tudják tartani. A korábbi behangozások és ígéretek csupán blöffé váltak. Továbbra is csak nehezen tudja tartani a kormányzat az elképzeléseit, amiből már eddig is sokat feladott. Korábban a Belügyminisztérium reményei szerint már a jövő év elején megkezdődött volna az építés, s 2012 márciusára már el is készült volna az első nyolcvanas blokk. A legfrissebb hírek szerint azonban csak a jövő év elején írják ki a közbeszerzési pályázatot, melynek lezárulta után tovább nehezíti a határidők betartását a hivatalos ügymenet (engedélyeztetés, hatósági ügyintézés) lassú tempója is.  Horváth Tamás alpolgármester időnként megnyilatkozik, hogy tartsa a hangulatot és ehhez a markát. Ugyanis kitalálta, hogy az alsópakonyi tervezés annyi többletfeladattal jár, hogy ehhez hatórás elfoglaltsággal járó posztra cseréli eddigi társadalmi megbízatású pénzszerző vállalását. Ennek érdekében Ócsa város képviselő-testülete úgy módosította javadalmazását, hogy foglalkoztatási jogviszonyát arányosították hat órai önkormányzati munkával, figyelembe véve, hogy közben iskolai oktatói munkát is akar végezni a külön javadalmazásért, az alpolgármester. Vagyis a tanári fizetségéről nem mond le, és ezért neki a város csupán 359.445,- Ft illetményt állapított meg. Ez azonban 108 ezres havi emelést jelent. Azonban ehhez költségátalány növekedést is dukál, így azt is felemelték és megszavazták Horváth Tamásnak. Ez pedig további 21.645,- Ft növekményt hoz számára. Összességében az alpolgármester decembertől közel 122 ezer forinttal többet vihet haza a város kasszájából szolgálataiért, fizetség gyanánt. Ebben természetesen nincs még benne a kiemelkedő tanári fizetése, amit Bolyai fenntartója a megyei önkormányzat utal át számára, valamint a közgyűlésbeli tagsági díja, honoráriuma. Szűcs Lajos társpolitikus és megyei elnök még az Azori-szigetekre való kiruccanása előtt jelentette ki, hogy minden többi képviselő is meg fogja kapni az elmaradt járandóságát. Tehát  a megye és a város válsága, a helyiek pénztelensége nem érinti a vezetés. Ők tarják magukat. Legalábbis kitartják azaz eltartják magukat. Velünk, kommunális adóval és egyéb kivetésekkel, megszorításokkal terhelt emberekkel.

Szóval Horváth Tamásnak van miért helytállnia. Az álláshalmozás, a képviselőség és a nyüzsgő közszereplés nem csupán háromszoros fizetséggel köszön vissza. Ennek a sok munkának azonban Alsópakony mélyszegénységben élő rétege nem látja hasznát. A vízhálózat a nyár óta változatlan, vagyis továbbra is rendezetlen. A szomszédos út menti beruházás ígérete, nem hozott számukra előrelépést.
Horváth Tamás továbbra is propagálja magát és a lakótelepet, de ennyi pénzért és felruházással miért is ne tenné.

Minta -vázlat (akár ilyesmi is lehetett volna)

Bár kétségtelen, hogy a mostani döntéssel a késésben levő időt spórolva vesz el a kormány, viszont ezzel kilőttek egy kivitelezési szempontból igen fontos kontroll kört. A Kivitelezési kódex szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képező építmények esetében (ne feledjük az Ócsa-alsópakonyi devizahiteles-telep ilyen) egyébként kötelezően tervellenőrnek kell ellenőriznie a kiviteli tervdokumentációt. Nos, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint ezt az előírást most egy huszárvágással semmissé tették.

A nagy beruházások esetében nem véletlenül van szükség a tervellenőr munkájára - mondta, a neve elhallgatását kérő építészmérnök. A tervellenőr feladata és felelőssége a kiviteli tervdokumentáció műszaki tartalmának, szakszerűségének, illetve a jogszabályok, szabályzatok, építési előírások, szabványok és egyéb szakmai szabályok betartásának szakszerű ellenőrzése.

A szakember elmondása szerint az ellenőr munkája biztosítékot jelent a beruházónak, hiszen a tervek ellenőrzése során felszínre kerülhetnek olyan részletek, melyek később, a kivitelezés során jókora bonyodalmakhoz (és még több kidobott pénzhez - a szerk.) vezethetnek. Arról nem is beszélve, hogy az ellenőr ajánlást is tehet költségkímélő megoldásokra is. Mindezek fényében tehát nagy kérdés, hogy a tervezett beruházás végeredménye valóban mintaértékű lakóegyüttes lesz-e, mint ahogy azt országosan a kormányzat, helyben az alpolgármester hirdeti.

Szerintünk azonban nem éppen jó értelmű mintavételi hellyé válik a kisváros és annak társtelepe.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése