A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 1., csütörtök

Közmeghallgatás, közönség nélkül (- érdektelenség, de az nagyon)

Örömmel szemlélte a megjelent maroknyi közönséget a nagy számban kivonuló önkormányzati alkalmazottakból álló csoportosulás az Egressy Gábor Szabadidő Központ nagytermében.

Ócsán ez a kötelezően előírt Közmeghallgatás. Ennél még tavaly is többen voltak. Most az üres széksorok a fásult és beletörődött lakosság hangulatát árasztotta. A központi asztalnál a foghíjas testület ült elő. Két képviselő hiányzott, ők tegnap ezt előre jelezték.  A jelenlevő képviselőkkel, a technikussal, a két közterülettissel és a három rendőrrel, meg az egy Szűccsel és az egyetlen Moldován Ágnessel együtt is csak 55 alatti volt a megjelentek száma.  Én 52 főnél nem találtam, és nem számoltam több embert a teremben Hát ez bizony nem éppen az ócsai lakosság összejövetele.

Bukodi Károly vezette fel a közmeghallgatást egy pénzügyi beszámolóval,a miben azt kívánta bemutatni, hogy az előző időszakhoz, és tavalyhoz képest jobb anyagi állapotot mutat a statisztika. Igaz, hogy ez a dolog sántít, hiszen a két időszak nem összemérhető. Ugyanakkor a deficit most is 254 millió feletti, holott a számításba már benne volt az állami (ÖNHIKI) segítség  40 milliója és a korábban nem létező kommunális adó 35 milliója.  Ez a kozmetika némileg ugyan javította a kimutatást, de összességében rosszabbul élünk, és állunk, mint egy éve.  A város pénzügyi egyensúlya ingatag, a rizikófaktor magas.

Vezetők egy kupacban - mindenki mondja a magáét

Láthatólag csak a díjak emelésével, az adók szélesítésével, és a lakossági terhek növelésével tartható a helyzet. A képviselőtestület több elhibázott költekezéshez adta szavazatát, ami szintén károsan hatott a mutatókra. Ez mind kimondatlanul is benne van a számokban.
Aztán azt se feledjük, hogy a kimutatás szerint Ócsa városa az eladósodottsági listán a nem éppen pozitív, 49. helyet foglalja el. 3200 településsel számolva ez igen súlyos pénzügyi helyzetre utal. 
Sebaj, a polgármester és az alpolgármester szerint minden very good, és a városvezetés hangulata happy. 
A lakosság közben a gépjárműadóból 60 milliót fog befizetni, a kommunális adóból pedig 35 millióval járul hozzá a hivatal működéséhez és  a vezető tisztségviselők jó hangulatához, többségük jólétéhez.

Azonban lakossági felszólalásra se tudták igazából megindokolni, hogy mi szükség volt a környék egyik legdrágább vízellátást tovább drágítani. Horváth Tamás azt merte állítani, hogy a vízkiviteli művet szinte felújították, a szivattyúkat lecserélték, miközben tegnap a testület előtt számoltak be neki is arról, hogy a vízművet illetően bővítésre lenne szükség. Ez a bővítés a részben az elavultságból, részben a várható alsopőakonyi többletterhelésből adódik. Ehhez azonban Ócsának nincsenek forrásai. Az összes elfuserált dolgot a lakosságra terhelnek. Ezért magasak a díjak, de ezt persze Horváth Tamás sem vállalja fel. Ezért arról sem számolt be, hogy a szennyvíztisztító technológia átalakítására lenne szükség ahhoz, hogy biztonsággal és feladatának megfelelőn, jól tudja kezelni mindezt a feldolgozó. 

Talán a fényviszonyok teszik, de sötét az alak - ócsai gondolkodó
Horváth Tamás azonban annyiban beismerte tévedését, miszerint a korábbi alpolgármesteri tisztségvállalása elhamarkodott volt, és rájött, miszerint társadalmi tisztségviselőként nem tudta ellátni feladatát. Legalábbis ezzel igyekezet indokolni azt, hogy most 6 órás főállású alpolgármesterségért jelentkezett be, aminek illetménye sokkalta magasabb az akár semmittevéssel is felvett korábbi több százezres "fizetségnek".  Ezért most, hogy látja és tapasztalja, hogy mennyi a munka, így ráeszmélt a 6 órás variációra. Elmondása szerint azért nem a nyolc órás teljes foglalkoztatottságot választotta, mert a gimiben is szeretné tartani a vasat a tűzben. Vagyis ott félállású óraadó tanárként továbbra is bér ellenében dolgozik. Így valószinüleg, amíg az iskolában tanárkodik, és pénzt keres, addig az önkormányzatban nem lesz jelen. De ez nem gond, mert ismerve személyét, ez nem okoz majd gondot számára. A testület ülése amúgy is délutánonként van. Ő a korábbi társadalmi alpolgármesterségből így a délutános vezető tisztségviselővé válik. 
Horváth Tamás régi álláshalmozója társadalmunknak. A magáról sokat hallató, rossz példával elöljáró Pest megyei közgyűlés tagja. Korábban Szűcs Lajos kampányfőnök-helyettese. Aztán az Ócsai Kisbíró megjelenés előtti (cenzor) elbírálója. A helyi gimnázium tanára, és az alsópakonyi projekt mintatelep állítólagos helyi felelős ügyintézője. 
Mindezt természetesen önzetlenül végzi, és mint említette a mostani illetményemelés jár neki.  
Igaz korábban személyesen tagadta, hogy főállásúvá akarna válni, de mi már akkor feltettük neki ezt a kérdést, amikor még az alsópakonyi ötletelésről álom sem volt. Ő már akkor kalkulált ezzel a verzióval. Így ebben a konstrukcióban ugyanis jelentősen nőnek a bevételei, miközben a tényleges munkavégzése még talán csökken is. Ezt vehette számításba már az első, korábbi felmerüléskor is, amikor rákérdeztünk. Az akkori tagadás most vált hazugsággá, hiszen a kormányötletet meglovagolva használja ki a számára előnyös lehetőséget.  Nincs ebben semmi részvét. Csupán a számítás, és a sajátos jóléti finanszírozás. Az összes többi csak duma és körítés. De a mi alpolgármesterünk már csak ilyen. 

A közmeghallgatás egyébként egy fabatkát nem ért. Az unalmas beszámolót meg majd olvashatja mindenki az ötmilliós önkormányzati lapból.  Addig is gyűjtsünk a felemelt víz- és csatornadíjakra.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése