A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 5., hétfő

Kihelyezett ülés - Azori-szigeteken üléseztek a megyei elnökök ( - a nagy utazás)

Pénzt és időt, a fárasztó utazást nem kímélve, a távoli Azori-szigeteken üléseztek a megyei közgyűlések elnökei a múlt héten.  Igaz itthon szmog és nyirkos hideg volt.

Az Atlanti-óceán közepén levő szigetcsoporton tartották az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlését, ahova tizenkét megyei elnök ment el. A fideszes politikusok annak ellenére utaztak el az egzotikus nyaralóhelyre, hogy a felmerülő költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam.

Az Azori-szigetek fővárosában Ponta Delgadában töltöttek néhány napot a politikusok

Hiába nem volt több Pest megyei iskolában fűtés, mert a megyei önkormányzat nem tudja fizetni a számlát, Szűcs Lajos fideszes közgyűlési elnök mégis elutazott a kellemes klímájú szigetcsoportra, ahol ilyenkor is 15-20 fok a hőmérséklet. Sőt információink szerint Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökeként ő szervezte az utat kollégáinak. Felhívtuk, hogy milyen eredményekkel járt az azori-szigeteki tanácskozás, ám ő arra hivatkozva hárította el megkeresésünket, hogy a Blikk kérdéseire közleményben válaszoltak. 

Mengyi Roland borsodi és Gelencsér Attila somogyi elnök is ott volt
Mengyi Roland borsodi és Gelencsér Attila somogyi elnök is ott volt
Az indok szerint egy romastratégia miatt repültek nagy számban magyar politikusok a négy és fél ezer kilométernyire fekvő Azori-szigetekre. 



Itt ebédeltek a megyei elnökök, miközben az óceánban gyönyörködhettek, utolsó nap pedig a Furnas-tóhoz vitték őket kirándulni - majd elmesélik a cigányságnak, hacsak nem integrálják őket ebbe a környezetbe
Egy volt megyei elnök szerint az Európai Régiók Gyűlésének jelentősége az EU-csatlakozással alaposan leértékelődött, mivel most már jelen lehetünk az unió Régiók Bizottságában, amely ugyanazt a szerepet látja el, csak az unión belül.

– Mivel borsos tagdíjat kell fizetni az Európai Régiók Gyűlésében, ezért Békés megye kilépett onnan, mivel drágának és okafogyottnak éreztük az ottani tagságunkat – mondta a Blikknek Varga Zoltán MSZP-s képviselő, aki 2002 és 2006 között állt a megye élén.

Az azori-szigeteki közgyűlés múlt hét szerdán kezdődött, de a megyei vezetőknek már kedden el kellett indulniuk, hogy odaérjenek, mivel a repülőút egynapos. Az érintett politikusok a múlt hétfői parlamenti ülést még végigszavazták, keddtől kivették a szabadnapjaikat, és már a bizottsági üléseiken sem voltak jelen a jegyzőkönyvek tanúsága szerint. A konferencia négy napig, egészen szombatig tartott, de az utolsó nap már csakis a kirándulásokról szólt a program szerint.

– A megyei elnökök főleg azért utaztak a közgyűlésre, hogy Mengyi Roland fideszes képviselő páneurópai romastratégiája mellett lobbizzanak – mondta Ambrus András, a Pest megyei sajtófőnök. – A tervet el is fogadta a közgyűlés, ami azért fontos, mert a szervezetnek nagyon erős az érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban.

 A legolcsóbb repülőjegyek 120 ezer forinttól kezdődnek, a résztvevőknek kedvezményes áron kínált négycsillagos szállodai szobák 50–70 euróba (15–21 ezer forint) kerültek fejenként és éjszakánként. Az egyéb kiadásokkal együtt összesen több millió forintba kerülhetett a tucatnyi politikus azori-szigeteki túrája. 
Szűcs Lajos és Gelencsér Attila nem a szigeteken találkoztak össze - ott másokkal voltak párban

Azokra a kérdésere sem érkezett lapzártánkig választ, hogy voltak-e kísérőik a megyei elnököknek, s kik voltak azok.  
*

A Fidesz frakcióveztője szerint az Atlanti-óceán közepén fekvő szigeteken aligha szerezhettek új ismereteket az önkormányzati rendszer átalakításáról a fideszes megyei elnökök.

A szőnyeg szélére állítja hétfőn Lázár János frakcióvezető azt a tizenkét fideszes megyei elnököt, akik az Azori-szigetekre utaztak el november végén az európai régiók éves közgyűlésére - írja a Blikk.
A politikusok útjának költségét, az összesen 187 milliárd forintos adósságot felhalmozó megyei önkormányzatok fizették. Az utazók között van Becsó Zsolt, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke, Szűcs Lajos Pest megyei, Gelencsér Attila Somogy megyei, valamint Mengyi Roland Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök is.
Több résztvevő a távirati irodának a múlt héten azt mondta, a 12 megyei közgyűlési elnök azért utazott november végén, az Azori-szigeteken megtartott európai régiók gyűlésére, mert az ülésen magyar előterjesztésre a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról döntöttek. "Nem hiszem azt, hogy az Azori-szigeteken a magyar önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban új ismereteket tudtak szerezni" - idézte Lázár János véleményét az útról a lap.
A Blikk emlékeztet arra, hogy a nehéz helyzetben lévő megyék adósságait egy októberben elfogadott törvény értelmében januártól átvállalalja az állam, cserébe a megyei önkormányzatoknak át kell adniuk az iskoláikat, kórházaikat és más intézményeiket az államnak.
*

1 megjegyzés:

  1. Elég nagy baj, hogy elutaztak, de annál is nagyobb, hogy visszajöttek.

    VálaszTörlés