A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 23., péntek

Az önkormányzatok fizetési hajlandósága miatt védendő fogyasztókká válnak egyes intézmények ( - példátlan elnök úr)

A fűtési szezon ideje alatt nem lehet kikapcsolni egyes állami vagy önkormányzati közintézményeket a folyamatos távhő-, földgáz- és villamosenergia-ellátásból - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden. 

A parlament hétfőn fogadta el az erről szóló törvénymódosítást, amely - a minisztérium megfogalmazása szerint - "az Országgyűlés a Kormány és a szaktárca törekvéseivel összhangban az ágazati törvények egyidejű módosításának elfogadásával gondoskodik egyes állami vagy önkormányzati közintézmények folyamatos távhő-, földgáz- és villamosenergia-ellátásának biztosításáról. A döntés nyomán a fűtési szezon ideje alatt nem kapcsolthatók ki a szolgáltatásból az egészségügyi, közoktatási és szociális közintézmények."

A közlemény hangsúlyozza: "a díjfizetési hátralékok miatt felfüggesztett közszolgáltatások ellehetetlenítik az érintett intézmények feladatellátását, rontják a betegek, tanulók és gondozottak életminőségét, egészségét. Az elfogadott változásokkal a földgáz-, a villamos energia- és a távhőszolgáltatás megszakítás nélküli biztosítása érdekében kikapcsolási moratórium lép életbe az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó egészségügyi, közoktatási és szociális közintézmények esetében."

A moratórium a közintézményi felhasználó kezdeményezése szerinti időszakra, de legfeljebb az adott év október 15. és a következő év április 15. közötti időszakra terjedhet ki a jogszabályokban meghatározott feltételek teljesülése esetén. A moratórium alatt nem kezdeményezhető a közintézményi felhasználó közüzemi szerződésének fizetési késedelem miatti felmondása, az adott szolgáltatásból való kikapcsolása. A szolgáltató követelését azonban bírósági, vagy egyéb törvényes úton érvényesítheti. A moratórium következtében felmerülő költségek a szolgáltatót terhelik, azokat nem háríthatja át más felhasználókra.

A módosítás nyomán védendő fogyasztóvá válnak a kórházak, iskolák és a bentlakásos szociális intézmények, melyek között kiemelt státuszt élveznek a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatot ellátó intézetek - olvasható az NFM közleményében. A moratórium részletes feltételeit kormányrendelet határozza majd meg.   

A közlemény felidézi, hogy a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat létrehozásának elősegítése érdekben a parlament elfogadta a villamos energiáról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot is. A jövőben a gerinchálózat infrastruktúrájának alapját a Magyar Villamos Művek Zrt. optikai hálózata biztosíthatja anélkül, hogy az a kormányzati célú hírközlési szolgáltató tulajdonába kerülne.

A módosítások 2012. január elsején lépnek hatályba.  
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése