A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. december 22., csütörtök

Kiszolgáltatottá tesszük magunkat a Facebookon - modernkori ki mit tud

Fotókat, videókat osztunk meg, lájkokat hajigálunk, oldalakat kedvelünk a Facebook nevű játszótéren, s azzal talán már a legtöbben szembesültünk, hogy a feltett fotók a törlés után sem tűnnek el. De hogy több mint 1200 oldalnyi adatot tároljon rólunk a legnagyobb közösségi portál, azt valószínűleg senki sem gondolta volna… 

Még Max Schrem osztrák joghallgató sem, aki az uniós adatvédelmi irányelvekre hivatkozva kikérte a közösségi oldaltól, mit tudnak, illetve tárolnak róla.  A Facebook képviselői teljesítették Schrem kérését és egy 1222 darab pdf fájlt tartalmazó CD-t küldtek 23 éves diáknak  - írja az index.hu.

A fájlok a  többek között tartalmazták a felhasználó be- és kijelentkezési adatait, az elküldött üzenetek időpontját és tartalmát, az összes lájkot, az üzenőfali bejegyzéseket, a felkéréseket, a régebben használt mailcímeket, fényképeket, illetve gps-adatokat.  Olyanokat is, melyeket Schrem korábban már törölt.

Mindemellett a Facebook nem adott ki minden adatot, mondván, az üzleti titok, de Schrem arra hivatkozik, hogy kizárólag a feldolgozott adatokból kinyert információ számíthat üzleti titoknak, maga az adat nem, így joga van a teljes profiljához - számol be a hvg.hu.


Részben Schrem tapasztalatainak köszönhetően alakult meg a Europe vs. Facebook nevű kezdeményezés is. Ennek célja, hogy növeljék a Facebook adatkezelésének átláthatóságát, elérjék, hogy az adatok gyűjtését és hozzáférését a felhasználónak külön kelljen engedélyeznie, és arra biztassák a felhasználókat, hogy minél kevesebb személyes adatot töltsenek fel a hálózatra.

Függőséget okozhat
A minap bepanaszolta a Facebookot a német fogyasztóvédelmi miniszter az Egyesült Államokban a fogyasztóvédelmi hatóság funkcióját is betöltő szövetségi kereskedelemi hivatalnál (FTC) az arcfelismerő alkalmazása miatt.
Mint panaszlevelében  írta, a közösségi oldal üzemeltetője az alkalmazás révén úgynevezett biometrikus adatokat rögzít, ami ellentétes az Európai Unió és az Egyesült Államok közti adatvédelmi egyezménnyel.
De az egykori keletnémet állambiztonsági hivatal (Stasi) iratanyagát kezelő hivatal vezetője is bírálja a Facebook adatkezelési gyakorlatát. Roland Jahn szerint "a Facebookban az a veszélyes, hogy embereket olyan dolgokra használ, amelyekről az érintettek nem tudnak". Így egyebek között nem elfogadható, hogy a rendszerben megmaradhat adat, amelyről a felhasználó azt hiszi, hogy már törölte - számolt be az MTI.
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése