A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. április 5., kedd

Bizonyosság ( - jobbszél)

A főnök feldúltan rontott be a felújított irodába, s a vezír  jogán nekirontott az idősebb, tapasztaltabb és bölcsebbnek hitt emberének.

– Igaz, amit hallok, Tomas? – kiáltotta szemrehányóan. – Megőrültél, piros autót venni a narancsföldre?
– Igen – mosolygott vissza büszkén, és flegmán-kajánul Tom, ahogy általában kommunikálni  is szokott.
– Még vigyorogsz is?  Elment az eszed? A mai nehéz időkben? Nyakunkon a fórum, a blog, és  a válság.  Most fejlesztettük a családi számtechnikát, miközben  zuhant az ázsiónk. Most emelkedik a benzin ára, de már fügét mutatnak az utcán, és lassan senki nem köszön előre. Már nem vagyunk népszerűek. Még Luigi sem mer új hajót lízingelni, mert a pénzváltók nem adnak egy dénár hitelt sem már. Jól tudod, hogy a vármegyében már a béreseket sem fizetitek. Neked kerékpárral kéne járnod, példát kéne mutatnod. Erre a pirosra játszol.  Most, amikor az adó- és vámszedők mindent elvesznek a dolgos parasztól. A víz helyben poshadt, a költségvetés romokban, a kártérítéseket is csak részletekben tudjuk fizetni, és rendre új ügyekkel támadnak. Az ebédre felszolgált hús dioxinnal szennyezett, a kávémat futva iszom meg, a közbiztonság botrányos. Meglásd, olyan forrók lesznek a nyarak hogy a Turjános ki fog száradni,  a városból meg kipusztulnak a multik. Mindenütt csak a romlás, és a recesszió! Mi lesz, ha nem fizetnek, ha nem lesz bevételünk?

Tomas, csak mosolygott, a fejét csóválta, de a vezír még nem fogyott ki az érvekből. Körülnézett, nem hallják-e avatatlan fülek a szavát, kicsit lehalkította a hangját, úgy folytatta:
– Luigi személyében egy narcisztikus őrült ül a trónon. Hatalommániás, önző pojáca. Nem tisztel semmilyen értéket, nem ismer se Istent, se embert magán kívül. Mit tett ezzel a szép portával is?  Nem cserben hagyta? Nem költözni készül? Pedig mit ígért? Nem hazavágta a vármegyét, és nekünk is beintett? Kosztosokat hagyva  a nyakunkra. Ráadásul nekünk kell táplálni a dalos-pacsirtákat és az énekesrigókat, mert különben nem lesz zene a füleinkben.  No és itt vannak a fórumozók, lecsapni készen, akár a vércse! Ma sem szántak meg bennünket. Nyilvánosan firtatják a döntéseinket, megszólják dolgainkat, támadják laptopjainkat, kiteregetik még az üléshuzatodat is, és megtehetik, mert egyre másra adod az alkalmat. Egyelőre a havonta doboló kisbíróra várnak, hiszen abban Luigi helyettünk is porrá zúzza a nép önbecsülését, a folytatásos storyval.  Majd csak földbe tiporja a vágyaikat, a hagyományaikat, és sportszerűen előkészíti az utat a jólétünknek.. Tudod, én is ott leszek, de hiába tisztálkodom.  És nehogy azt hidd, hogy a szorgalmas helybéli majd mindezt jó szemmel nézi. Egyre kevesebben veszik be a kiosztott pirulát. Vagy azt hiszed, hogy  megélsz  a jég hátán is? Ugyan ki a fene akar  magas illetményt biztosítani neked, meg súlyadót, kommunális adót fizetni, indokolatlanul sok dénárt adni a poshadt vizedért, amikor lassan élni sem tudnak? Rajtunk kívül senki nem lát boldog jövőt, csak ül magába roskadtan, vagy a négy fal között és káromolja a menetrendet. Buckaváros leszünk, ahol nem lefektetik, hanem felszedik a síneket. Minek az átjáró ember és hatalmasság közt, ha nem lesz pénz a törlesztésre? Száz szónak is egy a vége: el kell rejteni ezt a vörös szörnyeteget! Örüljön mindenki, hogy lyuk van a fenekén; hogy a Budapest Airport sokat tapasztalt szóvivőjét idézzem.

Tom, csak tovább mosolygott.
– Én megtartom a verdát – mondta. – A megléte bizonyosság lesz. S egyszer az lesz az egész városnak.…
Bizonyosság, hogy jó úton járjunk.  Elvégre mi vagyunk az előjárok - nem de?

*

10 megjegyzés:

  1. „A szó szemüveg, s részben szem is ahhoz, hogy mit gondoljunk. Birtokba venni egy szót annyi, mint birtokba venni az általa jelölt valóságelemet. Minden definíció kérdése.” (Giovanni Sartori)

    VálaszTörlés
  2. A "nagy" Luigi szavai szerint "az idei évet a megfontoltság és az óvatosság fogja jellemezni a megyénél"
    Ő építkezik, ez meg új autót vesz.
    A mondat így szólna helyesen: Ti megfontoltak és óvatosak(csórok) maradtok idén is, mi élünk a befizetett adóitokból, mint marci Hevesen.(Ócsán)
    Persze ennyi áldozatot hoznunk kell az aljegyző szerint.

    VálaszTörlés
  3. Honnan koppintottátok ezt a ósdi történetet?
    Az idegen nevűnek és az egésznek mi köze Ócsához?

    VálaszTörlés
  4. Ósdi?? :)

    Ennél frissebb nem is lehetne! :)

    Ha nem érted, azon nem tudok segíteni.

    VálaszTörlés
  5. Nem ózsdit akart írni, hanem Ózdit. Csak, hát ez Ócsa város fórumpótló blogja nem Ózdé. Egyébként, ki az az egész. Idegen nevűt ismerjük.

    VálaszTörlés
  6. A Madencián miért nem olvasható erről semmi?
    Ők semmiért nem szólnak. A kommunális adó sem zavarja a tagságot. Most akkor ezt az rossz önkormányzatot támogatják? Úgy tesznek, mintha problémamentes lenne a hely.

    VálaszTörlés
  7. miért nem lehet hozzászólni?!

    VálaszTörlés
  8. Helyesbítek. Miért nem lehet hozzászokni?

    VálaszTörlés
  9. A Madenciás Charlie az udvari bolond. Miért is zavarná bármi, ami ott történik.

    VálaszTörlés