A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. október 23., kedd

Súlyos baleset a figyelmetlen és értelmetlen gyorshajtás, valamint a szabályszegés okán ( - intő példa)

Kimondottan súlyos baleset történt ma a korai szürkületben Ócsa belterületén, a Martinovics utca és Dózsa György utca sarkán.

A délutáni száguldozás nyomai Martinovics kereszteződésében
Még a délutáni BMW száguldás, és kerékfüstöltetés nyomai el sem tűntek a Martinovics utca másik kereszteződésében, amikor ez a baleset megtörtént. A nyomok most este is még láthatók. A lakosság fel van háborodva, hogy mindezt pár eszeveszett örült megteheti, miközben a közlekedés biztonságát és mások testi épségét  veszélyeztetik.

Pedig erről a jelenségről az Ócsa Portál fórumán a Dühöngőben is lehet felháborodott lakossági bejegyzést olvasni. 

Reméljük ezt a féktelen száguldozást Ócsai utcáin nem egy, a mostanihoz hasonló balesetnek, vagy valamilyen más tragédiának kell megállítani.

A fekete BMW pörgetése után hátrahagyott kerék nyom - itt pedig gyalogosközlekedés is van az úton

Erre most itt ez a súlyos baleset. A Dózsa György utcából érkező autós, nagy sebességgel és az elsőbbség megadását nélkülözve, féknyom nélkül csapódott a szabályosan közlekedő személyeket szállító kis buszba. 

Folyik a mentés, - itt éppen a sérültek kiszabadításán dolgoznak

Az oldalról érkező nagy erejű ütközés következtében a fehér színű személyszállító jármű megpördült és fejtetőre állva a Martinovics utca járdája melletti árokba csapódott. 

A beborított, feltehetőleg vétlen autós totálkáros járműve

A másik jármű az ütközési sebességéből adódóan, átvágódott a Martinovicson és az óvodával szemközti ház 
kerítése előtt, a járdaszakasz helyén állt meg összetörve.

A balesetben részvevő másik autó, a Dózsa György utca járda padkáján

A vétlen autóban utazók közül két súlyos sérültet szabadítottak ki a helyszínre érkező katasztrófavédelmi szakemberek. A sérülteket átadták a helyszínre érkező mentőszolgálatnak, akik megkezdték a balesetet szenvedettek ellátását, majd kórházba szállítását.  (Egy könnyebb sérültje is van a balesetnek, akit a helyszínen elláttak.) A baleset körülményeinek kivizsgálását ezután megkezdték. 

Megkezdik a felborult jármű sérültjeinek stabilizáló ellátását és kórházba szállítását

Az összegyűlt helyi emberekkel beszélgetve kiderült, hogy nagy a felháborodás a városon belüli száguldozások kapcsán. A környéken élőket zavarja hétvégi a napközbeni motorbőgetés, a keréknyikorgatás, és az ebbéli tehetetlenség. Féltik a testi épségüket, főleg a kijáró gyerekekét. Háborognak, hogy ennek okán nem merik kiengedni, vagy az utcán egyedül elengedni az iskolás korú gyerekeket, mert nem tudni, hogy egy ilyen örült autós éppen mikor hol szalad le az útról. Többen az ismert autómárkát kedvelő emberekre mutogatnak, mint általuk ismert vagánykodókra.  Beszélgetéseink során elpanaszolták, hogy ezért a helyi rendőri munkával nincsenek megelégedve. Eredménytelenséget tapasztalnak abban, hogy az autós erőfitogtatás rendszeresen visszatérő jelensége lett a kisvárosi hétköznapoknak. 

Ugyanakkor mások azt is kifogásolják, hogy autósként sincsenek biztonságban, mert a kerékpárosok következetesen nem tartják be az előírásokat mint most itt is tapasztalható, a KRESZ előírásait mellőzve a kötelező felszerelések nélküli kerékpárral, lámpa, fényvisszaverő prizma és minden egyéb nélkül közlekedhetnek a városban és a környező utakon. És nem a biciklicsengő hiányát kifogásolják, hanem a biztonsági berendezéseket, a láthatóságot.  Ezek az emberek potenciális veszélyforrásai a közlekedésnek, a helyi társadalomnak. 

Hiába a mostani baleset okán előretörő zúgolódás, a javulásra nagy valószínűséggel még várni kell hiszen a közlekedésben részvevők morálja az ismert és elmondott jelenségek alapján erősen kifogásolható, de magától meg nem változó. Ezért lenne, és erre hivatott a rendőr. 

Rendőrök, mentők és a katasztrófavédelem emberei , valamint a kivonuló helybéliek töltötték  meg  az útszakaszt

A rendőri beszélgetések alkalmával azonban mindig kiderül, hogy a 9000 ezret meghaladó lakossággal bíró Ócsa számára a két helyi rendőr kevés. A megyei szintű ígérgetések ellenére állományi létszámemelés nem következett be. Az eljövendő helyzetet a most sorolt eseményeken túl nagy valószínűséggel még terhelni fogja az Alsópakonyon elkezdett "kormányzati szociális negyed" építése és eljövendő összes gondja.

Ezért az emberektől megértést és türelmet kérek, hiszen a jelenség mások előtt sem ismeretlen. 
Bízzunk a sérültek maradéktalan felépülésében, és a dolgok időbeni javulásában. 
Addig is figyeljünk egymásra és minden közlekedő törekedjen a biztonságra. 
*

37 megjegyzés:

  1. Egy sarokkal odébb a kereszteződés egyik oldalán van egy elsőbbség adás tábla a másik oldalon évek óta hiányzik. Érdekli ez bármelyik arra járó rendőrt vagy a hivatalból bárkit is? Ha ez a baleset ott történik a tábla hiánya miatt ki a felelős?

    VálaszTörlés
  2. Nyilván a személyautó volt a hibás, de azt azért muszáj észrevenni, hogy a Dózsa utcában BAL oldalon van az elsőbbségadás kötelező tábla! Annak a jobb oldalon lenne a helye, mert így, helyismeret nélkül az is feltételezhető, hogy az a Martinovics utcának szól, csak elfordult. Arról nem is beszélve, hogyha a jobb oldali tábla "nem tábla", akkor jobbkezesnek számít a kereszteződés! Remélem a helyszínelő közeg ezt is észrevette, és kijavítják a hibát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól emlékszem amikor kihelyezték a táblákat a jobb oldalon 1 napig volt kinn mert a bolt tulaja elrakta a másik oldalra, hogy ne zavarja a vásárlóit könnyeben tudjanak parkolni.

      Törlés
    2. Én meg úgy emlékszem, hogy a KÖZMUNKÁSOK nem tudták oda le ásni, és JÓ LESZ AZ OTT alapon leásták a másik oldalra. Nem hiszem, hogy bárkit akadályozott volna a parkolásban, hisz nem a bicikli tárolóban parkolnak az emberek!!!!!!!

      Törlés
    3. Rosszul emlékszel! Fordulj orvoshoz!

      Törlés
    4. Szerintem meg tök mindegy, hogy a boltosnak tetszik-e vagy sem, nincs beleszólása a tábla kihelyezésébe. Ergo: az út kezelője mulasztott. Amúgy sem úgy ismerem az Erzsikét, mint aki kötöszködne egy tábla miatt.

      Törlés
  3. Ezek a beöltözött cirkuszi alakok nem foglalkoznak a kihelyezett táblákkal. A városban alig van szabályosan kihelyezett vagy éppen helyesen értelmezhető jelzés.
    A két rendőr meg ugyebár kevés, mint maci sajtban a brummogás.
    Közterület? Felejtsd el. Közbiztonság? Ugyan már! Közlekedési morál? Kitől? Közerkölcs? Csak nézz rá a jegyzőre, vagy a polgármesterre. Ez Ócsa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Közterület? Felejtsd el. Közbiztonság? Ugyan már! Közlekedési morál? Kitől? Közerkölcs? Csak nézz rá a jegyzőre, vagy a polgármesterre. Ez Ócsa." Névtelen emberek név nélküli senkik, tesztek valamit Ócsáért még a neveteket sem meritek vállalni. Tisztelettel: Tihanyi Attila

      Törlés
    2. Miért Ócsa mit tesz értünk??? sulyadó????ezekre az utakra minek miko rleesika ho és nem lehet kőzlekedni Ócsán mert arra nem képes a kedves Polgármester hogy eltakaritassa a havat az utrol,ugyan már és ez még lehetne nagyon sokáig ragozni ugy hogy ez Ócsa igen!!!!

      Törlés
    3. Igen, tesznek! Rámutatnak a hibákra, hiányosságokra, Igyekeznek feltárni a város működésképtelenségének okát, okozóit pedig nevükön nevezni. Baj az, ha rávilágítanak az anomáliák tömkelegére? Netán bűnnek számít, hogy ha tényekkel, iratokkal, és fényképekkel alátámasztva feltárják a tékozlást, szóvá teszik a felelőtlen városvezetést? Úgy, hogy ne bántsd ezeket a fiúkat, lányokat. Ők mernek is, meg akarnak is tenni Ócsáért.
      Tihanyi Attila! Névtelenül is meg névvel is egy első osztályú lakáj vagy.
      Tisztelettel:Fehér András

      Törlés
    4. Fehér András! Biztos vagy abban, hogy "tényekkel, iratokkal" alátámasztottak az ebben a blogban megjelenő írások?! Mert szerintem nem! Legalább is javarészük egyoldalú, nevetséges hazúgság!

      Törlés
    5. TA néven jegyzetelő! Ha cáfolni akarod a blog írásait, akkor tedd meg. Amíg ezt nem teszed, csak egy ismeretlen fikázó maradsz. Tényekről beszélsz, de semmit nem társz fel belőlük. Amíg ezt nem teszed meg, a blognak hiszek, és nem neked.

      Törlés
    6. "Legalább is javarészük egyoldalú, nevetséges hazúgság!"
      Oszd már meg velünk naiv blog olvasókkal a tuti infót, ha már szerinted...

      Törlés
    7. Teljesen felesleges. Szokás szerint nem jelentetik meg.

      Törlés
    8. Valami hasonló válaszra számítottam tőled. Hiteles egy személyiség lehetsz...

      Törlés
    9. Sajnálom, hogy így vélekedsz. Tudd, ezt a bejegyzést több, mint egy napig pihentette fo-lak, ráadásul egy korábbim a mai napig nics fenn, és ez nem csak velem történik meg!! Tehát a hitelességet nem rajtam kéne számonkérni! Persze tudom ez megint nem fog megjelenni, de bízom benne, hogy a cenzorral szoros kapcsolatot ápolsz, így te is olvashatod, ahogyan nemsokára az egész város az elmúlt idő fo-lak által cenzurázott, tehát meg nem jelentetett, de általunk elmentett hozzászólásait. eles!Kiváncsi leszek akkor kit tartanak majd hitelesnek!?

      Törlés
    10. Majdnem leírtam mit csináljatok az elmentett hozzászólásokkal.A blog szerkesztőjének szíve joga mikor mit jelentet meg.Ha ez nem tetszik keress egy neked tetsző fórumot.
      Ja és kérdezd meg az Karcsi havert ő milyen nevetséges indokkal cenzúrázta anno az on-line fogadóórát és miért szüntette be a városi honlapon működő fórumot.
      Az is el van mentve bárki olvashatja ha megkeresi a googliban.Szar ügy nem?

      Törlés
  4. Kedves Ócsai Lakosok!!!! Nyomatékosan felszeretném hívni a figyelmüket hogy "Egy fekete BMW" -böl sok sok fajta van, még ebben a pici Városban is, tehát lesznek szívesek az autón rendszámát és típusát megjegyezni, mert E30, E39, E49 és megannyi féle fajta van....Tehát törekedjünk a rendszámra, mert szerintem ne vegyünk egy kalap alá minden fekete BMW-t.... Köszi :).

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Természetesen tisztelet azon kivételeknek, akik tudnak normálisan közlekedni, de ők valószínűleg úgy sem veszik magukra.
      Egyébként egy E30-ról van szó.
      Nem nagy ez a város, meglesz az a rendszám.

      Törlés
    2. Szépen próbálok fogalmazni mert egyes emberek nem értenek a kocsikhoz!!! Ne menjenek egyedül kocsit venni mert Corsa helyett Ladával fognak hazaérni.. Mert Az a kocsi ami ott pörgött sose lesz és sose volt E30 ... Én annak az autónak a kibasz*tt gumi márkáját is tudom ami rajta van, de abból nem is lehet E30at csinálni... Probáltuk de nem megy... Szoval javaslom hogy Google.hu és pönyögjük be az "E30" és ott mjad aztán meglátjuk milyen is valójában az az E30 és akkor osztán lehet vádaskodni meg kavarni a dolgokat... Halálos gázolás óóóócsán, a gyilkos E30, meg mittom én... Na ne.. Győződjünk meg még egyszer arról a gyilkos BMW röl... AZ ILYEN EMBEREK HAMARABB MEGBÜNTETNÉM, VAGY CSAPJON MAGÁTÓL A SZÁJÁRA AKI ILYET CSINÁL... Vagy más csapjon.. De kérem itt az első példa arról hogy mit akarunk mi ha a saját tudásunkról és a saját dolgainkkal nem vagyunk tisztába... Mit akarunk? Nyugodalmas drift mentes jó éjszakát mindenkinek... :)

      Törlés
    3. Szépen próbálok fogalmazni mert egyes emberek nem értenek a kocsikhoz!!! Ne menjenek egyedül kocsit venni mert Corsa helyett Ladával fognak hazaérni.. Mert Az a kocsi ami ott pörgött sose lesz és sose volt E30 ... Én annak az autónak a kibasz*tt gumi márkáját is tudom ami rajta van, de abból nem is lehet E30at csinálni... Probáltuk de nem megy... Szoval javaslom hogy Google.hu és pönyögjük be az "E30" és ott mjad aztán meglátjuk milyen is valójában az az E30 és akkor osztán lehet vádaskodni meg kavarni a dolgokat... Halálos gázolás óóóócsán, a gyilkos E30, meg mittom én... Na ne.. Győződjünk meg még egyszer arról a gyilkos BMW röl... AZ ILYEN EMBEREK HAMARABB MEGBÜNTETNÉM, VAGY CSAPJON MAGÁTÓL A SZÁJÁRA AKI ILYET CSINÁL... Vagy más csapjon.. De kérem itt az első példa arról hogy mit akarunk mi ha a saját tudásunkról és a saját dolgainkkal nem vagyunk tisztába... Mit akarunk? Nyugodalmas drift mentes jó éjszakát mindenkinek... :)

      Törlés
    4. Szépen próbálok fogalmazni mert egyes emberek nem értenek a kocsikhoz!!! Ne menjenek egyedül kocsit venni mert Corsa helyett Ladával fognak hazaérni.. Mert Az a kocsi ami ott pörgött sose lesz és sose volt E30 ... Én annak az autónak a kibasz*tt gumi márkáját is tudom ami rajta van, de abból nem is lehet E30at csinálni... Probáltuk de nem megy... Szoval javaslom hogy Google.hu és pönyögjük be az "E30" és ott mjad aztán meglátjuk milyen is valójában az az E30 és akkor osztán lehet vádaskodni meg kavarni a dolgokat... Halálos gázolás óóóócsán, a gyilkos E30, meg mittom én... Na ne.. Győződjünk meg még egyszer arról a gyilkos BMW röl... AZ ILYEN EMBEREK HAMARABB MEGBÜNTETNÉM, VAGY CSAPJON MAGÁTÓL A SZÁJÁRA AKI ILYET CSINÁL... Vagy más csapjon.. De kérem itt az első példa arról hogy mit akarunk mi ha a saját tudásunkról és a saját dolgainkkal nem vagyunk tisztába... Mit akarunk? Nyugodalmas drift mentes jó éjszakát mindenkinek... :)

      Törlés
    5. http://ocsa-varos.blogspot.hu/2012/10/sulyos-baleset-figyelmetlen-es.html

      Törlés
    6. Mi van öreg, remeg a kezed?

      Törlés
  5. Akkor keresd jól és rájössz hogy nem e30 ról van szó. Csak akkor állíts valamit ha biztos is vagy benne, mert ez nem fer az e30 tulajokkal szemben. Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Köszönet a cikk írójának, hogy azzal kezdte a balesetről szóló cikkét, hogy BMW-s száguldás és gumifüstölés stb...ha már kitöltőszöveg kell akkor jó lenne nem mások kárára írogatni, mert hülye ember elolvassa és mit lát?? hm egy BMW-s így meg úgy...szorítkozzunk a tényekre..a balesetben nem szerepelt BMW!!! Nem a BMW okozta a balesetet!!
    Az hogy egy marha úgy gondolja sok pénze van gumira és elfüstöli az autójáról, az az ő dolga..és most hopp pont egy BMW volt akkor szálljunk rá gyorsan...csak az a gond hogy aki vétlen ebben most az is megszívja...

    VálaszTörlés
  7. Elképzelhető ,hogy ezt a balesetet a helytelen tábla elhelyezés okozta ,de legalábbis hozzájárult.MÁTÉ M.

    VálaszTörlés
  8. Azt már látom tudjátok kiről van szó és milyen BMW-je van, csak azt nem értem ti miért vagytok felháborodva, ha nem ti vagytok az érintettek.
    Meg aztán azt is olvasom, hogy a legfontosabb szempont az autó típusa és nem az, hogy mit tesz az illető, mert ezek szerint az teljesen normális.
    kacica!
    Pont, hogy nem az ő dolga a gumifüstölés a város egyik forgalmas kereszteződésében, ugyan is ez itt nem a HUNGARORING!
    És nem "most hopp pont egy BMW volt akkor szálljunk rá gyorsan", mert ez a BMW nem először követi el a cselekményt.
    Nehezen tudom elképzelni, hogy a városban normálisan közlekedő BMW-sek bármit is megszívnának.

    VálaszTörlés
  9. kacica ne a cikk írójának köszönd mert nem ő az okozó hanem a gumifüstölő haver.

    VálaszTörlés
  10. Ha ez a BMW nem először követi el..akkor talán nem az én dolgom intézkedni ez ügyben..és de...bármennyire is nehéz elhinni az is megszívja aki normálisan közlekedik...pontosan azért mert ki lett emelve ez a márka....és nekem nem haverom a gumifüstölő...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mégis tudni véled, hogy nem E30-ról van szó...

      Törlés
  11. Mivel 2 db fekete e-30as bmw van ócsán, és mind a 2 diesel..... Kell ehhez még irnom valamit? vagy érthető,hogy diesellel elég nehéz pörgölödni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy nem is ócsai BMW-s a száguldozó. Miért vesztek magatokra, ha nem bűnötök.
      Nem lenne okosabb azon fáradozni, hogy a randalírozó kilétét felfedjétek?

      Törlés
    2. Hogy miért veszem magamra??? Mert a blog írója felvetette, hogy egy fekete bmw pörgölődik, randalírozik. A keddi baleset után a rendőrök előtt mindegy is lett volna hogy van rajtam kalap vagy nincs... a lényeg az volt, idézem: "...ahha a fekete bmw...." az utolsó csavarba is bele akart kötni, sajnálatára nem nagyon tudott semmibe, így "csak" egy tizezres csekkem bánja, hogy azt hitték én pörögtem... Ugy h köszönöm szépen, ennyit a pontos irásról és bejelentésekről, ami itt megy.....
      NYOMATÉKOSAN KÉREM, hogy innentől ne ő elemezgesse a guminyomokat és szürkületben készült fotokat, hanem bizza a rendőrségre és rendszámokat is fényképezzen már, mivel ide nem tehet ki nevet és rendszámot, inkább ne irjon autó márkanevet se. Témát lezárom, bizva abban, hogy végre megérti mindenki mi bajom...

      Egy fekete BMW E30
      u.i. Köszönöm szépen,hogy arra se méltatott, hogy válaszoljon az emailemre,mert nem itt akartam ezt megbeszélni.

      Törlés
    3. Fejben gyenge, BMW-s lehetsz, ha a blogot hibáztatod, mert a rendőr megbírságolt. Ráadásul a cikkben semmi konkrétumot nem láttam. E 30-ról nem olvastam. Miért veszed magadra? Esetleg neked ez van? Na és! Érdekes, hogy ismerve az alapproblémát, azon nem meditálsz. A baromságodat fújod, már egy hete. Megbüntettek, megfogott a rendőr. Na és, más is járt már így. Tudom, ártatlan vagy, csak hát azok a szemét zsernyákok. Kellett nekik a skalpod. Megbüntettek. Biztos nem szabálytalankodtál, aztán az autóval is minden rendben volt. Szerinted. A másik oldal meg teljesen mást mond. Tőled ez a történet túl egyoldalú. A rendőr másként látta, és mondja. Örülhetsz, hogy ennyivel megúsztad. Legközelebb nem biztos, hogy lesz ekkora szerencséd. Mégis csak a Te történeted lehet az igaz. Lehúztak a szemetek, mert más szabálytalankodott. Te kellettél nekik. Bravó. Ismételgesd még egy párszor. Megbüntettek, megbüntettek. Fél Ócsa rajtad röhög. Férfiatlan lúzer vagy. Siránkozol, miközben fizetsz a rendőrnek. Miért fizettél akkor? Miért nem tettél panaszt, ha ennyire rendben vagy? Vagy külön megmondták, hogy példát statuálnak, és most rajtad verik el a port, mert mások a kereszteződésekben gumit füstölnek? Erről nem tudsz? Ilyet nem hallottál, nem láttál. Úgy teszel, mint aki nem itt él. Tele van a város ezzel. Kimész az utcára és ott vannak a nyomok. Nézz az aszfaltra. Na látod.
      Szegényt megbüntették. Ártatlan volt. Csúnya rendőrök. Mocsok blog, szenya fo-lak. Rendes autós.
      Megbírságoltak. És ha már így történt, akkor biztosan megkérdezted, ha már el nem mondta a rendőr azt, hogy miért. Ezt valahogy kihagyod. Neked könnyebb itt hisztizni, mint elismerni, hogy valami nincs rendben körülötted. Nem ismerek olyan rendőrt, aki a semmiért róna rád büntetést. Olyat se hallottam még, hogy levesznek csak úgy. Annak mindig indoka van. Most is volt. Különben nem fizettél volna. Aztán, ha nem pörögsz, és nem takargatsz semmit, akkor nincs miért szenyáznod. Biztos talpig becsületes vagy de a márkatársad okozta sérelmeket próbálod mások lejáratásba fojtani. Hibás a rendőr, a blog, és aki nem ért meg. Én is. Rajtad kívül. Mindenki. Ez egyre kevésbé hihető. Ezzel a viselkedéssel csak azt láttatod, hogy veled valami nincs rendben. Veled van a baj. Ismerted egyáltalán a rendőrt, akinek fizettél? Vagy az téged? Honnan veszed, hogy itt kell keresnek az okát? Mások miért nem panaszkodnak hasonlóra? Tudod hány BMW fordul meg a városban és közülük hányat bírságolnak meg? Gondolod, hogy rajtad kívül más szabálysértőt nem fognak? Mostanság a dabasiak többször járőröznek. Vigyázzák a várost. Őrzik a rendet. Felügyelnek rád, a ránk, az egész városra. Köszönd meg. A többieknek. Már a héten, de ma is kiosztottak pár bírságot azok közt, akiknél találtak valamit. Persze ez is mind ártatlan volt. Ez is mások végett van. Tudod pénz kell nekik, és így szedik össze. Te is áldozat vagy. Elhiszem. Csak azokat a faxkalapokat hagyják futni, akik miatt szívsz, akik itt ralizva a bajt okozzák neked. Ne másra mutogass. Persze vétlen vagy, a beosztott rendőr meg visszaélt a mundérral. Igaz?

      Törlés
    4. Tudják, szabályos vagy. Adózásod meg rendben van. Kimondottan a bejelented állásod után kapott bérből élsz. Nem fusizol. Eltitkolt jövedelmed nincs. Ha már azt a szemét rendőrt és az ártatlanságodat szóba hoztad.

      Törlés
  12. Még mindig nem értem hogy egy páran itt miért bújnak bele a nem rájuk szabott ingbe?
    Ha a tévében személyleírást adnak egy körözött személyről és az rám is illik mert a magasságom és a hajszínem egyezik akkor hívjam fel az ORFK-t hogy kösz fiúk most én is szívok?

    VálaszTörlés