A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. november 19., szombat

Százholdas pagony, Micimackós látvány telep, vagy látványos semmittevés ( - ásó, kapa, Alsópakony mint autonóm falu)

Alsópakony térségében még egyetlen kapavágás sem történt. Most ismét minden bizonytalan.  
A korábban Ócsa önkormányzata által elfogadott tervezett szerint, mely még a tél beállta előtt egészséges ivóvizet biztosított volna a külső településrészen élőknek, nem valósult meg, mert a testület visszalépett ettől, mondván jön az új elképzelés. Ez az ötlet akár harmincmillió forint közpénzt emészthet fel házanként és amolyan látványos leépülés, akarom mondani látványtelepülés képét mutatná. Amolyan mesebeli több holdas pagony ez, ahol a Micimackó  élete is csupa naivitás és boldogság volt. Igaz hogy pont ezért egy kicsit "csekélyértelmű bocsnak" titulálták, de legalább őt lehetett szeretni.

A naivitás máig adott. A kabinet augusztus elején döntött arról, hogy Ócsa-Alsópakonyon, 132 hektáros egybefüggő állami földterületen ötszáz darab, 40-80 négyzetméteres házat épít fel azoknak a lakáshiteleseknek, akiket kilakoltatnak otthonukból.

A puszta -  mint százholdas pagony

Akkor most Alsópakony egy szerethető hely lesz, vagy csak a naiv bocsok, a "csekélyértelmű" elegyek térnyerésének színterévé válik? A jelenleg elhagyatottan élők sorsával, ellátásával, ivóvizével kifoglalkozik? Netán az marad a régiben, míg a beígért látvány csak az út másik oldalára vonatkozik?  Egy kicsit erre is keresnénk a választ, de valahogy nem leljük, mert az ígéreteket a történések eddig rendre felülírták  a megnyilatkozóktól elhangzottakat. 
A helyben lakók információi is megerősítették többek kétkedését abban, hogy itt bizony nem történt eddig semmi (jó). Tavaszig nem igazán lesz semmiféle kezdésnek szánt 80 házas lakótelep, ahhoz az idő már túlságosan is előre haladott. Télen nem igazán szerencsés árkolni, betonozni és futtában építkezni. A vízügyi helyzet is rendezetlen marad. A z ősz végét már csak így fejezi a több milliós Ócsa-Alsópakony álom projekt. Még talán egy-két álmos nyilatkozta a helyi embertől és téli álmába fordul a nyár végi ötletelés. Álmodik a nyomor és a pénz is fekszik már, aludj el szépen kis tanyám. 


A polgármester kilátogatott - magyaráz, de nem tömegközlekedik

Felébredvén azonban harmincmillió forint is lehet az Ócsa mellett felépülő lakáshiteles telep egy házra eső összköltsége – olvasható ki abból a jelentésből, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött júliusban, a túlzott hiány-eljárás keretében.  Mint az uniónak küldött beszámolóból kiderül, a szociális családiház-építés költségvetési terhe a kormány számításai szerint 15 milliárd forint lehet. Az 500 házra leosztva a magyar állam 30 millió forint közpénzt költ el házanként a magyar lakosság túlzott eladósodottságát szemléltető „látványtelepülésre”.

Helyi buszjárat Ócsán, Alsőpakony felől - ritka, mint a fehér holló

A kiemelt beruházás. Ócsa-Alsópakonyban található összefüggő állami földterületen, mely 132 hektáros szántóföldön (nem művelt, hanem parlagon hagyott ugar) kéne  megépíteni a könnyűszerkezetes típusházakat. Az első nyolcvannak 2012 tavaszáig kellene megépülnie. Azonban ebből az idén már nem várható több, minthogy a kisvárosi alpolgármester, a társadalmi megbízatású Horváth Tamás felbukkan valamelyik csatornán, és mond valami nagyot. Igaz, megyei képviselőként azt sem sikerül elérnie, hogy abban az iskolában, ahol tanárként funkcionál, ne kapcsolják ki a gázt, vagy hogy iskolakezdésre, a hideg beált5ával ne fázzanak a gyerekek. Sajna ehhez is a kormán közbenjárására volt szükség. nem lesz ez másként itt sem, hiába mond helyi szinten bárki bármit. Addig is, majd lehet terveket mutogatni közpénzen a Művházban. 

(A beruházás költsége: első adatok szerint 4 milliárd, későbbi adatok szerint 10 milliárdba kerülne mind az 500 ház, melyről azt regélték még a nyár közepén, hogy az elkövetkező időben fel akarják építeni.)

A 2011-es évben számolható költség; mintegy 775 millió forint...
És így tovább.

A valóság azonban teljesen más. A kormány álmodozott egyet az enyhe nyári éjszakákon, de már őszre kiderült, hogy ez nagy valószínűséggel az idén álom is marad. Vagy ami még rosszabb; lehetségesnek tartjuk, hogy ez is csak megvezetés és amolyan megvezetés volt.  (Hasonlót tapasztalhattak már a helyiek a FÉG ügyletek kapcsán.) Mellékvágány és tévedés, mint annyi más, a kormányzati és a helybéli cselekvésekben és a kommunikációban. Hogy hová szivárog el az idei a 775 millió forint, vagy hogy létezett-e egyáltalán - talán az örökre titok marad, mint a műemlék ház eredeti ágasfájának a holléte. Bár talán nem ártana ez ügyben is kutakodni az ócsai és a Pest-megyei önkormányzat háza táján, mert az informátoraink azt rebesgették, hogy ezek a szervek erősen kavargattak ez ügyben az utóbbi időben. Már ahogy itt lenni szokott.  

De, hogy konkrétan mit is csináltak az építkezéssel kapcsolatban? Azt biztosan kijelenthetjük, hogy Alsópakony vonatkozásában lényegében semmit. Hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy Horváth közreműködéssel  változtattak több elképzelésen. Ezek közül egyik sem válik Ócsa- Alsópakony előnyére.  Jelenleg a társtelepülésen semmivel nem javul a vízellátás. Ők továbbra is a közkúton vételezhetnek némileg jobb minőséget. A városon belüliek pedig majd megkapják a (Ertsey Attila építész, Autonóm falu – koncepcióvázlat szerint is) drágább megoldással a teleprendezés után a visszatérő szennyvizet. 
A pazarló  koncepció alapján erősen kétséges, hogy a családok megmentése a kormány fő célja az ócsai építkezéssel. Ha ugyanis a közbeiktatott eszközkezelő lakásvásárlásra használná fel a szociális családi házakra szánt 15 milliárdot, akkor 500 helyett több mint 3500 családnak biztosíthatna lakhatást.

A legfrissebb adatok szerint több mint 142 ezer jelzáloghitel-adós halmozott fel 90 napon túli tartozást. Ezeket a bedőlt hiteleket a bankok felmondhatják vagy már felmondták, majd az árverezési és kilakoltatási moratórium fokozatos feloldásával lehetővé válik a fedezetül szolgáló ingatlanok értékesítése.

Ha itt megállna a hitelesek számának bedőlése, a hvg.hu becslése szerint – a bankoknak engedélyezett kilakoltatási kvóták alapján – 57 ezer lakást árverezhetnek el 2014 végéig. Ha folytatódik a bedőlt hitelek szaporodása, az elárverezett lakások száma is magasabb lesz. Az eszközkezelő viszont csak 5 ezer lakást vesz meg, a többi kilakoltatott hitelesnek pedig marad az ócsai telep, de az összesen 500 családot fogadhat csak be.

A kormány Micimackója és a bedőlt hitelesek  akkor lehetnek majd igazán boldogok, ha már mindenki a Százholdas alsópakonyi pagonyban lakik. Csak ekkor dőlhet hátra a megbízott Horváth és csipetcsapata (a főnök, a mester, a felelős ügyintéző, és a szóvivő) önelégülten az új lakóközösségében, ami remélhetőleg már nem a leszegényedő környéken lesz.  

28 megjegyzés:

  1. Megint a valós tények teljes nem ismerete, vagy tudatos torzítás! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. A lehetőség adott a tények teljes megismertetéséhez.
    Miért nem élsz vele?
    A helyedben kapásból azzal kezdtem volna.
    Így, mit gondoljon az ember hozzászólásod hitelességét illetően?
    Amíg nem cáfolsz az olvasó, hajlandó azt elkönyvelni tényként, amit fentebb olvas.

    VálaszTörlés
  3. Információ csak a blog írásában van!
    A szokásos "kritikus" érdemben nem vitatja ezt, csupán gratulál hozzá.

    VálaszTörlés
  4. Alsópakony Tamás nyilatkozta, hogy nem tudja mikor lesz az első kapavágás a területen. Ez eleve egy olyan ellentmondás, ami már felülbírálja korábbi kinyilatkoztatásait. Nagy szélkakas az ürge. Na, amit csinál, az a félrevezetés. Ahogy az első kommentelő írja, a torzítás.

    VálaszTörlés
  5. Nem értem, mi abban az ellentmondás, torzítás, ha valaki nem tud valamit pontosan megmondani. Egy egyszerű építkezést sem lehet napra ütemezni. Egy ekkora beruházás rengeteg előkészítéssel jár, amibe jócskán beleférnek a csúszások. Ezek nem a megvalósulást veszélyeztetik. Olvasva a nyilatkozatait, nem emlékezem arra, hogy konkrét időpon elhangzott volna. "A tervek szerint", "várhatóan", "reményeink szerint" meg ezekhez hasonló véleményei nem igazán kinyilatkoztatások. Hol itt az ellentmondás?!
    Vagy csak egyszerűen utáljuk, ezért mindenbe belekötünk, ami vele kapcsolatos?

    VálaszTörlés
  6. 12:49 Nem tudom eldönteni, hogy most Te a szóvivője, a védője vagy talán maga amarna vagy. Bárhogy is legyen, nem kell pánikolni. Az önkormányzati tisztségviselőknek nagyon sok lehetőségük van a tények feltárására. Van egy belső lapjuk, internetes lehetőségük. Válaszadási joguk, cáfolási lehetőségük. Szóval nem kell a mellébeszélés. Főleg nem így.

    (Ha pedig valaki utálná, annak is oka van. Én mindenesetre a hazug, aljas embereket eleve nem pártolom.)

    VálaszTörlés
  7. Ez a merjünk nagyot álmodni, majd felébredünk és rájövünk valójában mi a valóság effektus.

    Ezért a "várhatóan", "reményeink szerint" stb. szöveg.

    Hogy ez ellentmondás e korábban elhangzottakhoz képest?
    Az tény, hogy egy kapavágás sem történt még és, ez mindenképpen több egy egyszerű csúszásnál.

    VálaszTörlés
  8. Ingatlanközvetítői tapasztalatom szerint akármennyire is el van adósodva valaki, akkor is megválogatja, hogy hová költözik. Ha költözik, akkor csak akkor költözik, ha érdekében áll, és a maga, valamint családja megélhetését biztosítani tudja. Számtalan példát látok erre. Kérdezem, miből fognak az emberek ott megélni? Munkahelyet is telepítenek oda? Nekem valahogy a gettó jut eszembe, amikor ezt a hírt meghallom. Amikor pedig Ócsa vezetését látom nyilatkozni, akkor ezt a képtelen elképzelést társítom a nyilatkozó személyekkel. Hát nem egy jó érzést keltő megszemélyesítés ez a társítás. Mégis ők azok, akik ezt generálják.

    VálaszTörlés
  9. 13:02 Miért furcs számodra, hogy vannak a blog olvasói között olyanok is, akik nem mások pocskondiázását szeretnék itt olvasni? Ha valóban gazemberek irányítják Ócsát, akkor tenni kellene ellene. A találgatások, célozgatások normális olvasó számára hiteltelen és visszatetsző. A személyemmel kapcsolatosan további jó találgatásokat! /Elnézést azoktól, akikkel azonosítanak!/

    VálaszTörlés
  10. "Bukodi Károly tartja magát ahhoz, hogy amíg nincs kormánydöntés, addig nem nyilatkozik a konkrétumokról. Annyit azért elmondott, hogy a város számára anyagi teherrel járnának a beköltöző családok. A problémák megoldására Ócsa írásos – elvárásokat és igényeket is tartalmazó – „javaslatcsomagot” nyújtott be. Bukodi Károly egyelőre ennek tartalmáról sem kíván beszélni."

    Forrás: http://www.nol.hu/archivum/20110811-az_ocsaiak_nem_lelkesednek_a_tervezett_kormanyzati_szocialis_lakoparkert
    Most már van kormánydöntés, sőt helyi is, de konkrétan továbbra sem nyilatkozik.

    VálaszTörlés
  11. A város hivatalos honlapján működő fórumon a választások előtt a fideszesek fizetett trollt alkalmaztak annak szétzilálásra. Lebuktak. Aztán az ügynök is nyilatkozott. A neten is foglalkoztak vele több helyütt. Most erre itt is elkezdi zülleszteni a jegyzeteket a fideszes galeri.

    VálaszTörlés
  12. Hát nem is tudom. A laptopozás nem gazemberség volt?

    VálaszTörlés
  13. Kár, hogy nincs nevesítve kinek a fejéből pattant ki a korszakalkotó ötlet. Ezzel benne lehetne maradni a köztudatban.

    VálaszTörlés
  14. Laptop ügyben Horváth Tamás az ötletgazda.
    Szennyvíz Ócsára vezetésében szintén.
    Öregfalu projekt, Egészségház, Bajcsy burkolat csere, felújítások, bontások, Alsópakony, stb.
    Ebbéli tervezője, segítőtársa a szintén zenész Zoltán.

    VálaszTörlés
  15. Egy rövid kérdés az ócsai devizahiteles-lakópark kapcsán: kiindulva abból a tényből, hogy a magyar ingatlanpiac erősen túlkínálatos, az ingatlanokat általában csak nagyon lassan és nyomott áron lehet eladni, miért van szükség arra, hogy az állam 20 milliárd (!!) forintért új lakásokat építsen, és ezzel tovább növelje a már eleve túlzott ingatlankínálatot?

    VálaszTörlés
  16. Biztosan azért, mert az a gazember Horváth, aki laptopokat kiárusít, Ócsára vezeti az ócsai szennyvizet, felújít, elbont, burkolatot cserél stb.így akar kicseszni az ócsaiakkal!

    VálaszTörlés
  17. 13:34 Részleteznéd? Vagy csak a szokásos "bedobjuk a köztudatba"?

    VálaszTörlés
  18. Ekkora marhaságra időt, pénzt és munkát rászánni! Ki a fene fog egy GETTÓBA költözni? Hogy járnak majd be a gyerekek iskolába, a szülők munkába? Min. 2 autó kell. Miből, ha nem tudták fizetni a törlesztést? A bélyegről már nem is beszélve, hogy hová kellett költözni…

    VálaszTörlés
  19. Az ócsa, az inárcsi szennyvíz már ide van vezetve. Most a helyi szikkasztó helyett az alsópakonyit is idehozatja. Maga előtt és a kocsmájához burkolatot cseréltet. Máshol meg hagyja a várost a sárban. A többi károkozás ismert.

    VálaszTörlés
  20. 21:07 A szennyvíztisztítót három település közösen építtette: Felsőpakony, Ócsa és Inárcs! Alsópakony Ócsa része! Ha helyi szennyvízszikkasztót építenének az is Ócsán lenne. A városnak kéne üzemeltetnie! Logikus, hogy a szennyvízük is ide kerüljön! Talán még képviselő sem volt, amikor megcsináltatta maga előtt a járdát és nem arra várt, hogy majd az önkormányzat megcsinálja!

    VálaszTörlés
  21. Mivel 3 település összefogásával készült a befogadó, ezért ezzel nincs gond. A baj ott kezdődik, hogy a telep elavult, bűzt áraszt.
    Alsópakony ötlete egy önellátó településvázlatként indult. A tanulmányok is az ottani szikkasztót preferálták. A tanulmányokban is ez szerepel. Legyen ez egyértelmű. Az, hogy a több mint 500 házas újfalu szennyét ide hozzák a helyi vezetés javaslatára történt. Pontosabban Horváth úr kezdeményezésére. Ezért cserébe állami pénzen korszerűsítették volna a befogadót, alkalmassá téve a többletterhelésre. Ezt elfogadták. Aztán érdekes mód, a dolgok megváltoztak. Bukodi Károly már úgy írta alá a város nevében a szerződést, hogy a puffertározót Ócsa városa építi meg. Ezt személyes válaszában is elmondta a lakossági fórumon. A dolog lényege az, hogy a korábbi önellátó elképzeléssel semmi teher nem érné a várost. Pénzébe sem kerülne. A jelenlegivel azonban nem csak a szennyvíz és annak (nyitott tározó esetén a bűze, hanem) anyagi terhe is a lakosságra hárul. Bukodi Károly azonban a fenti posztban látható videón is azt állítja, hogy ez az egész egy forintjába nem kerül a helyieknek. (Pedig máris milliós nagyságrendű tervezői díjazást állapítottak meg arra a fejlesztésre, amellyel az infrastruktúrát biztosítjuk az első 80 (x 3 fő/átlag) családnak.) Ráadásul a tározóra, az óvira, a bölcsire még ÖNHIKI-s segélyt sem igényeltek. Pedig ennek utolsó eshetősége november 5.-én lejárt. Szóval maradjunk a ebben.

    VálaszTörlés
  22. Fo-lak! Alapos tájékozódás után igazat adok abban, hogy a telep elavult és bűzlik. Az is igaz, hogy az első elképzelések szerint a megvalósulandó telepnek önálló szikkasztót képzeltek el. Tisztázzunk azonban bizonyos tényeket! Alsópakony Ócsa város része! Egy új, önálló szennyvízszikkasztó üzemeltetésének megoldása a várost terhelné! A városnak van egy lepukkant szennyvíztisztító telepe! Felsőpakony évek óta nem fizeti még a működés költségeit sem, Ócsa és Inárcs sincs abban a helyzetben, hogy a telepre költsön, felújítsa, vagy akár a pályázati önrészt bevállalja! Ezek röviden az előzmények. A jelen: Jön az Állam, építeni akar házakat. Önálló szennyvízkezeléssel! A város lehetősége: 1. Hagyja, hogy egy újabb szennyvízkezlő telep épüljön, amit majd működtetnie kell.
    2. Nem hagyja, hanem hosszadalmas alkudozások árán eléri, hogy a már meglévő telepet vegye igénybe az állam és ezért fizesse a közműfejlesztési hozzájárulást!
    Cserébe a város vállalja, hogy ezt az összeget -ami másra a törvény szerint nem költhető, csak felújításra - a meglévő telep korszerüsítésére fordítja! Az első 80 házból befolyó közműfejlesztési hozzájárulás fedezi annak a puffertározónak a megépítését, amit anno nem építettek meg. /Hogy miért nem? Megérne egy tanulmányt!/ Innen a bűz! A küvetkező ütem 420 házának közműfejlesztési hozzájárulása pedig biztos alapot nyújt a korszerűsítés és estleges bővítés megtervezési költségére és az önrész fedezésére.
    Kérdés: A város vezetői akkor cselekedtek volna jól ha a könnyebbik utat választják és hagyják, hogy a jelenlegitől független tisztítótelep épüljön majd lesz valahogy alapon, vagy ezzel a megoldással?! Azt hiszem nem sorozatos támadás, hanem elismerés illeti őket azért, hogy ki tudták harcolni ezt a lehetőséget még az úgynevezett önellátó települést preferáló utópistákkal szemben is. A városnak tehát egyetlen fillérjébe sem kerül a beruházás, ugyanis ha önálló telep épül nincs közműfejlesztési hozzájárulás, tehát marad a jelenlegi állapot!
    Utolsó négy sorod valóságtartalma semmivel nem haladja meg az előzőeket.

    VálaszTörlés
  23. Inkább hagytátok volna a Zolival az eredeti kormány elképzelést. Az került volna a legkevesebbe. Addig erőltettétek magatokat, amíg ezt is kisiklasztottátok. Ennél a második verzió is jobb lett volna, csak engedni kellett volna, hogy az állam építse meg a tározót. De nem, ti addig erőlködtetek, míg csak nem sikerült betenni az itt élőknek.

    VálaszTörlés
  24. Miről írogatsz te szerencsétlen? Megértetted egyáltalán amit írtam?! Hol hallottál arról, hogy az állam tározót akart építeni?! Neked úgy látom mindegy, hogy mik a tények és lehetőségek, számodra a lényeg az hogy ellentmondjál! Ettől alszol jól! Szép álmokat!

    VálaszTörlés
  25. Fo-lak! Úgy gondoljuk tartozol legalább egy reagálással a 21.19:35-re! Erősítsed hitelességedet!

    VálaszTörlés
  26. Lapozz feljebb, olvasd el, és ha továbbra sem világos a számodra az, akkor rajtad már folak sem segíthet.

    VálaszTörlés
  27. Értetlen hülyének lenni a legkönnyebb 09:06!

    VálaszTörlés
  28. laptoplenyúlós Horváth Bukodi

    VálaszTörlés