A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. november 24., csütörtök

A kutya fáját ( - nem éppen kutya dolog a gazdátlan lekületű adószemlélet)

Mint már foglalkoztunk vele, hétfőn elfogadta a parlament az állattartási törvény módosítását. Ebben megszavazták  a honatyák az ebrendészeti hozzájárulást, magyarul az ebadót is.

Kutya egy dolog - feketén, fehéren (ki húzza a rövidebbet)
Akinek odahaza rövid- vagy drótszőrű magyar vizslája, netán pumija, pulija, mudija, kuvasza, komondora, magyar agara, vagy erdélyi kopója van, annak nem kerül plusz pénzébe kedvence tartása. Azonban a többi négylábú után ebrendészeti hozzájárulást vethetnek ki az önkormányzatok - így döntött az Országgyűlés hétfőn, amikor módosította az 1998-as állatvédelmi törvényt. Ennek értelmében a helyhatóságok dönthetnek: bevezetik-e a köznyelvben csak ebadóként hívott újabb közterhet, amely legfeljebb hatezer forint lehet. Azonban veszélyes kutyák esetén ez évi húszezer forint, amit nem a fajta alapján, hanem egyedi elbírálás után döntenek el - például okozott-e már embernek fizikai sérülést. A hozzájárulás mértékét a tartási hely mérete és annak célja, a kutyák száma, a gazda szociális helyzete alapján szabhatják ki. 

A bevételeket teljes egészét állatjóléti feladatokra, menhelyek, gyepmesteri telepek fenntartására, állatvédők támogatására kell fordítani. Ezen felül az önkormányzatoknak háromévente legalább egyszer kutyaösszeírást is tartaniuk kell.

Ha van egy aranyos, nagyfülű tacskód, meg egy 30 millió vitorlásod a Balatonon, melyik után kell adót fizetned?

Az indoklás szerint az adó a felelős állattartásra nevelés, a társállatok megbecsülésének javítása mellett az ebrendészetet, mint állami feladatot ellátó önkormányzatok célzott anyagi támogatása miatt szükséges. A törvény alapján a speciális feladatot ellátó kutyák - mentő, vakvezető, szolgálati - után nem kell fizetni, csakúgy, mint az ivartalanított, menhelyen élő, vagy örökbefogadott ebek esetén.

Ócsán ezzel is csak a jegyzőnek lesz több dolga, hiszen a rengeteg felszólítás kiküldése, valamint a rendbírságok kiszabása az ő hatáskörébe tartozik.  Azonban azt vizsgálni, és kimutatni, hogy a beszedett összegeket az állatvédelemre fordítják,, vagy a nagykutyák viszik el, szinte lehetetlen vállalkozás.
*

3 megjegyzés:

  1. A főispán ölebét ívartalaníttatni fogják, így jobb lesz neki is, környezetének is. Buksi meg őshonos, elméletileg fajtatiszta. Így megint csak ők járnak jól, mi meg majd szinte biztos fizethetjük az ebadó maximumát.

    VálaszTörlés
  2. Így is sok a kóbor eb. Ezek után mennyi lesz?

    VálaszTörlés
  3. Majd legfeljebb kijönnek a hivatali íróasztaluk mögül az elszabadult helyzetet rendezni az adót megszavazó kutyaütők.

    VálaszTörlés