A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. november 7., hétfő

Szűcs Lajos elnökölte megye a legnagyobb pénznyelő ( - a bevételeken túl, a támogatás önhíbájukon kivül, mindig késve érkezik, ezért sem fizetnek)

A jogos kritikák hatására sokat fejlődött a kis Szűcs. Most nem hagyta levél nélkül a pénzükre váró szülőket.

Igaz a tartozást nem lehet szóval rendezni, de legalább most a minimálisan elvárható tájékoztatás megvolt, ha a pénz nem is.
Bár augusztus végére rendezték a korábbi tartozásokat, októberben ismét nem kapták meg a nekik járó összeget a Pest megyei nevelőszülők. Az állami gondozott gyerekeket nevelő szülőknek csak egy levelet mutattak, amelyben a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta őket a csúszásról. A megyei intézményeket januártól az állam veszi át, de a hátralévő két hónap még biztosan nehéz lesz. Mostanság az elnökön kívül, csak kevés ember jut hozzá időben és rendszeresen a járandóságához. A nevelő szülők sem tartoznak bele.

Nevelési díj és ellátmány helyett levelet kaptak azok a Pest megyei nevelőszülők, akik augusztus végén egyszer már tüntettek, hogy megkapják az általuk nevelt állami gondozott gyerekeknek járó összeget (havonta gyermekenként 15 ezer forint nevelési díj, illetve 42 ezer forint ellátmány). A pénznek október 15-én kellett volna megérkeznie, ehelyett azonban csak egy levelet mutattak nekik a nevelőszülői hálózat tanácsadói.
Az október 24-én kelt levélben Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés fideszes elnöke arról tájékoztatta a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szolgálat és Intézményei (PM TEGYESZI) megbízott igazgatóját, hogy a megyei önkormányzat nem tudja az erről szóló kormányrendeletben meghatározott időben kifizetni az október hónapra esedékes ellátást.
“A Hivatal megtesz mindent annak érdekében, hogy a PM TEGYESZI Nevelőszülői Hálózatában a lehető leghamarabb rendezni tudja a díjak kifizetését” – írta Szűcs, aki azt ígérte: várhatóan november első hetében kifizetik a pénzt.A közgyűlés elnöke arra kérte az igazgatót, a tanácsadókon keresztül tolmácsolja elismerését a nevelőszülőknek, amiért mindent megtesznek a náluk elhelyezett gyerekek “életszínvonalának zavartalan fenntartása érdekében”.
A csődhelyzetbe került Pest megyei önkormányzat tavaly nyár óta folyamatosan késett a nevelőszülők pénzének kifizetésével. Idén augusztusban a nevelőszülők egy része a megyeházán tüntetett az akkor esetenként már százezres nagyságrendűre nőtt tartozás rendezéséért. Akkor azt az ígéretet kapták, hogy az Államkincstár segítségével az önkormányzat napokon belül kifizeti a pénzt.

Szűcs Lajosnál nem kapcsolták le a gázt
Pest megye összes adóssága 2010. december 31-én meghaladta a 15 milliárd forintot, amibe viszont még nem számolták bele a svájci frank erősödése által okozott többletkiadást. A bankok javára a hitelek fedezeteként több önkormányzati ingatlanra, köztük iskolákra is jelzálogot jegyeztek be. Az önkormányzat nem csak a nevelőszülőknek tartozik: több iskolában is kikapcsolták a gázt, és csak az után kapcsolták vissza, hogy a kormány garanciát vállalt a fizetésre.

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2011. november 4-én soron kívül döntöttek nyolc megyei önkormányzat által az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2011. évi támogatásáról szóló 4/2011. (III. 1.) BM rendelet alapján benyújtott támogatási igényekről. A döntés alapján a megyei önkormányzatok összesen 595.466.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek, melyet bérfizetési kötelezettségeik teljesítésére, valamint a Pest Megyei Önkormányzat esetében az esedékes közüzemi (gáz) fizetési kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódóan használhat fel.

Mint látható, fűtés híján fázósan, kabátban kellett a diákoknak a padban ülni
Mint közismert a kormányzat a Szűcs Lajos elnökölte legnépesebb megyét nem hagyja teljesen csődbe menni. Több milliárdos tartozását sem kívánja önzetlenül átvenni, de azért a többi megyei önkormányzathoz képest, rendszeresen kiemelt támogatásokban részesíti. Az utóbbi időben, mintha már a megyei nyilatkozatokból is az érződne, hogy az elnök és a stábja nem is kíván a dolgokkal érdemben foglalkozni. Igazából a januári átállásra és a kolonc (adósság) letéterére várnak.  "Ki kell bírni valahogy..." üzeni az elnök szócsöve, miközben felfoghatatlan, hogy hova folyik az a rengeteg pénz, amit az utóbbi időben a Fideszes megyébe pumpáltak.

Borlovag, többszörös elnök
2011. április 29.-én 131.681.000,- Ft támogatásban részesült a megye.
Aztán rá alig több mint egy hónapra, június 01.-én további 185.972.000,- Ft összeget kapott.
Majd ismét egy hónap elteltével, július 4.-én már 274.210.000,- Ft-t könyvelhettek el Szűcsék.
Aztán 3 hónap múlva újra halmozva a hiányt, további 44.330.000,- Ft-t utaltak nekik október 05.-én.
De ez sem volt elég, hogy az étkeztetést, a szociális ellátást és a fűtésszámlát rendezzék. Ismét  támogatásért folyamodtak és lássunk csodát, újra állami közpénzben részesültek. Most november 4.-én a kormány lojalitásának köszönhetően ismét egy kimagasló támogatási összegben részesülhetett a megye.

Most a támogatásban részesülő 8 megyének ítélt összesen 595.466.00,- Ft összegből Pest megye 283.116.000,- Ft-ban részesül. Ez a pénzmennyiség az odaítélt összegek közel fele. Vagyis most Pest megye egymaga majdnem annyi pénzt vitt el, mint a többi 7 együttvéve. Ráadásul ez az összeg vissza nem térítendő.  Igaz, hogy ez nem Szűcs Lajos elismerése, hanem sokkal inkább mentése érdekében folyósított segítség. Amolyan mentőöv amivel a felszínen akarják tartani a zászlóshajót a léhának tűnő vezetés ellenére. Azonban, hogy a megye a tömérdek pénz hatására kikötőbe ér-e december végéig, az közel sem biztos. Ugyanis a lék óriási, hiszen a tartozások továbbra is fennállnak, és a pénzre a HunGast és Tigáz után még sorokban várnak.
Pest megye a kormánytól április 29.-től november 4.-ig bezárólag, összességében 
919. 309. 000,- Ft-t kapott és emésztett el a közjóból.

Azonban félő, hogy a legnépesebb megyét ezzel a milliárdnyi pénzzel sem sikerül stabilizálni. 
Pest megye jelenleg a mi kis görög falovunk, benne rejtve az elnökségi működés összes hibáját. 
Szűcs Lajos azonban eddig sem és ez után sem lesz felelősségvállalója a történéseknek.


Szűcs szinkrontolmácsa  - a szóvivő
Ambrus András sajtófőnök megerősítette: “központi forrásból” megérkezett a várva várt összeg a megyeháza számlájára, a pénzt azonnal továbbutalták a Tegyeszi-nek. A nevelőszülők így nemcsak az elmaradt, októberi nevelési díjat és ellátmányt (gyermekenként 15, illetve 42 ezer forintot), hanem a novemberi nevelési díjat is megkapják. Hozzátette: a nevelőszülők díjazásáról december végéig mindenképpen gondoskodnak.

December végéig a Szűcs elnökölt megyeháza kénytelen úgy “csoportosítgatni” az épp számláján lévő pénzt, hogy a legégetőbb fizetnivalót utalhassák, de “ki kell bírni valahogy januárig, amikor az állam átveszi az önkormányzati fenntartású intézményeket”.

Pest megye vezetése abban bízik, hogy a Belügyminisztérium és a megyei iskolák fűtését jó ideig szüneteltető Tigáz között nemrégiben létrejött egyezség megnyugtatja azokat a szolgáltatókat, partnereket, amelyeknek szintén nagy összegekkel tartozik az önkormányzat – közölte az üzenetet az ifjonc sajtófőnök, utalva a kilátásokra a pénzükre váró sokadalomnak.
*

3 megjegyzés:

  1. Azért nem semmi ez a Szűcs nevezetű.

    VálaszTörlés
  2. Csak azt nem értem, hogy amennyiben ennyi pénzt kapott a megye, akkor miként nem volt lehetséges kifizetni a pár milliós gázszámlát?
    Szűcs fekete Luxusába bezzeg mindig tellett üzemanyagra.

    VálaszTörlés
  3. Ki lett mondva a tuti.

    VálaszTörlés