A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. november 25., péntek

A hurkatöltő látogatása a kínai kertésznél ( - de mi köze Esztergomnak Dabashoz, vagy Kínába is Ócsán át vezet az út)

Az ócsaiak és a megyében élők már egyszer-kétszer megérezték, részben átélték azt ami most Esztergomban zajlik.  Annyi különbséggel, hogy a mi városunkban sokkal békésebb a hangulat.

Ócsán nem tiltakoznak az iskolai étkeztetés elhúzódó rendezetlensége okán és nem állnak sort az önkormányzat előtt sem a tiltakozók. A végén még azt hinné az ember, hogy itt minden rendben. Pedig az érintett helyi iskola étkeztetése, a diákok ellátása máig nem a megszokott. Vagyis a rendezetlen ellátás mögött a Szűcs Lajos vezette megyei önkormányzat és a HunGast áll. Ezért ők a felelősek.
A megyénk, az a Pest megye, amelyik a legnagyobb adósságot halmozta fel az összes közül. És az a HunGast, meg az a cég, amelyik nem csak megyénkben, és így Ócsán, hanem Esztergomban is felfüggesztette az étkeztetési ellátást. Ezzel a párhuzam az érintettség máris adott, hogy a politikai szálakat és a pártvonalat ne említsük.


A különbség talán annyi, hogy míg a diákságot képesek esetenként fázni vagy éhezni hagyni, addig pénztelenségre hivatkozva, Pest megyét soha nem hagyják befagyni. A csőd szélén táncoló elnök lyukas tárcáját a kormány folyamatosan foltozgatja, töltögeti. Mert a zászlóshajót a politika a rossz vezetés ellenére sem hagyja elsüllyedni.
A kormány ismét több milliót csoportosított át a rendkívüli intézkedésekre előirányzott keretéből. Így kapott most a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére 150 millió forintot fenntartóján, a Pest Megyei Önkormányzaton keresztül. Mint ismert a nemrég Szűcs Lajos által átadott felújított gimiben szintén a HunGast lenne a szerződéses szolgáltató Azonban ezt továbbra sem fizetik. Így az étkeztetés itt sem a megszokott rendben zajlik. Ugyancsak ez a gimi az, ahol az ócsaihoz hasonlatosan nem volt fűtés, mert a megye tartozása végett elzárták a csapokat. Ráadásul egyéb gondok és terhek is terhelték még az intézményt. Most ezért, és erre kapott a megye 150 milliót az államtól, amit a Szűcs elnökölte közgyűlésen vezettek át.  Ócsa bezzeg nem részesült ilyen előnyben. A Bolyai talán nem ér nekik ennyit. Mi továbbra is a helyi fenntartású iskolában a város  részleges tehervállalásával csendben rendezve korrigáljuk a dolgokat. 

Közben a megyei önkormányzatunk vezetése Kínába látogatott. 
A délnyugati-kínai Csungking városában ugyanis Debrecennel karöltve mellett Pest megye képviselik Magyarországot a hétvégén megnyílt 8. Nemzetközi Kertművészeti Kiállításon.  Mert erre van pénz. 
Az eseménnyel kapcsolatban Hajba Tamás csungkingi magyar főkonzul az MTI-nek elmondta, a tartományi jogú nagyváros testvérvárosait, településeit hívta meg az expóra, és 500-500 négyzetméter nagyságú területet biztosított a számukra. Az alkalomra eljött Szabó István, a Pest megyei közgyűlés alelnöke, valamint Somogyi Béla debreceni alpolgármester és kísérete.
Pest megye 2010-ben írt alá együttműködési megállapodást a 32 milliós Csungkinggal, az elmúlt egy évben két csungkingi vezető is megfordult Pest megyében – tájékoztatott a főkonzul.

Csungking éjszakai látképe
Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2011. október 20-án Belső-Kína gazdasági fővárosa, Csungking városi vezetőivel tárgyalt.

Csungkingban kizárólag a közelmúltban nyílt magyar főkonzulátus ad ki schengeni vízumot a város és a konzuli kerülethez tartozó, kétszázmilliós lakosságú belső-kínai térség polgárainak, ami jelentős turisztikai és üzleti forgalmat generálhat Magyarország és az egész EU viszonylatában is.

Hóvári János és tárgyalópartnerei megállapodtak abban, hogy támogatják a magyarországi önkormányzatok együttműködését Csungkinggal. Ennek keretében többek között felsőoktatási kooperáció valósulna meg, továbbá Debrecen és Pest megye önálló kiállítással vesz részt a novemberben megnyíló Csungkingi Kertművészeti Kiállításon. (Mert jó ott lenni.)

Szabó István alelnök, dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke
És hogy érzékeljük mennyire sűrű egy megyei elnök, vagy alelnök programja, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Szabó István alelnök és Szűcs Lajos elnök Kínát nem feledve Tápiószentmártonban hurkatöltéssel őrizte a nemzeti hagyományokat. 

Esztergom azonban nincs oly távol tőlünk és ha netán a kínaiakig nem is jut el a hír, de hozzánk igen, miszerint ott sincs minden rendben az önkormányzatisággal. 

Az adósságrendezés alatt álló városi önkormányzat ott (csaknem egy dabasnyi iskolai pénzzel, vagyis) 150 millió forinttal tartozik a HunGast Esztergom Kft.-nek és 172 millióval a Tivi Kft.-nek. Ezért a HunGast ott is leállította az étkeztetést, akár a megyében.  
Erre ott már elszabadultak az indulatok. Mert míg odabent a városházán folytatódott az egymásra mutogatás.kint, körülbelül százötven tüntető gyűlt össze. A polgármesteri hivatal előtt a fideszes képviselők távozását követelték.

A Fidesz képviselői az ülés után negyven perccel, rendőrök sorfala között tudták csak elhagyni a termet, mert a folyosón a feldühödött esztergomiak követelték a lemondásukat, közben ököllel ütötték a terem ajtóit. Az embereket rendőrök próbálták meg lecsillapítani és féken tartani.
A kemma.hu tudósítása szerint ezt követően a kiabálás a polgármesteri hivatal előtt folytatódott. Többen száraz kiflivel mentek demonstrálni a képviselőkhöz.

A tüntetés szervezője, Babai Angéla elmondta: szülőként felháborította, hogy a volt és a jelenlegi polgármester hatalmi harca miatt veszélybe került a gyermekek étkeztetése, ezért az egyik közösségi oldalon hirdette meg, hogy aki elégedetlen a városvezetéssel, száraz kiflivel menjen tüntetni a városháza elé. Egyéni kezdeményezését semmilyen politikai szervezettel nem egyeztette – tette hozzá.

*

4 megjegyzés:

  1. Nézzük csak meg, mi történik majd Ócsán, decemberben, januárban!
    Sajnos, erre a városra sem jellemző a megfontolt gazdálkodás, de a pazarlás az igen.
    Majd meglátjuk, hogy milyen megszorító intézkedések várhatóak itt helyben, hogy még több pénz jusson a város vezetőinek, talán még jutalmat is adatnak maguknak, vagy béremelést, mert, hogy szerintük igen sokat és jól dolgoznak. Azt, hogy felelősen talán még maguk sem mernék állítani.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi lennék amarna elvörösödő fejére, ha itt vernék neki az ajtót.

    VálaszTörlés
  3. Elvihették volna Kínába. Nem hiányozna.

    VálaszTörlés
  4. 9:49 Te kis kíváncsi. Hamar megöregszel!

    VálaszTörlés