A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. november 26., szombat

"Nincs itt semmi, csak a homok" - de közműsincs, csak kukacos víz ( - ez van)

Alsópakony: - a közmű nincs kiépítve, a busz is csak ritkán jár.  Ócsa mellett, a bebukott devizahiteleseknek építtetne a kormány egy elkülönített részt. De mit szólnak mindehhez a már ott élők? 

Alább erről is szó lesz.
Gyál alatt, Budapest délkeleti agglomerációjában fekvő Ócsa nem egy felkapott település. Az ingatlanpiac alig mutat életjeleket a térségben. Ennek egyik oka a válság, a másik azonban a helyi adottságokban keresendő. Komoly gondot jelent a város számára a közlekedés, ugyanis azt vagy autóval lehet megoldani, vagy leginkább vonattal, de utóbbi ritkán jár, s az is bizonytalan menetidővel. A település egyes részeiről meglehetősen távoli az állomás, a helyi járatot pedig az őslakokosk is csak hírből ismerik – jellemezte az ingatlanmagazin.com-nak az ócsai helyzetet Demeter Piroska, a gyáli Tatár Ingatlan tulajdonosa.  
Ezt a helyi disszonanciát a polgármesteren kívül mindenki látja, tudja, érzi.  (A városvezetést ez mégsem foglalkoztatja.)
Alsópakonyon azonban még ennél is rosszabba helyzet. A vasúttól innen és azontúl, még vagy 6-8 kilométerre kifelé, elhagyatottan az autópálya túloldalára esik a kültelep.  Infrastruktúra, ellátás szinte nulla. Igaz van egy helyi kút, a város tulajdonában, de azzal érdemben nem törődnek. A nyári kukacos vizes panaszok országos vízhangja után elhatározta a testület, hogy kitisztítja az ottani kutat, és leválnak a víztoronyról, de aztán ahogy meghallották az állami elképzelést, visszavonták az ellátás javítását. Az ott élőket csupán a mintafalu projekt beharangozásakor hívták tetemre a központi művelődési intézménybe, de aztán ismét sorsukra hagyták őket. Ma is így, elhagyatottan élnek a kisváros árnyékában ott kint a semmi közepén, Ócsa külterületén.

Nincs itt semmi - valóban puszta
Ők az Alsopakonyaik, akiről a polgármester így nyilatkozott:
"Az út bal oldalán van a föld, 300 hektár, nincs ott most semmi" - igazította útba az újságírókat Bukodi Károly, Ócsa fideszes polgármestere, aki a végleges döntésig semmit nem akart mondani a kormány terveiről, tudósított az Origo.

A HVG azonban ezt hozta:



A helyzet azóta csak annyit változott, hogy a megbízott főépítész és az illetékes alpolgármester beszorult ötleteivel a nagy semmittevésbe. Ennek kompenzálásaként nemrég az ottani viszonyoknak teret adó, az ötleteléssel, a devizafaluval szimpatizáló, blog látott napvilágot. Igaz nem egy átfogó tartalommal.
Talán ott próbálják majd exkuzálni magukat, mielőtt teljesen belegörnyednénk az elhamarkodott semmibe. Ennél még mi is többet nyújtottunk eddig.

*

2 megjegyzés:

  1. Itt lesz a magyar Csungking.

    VálaszTörlés
  2. A "senki földjén" rengeteg nehézséggel kell az embereknek megküzdeniük. Ha nincs ez a cirkusz, akkor Ócsa városa továbbra sem foglalkozna az itt élő alsópakonyiakkal.

    VálaszTörlés