A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. november 17., csütörtök

Fizetősek lesznek a bölcsődék? ( - akkor most hogyan tovább)

 Fizetőssé válhatnak a bölcsődék, ha a kormány elfogadja az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot - írja szerdai számában több sajtóorgánum.  
Egy törvényjavaslat szerint ugyanis "a fenntartó a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat". Vagyis, jelen esetben az önkormányzat megfizetteti a szülőkkel a "gondoskodást". 

Csakhogy akkor mi értelme a helyi intézménynek, hiszen ezen az alapon akár egy nívósabb egyházi fenntartású, vagy az olcsóbb családi napközi szolgáltatás keretében működő elhelyezést részesíthetik előnyben.  Ócsán pont mostanában utasították vissza ennek lehetőségét, és nyitottak utat a méregdrága intézményesített rendszer előtt. Naná, hogy ebbe belejátszik az alsópakonyi telep támogatásának ötlete.

óvodásEszerint "a bölcsődei ellátás esetében a fenntartó (...) a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat, (...) mely az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet" - olvasható több lapban.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete máris elutasítja a tervezetet. Az újság idéz a közleményükből: "apolitikus lépésnek tartják a bölcsődei térítési díj emelését egy olyan kormánytól, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését hangoztatja". Az érdekvédők szerint a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek igénybe venni az ellátást.

Jelenleg több mint 33 ezer gyermek jár bölcsődébe, az intézmények kihasználtsága eléri a 130 százalékot, a várólisták egyre hosszabbak. 
Ócsa eddig mindig visszautasította a bölcsőde gondolatát. Most viszont beígérték.

Nemrégiben azonban Bukodi Károly polgármester elmondta, hogy egy lelkes szülő összeírása alapján közel 30 fős igényt regisztráltak. Az összeírást, vagy közvéleménykutatást, illetve regisztrációt azonban nem mutatta be. Az ebbéli igazolás hitelességét  mindenesetre az kétségbe vonja, hogy a lehetséges bölcsőde tervezése és elkészülte még nincs véglegesítve. Valamint, az, hogy a most esetleg számításba vett 1 éves gyermekek addigra kinövik az intézményt. Ismerve a helyi viszonyokat, ahol évekig hagyták az önkormányzati tulajdon pusztulását a végső bontásig, vagy ahol évek óta nem képesek javítani a közlekedésen, ahol az ígéretek és az igény ellenére sem sikerül a vasúti átjárót biztonságossá tenni, ott, bizony nehéz elképzelni, hogy egy ilyen vállalkozás sikeresen és időben véghezvihető lenne. Még a vasúti aluljárót sem tudták időben átadni. pedig abba is öltek pénzt rendesen. Akkor egy ekkora elképzelést miként fognak nyélbe ütni, tartalommal és pénzzel megtölteni. Az állam már nem fog segíteni, ráadásul a város sem kapta meg az igényelt segélyt. Újabban pedig még nem gondolkodtak. Az ÖNHIKI III. fordulójának beadási határideje lejárt. Tudtommal erre már nem pályázott a városvezetés. Szóval...

A média felidézi Soltész Miklós szociális államtitkár nyáron tett kijelentését arról, hogy nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig az országban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni.

Ócsán azonban nincs erre pénz. Bukodi Károly pont szeptember 28.-án a testülettel vonatott vissza egy pályázatot, mert hogy nincs rá fedezet. Horváth Tamás ekkor mondta jegyzőkönyvbe, hogy  nincs  a költségvetésben erre 1 millió forint. 

Köztudott, hogy egy bölcsőde létesítéséhez ennél sokkal magasabb önrészre volna szükség. Inárcs település jóval előttünk fogott ebbe bele. Községi létükre előttünk járnak. A bölcsődei szolgáltatás létesítésére első ütemben 137 milliót terveztek be, 2009. évi áron. Aztán tavaly további 142 millióval számoltak a projekt kapcsán. Ez összességében több mint 280 millióra rugó tétel. Ócsa város egy ekkora beruházás megvalósításához jelenleg nem rendelkezik forrással. Ezt bizonyítja a két vezető tisztségviselő hivatkozása is, amikor a Tanyafejlesztési Program pályázatból pénzügyi forrástalanság okán kifordulnak. És ekkor még nem is beszéltünk a szükséges óvodabővítésről.

Bölcsődet építeni, és óvodát bővíteni lakossági részből és terheltséggel azonban nem ajánlatos. Főleg nem úgy, hogy ezzel csak a kormány széllelbélelt ötleteit támogassuk. Emlékszem még arra az időkre, amikor pont Bukodi Károly és Horváth Tamás volt az, aki megvétózta az óvoda bővítést. Pedig akkor már a tervekre is több milliót költöttek. Most pedig ismét ezt teszik. A különbség az, hogy most ők akarják. Nekik, meg a kormányzatnak, az Alsópakonyba költözőknek fontos ez. Benne van a titkos paktumban. Csakhogy jelenleg egy elszegényedő ország, kivérzett városában az itt élők terhére akarják felfrissíteni a korábban elvetett beruházást, megtoldva egy újjal. Pont akkor, amikor még a bölcsődei ellátásból is kivonulni készül az állam és az önkormányzat, magára hagyva a gyermekes családokat.  

Kérdés, hogy mikor húzzák már be a vészféket az eszeveszett lejtmenetben viharzó városatyák? 
Csak nem várják meg, míg a bennlévők riadalma elér a vezetőkig?
*

36 megjegyzés:

  1. Értelmes, konstruktív hozzászólás: 56-os IQ-t feltételez!

    VálaszTörlés
  2. Jó lenne ha a valós ténmyeket legalább ismerné a blog írója.

    VálaszTörlés
  3. Kedves kolléga!
    Akkor tájékoztassátok a blogot és a várost.

    VálaszTörlés
  4. Nem hiszem azt, hogy ennyire naív vagy, sőt /lásd: megszólítás/!
    Ugye nem gondolod komolyan, hogy ezen a szennyblogon keresztül fogják "tájékoztatni" a várost bármiről is?! Olvasd már vissza hónapokkal, sőt akár a kezdetektől a bejegyzéseket /már amelyiket nem törölte azonnal a fo-lak/! Minden jószándékú hozzászólásra durva, személyeskedő reagálások voltak!
    Figyeld az erre a bejegyzésre érkező hozzászólásokat!

    VálaszTörlés
  5. Sajnos a város hivatalos honlapján sem olvasható hiteles tájékoztatás.
    A Kisbírót, meg hagyjuk inkább.
    De, ha már említetted a szennyet.
    A Székesiben, még mindig a levágott ágak és a szemét az árokban.
    Járt arra a városi teherautó és a Bukodi is, sőt még beszélgetni is megálltak egymással kb. 100 méterre onnan.
    Volt zöldhulladék begyűjtés is, mégsem történt, történik semmi.
    Ezek a valós tények, ha már annyira igényelted őket.
    Remélem nem voltam durva és személyeskedő.

    VálaszTörlés
  6. Kivételesen nem! Éppen ezért szeretném felhívni a figyelmedet, hogy éppen a korábban említett okok miatt nem itt kellene üzengetned/netek, ha problémát észlelsz, hanem telefonon, emailben, vagy személyesen a hivatal titkárságának, vagy a polgármesternek, vagy pedig az alpolgármesternek. Ha akkor sem történik intézkedés, jöhet a blog és jogosan! Csak gyáva, sunyi ember kér számon személytelenül bárkitől bármit!

    VálaszTörlés
  7. "Csak gyáva, sunyi ember kér számon személytelenül bárkitől bármit!"
    Mondod ezt névtelenül.
    Aztán amikor felhívom a hivatalt, akkor mit mondjak? Kérem azt a névtelen senkit, aki a folak blogját mocskolja?
    Vagy honnan veszed, hogy az itt felvetett problémákat nem vetették még fel a képviselőknek?

    VálaszTörlés
  8. Én még nem kértem számon névtelenül senkitől semmit! Ezért, hát mondhatom/írhatom a véleményemet. Sajnálom, hogy magadra vetted az idézett mondatot. Naívan azt hittem, végre normális párbeszéd alakulhat ki. Látom te is a névtelen mocskolódók egyike vagy!

    VálaszTörlés
  9. Miért kell a hivatalba telefonálni vagy írni?
    Te , Ti nem itt éltek?
    Ti nem látjátok, amit más észrevesz?
    Nem olyan nagy ez a város.
    Néha napján belehetne járni és jegyzetelni.
    A Bukodi naponta a Székesiben közlekedik, miért
    nem intézkedik saját hatáskörében?
    Ő sem látja?
    Miért kell mindig arra hivatkozni, hogy nem kaptunk bejelentést?
    Nem mindig a kibúvókat kell keresni, hanem a problémát kellene leküzdeni.

    VálaszTörlés
  10. Te nagyon bunkó! Talán karold fel ilyen lelkesen az Égető hegyet, a Dózsa telepet az Óregfalut, a Némedi utat stb. Ott is élnek emberek! Miért nem reklamálod az ottani problémákat? Talán mert életedben nem jártál a város azon részén? Nem veszed észre, hogy minden primitív hozzászólás /beleértve a tieidet/, csak egy nagyon szűk körből érkezik idestova a blog megjelenése óta? És ez a kör nem más, mint a volt szemétbányára, vagy agyagbányára épült gagyi házakba pár éve betelepült, beilleszkedni képtelen negyképű pesti bagázs! Na nehogy már ti, az ott lakók határozzák meg a többség életét! Ha nem tetszik, ...! /Mi is tudunk ilyen stílusban kommunikálni./

    VálaszTörlés
  11. Pont Te vagy az mindennapi hangulatkeltő! Te szegregálsz itt rendszeresen a hozzászólásaiddal. Személyeskedsz, szítod a hangulatot. Folak helyében lemoderálnálak, és nem engednélek fel közösségi oldalakra kulturálatlan viselkedésed miatt.
    Ami pedig a tényeket illeti: csak a Bajcsy környékével van elfoglalva az önkormányzat. A vasúton túli résszel nem foglalkozik. Alsópakony jelenleg egy pusztulat. Arra nincs pénz. Oda nem jut normális ivóvíz. Te képviselsz egy szűk réteget. A vasúti közlekedés, a buszjárat az utak hibái, a járdák hiánya, a kiépítetlen buszmegállók, a vasúti átjáró mind olyan közösségi probléma, a mi nem csak egy-egy telep lakóközösségét érinti. Folak blogjában pont az a jó, hogy széles társadalmi rétegeket érintő közös témákat dolgoz fel.

    VálaszTörlés
  12. Talán irigykedik a tisztelt user, hogy vannak emberek, akik kulturált körülmények közepette nevelkedtek Pesten.
    A stílusból megítélve, ez az ő gyermekkorából kimaradt.
    Úgy gondolja, ha ezen ócsai állapotok neki megfelelnek, azt fogadja el más is.
    Számára ezt jelenti a beilleszkedés.
    Most erre, mit mondjon az ember?

    Az egész hozzászólás, csak őt minősíti.
    De hát nem vagyunk egyformák.
    Kinek a laptop, kinek a gagyi ház.

    VálaszTörlés
  13. Akárkik is legyen a véleményalkotók, legalább szólnak. Különben még jobban legyúlnék a népet a hatalmon levők.

    VálaszTörlés
  14. Nehogy azt higgye bárki, hogy az Alsópakonyra beköltözőkkel nem lesz gond.
    Vagy hogy majd mindenki némán tűri a helyiek arroganciáját.

    VálaszTörlés
  15. Ha a volt bányaterületre jogsértőn adtak engedélyt, akkor abban az önkormányzat és annak jegyzője a hibás. Ha megnéznél ott pár házat belülről és néhány falubeli roskatagot, akkor a gagyi házakról alkotott hited igencsak megváltozna.

    VálaszTörlés
  16. Ja, ja nem mindenki harácsolhatott magának össze egy olyat, mint a Horváth Zoli.

    VálaszTörlés
  17. Így igaz. Amikor idejött a faluba, akkor semmije nem volt. Gyüttment létére itt kupálódott ki, itt szedte meg magát. Trabantja volt, ittasan vezetett, gázolt, most pedig sport autóval jár, mi fizetjük a benzinét, és három helyről vesz fel havonta kiemelkedő összegeket. Hogy a többiről, meg a kenésről ne tegyünk említést. Szóval igen. Igazad van.

    VálaszTörlés
  18. Soha nem gázolt el senkit, ellenben egy fiatalember lopott motorral, bukósisak nélkül,részegen nagy sebességgel valóban belerohant a trabantjába. Nem is büntették meg természetesen! Ezek cáfolhatatlan tények! Az pedig, hogy valaki harminc év munkájával egyről kettőre jut az én értékrendemben nem szégyenleni való dolog.

    VálaszTörlés
  19. Vér ugyan nincs a pucádban, de monitor mögött hamisan érvelni azt tudsz. Az, hogy a te ténykedésednek máig emberek isszák a szennyes levét, hogy névtelenség mögé bújva hol a fórum, hol a blog létét rombolod, vagy éppen a városod ellen teszel, téged nem érdekel. Te nekünk ne beszélj részegségről. Főleg ne máséról. Mi túl rég ismerünk már ehhez. Én nem és egypáran nem mostaniak vagyunk és mi nem a nyolcvanas években gyüttünk. Befogadtunk. Lehetőséget kaptál. Élni hagytunk, segítettünk. Most akkor ne élj vissza ezzel. Ha a mostani város javára nem vagy képes tenni, akkor kárt se okozz. Lépjél vissza élj boldogan a pénzeddel, de ne rombolj, ne kártékonykodj, ne áruld ki a várost és ne áruld el az embereket se. Maradj magadnak.

    VálaszTörlés
  20. Nem igazán értem ezt a személyeskedő stílust, de legyen! Hozzászólásod semmivel nem gyengítette az előző hozzászólást! Általános fröcskölődéseid így névtelenül komolytalanok. Csak a hozzád hasonló személyiségű embereknek jelent muníciót!

    VálaszTörlés
  21. A város az itt élőké és nem pár "nagy hatalmú" személyé.
    Ezt jól vésd az agyadba amarna!

    VálaszTörlés
  22. Kik azok az itt élők? Pár megvezetett, rosszindulatú hangoskodó?!

    VálaszTörlés
  23. Az itt élők azok, akiket képviselned kéne. Azok, akiknek a szavazataira vágytál. Akiknek a beszedett pénzéből élsz. Akik a költségtérítésedet biztosítják, és kiknek pénzéből kapod a juttatásokat. Az a közel kilencezer ócsai ember, akiket becsaptok ti páran. Azok az itt élők amarna!

    VálaszTörlés
  24. Te végzetesen és sorozatosan összekeversz valakivel. Vagy csak egy valaki iránt érzett frusztrációdat vetíted rám? Rendezd már magadban el ezt a problémát, mielőtt közösségi oldalakon írogatsz! Keresd fel gondolataid megrontóját, amarnát ha tényleg ismered. A pszichológusok szerint az ilyen találkozás kijózanító és megnyugtató a beteg elme számára.

    VálaszTörlés
  25. már megint a félrebeszélés amarna.
    olyan vagy mint egy rossz ripacs nem mint egy tanár.
    remélem a diákjaidnak nem te vagy a példakép a harminc év munkájával a hátad mögött.
    kíváncsi lennék hogy csak a tanári fizetésedből is tellett volna e a luxusra.

    VálaszTörlés
  26. A pletykák szerint az alpolgármester még városatya sem lehetne.Állítólag a Dózsa Gy. utszai óvódában a helyi fidesz lezsírozta a szavazatszámlálást.
    Tamáskának tudtommal a városban több az ellensége, mint az ismerőse.Barátai nincsenek, csak seggnyalói.
    A vagyongyrapodása külön megérne egy misét.

    VálaszTörlés
  27. 15:25 Azt hiszem, aki félrebeszél az nem én vagyok. Mellesleg, ha valóban kíváncsi vagy és van vér a pucádban kérdezd meg amarnát, vagy a tanárt vagy a tudomisént, honnan telik a "luxusra". Érdekes dolgokat hallanál! Persze kétlem, hogy kimernél bújni névtelenségedből. Rágalmazni, mocskolódni csak így érdekes a magadfajtának!

    VálaszTörlés
  28. 16:42 Ha csak a fele igaz, komoly felelőssége van az információk birtokosának! A város, tehát mindannyiunk érdeke, hogy kiderüljön a csalás, sőt egyes vezetőink feltűnő vagyongyarapodása! A tudomásodra jutott bűncselekmények eltitkolása is büntetendő cselekmény!

    VálaszTörlés
  29. 17:48

    laptopot lenyúlni, meg a magadfajtának.

    VálaszTörlés
  30. 17:48 Örülök, hogy tőled és a társaidtól már csak ennyi telik. Ez jelzi, hogy idestova egy éve csak ez, ami a muníciótokat táplálja. Tehát, amúgy minden rendben. Ja, a Lakatosféle "értékes" romház elbontása még felróható pár hónapig. /Ötlet!/

    VálaszTörlés
  31. Laptoplenyúlós mocskos banda

    VálaszTörlés
  32. Lesz új muníció?

    VálaszTörlés