A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. október 30., kedd

Nem bántja senki szemét a sok szemét? - mozduljon meg már valaki!

 Kisvárosunkban sokszor érezzük úgy, mintha megállt volna az idő. Itt valahogy semmi nem halad, a környezet nem javul, és a dolgok is csak rég megszokott meder mentén zajlanak. Mondhatni a helyzet változatlan, ha csak nem romlik.

Mai morfondírozásunk a szemételhelyezés, a városi hulladékgazdálkodás, valamint a szelektív gyűjtés tárgykörében alakul, sok(k) képi hatással.

Azért ez az állapot nem normális - és erről nem a lakosság tehet

Évekre visszanyúló téma a városban és annak környékén kialakuló szemételhelyezési problémák. Olyan ez itt, mint minden más probléma. Mindenki tudja, beszél róla (évek óta), de senki nem tesz ellenne. Vagyis ismét a cselekvés, a gondos gazda keze, a tevőleges és a tényleges hozzáállás hiányzik az egészből. Magyarul, senki nem lép érdemben, tesz semmit az ügy érdekében, azaz a dolgok rendezése végett. Így egyre halmozódik a szemét. 

Szinte bármikor lehet ilyet fotózni - köterületis erről se jár

Olyan ez a probléma mint minden eddigi összes. Sorolhatnám a évekig húzódó ígérgetős, és beavatkozás nélküli buszos parkolást, vagy a KRESZ-re fittyet hányó kerékpározást, az útszéli prostiáradatot, és a közúti jelzőtáblák zavarodottságát. Mind egy kutya, mert egyikben sincs előrelépés, míg nem hajszoljuk magunkat a végletekig. Nincs ez másként a szemét esetében sem. Pedig már ezért is szóltunk.

Két évvel ezelőtti állapot - már akkor is kevés volt a konténer
 Nincs mit tagadni, így volt ez a Volánbuszok esetében, a tábla áthelyezés, vagy a prostik-rendőrök párbeszédében. Változás, mindig csak akkor következett be, ha magunk léptünk. A szemét kapcsán már többször foglalkoztunk a felvetéssel, és jeleztük, hogy a hulladéktároló konténerek száma és elhelyezése nem szerencsés.


Rá egy évre sem változott semmi, ahogy azóta sem

Aztán jeleztük azt is, hogy a tárolóhely kialakítása, környezete és tapasztalható körülményei nem a megfelelőek. Mindhiába, az egész egy pusztába kiáltott szóvá vált, mert az önkormányzatról mindez úgy perget le, mint omladozó műemlék református házról a vakolat. 

Ezt is hagyják elporladni, bár a megtámasztásra a pénzt a lakosoktól vonták el

Ezt a megállót sem takarítják,
és a szemetest sem ürítik rendszeresen
Nincs mit tenni, ismét fel kell hívni erre a jelenségre a hivatal figyelmét. Nem csupán azért, mert elvileg hozzájuk tartozik, hanem azért, mert a megoldás kulcsa is náluk van. 

Minden itt élő polgár elméletben (előbb-utóbb ténylegesen is) fizeti a kommunális adót, amit a hírhedten ismert körülmények közt terheltek a lakosságra. Nos ez a kommunális adó a városi kommuna közterhe, amibe bele kéne, hogy tartozzon az Ócsai Városüzemeltetési Kft tevékenységi köre, legalábbis az ügyből adódóan, hogy a közterületek tisztán tartása mégiscsak városüzemeltetési feladat. 

Ilyen a szelektív hulladékgyűjtésének lehetősége és rendszere is, amiért adónkból fizetünk, és fizetnek. Ezért van az, hogy a konténerek elhelyezéséhez az önkormányzat biztosít területet és áttételesen köt szerződést.

Ezek alapján a szerződött hulladékbegyűjtő és szállító cég, azokat üríti és elviszi.  Ez még nagyjából működök is, csak hogy az egész rendszert senki nem felügyeli. 

Tegnap a kukásautó az ürítés után angolosan diszkréten távozik 

A konténerek magukra vannak hagyva, azokkal senki nem foglalkozik. Kialakított zárt terület, vagy lerakó udvar nem létezik, így a szabadban sorsukra hagyottan vannak. Ebben a helyzetben funkciójukat nem látják el, szerepüket nem töltik be. Az egész egy alibi csupán, mondván, nesze paraszt, használd felkiáltással.
Ezzel az önkormányzati feladat kipipálva, a gondoskodás, a vele való foglalatoskodás pedig mellőzve. 

Az ASA tegnapi  ürítését követően ezt hagyta hátra - megengedhetetlen

A Spar parkolójában, - ami ugyebár majdhogynem közös teret alkot a most koszorúzott emlékhellyel - ott állnak a szemétgyűjtők rendezetlenül, magukra hagyottan, miközben a szél és a kóbor állatok szabadjára hordják azt szét a környéken.

Egy napra rá, vagyis ma ez az otthagyott látvány fogadott a közterület-felügyelő helyett

Mindez nem messze az áruház gazdasági bejáratához, ahol az élelmiszereket rakodják, és veszik át. De a most koszorúzott szobortól sincs messze, ahol a polgármester, az alpolgármester és a megyei elnök is fejet hajtott.  Nem hiszem, hogy ők ezt nem tudják, nem látják, amikor nem csak ünnepi alkalmakkor, hanem vásárlási célból is ide járnak. 

A területet sem a Spar, sem az önkormányzati városüzemeltetés nem takarítja
Nincs ez nagyon másként a vasútállomás parkolójában sem, ahol szintén a szél és az állatok hordaléka a szemét. Pedig ez sincs sokkal eldugottabb helyen, mint a főtérhez közeli szeméttel teli kiszögelés. 
Ezt ugyanis nem csak a Restiben kortyolgatók nézhetik bántatlanul, hanem a vasúton erre utazok láthatják teljes panorámában.  Sőt, még maga a polgármester említette, hogy a reggeli kávéját itt, ezzel át-elemben kortyolgatja a sarki talponállóban, ami látótávolságon belül található. Tehát a probléma ismert, és adott.  

Ez az élvezet a vasútállomás elhanyagolt gépjárműparkolójában tapasztalható, ürítés előtt
A polgármester meg mégis csak a városvezető, aki intézkedhetne, ha már a hivatal gépezete ezt nem teszi meg. A kávé után, amikor bemegy hivatalába, és már nem ezzel a szürcsölős tevékenységgel foglalkozik, akkor igazán odaszólhatna a titkárságra, hogy a városüzemeltetés havi 320 ezerért + mozgástérítésért fogalakoztatott dolgozója magyarázza már el, hogy miért nem felügyeli vagy rendezi a területet?  

Majd ezt láthatjuk az ASA ürítése után - senki nem néz utánuk
Ugyanaz más nézetből - senkit nem zavar?











Hol személyzet, a hol vannak a takarítók, a közmunkások, a közterület.felügyelők és az intézkedésre képes és köteles, valamint alkalmazottak sora? 

A vasúti pályáig ellepi a szemét a környéket - ez nem egy szép fogadtatás

És rá másnapra, vagyis ma is ez a látvány fogadja az ide érkezőt - takarítás sehol

Miért nincs rend, és tisztaság a szelektív tárolók környékén és úgy ám-blokk az egész városban? 


Kedves nonprofit alkalmazott, nem gondolja, hogy ez rossz fényt vet a városra, annak polgármesterére, és önre nézve? Nem gondolja valaki, hogy ezzel napi szinte foglalkozni és törődni kéne? Mi kell még, hogy foglalkozzanak vele és végre intézkedjenek? Nem ez lenne a dolguk? Vagy miért is vannak?

Miért van az, hogy az önkormányzaton belül, az alig 50 főt alkalmazó hivatal irodáit rendszeresen tudják takarítani, de a kilencezres város utcáit, a köztereket és a két lerakót  hétről, hétre, hónapról hónapra elhanyagolják? 

Képesek lesznek a hosszú hétvégére így hagyni a várost, vagy kiküldenek végre egy takarítóbrigádot?
*

10 megjegyzés:

  1. Ócsa és vezetésének hű tükörképe!

    VálaszTörlés
  2. Jót tett ez az írás, és pont időben érkezett, mert a mihaszna városvezetés legalább összekapta magát. Rászóltak a léha üzemeltetésre, hogy takarítsák össze végre a szétdobált szemetet, mert már tele a blog vele. Ha nem foglalkoznak vele itt, akkor nem törődik vele senki. A Szűcs, a Bukodi és a legtöbb képviselő oda jár vásárolni, de őket a bemutatott látvány nem zavarja. Megint a pusztán a blog volt az, ami által sikerült valamit elérni.
    Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan mit is ért el a blog?

      Törlés
    2. Annyit mindenképpen, hogy kellően idegesek vagytok miatta:))

      Törlés
  3. Már megint egy öntömjénező írás! Az igazság ezzelszemben az, hogy a városüzemeltetés minden hétfőn azzal kezd, hogy a tuskó ócsaiak után eltakarítja a nem a konténerekbe való szemetet. Az ilyen hozzászólókkal is ezt kéne tenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és az a tuskó ócsai hozzászólt a témához

      Törlés
    2. Inkább a szememnek és az itt közzé tett fotóknak hiszek.Vagy megint a kép készítőjének sajátos aspektusát láthatjuk?
      Ugyan már!Ezen nincs mit magyarázni.A szomorú az,hogy a vonattal átutazok is ezt látják.Esetleg nekik ki lehetne tenni egy táblát a konténerek mellé jó nagy betűkkel,hogy majd hétfőn jövünk,addig ne fényképezzétek.
      A mellébeszélés,magyarázkodás és a blog szapulása helyett,inkább dolgozni kellene.
      Ez hozzáállás idáig egy nagy kalap kaki.Szerencse,hogy már kevesebb van hátra a bénázásból,mint amennyi eltelt belőle idáig.

      Törlés
  4. Ahhoz képest, hogy elmondásod szerint hétfőn takarítanak, itt az látszik, hogy 29.- én hétfőn és 30.-án kedden sem takarítottak azok a rendes és felmagasztalt emberei a hivatalnak. Aztán valamilyen csoda folytán 31.-én szerdán összeszedték azt a szemetet, amit a kocsi hátrahagyott.
    Konklúzió: Hétfőn, kedden senki nem fontoskodott a szemét körül. Kedden jelent folak írása. Ezután szerdán meg hirtelenjében összeszedték azt a szemetet, amit hétfőn otthagytak. Tehát amivel eddig senki nem foglalkozott, azt most tisztába tették.
    A közzétett képeket és a látható időrendiséget hazugsággal sem cáfolhatod. Ergo folaknak ismét igaza volt. Szóval, bebuktad lakáj.
    Ennyit rólad és ennyik az önkormányzatról. A blogról meg le lehet szállni, mert eddigi próbálkozásaitok mind besültek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hagyjál már ezzel. Biztos azért nem takarítják kukák környékét, mert így érzik jól magukat. Mit gondolsz mikor lesz meg a kukorékoláshoz járó szemét domb?

      Törlés
    2. Az vitathatatlan, hogy ez a fórum Ócsa figyelemreméltó munkát végez. Az eberek olvassák, figyelik. Számos hírről innen értesülnek. Feltáró munkájával hiánypótló feladatot lát el. Az ócsaiak javára válik.

      Törlés